Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

11 Οκτωβρίου 2010

Ι. Κ. Πρετεντέρης-Πώς χρεοκόπησε η χώρα

Πώς χρεοκόπησε η χώρα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ | Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010


Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον δρόμο που οδήγησε στο μνημόνιο έχει ένα καλό: επιτρέπει να αναδειχθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση διακομματικής παραπλάνησης του ελληνικού λαού! Διότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν απολύτως την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά εξακολουθούσαν είτε να παρακολουθούν αδρανείς είτε να πουλάνε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Πρώτα τα γεγονότα, κατά τη χρονολογική τους σειρά:

Τον Μάιο του 2009 ανακοινώνεται επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι το έλλειμμα είναι στο 5,1%έχει ήδη ξεφύγει, δηλαδή, αλλά μπορεί ακόμη να ελεγχθεί... Μόνο που κανείς δεν κάνει τίποτα για να το ελέγξει. Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επισκέπτεται το υπουργείο Οικονομίας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και ανακοινώνει μια σειρά από ημίμετρα που ουδέποτε εφαρμόστηκαν!

Στις 28 Ιουλίου του 2009, το «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» της Τράπεζας της Ελλάδος (το οποίο αποστέλλεται σε όλα τα κόμματα και σε όλους τους παράγοντες της οικονομικής ζωής, ενώ αναρτάται και στο site της Τράπεζας) αναφέρει σαφώς ότι το ταμειακό έλλειμμα του α Δ εξαμήνου 2009 ήταν 7,2%. Τα πράγματα είχαν ήδη ξεφύγει.

Στις 2 Σεπτεμβρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος επισκέπτεται τον Πρωθυπουργόλίγες ώρες προτού προκηρυχθούν οι εκλογές... Στις 8 Σεπτεμβρίου συναντάται με τον Γ. Παπανδρέου. Τι τους λέει; Κάτι που ήδη ξέρει και θα δημοσιοποιηθεί συντόμως.

Στις 18 Σεπτεμβρίου το «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» ανεβάζει πλέον το έλλειμμα στο 8%- και δεν χρειάζεται μεγάλο οικονομικό μυαλό για να καταλάβει και ο τελευταίος πολιτευτής ότι όταν το ταμειακό έλλειμμα είναι 8% του ΑΕΠ τον Αύγουστο, αυτό σημαίνει ότι τρέχει με ρυθμό 12% για το σύνολο του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι «Το Βήμα της Κυριακής» είχε τότε τίτλο «Διψήφιο το έλλειμμα». Με άλλα λόγια, στις αρχές Σεπτεμβρίου όλοι γνώριζαν ότι μας λείπουν (τουλάχιστον) 20 δισ. ευρώ- όλοι! Και αν δεν διάβαζαν εφημερίδες, κι αν δεν έβλεπαν δελτία ειδήσεων, κι αν δεν πίστευαν τους δημοσιογράφους, δεν είχαν παρά να κοιτάξουν τα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Κανείς δεν δικαιούται να επικαλείται αιφνιδιασμό, κανείς δεν εξαπάτησε κανέναν, αλλά όλοι μαζί παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό.

Ετσι, η κυβέρνηση Καραμανλή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προκήρυξε εκλογές για να το βγάλει από επάνω της. Και η Ελλάδα απέπλευσε για τις εκλογές του Οκτωβρίου περίπου όπως απέπλευσε ο «Τιτανικός» από το Μπέλφαστ. Πεπεισμένη ότι «λεφτά υπάρχουν» και πρέπει να δούμε πώς θα τα ξοδέψουμε.

Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα λένε προεκλογικά μια κουβέντα παραπάνω. Σωστό. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Και, επιπροσθέτως, η προεκλογική περίοδος παγίδευσε τη μετεκλογική αντίδραση.

Διότι ακόμη και τον Οκτώβριο σωζόταν η παρτίδα. Η Ελλάδα αντιμετώπιζε έναν πολύ σοβαρό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, μπορούσε ακόμη να τον χειριστεί.

Στις 20 Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει επισήμως ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 12,5%. Ξέρετε πότε γίνονται οι πρώτες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας; Στις 16 Δεκεμβρίου από τη S&Ρ και τον Fitch.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές έδωσαν δύο ολόκληρους μήνες περιθώριο στη νέα κυβέρνηση για να αντιδράσει στο έλλειμμα που η ίδια ανακοίνωσε. Και όταν δεν αντέδρασε, άρχισε η διαδικασία υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας που μας οδήγησε τον επόμενο Μάιο και με διάφορες ενδιάμεσες στάσεις στη χρεοκοπία και στον μηχανισμό στήριξης.

Γιατί δεν αντέδρασαν; Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής την Τρίτη στο ΜΕGΑ: επειδή έπρεπε να φέρουν τα πράγματα «με το μαλακό». Επειδή, δηλαδή, έπρεπε μετεκλογικά να προσγειώσουν με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος τις προσδοκίες που είχαν προεκλογικά απογειώσει.

Αυτά είναι τα στοιχεία και τα γεγονότα. Τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Και τα οποία αναφέρω όχι για να επιδοθώ στην κατανομή των ποσοστών της συνυπευθυνότητας (αυτά είναι άχαρες δουλειές...), αλλά για να σημειώσω πως η πολιτική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει μια χώρα στην καταστροφή. Να επαναλάβω, δηλαδή, ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που χρεοκόπησε όχι για οικονομικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους.

jpretenteris@dolnet.gr
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=359781&dt=10/10/2010#ixzz124pXUBnX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου