Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

18 Ιουνίου 2010

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΙΣ:ΤΑΣΕΙΣ, 17/6/2010



Δημοσκόπηση

Οι Ελληνες φοβούνται, τα κόμματα βυθίζονται


Πρώτη δύναμη η αδιευκρίνιστη ψήφος Σε πτώση η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών Με 8 μονάδες προηγείται το ΠαΣοΚ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Αθήνα - Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010
Ραγδαία πτώση της δύναμης των κομμάτων, της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, αύξηση της αρνητικής άποψης για τους πολιτικούς αρχηγούς και «πρώτη δύναμη» στην πρόθεση ψήφου την αδιευκρίνιστη ψήφο καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRΒ. Επιπλέον καταγράφεται ότι κανένα κόμμα δεν έχει την ικανότητα διακυβέρνησης, ενώ και οι δύο συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αν και ο κ. Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Αντ. Σαμαρά . Οι τάσεις καταγράφουν έντονα φυγόκεντρες κινήσεις των πολιτών, που αυτή τη στιγμή διοχετεύονται στην αντισυστημική/αντικομματική ψήφο, καθώς και στην πρόθεση να απόσχουν από τη διαδικασία των εκλογών. 
Ο πολίτης εμφανίζεται να βιώνει μια ανασφάλεια που δεν είχε νιώσει ποτέ στο παρελθόν - τουλάχιστον, όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. 

Ο πολίτης περισσότερο παρά ποτέ δείχνει να έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, προοπτική, ελπίδα και ισχυρές ηγεσίες που θα τον απομακρύνουν από την επιλογή 
«κανένας ή κανένα».
Στην πρόθεση ψήφου το ΠαΣοΚ προηγείται με 8 ποσοστιαίες μονάδες, με τις συσπειρώσεις ψηφοφόρων να καταγράφονται στο 67% για το ΠαΣοΚ και στο 63,3% για τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει 28,1%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, οι Οικολόγοι 2,5%, το «άλλο κόμμα» 3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 31%. Τη μείωση των ποσοστών του δικομματισμού δεν την καρπώνονται τα μικρότερα κόμματα, η δύναμη των οποίων εμφανίζεται σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ιδιαίτερη αύξηση όμως εμφανίζει το ποσοστό των πολιτών που συνειδητά δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες. 

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου προηγείται του κ. Σαμαρά κατά 10,7%. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 31,4% των προτιμήσεων των πολιτών, ο κ. Σαμαράς το 20,7%, ενώ 46,1% λέει 
«κανένας». 
Οσον αφορά όμως την άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, για όλους ανεξαιρέτως η αρνητική άποψη υπερβαίνει σε ποσοστό τη θετική, με τον Πρωθυπουργό να συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες. Η θετική άποψη για τον κ. Παπανδρέου είναι 37,7% και η αρνητική 53,2%. Για τον κ. Σαμαρά η θετική άποψη είναι 25,7% και η αρνητική 54,7%. Για την κυρία Αλέκα Παπαρήγα η θετική είναι 16,7% και η αρνητική 67,2%, για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη η θετική είναι 19,7% και η αρνητική 65,1% και, τέλος, για τον κ. Αλ. Τσίπρα η θετική είναι 15,7% και η αρνητική 68,2%.

Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία των πολιτών νιώθει απογοήτευση (70,1%), οργή (57,9%), φόβο (49,2%), ντροπή (37,3%), ενώ οι εννέα στους δέκα (ποσοστό 91,1%) θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα για τη χώρα, το 73,5% βλέπει την οικονομική κατάσταση 
«κακή» και το 75,7% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί. 

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,6%) θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, αφού το 61,4% θεωρεί ότι η κυβέρνηση μάλλον ή σίγουρα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τους όρους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. 

Παρά ταύτα, οι γνώμες διχάζονται για το πότε θα προκηρυχθούν εκλογές. Το 44,1% εκτιμά ότι θα γίνουν μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και το 43,2% στο τέλος της τετραετίας. 
**************



Τα μηνύματα των πολιτών

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η

ΤΙΠΟΤΑ διαφορετικό από απογοήτευση για το σήμερα και ανησυχία και φόβο για το αύριο δεν θ’ ανέμενε κανείς από την κοινή γνώμη σ’ αυτή τη δύσκολη από όλες τις απόψεις περίοδο. Και δυστυχώς η δυσοίωνη αυτή προσδοκία επιβεβαιώνεται με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο από τη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ποτέ άλλοτε οι Ελληνες πολίτες δεν έχουν βρεθεί δημοσκοπικά στο σημείο να δηλώνουν έμμεσα πως δεν περιμένουν τίποτα και από κανέναν.
Η ΠΤΩΣΗ των δύο κομμάτων εξουσίας είναι θεαματική. Συνολικά δεν συγκεντρώνουν ούτε καν το 50% του εκλογικού σώματος και ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών είναι ακόμη χαμηλότερος. Μόλις στο 25% για το ΠΑΣΟΚ και στο 12,7% για τη Νέα Δημοκρατία. Κι αν στο ερώτημα για το ποιο κόμμα θεωρούν ικανότερο ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ο δείκτης αποδοχής ανεβαίνει κάπως, φτάνοντας στο 30% για το ΠΑΣΟΚ και στο 20,3% για τη ΝΔ, η απάντηση με τη μεγαλύτερη απήχηση είναι «κανένα» και συγκεντρώνει το 42,2%.
ΩΣΤΟΣΟ, το πιο δυσοίωνο από τα ευρήματα δεν είναι η ρητή και ξεκάθαρη διαβεβαίωση για την απογοήτευση, την οργή, τον φόβο ή και την ντροπή που διακατέχει την κοινή γνώμη. Δεν είναι ούτε και η δήλωση πως δεν περιμένουν τίποτα το καλύτερο τον επόμενο χρόνο. Είναι η έμμεση απόδειξη ότι απορρίπτουν, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, το πολιτικό σύστημα συνολικά.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ πέφτει γιατί, ως κυβέρνηση, έχει την ευθύνη για τα μέτρα που παίρνει. Γι’ αυτό και η πτώση του δεν εκπλήσσει. Ανάλογη είναι, όμως, και η πτώση της ΝΔ, που όχι μόνο δεν επωφελείται από την πτώση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δείχνει και ανίκανη να προβάλει ως εναλλακτική λύση εξουσίας.
ΚΑΙ ΤΗΝ ίδια ώρα οι λεγόμενοι «μικροί» παραμένουν καθηλωμένοι στα εκλογικά ποσοστά του περασμένου Οκτωβρίου. Είναι η σκληρή επιβεβαίωση πως ο πολιτικός τους λόγος αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου