Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

5 Ιουνίου 2010

Αποφεύγει να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου για τον διακανονισμό των ομολόγων


Αποφεύγει να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου για τον διακανονισμό των ομολόγων

Σήμερα (Παρ. 04 Ιουν 2010) συζητήθηκε στην Βουλή η πρώτη του επίκαιρη ερώτηση του Αντώνη Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό με θέμα το τεράστιο ζήτημα του διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα (Τ3, Τ10 κλπ) κατά την διάρκεια των κερδοσκοπικών επιθέσεων που σημειώθηκαν από το Νοέμβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010 και οδήγησαν πρακτικά σε αδυναμία δανεισμού.
Στην ερώτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλείται την σχετική ερώτηση των «δέκα» της Βάσως Παπανδρέου και καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει για την «δριμύτατη κριτική που ασκείται  στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδας για παραλείψεις και πράξεις αντιστοίχως, που οδήγησαν σε αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα. Μια αλλαγή που προκάλεσε μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης σε βάρος τους».
Πως  απάντησε σήμερα ο κ. Παπανδρέου; Δήλωσε …ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα βελτιώσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της διαφάνειας στη χώρα μας,
Ενώ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, σημείωσε: «Απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων, αλλά δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση, τον κ. Ζορμπά». «Βοηθήστε λοιπόν να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που αφήσατε πίσω σας για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στη χώρα… να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας… (γιατί) αν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες. Απαιτώ κ. Σαμαρά τη συμβολή σας στα θέματα αυτά και τις προτάσεις σας»,.
A. Σαμαράς: Απάντηση εκτός θέματος
Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτησή του ήταν κομματική, αμυντική και εκτός θέματος. «Γεια σου, Γιάννη, κουκιά σπέρνω», ε’ίπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
Ζητάμε σήμερα την απάντηση της Κυβέρνησης σε ένα σοβαρό ζήτημα, που έθεσαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όχι μόνο από τον Αντιπολίτευση αλλά κι από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Καθώς και ποικίλα δημοσιεύματα του Τύπου. Και μην μου λέτε να εξηγήσω εγώ αυτά που λέω στο Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα. Να τα εξηγήσετε πρώτα εσείς και οι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει σχετική ερώτηση.
Το θέμα είναι αρκετά τεχνικό. Αλλά και πολύ αποκαλυπτικό ταυτόχρονα:
Οι συναλλαγές πάνω στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διενεργούνται κυρίως στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, την ΗΔΑΤ, που τη διαχειρίζεται η Τράπεζα Ελλάδος. Ο διακανονισμός των συναλλαγών αυτών ολοκληρώνεται την τρίτη εργάσιμη ημέρα από την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Αυτό είναι το περιβόητο Τ+3…
Τι συνέβαινε μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο για όσες συναλλαγές δεν μπορούσαν να διακανονιστούν, αν ο πωλητής δεν διέθετε τα ομόλογα που έπρεπε να παραδώσει; Προβλεπόταν η διενέργεια δημοπρασιών!
Τον Οκτώβριο, αμέσως μόλις ανέλαβε η κυβέρνησή σας, αυτό άλλαξε: Αποφασίστηκε να επανεισάγονται αυτοματοποιημένα στο σύστημα  και όχι  πια χειροκίνητα. Αυτό που γινότανε ξεκίνησε να γίνεται το Μάιο του ’09 δηλαδή για ελάχιστες περιπτώσεις συναλλαγών που δεν είχαν τακτοποιηθεί στις τρεις εργάσιμες μέρες. Και μάλιστα για επί πλέον διάστημα δέκα ημερών. Δηλαδή να τους δίνεται νέα διορία. Αυτό είναι το λεγόμενο recycling: αυτοματοποιημένη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών συναλλαγών. Κι αυτές οι επί πλέον 10 μέρες διορία ονομάστηκαν T+10.
Μπορεί να συζητιόταν μήνες πριν. Αλλά από τον Οκτώβριο εισήχθηκε στο αυτοματοποιημένο σύστημα συναλλαγών.
Είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι αυτή η de facto επέκταση της διορίας διακανονισμού δεν συνιστά «εφεύρεση» της Τράπεζας Ελλάδος. Όπως βεβαιώνει η επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συζητείται ευρέως στα ευρωπαϊκή fora ως πρακτική αντιμετώπισης των μη εμπροθέσμως διακανονισθεισών συναλλαγών. Πράγματι!
Εσείς αποφασίσατε να χαλαρώσετε την εποπτεία και να διευρύνετε de facto τις προθεσμίες την περίοδο που άρχιζε η μεγάλη αστάθεια….Αν και τα στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα Ελλάδος δείχνουν ότι, για μήνες, δεν είχαμε πολλές τέτοιες «μη διακανονισθείσες συναλλαγές», τελικά κάποια στιγμή έγινε κι αυτό: Στις 30 Απριλίου, τη Μεγάλη Τρίτη, προέκυψε ξαφνικά υψηλός όγκος τέτοιων χρεωστικών θέσεων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Εκείνη τη μέρα έγινε επανέκδοση ομολόγων, προκειμένου να διακανονιστούν άμεσα οι μη διακανονισθείσες συναλλαγές. Και τρεις εργάσιμες μέρες αργότερα, στις 7 Απριλίου, την Τρίτη του Πάσχα, η Τράπεζα Ελλάδος ζήτησε να υπάρξει υποχρεωτική δημοπρασία για να κλείσουν οι ανοιχτές θέσεις και επανέφερε το Τ+3 και τις δημοπρασίες μετά την παρέλευση των τριών ημερών.
Δηλαδή, κατόπιν εορτής και αφού λόγω της αναποτελεσματικής άσκησης εποπτείας επιτράπηκε σε κάποιους να διενεργούν ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις και να χτίζουν χρεωστικές θέσεις σε Ελληνικά ομόλογα, οι Ελληνικές Αρχές κατάλαβαν το λάθος τους και το διόρθωσαν. Άρα υπήρχε λάθος ως τότε… Κι ακόμα, αναγκάστηκαν, έστω και για μία φορά, να «καλύψουν» τους κερδοσκόπους, που έπαιζαν σε βάρος του Ελληνικού δανεισμού. Μπορεί να μην είχαν άλλη επιλογή εκείνη τη στιγμή. Να το δεχθούμε… Μπορεί να μην ήθελαν να συγκρουστούν με τις διεθνείς Αγορές, αφού ελπίζαμε ακόμα ότι θα βγούμε να δανειστούμε διεθνώς και θα αποφύγουμε το μηχανισμό στήριξης. Να το δεχθούμε κι αυτό…        Αλλά το λάθος έγινε από τον Οκτώβριο!
Επί μήνες, ήμασταν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και το ίδιο διάστημα, με δική μας πρωτοβουλία, είχαμε διευρύνει τα περιθώρια κερδοσκοπίας. Για να αναγκαστούμε, τελικά, να τα περιορίσουμε πάλι. Δηλαδή, μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους, ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας!
Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση.
Τουλάχιστον ας το παραδεχθείτε!
Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία απέναντί σας.
Λάθος σας καταλογίζουμε. Δεν λέω κατ΄ ανάγκη πρόθεση…Ξεκινήσατε σαν να υπάρχει η μύγα που σας μυγιάζει, αλλά είναι λάθος αυτό το οποίο συνέβη. Ήταν λάθος σοβαρό. Γιατί δεν επιδείξαμε την κατάλληλη άμυνα που έπρεπε να επιδείξουμε.
Και ασυγχώρητο.
Κι αποδεικνύει ότι δεν ξέρατε τι κάνατε.
Δεν καταλαβαίνατε!
Φοβάμαι, ότι ακόμα δεν καταλαβαίνετε…
Τέλος, ο κ. Σαμαράς  γνωστοποίησε ότι σε λίγες μέρες η ΝΔ «θα παρουσιάσει και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας, της ανάγκης για ανάταξη, δηλαδή του δικαιώματος της προοπτικής για ανάπτυξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τη μόνιμη προσφυγή στο χθες, αλλά πάντοτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις του σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου