Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

13 Ιουλίου 2010

Όταν οι οικονομικοί κανόνες “λυγίζουν”

Όταν οι οικονομικοί κανόνες “λυγίζουν”

Η χρηματιστηριακή άνοδος συνεπάγεται κεφάλαια και αυτά, μέχρι πριν μερικούς μήνες, έμοιαζαν να είναι είδος προς εξαφάνιση. Στα τέλη του 2008, όμως, είχαμε δημοσιεύσει πρόβλεψη του 3FVIP.com πως τα κεφάλαια που θα οδηγούσαν σε παύση την πτώση ρεκόρ των μετοχών, θα προέρχονταν από 2 βασικές πηγές: το πετρέλαιο και τα ομόλογα. Υποστηρίξαμε, τότε, πως το έξυπνο χρήμα θα ευνοούσε την άνοδο του πετρελαίου, πιέζοντας το δολάριο χαμηλότερα, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση αραβικών κεφαλαίων για μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες. Τα κεφάλαια αυτά θα στήριζαν τόσο τις ίδιες τις τράπεζες ,σε μία φάση που είχαν στεγνώσει από ρευστότητα, όσο και τις μετοχές τους, ξεκινώντας μία συνολική ανοδική τάση.

Μία από αυτές τις συμφωνίες μεταξύ έξυπνου χρήματος και Αράβων, βγήκε στη δημοσιότητα πολλούς μήνες αργότερα και αφορούσε στην Barclays του Λονδίνου. Πολύ πριν από αυτήν, όμως, λάβαμε μία άλλη επιβεβαίωση της πρόβλεψης μας, η οποία ήρθε από την ίδια τη σχέση πετρελαίου και μετοχών.

Σύμφωνα με το δείκτη συσχέτισης, ο οποίος μετρά το βαθμό στον οποίο 2 τίτλοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών, πετρέλαιο και μετοχές κινούνται χέρι με χέρι, με το μαύρο χρυσό να αποτελεί τον οδηγό. Ο βαθμός θετικής συσχέτισης φτάνει το 80% και αυτό το έχουμε βιώσει στην πράξη επανειλημμένα.

Και μπορεί να επιβεβαιώθηκε πως το πετρέλαιο είναι θετικά συσχετισμένο με τις μετοχές και συνδεδεμένο με την τρέχουσα άνοδο αλλά υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως στις μετοχές έχουν εισρεύσει κεφάλαια και από την αγορά ομολόγων;. Η απάντηση είναι θετική καθώς η συσχέτιση μετοχών και ομολόγων στο τελευταίο 6άμηνο φτάνει στο -80%. Δηλαδή, όταν ομόλογα πέφτουν οι μετοχές ανεβαίνουν και στο τελευταίο 6άμηνο τα ομόλογα έχουν καταρρεύσει (αναφερόμαστε πάντα στα μακροπρόθεσμα ομόλογα).

Μένει να ελεγχθεί μία τελευταία σχέση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί στατιστικά ο ισχυρισμός που κάναμε στα τέλη του 2008 και αυτή έχει να κάνει με το δολάριο και την επιρροή του στο πετρέλαιο. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως τα δύο τους κινούνται, πάντα, αντίθετα αλλά αυτό δεν ισχύει. Για παράδειγμα, από το 2001 μέχρι το 2003 ο βαθμός συσχέτισης δολαρίου και πετρελαίου άγγιξε μέχρι και το +100%, δηλαδή την απόλυτα παράλληλη και όχι αντίθετη κίνηση.

Για να ισχύει ο συλλογισμός, λοιπόν, θα πρέπει στο τελευταίο εξάμηνο το δολάριο να έχει έντονη αρνητική συσχέτιση με το πετρέλαιο και αυτό, ακριβώς, είναι που συμβαίνει και μάλιστα σε βαθμό 90%. Έτσι, ο έλεγχος του δολαρίου, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συμφωνίες, οδήγησαν σε άνοδο του πετρελαίου, σε πτώση των ομολόγων και στη μεταφορά κεφαλαίων στην αγορά μετοχών, τόσο από τις αραβικές χώρες όσο και από τις επενδυτικές εταιρίες που αποχώρησαν από την αγορά ομολόγων. Το αποτέλεσμα των παραπάνω που σε αποκλειστικότητα διαβάσατε στο 3FVIP.com, φάνηκαν καθαρά στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Η οικονομική θεωρία διδάσκει πως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη η, εν προκειμένω, την ανάρρωση από την ύφεση. Αυτό, ίσως, να ίσχυε αν αναφερόμασταν μόνο στην “πραγματική” οικονομία, γιατί στη χρηματιστηριακή τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας υπήρξαν δύο “επίσημες” οικονομικές υφέσεις και αυτές συνοδεύτηκαν από πτώση και όχι άνοδο στην τιμή του πετρελαίου. Αντίθετα, υπήρξαν δύο περίοδοι αρχής ανάρρωσης από τις υφέσεις αυτές (αυτό κάνοντας την υπόθεση ότι βιώνουμε τη 2η αρχή τώρα) και συνοδεύτηκαν αμφότερες από άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η πρώτη έλαβε χώρα στα τέλη του 2002 με και συνεχίστηκε στο 2003 και η δεύτερη άρχισε στα τέλη του 2008 και συνεχίζεται.

Η οικονομική θεωρία διδάσκει και πως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι ζημιογόνα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Και όμως, στη χρηματιστηριακή οικονομία οι κανόνες μοιάζουν με αυτούς που ίσχυαν του παράλληλου στον πραγματικό κόσμου στην κινηματογραφική επιτυχία “Matrix” όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να πετάξουν και να κινηθούν πιο γρήγορα από τις σφαίρες. Έτσι, όσο η τιμή του πετρελαίου κατέρρεε σε πολυετή χαμηλά επίπεδα οι μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών βούλιαζαν αλλά όταν το πετρέλαιο “πέταξε” καταγράφοντας άνοδο 100% σε λίγους μήνες, απογειώθηκαν και αυτές μαζί του. Πράγματι, ο δείκτης θετικής συσχέτισης πετρελαίου και αμερικανικού κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας “χτύπησε” το +84%, φανερώνοντας μία τεράστια θετική συσχέτιση μεταξύ των δύο.
Και αν κάποιος νιώθει πως μπερδεύεται με όλα αυτά τα τεχνικά στοιχεία αρκεί να κοιτάξει το διάγραμμα της FORD σε αντιπαράθεση με το δείκτη πετρελαίου για να διαπιστώσει ότι κινούνται παράλληλα σε τέτοιο βαθμό, που αν δεν υπήρχαν οι άξονες τιμών θα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιο είναι ποιο.

Μετά από όλα τα παραπάνω φαίνεται πως οι εκάστοτε βασικές χρηματιστηριακές τάσεις δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα αλλά ούτε και είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης της “αγοράς”. Όπως σε κάθε άλλη αγορά, έτσι και στη χρηματιστηριακή διακυβεύονται και εξυπηρετούνται συμφέροντα και νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρότερου. Και καθώς στο χρηματιστήριο νόμος = τάση, η τάση, πάντα, εξυπηρετεί το συμφέρον του ισχυρότερου παίκτη. Το ερώτημα για το μέσο επενδυτή είναι αν “έχει το στομάχι” να αντέξει την ωμή χρηματιστηριακή πραγματικότητα και αφού συμβιβαστεί να προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί προς όφελός του. Όπως έλεγε και ο Μορφέας στο “Matrix” η επιλογή καταλήγει να είναι ανάμεσα στο μπλε και το κόκκινο χάπι.
http://www.analitis.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1184:25-07-2009-23-26-26&catid=38:ektaanalysis&Itemid=98

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου