Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

17 Ιουνίου 2010

Ο ΕΥΡΩΠ. ΤΥΠΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Επισκόπηση τύπου  | 15.06.2010

Αμετάβλητος ο Moody’s, ευμετάβλητος ο Άκερμαν

  

Η είδηση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία των σκουπιδιών αναφέρεται σήμερα σε όλες τις γερμανικές εφημερίδες.

Στη γερμανική έκδοση των Financial Times διαβάζουμε: «Ο οίκος αξιολόγησης Moodyυποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία Ba1, γνωστή ως κατηγορία των σκουπιδιών υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους σταθεροποιούνται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Η υποβάθμιση αυτή εκτίναξε τα ασφάλιστρα πιστωτικών κινδύνων (CDS) στις 740 μονάδες. Δηλαδή η ασφάλιση ενός χρηματοπιστωτικού προϊόντος αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ κοστίζει τώρα 740.000. Ταυτόχρονα η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου υποχώρησε κατά μισό σεντ.

Ο οίκος αξιολόγησης αιτιολόγησε την υποβάθμιση αυτή  με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία λόγω των όρων που έθεσαν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ για το πακέτο στήριξης.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Moodys  τα δρακόντεια μέτρα που έλαβε η Αθήνα για τον περιορισμό του χρέους της και την εξυγίανση των δημοσιονομικών της  θα βάλουν φρένο στην οικονομική ανάπτυξη. Επίσης ο διεθνής οίκος τόνισε ότι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και να ανατρέψουν τη χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας είναι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως εκείνη του πακέτου ανάπτυξης και περικοπών και των φορολογικών εσόδων.»

«Οι οικονομικοί αναλυτές δεν εξεπλάγησαν όμως με τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας. Υπογραμμίζουν δε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες και ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι σταθερή, διότι χάρις στο πακέτο στήριξης η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από τις αγορές.»

Οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Αθήνα - κριτική κατά του κ. Άκερμαν


«Επιθεώρηση στην Αθήνα – η ΕΕ και το ΔΝΤ εξετάζουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης στη 
Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η επιθεώρηση των ειδικών της ΕΕ και του ΔΝΤ συνιστά μέρος της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.
Τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΕ, όσο και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φαίνονται αισιόδοξοι για την επιτυχία του πακέτου στήριξης. Ανησυχία προκαλεί όμως στους ξένους ειδικούς ο πληθωρισμός. Τον προηγούμενο μήνα ο τιμάριθμος άγγιξε όρια που δεν είχε αγγίξει ποτέ μέχρι τώρα στην Ελλάδα από την εισαγωγή της στην ΟΝΕ. Ως αιτία αυτής της ακρίβειας εκτιμάται η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας. Η αύξηση της φορολογίας φαίνεται να οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο ή σε βαλκανικές χώρες.
Το ΔΝΤ φέρεται να έχει προειδοποιήσει για το πρόβλημα της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας από την άνοιξη του 2009 την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς όμως η προειδοποίησή του να ληφθεί υπ’ όψιν.»

Γιόζεφ ΆκερμανΓιόζεφ ΆκερμανΤέλος σε σχόλιο της Süddeutsche Zeitung επικρίνεται η στάση Γιόζεφ Άκερμαν όσον αφορά την Ελλάδα με τίτλο «Εντυπωσιακή αλλαγή»: «Μόλις είχε υπογραφεί το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα από την ΕΕ και ο κ. Άκερμαν εξέφραζε τότε τις αμφιβολίες του για το εάν η χώρα θα τα καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο.
Τώρα ο επικεφαλής της Deutsche Bank προχωρά σε μια εντυπωσιακή αλλαγή: Η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, δηλώνει.
Ασφαλώς οι δηλώσεις αυτές είναι παρήγορες για τη χώρα και επιπλέον η Ευρώπη χρειάζεται αυτή τη στιγμή λίγη αισιοδοξία. Όμως είναι λίγο ανησυχητικό οι απόψεις του επικεφαλής της Deutsche Bank να είναι τόσο ευμετάβλητες.
Διότι οι δηλώσεις του κ. Άκερμαν επηρεάζουν τελικά τα δρώμενα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. H τράπεζα της οποίας ηγείται είναι ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Όταν αμφέβαλλε για την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας έθετε εμμέσως πλην σαφώς υπό αμφισβήτηση και την αποτελεσματικότητα του πακέτου στήριξης. Δηλαδή όξυνε έτσι την καθοδική πορεία του ευρώ.
Γι’ αυτό καλό θα είναι ο κ. Άκερμαν να ζυγίζει προσεχώς τις λέξεις που χρησιμοποιεί και να είναι πιο συγκρατημένος, όταν πρόκειται για οικονομικές αξιολογήσεις.»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΠΤΩΧΩΝ/ΠΛΟΥΣΙΩΝ




ΚΟΙΝΩΝΊΑ | 15.06.2010
Καμπανάκι κινδύνου στη Γερμανία
Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι 
– το πακέτο μέτρων επιδεινώνει την κατάσταση, 
διαπιστώνει έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών


Το πακέτο περικοπών που αποφάσισε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων στη Γερμανία. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει, κατόπιν σχετικής μελέτης, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) που διαπιστώνει ότι παρά την κρίση οι πλούσιοι γίνονται περισσότεροι και πλουσιότεροι και οι φτωχοί επίσης περισσότεροι αλλά φτωχότεροι.

Τα μέτρα πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα


Η έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο το διάστημα 2000 με 2009. Μεγάλοι χαμένοι της τελευταία δεκαετίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Η αποδυνάμωσή τους όμως απειλεί τη σταθερότητα της κοινωνίας στο σύνολό της, υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι. Αναφερόμενοι στο πακέτο περικοπών που αποφάσισε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα δεν πλήττουν τους έχοντες, αλλά επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα. Είναι άξιον απορίας, γράφουν χαρακτηριστικά, γιατί άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα να μην καλούνται να βάλουν το χέρι στη τσέπη και τα μέτρα να αφορούν μόνον τα χαμηλά εισοδήματα. Κώστας Συμεωνίδης

[ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η Ε.Ε. ΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩΜΕΝ ΚΑΠΟΤΕ!]

«Παλιά λεφτά…»


Παλιά λεφτά…

| Πεμ. 17 Ιουν 2010, --  http://www.antinews.gr/?p=50223

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Εκεί έξω υπάρχουν Έλληνες που έχουν όλοι μαζί κεφάλαια πολλαπλάσια του ελληνικού χρέους. Στην Αμερική, Βόρεια και Νότια, τον Καναδά, την Αυστραλία, στο Σίτυ του Λονδίνου και αλλού, λίγοι και στην Ελλάδα. Υπάρχουν Ρωμιοί που δημιούργησαν και διοικούν οικονομικούς κολοσσούς.
Κι όμως τόσο καιρό δεν ακούστηκε καμία πρωτοβουλία. Κανείς από αυτούς τους δαιμόνιους Έλληνες δεν σκέφτηκε να μαζέψει  τους 100 πιο δυνατούς και να πει: θα «πληρώσουμε» πατριωτικό φόρο 10% των κεφαλαίων μας. Και βάζω εισαγωγικά, γιατί προς Θεού, δεν εννοώ να παραδώσουν ένα τέτοιο αμύθητο ποσό στην καμαρίλα που οδήγησε την χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Θα μπορούσαν όμως να πουν: «Θα φέρουμε απέξω το 10% των κεφαλαίων μας στην Ελλάδα ΤΩΡΑ, υπό δύο όρους: α) σταθερό φορολογικό σύστημα τουλάχιστον για 10 χρόνια με χαμηλό φορολογικό συντελεστή και β) απλοποίηση, έως εκμηδενισμού, της γραφειοκρατίας».
Ποιά κυβέρνηση θα τολμούσε να πει όχι; Κι αυτοί δεν θα έβγαζαν μόνον κέρδος αλλά θα έδιναν στην Ελλάδα το σημαντικότερο: ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, παραγωγική βάση, εν ολίγοις αληθινό, χειροπιαστό πλούτο.
Τα «παλιά λεφτά» ήταν αλλιώς. Άνθρωποι με ελληνοκεντρική παιδεία και συνείδηση, αρκετοί από αυτούς. Όπου κι αν σπούδασαν, όσοι από αυτούς σπούδασαν, ήταν σ’ εποχές που η παιδεία παντού στον κόσμο, Αμερική, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, ήταν πρώτα και κύρια ανθρωπιστικές σπουδές. Αν δεν ήξερες Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά και Ιστορία δεν ήσουν τίποτα και δεν γινόσουν τίποτα. Την Ελλάδα, λοιπόν, την είχαν μέσα τους.
Η χώρα είναι σπαρμένη από κληροδοτήματα των αληθινών Εθνικών Ευεργετών. Από Πανεπιστήμια, σχολεία και νοσοκομεία μέχρι κρήνες. Εκτός από αυτά όμως πλήρωσαν και θωρηκτά, κανόνια, πολυβόλα.
Χιλιάδες φτωχοί Έλληνες μετανάστες γύρισαν για να πολεμήσουν το 1912-13, το 1917, το 1920 -22. Μερικοί συμμετείχαν σε όλους αυτούς τους εθνικούς αγώνες. Διαβάστε το «Διήγησις του βίου μου» του Σάββα Τσερκετζή, του πάμφτωχου Έλληνα από την Κύπρο, μετανάστη στην Αίγυπτο και την Αμερική που τρεις φορές έφυγε από την ξενιτιά για να πολεμήσει με τον Ελληνικό Στρατό, από τη Θεσσαλία ως το Εσκή Σεχήρ. Τότε έκαναν το καθήκον τους λοιπόν οι φτωχοί αλλά το έκαναν και οι πλούσιοι. Μπενάκης, Ζάππας, Κοργιαλένης, Αβέρωφ. Πίσω από τους δρόμους υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι. Σπουδαίοι Έλληνες.
Τα «νέα λεφτά» τι κάνουν  σήμερα; Οι έξω, κοιτάνε, οι μέσα φυγαδεύουν κεφάλαια.
Όταν θέλω να μου φτιάξει η διάθεση διαβάζω τις κοσμικές στήλες. […]
Η «αστική» μας τάξη, αδέρφια, είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της κοινωνίας μας. Κρατικοδίαιτοι «επιχειρηματίες», που έχουν τόση σχέση με το ελεύθερο επιχειρείν, όση κι εγώ με την κβαντική φυσική. Συνήθως παντρεμένοι με κοκότες πολυτελείας, που τώρα, προσωρινά, δουλεύουν για ένα «πελάτη». Μέχρι να γκαστρωθούν και «πακτωθούν» τα συμφέροντα τους κι ύστερα να πάνε για φρέσκα. Ο λαϊκός μύθος λέει πως επιφανές επιχειρηματικό παράσιτο του δημοσίου χρήματος, γνώρισε την γυναίκα του όταν του την στείλανε «δώρο» οι φίλοι του στα γενέθλια του. Συνοδός πολυτελείας. Ερωτεύτηκε την βίζιτα ο έρμος, την παντρεύτηκε κι έκτοτε κλαίει μπροστά στα τζάκια των φίλων του, όταν τον παρατάει με το παιδί για καμμιά μικροπεριπέτεια. Την ξαναμαζεύει πάντα, λίγο πιο μεταχειρισμένη.
Τα πάθη ανθρώπινα και δεν θα μας αφορούσαν αλλά όλοι αυτοί έχουν και μια αισθητική και δημόσια συμπεριφορά αντίστοιχη με την παιδεία τους. Συναγελάζονται με «μοντέλα», σκυλοτραγουδιάρες, στυλίστες, ενίοτε τα παντρεύονται, γιατί σήμερα κύρος δίνει η τηλεοπτική γκλαμουριά. Δεν είναι πλέον ηγέτιδα τάξη αλλά μια τάξη – ξέκωλο. Ντιριντάχτα κι άγιος ο Θεός. Μην σας κάνει λοιπόν εντύπωση ο «σεβασμός» που δείχνουν στα Εθνικά Σύμβολα.
Κάνουν και κάτι φιλανθρωπίες. Ξέρετε, ράβουν φουστάνια και αγοράζουν κοσμήματα, καμιά 30.000 Ευρώ για να πάνε σε φιλανθρωπικό γκαλά, όπου θα προσφέρουν δυο – τρία χιλιάρικα για τα παιδιά, τα σκυλιά, τα γατιά, ό,τι είναι στη μόδα. […]
Μέσα λοιπόν σε όλη την παρακμή μας βλέπει κανείς και τον ξεπεσμό των πλουσίων. Πολλοί είναι μέρος του προβλήματος, αφού πλούτισαν παρασιτικά, τρώγοντας τις σάρκες της Πατρίδας, ξεσκίζοντας την γλώσσα και τον Πολιτισμό μας. Επέβαλαν στην χώρα την δική τους αισθητική, αισθητική γκέϊ σκυλάδικου. Δείτε τους τηλεοπτικούς σταθμούς τους, τα περιοδικά τους.
Δεν αισθάνονται ότι οφείλουν να επιστρέψουν κάτι στην κοινωνία, στην Πατρίδα. […]
Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις, ξέρω μερικές και πως παλεύουν με τον παρακμιακό βροντόσαυρο του καταρρέοντος καθεστώτος, όμως λείπει η ρωμαλέα τάξη των Ελλήνων δημιουργών.
Το κεφάλαιο δεν έχει Πατρίδα, λένε οι «σύντροφοι». Κι όμως στον Ελληνισμό κάποτε είχε. Σήμερα;

Το τρένο έρχεται κατά πάνω μας

Ι. Κ. Πρετεντέρης-Τα όρια της ανοησίας

Εργασιακό καθεστώς ιδιωτικού τομέα:Κατεδαφίσεις- σοκ

Ε. Μυτιληναίος: Τιμωρείται το σωστό επιχειρείν στην Eλλάδα


www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση

Ε. Μυτιληναίος: Τιμωρείται το σωστό επιχειρείν στην Eλλάδα 

[ΠΟΛΥ ΟΡΘΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ-ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ-ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΧΩΡΑ: 'ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΑΣ'! ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΕΘΡΙΟΥΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (ΓΝΗΣΙΟΙ ΧΑΧΟΛΟΙ) ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΕΘΑ ΑΚΟΜΗ!]

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Δεν έκρυψε την ανησυχία αλλά και το σκεπτικισμό του για το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Έχουμε φτάσει στο σημείο στην Ελλάδα η κερδοφορία, ο περιορισμός του κόστους, η σωστή ανάπτυξη εργασιών και η διεθνής ανταγωνιστικότητα να τιμωρούνται. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το κράτος χρωστά στον όμιλο 70 με 80 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ επειδή είναι... ανταγωνιστικός και μπορεί να πραγματοποιεί εξαγωγές.

Πρόσθεσε ότι τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις παρά την αύξηση στους  συντελεστές, θα είναι μικρότερα. Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μια καμπύλη για το ύψος των φόρων που εάν την ξεπεράσεις το έσοδο θα είναι μικρότερο. Βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο και όπως δείχνουν οι ισολογισμοί του πρώτου τριμήνου του 2010, τα έσοδα από τη φορολογία θα είναι υποπολλαπλάσια σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πέρυσι οι συντελεστές ήταν μικρότεροι αλλά και το οικονομικό κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό, παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος.

Επομένως –εκτίμησε–  το κράτος βάζει φόρους στις επιχειρήσεις, όχι επειδή προσδοκά αύξηση των εσόδων αλλά προκειμένου να διαφυλάξει πολιτικές ισορροπίες. [ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! ΕΒΑΡΥΝΘΗΜΕΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΩΜΕ!]
Παράλληλα εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι σε φαινόμενα απερίσκεπτης σπατάλης (δεξιώσεις και πάρτι όπως αυτό στο θωρηκτό Αβέρωφ) που όπως είπε οφείλονται στο γεγονός ότι τα χρήματα που έρχονται εύκολα, σπαταλώνται εύκολα και χωρίς καμία περίσκεψη. Αλλά κανείς δεν αντιδρά γιατί το σύστημα είναι επικεντρωμένο στο να «πάρει τα κεφάλια» όσων έχουν την ατυχή έμπνευση και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους επιχειρώντας εντός των συνόρων. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε ότι εάν μπορείς να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις δουλειές παντού. Εάν η εταιρεία μας ήταν στη Νέα Υόρκη θα είχε τρεις φορές την κεφαλαιοποίηση που έχει στην Ελλάδα, κατέληξε.
Τον Ιούλιο η δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας

Κατά την παρουσίαση στην ΕΘΕ ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο.

Όπως είπε το βασικό πρόβλημα της αγοράς για τους ανεξάρτητους παραγωγούς ήταν μέχρι σήμερα η χαμηλή οριακή τιμή. Ωστόσο οι αλλαγές που αποφάσισε η ΡΑΕ, αναμένεται να κάνουν την αγορά πιο ορθολογική.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο επετεύχθη σημαντική μείωση του κόστους πρώτης ύλης με το άνοιγμα της αγοράς του LNG και πλέον ο όμιλος αναμένει σημαντική κερδοφορία όταν οι τιμές χονδρικής ανακάμψουν, κάτι που αναμένεται να γίνει στο β εξάμηνο του έτους. Ωστόσο όπως είπε τα πρώτα αποτελέσματα από την πετυχημένη είσοδο στην αγορά του LNG θα φανούν ήδη στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου.

Σημειώνεται ότι όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος η υπάρχουσα σύμβαση προμήθειας αερίου από τη ΔΕΠΑ θα χρησιμοποιηθεί ώστε να υπάρχει ένα μίνιμουμ φορτίο βάσης αρχικά για τις μονάδες της Συμπαραγωγής και του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια και για το joint venture της Κόρινθος Power.

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για το τιμολόγιο προμήθειας της ΑτΕ ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μεταξύ δύο βασικών σεναρίων: Το πρώτο αφορά στην επέκταση του νυχτερινού τιμολογίου για κάποιες επιπλέον ώρες, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες της ΑτΕ θα καλύπτονται από τις μονάδες του ομίλου, καθώς το Lng μειώνει το κόστος.

Το δεύτερο σενάριο είναι πιο πολύπλοκο και προβλέπει διαφοροποιημένο τιμολόγιο προμήθειας φθηνότερο από το υπάρχον ωστόσο η ΔΕΗ θα παίρνει ως αντάλλαγμα 2 με 2,5 χιλιάδες ώρες ετησίως ισχύ 300MW από την παραγωγή του ομίλου. Η ενέργεια θα παρέχεται στη ΔΕΗ σε ώρες αιχμής όταν δηλαδή η ΟΤΣ είναι υψηλή, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντικό όφελος για τη ΔΕΗ. Όποια από τις δύο λύσεις επιλεγεί το καθαρό τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο για τον όμιλο, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη ΜΕΤΚΑ ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι υπάρχουν προκαταρκτικές σκέψεις για μεταφορά της έδρας της εκτός Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ώριμη απόφαση. Εντός Ελλάδας, η εταιρεία ενδιαφέρεται κυρίως για το έργο της Πτολεμαΐδας 5 καθώς και για το έργο του Αστακού, εφόσον αυτό προχωρήσει καθώς όπως είπε είναι ακόμη πολύ πρώιμο.

Για τα μεγέθη του ομίλου ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την πρόβλεψη για τζίρο της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τη χρονιά που διανύουμε, που όπως είπε θα επιτευχθεί «με άνεση».

Τέλος σε σχέση με την ΑτΕ ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι σκοπός είναι να μειωθεί το κοστολόγιο για την αλούμινα στα 250 δολάρια και για το αλουμίνιο στα 1736 δολάρια, δηλαδή σε επίπεδα πολύ καλύτερα από το διεθνή μέσο όρο.

http://www.capital.gr/news.asp?id=992882

ΔΗΜ. ΧΡΕΟΣ:Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα νούµερα;


www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση

Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα νούµερα;


Οφείλουµε περί τα 300 δισεκατοµµύρια ευρώ. Δηλαδή ο κάθε Έλληνας είναι χρεωµένος, λόγω του δηµόσιου χρέους, µε 30.000 ευρώ. Μια τετραµελής οικογένεια οφείλει 120.000 ευρώ. Λένε ότι το χρέος θα αναρριχηθεί στα 450 εκατοµµύρια ευρώ. Δηλαδή µια τετραµελής οικογένεια θα οφείλει –το 2014– 180.000 ευρώ, λόγω του δηµόσιου χρέους πάντα, χώρια τις δικές της υποχρεώσεις προς το τραπεζικό σύστηµα. Τι είναι 180.000 ευρώ;

Είναι ένα αστρονοµικό ποσό. Αν υποθέσουµε ότι το δανειζόµαστε από µια τράπεζα µε χαµηλό επιτόκιο για να το εξοφλήσουµε σε ορίζοντα 35ετίας, αυτό σηµαίνει ότι θα επιβαρύνουµε τον οικογενειακό µας προϋπολογισµό µε κάτι περισσότερο από 1.200 ευρώ το µήνα. Δηλαδή, αν η κάθε τετραµελής οικογένεια έδινε την εγγύησή της για τα δάνεια του ελληνικού Δηµοσίου, αυτό σηµαίνει ότι το ήµισυ ή και κάτι παραπάνω των εισοδηµάτων της θα πήγαινε αποκλειστικά και µόνο για την κάλυψη αυτής της υποχρέωσης.

Η οικογένεια όµως έχει κι άλλες ανάγκες. Θα πρέπει να πληρώσει το νοίκι της, το ρεύµα, να φάει, να ντυθεί, να επενδύσει στις σπουδές των παιδιών της. Αν δαπανά το 50% των πόρων της µόνο και µόνο για να καλύψει τα τοκοχρεολύσια, τότε η οικογένεια αυτή είναι καταδικασµένη στη µιζέρια για τα επόµενα 35 χρόνια. Εκτός και αν τα µέλη της βρουν κι άλλους πρόσθετους πόρους για να αυξήσουν το εισόδηµά τους.

Κι ερχόµαστε τώρα στην ουσία του ερωτήµατος: Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα νούµερα; Όσοι κατηγορούν τους σκεπτικιστές για «ύποπτες σκοπιµότητες», ας απαντήσουν πρώτα σε αυτό το ερώτηµα.

Διότι µια κοινωνία για να µπορέσει να αντιµετωπίσει αυτή τη λαίλαπα χρειάζεται να είναι ενωµένη. Χρειάζεται να αποδείξει ο ένας στον άλλον ότι νοιάζεται γι’ αυτόν και όλοι µαζί για το σύνολο. Χρειάζεται, επίσης, εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Σε αυτή τη χώρα όµως τρεις λαλούν και δυο χορεύουν και ύστερα µας φταίνε οι ξένοι αναλυτές. Όσο εµείς δεν είµαστε σοβαροί, όσο εξακολουθούµε να είµαστε κλεισµένοι ο καθένας στον εαυτούλη του και να ξοδεύουµε τον πολύτιµο χρόνο µας πετροβολώντας το γείτονά µας, δεν θα πείθουµε ότι προσπαθούµε –έστω– για κάτι σπουδαίο. Αλήθεια, ποιος από εµάς πιστεύει πραγµατικά ότι µε το δρόµο που έχουµε πάρει θα τα καταφέρουµε; Κι αν εµείς δεν το πιστεύουµε, πώς θα πείσουµε τους άλλους;

Θανάσης Μαυρίδης    thanasis.mavridis@capital.gr 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΝ:40% φόρος-Πολύ κακό για το τίποτα...



Πέμπτη 17/06/2010 07:04

40% φόρος: Πολύ κακό για το τίποτα...



Η Ελλάδα έχει από τους μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές στην ευρύτερη περιοχή και αυτό έχει συμβάλει στην αποεπένδυση και θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο προσεχώς, καθώς αρκετές μεγάλες μονάδες σχεδιάζουν να μεταφέρουν την βασική παραγωγή τους σε θυγατρικές σε γειτονικές χώρες. 

Οπως μπορείτε να δείτε από τα παρακάτω στοιχεία, με τα σημερινά δεδομένα η αύξηση του φόρου των διανεμόμενων κερδών στο 40% ελάχιστα θα συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα μια δραστική μείωση θα είχε πολλαπλά οφέλη, τόσο από την μείωση της φοροδιαφυγής όσο από την προσέλκυση νέων επενδύσεων...  Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολιτικούς οτι οι επενδύσεις γίνονται με κριτήριο τα κέρδη που θα αποφέρουν όχι την κοινωνική συνεισφορά τους...

Κυνηγάμε το παγόβουνο να πέσουμε πάνω;

www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση





Κυνηγάμε το παγόβουνο να πέσουμε πάνω;


Μπορούμε να αποφύγουμε το παγόβουνο;...
 
Κάναμε λάθος απολογήθηκε προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, σε τηλεοπτική εκπομπή όταν ρωτήθηκε για αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο θέμα του ΟΛΠ και της Cosco.
 
O κ. Πάγκαλος ρωτήθηκε πως από την κυβερνητική θέση της κας Κατσέλη και άλλων στελεχών περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας φτάσαμε κάθε υπουργός να προτείνει και κάτι στον κάπτεν Γουέι να αγοράσει. Σε σημείο που ο επικεφαλής της Cosco να επαναλαμβάνει ότι "δεν είμαι αρμόδιος για τραίνα, αεροδρόμια, νερά και ενέργεια αλλά θα ενημερώσω τους αρμοδίους όταν επιστρέψω στην Κίνα".
 
Το "κάναμε λάθος" είναι μια απάντηση εντιμότερη από το κακορίζικο κουκούλωμα παρόμοιων παλινδρομήσεων. Π.χ. παρατηρώ το σκάνδαλο των νοσοκομειακών χρεών που εκτινάχθηκαν πέρα από κάθε έλεγχο τα τελευταία χρόνια και η αξιωματική αντιπολίτευση πολιτεύεται σήμερα σαν μην αφορά την ίδια και αυτή η πυρηνική βόμβα που τοποθετήθηκε  στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
 
Από την άλλη η κυβέρνηση κινδυνεύει να ενταχθεί στην κατηγορία της νεοελληνικής ρήσης: από τότε που βρέθηκε το συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο..
 
Στα πόσα λάθη καίγεται κάποιος δημόσιος λειτουργός;
 
Ειδικά σε μια περίοδο που ημεδαποί και αλλοδαποί ειδικοί και μη αμφισβητούν την δυνατότητα της χώρας να αποφύγει τη χρεοκοπία.
 
Η χώρα βρίσκεται στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση και τέτοιες κρίσεις οδηγούν σε καταστροφές αν δεν προληφθούν με ευρείες ανατροπές. Για κάποιους η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση (πάταξη φοροδιαφυγής, μητρώο αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων, ποινικοποίηση διαφθοράς, αναμόρφωση πελατειακού συστήματος με αλλαγή εκλογικού συστήματος κλπ.) αρκεί να μεθοδεύσει εγκαίρως και την εφαρμογή τους...
Σε έναν τομέα η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αλλάξει τίποτα. Είναι ο πλέον καίριος τομέας για την αποφυγή της χρεοκοπίας και της ανάπτυξης. Είναι η φορολογία.
 
Πρώτον: Όσο ο φορολογικός κώδικας μοιάζει με 10τομη εγκυκλοπαίδεια με χιλιάδες υψηλούς συντελεστές και χιλιάδες απαλλαγές η διαφθορά και η φοροδιαφυγή είναι απίθανο να ελεγχθούν. Στον φόρο των επιχειρήσεων μερικές σελίδες με Α4 είναι υπεραρκετές...
 
Δεύτερο: Με φορολογικό συντελεστή διανεμόμενων κερδών στο 40% είναι σαν να αναζητάς κορόιδα ή απατεώνες να επενδύσουν στη χώρα. Κορόιδα γιατί κάποιος με λιγότερο ρίσκο μπορεί να έχει καλύτερες αποδόσεις στις τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα. Απατεώνες γιατί μόνο όποιος ξεκινά να κλέψει δεν ενδιαφέρεται για τον φορολογικό συντελεστή. Με τα σημερινά δεδομένα που μιλάμε ο φόρος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις δεν ξεπερνά τα 5 δισ. Ευρώ.Βλέπε: Φόρος 40%: Πολύ κακό για το τίποτα...  [ΙΔΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΙ]

Με άλλα 10 που πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα αθροίζουμε τα ¾ από τα έσοδα των ελληνικών αμέσων φόρων. Στην ουσία αυτή η αύξηση, θεωρητικά, δεν αναμένεται να προσφέρει πάνω από 1-2 δισ. Θεωρητικά, γιατί στην πράξη θα επιφέρει μείωση των εσόδων.
 
Αντίθετα ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής επιχειρηματικών κερδών (αλλά και φυσικών προσώπων στη συνέχεια)  από 10-20% θα λειτουργούσε καλύτερα για όλες τις πλευρές.
 
Οι επιχειρήσεις από φέτος  δεν θα έκρυβαν τα κέρδη σε σύγκριση με πέρυσι και θα αυξάνονταν τα έσοδα.
Ένα κομμάτι της μόνιμης φοροδιαφυγής θα είχε λιγότερα κίνητρα και θα αυξάνονταν τα έσοδα. Αν μιλάμε για 30% του ΑΕΠ παραοικονομία μιλάμε για σημαντική αύξηση.Η μικρή φορολογία θα ήταν κίνητρο για επενδύσεις αφού θα συνέφερε σε κάποιον να επιχειρήσει ή να συμμετάσχει σε επιχείρηση παρά να περιμένει από τον τόκο.Θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα άρα νέο εισόδημα άμεσης και έμμεσης φορολογία.
Η Ελλάδα σαν χώρα της ευρωζώνης θα αποκτούσε πλεονέκτημα έναντι γειτονικών χωρών με μικρούς συντελεστές.
 
Μια φορολογική επανάσταση σε συνδυασμό με μια επανάσταση στην δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στην ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων θα ήταν ικανή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο πριν και για πάντα από το δίαυλο της χρεοκοπίας.
 
Χωρίς αυτές όποια μέτρα και να πάρουμε πλέουμε κατευθείαν στο παγόβουνο...

Πλήρης "άπνοια" στο ταμπλό του Χ.Α.


www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση

Πλήρης "άπνοια" στο ταμπλό του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα

Μέσα σε εξαιρετικά υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης στο Χ.Α., με αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη που δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη έως και άνω του 1%.
Μετά το σερί των πέντε συνεχών ανοδικών συνεδριάσεων, ο Γ.Δ. έκλεισε για δεύτερη φορά σε αρνητικό έδαφος, με μικρές ωστόσο απώλειες που αναλυτές αποδίδουν στα υψηλά ποσοστιαία κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Όπως επισημαίνουν, απουσία εγχώριων καταλυτών η εικόνα στο ελληνικό ταμπλό δεν αναμένεται να μεταβληθεί ουσιωδώς στο επόμενο διάστημα, ειδικά όσο η αγορά θα εισέρχεται στο παραδοσιακά υποτονικό θερινό τέμπο.

Αναμένουν επίσης ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε εξαιρετικά επιλεκτικές και μικρής κλίμακας τοποθετήσεις, ενώ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ακόμη μία σημαντική μερίδα επενδυτών που εκλαμβάνει τις ανοδικές εξάρσεις της αγοράς ως ευκαιρία πωλήσεων.

Για «μερική αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας» έκανε λόγο στο σημερινό πρωινό της report η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, μετά τη χθεσινή «συγκρατημένη» αντίδραση της αγοράς στην υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Moody’s.
Το γεγονός ότι η ζώνη των 1.500 μονάδων έμεινε ανέπαφη, επιβεβαιώνει «την δυναμική της ως προσωρινή στήριξη», αναφέρει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι «επόμενο και πολύ κομβικό επίπεδο στην πορεία του Γενικού Δείκτη είναι οι 1.590-1.600 μονάδες, όπου κινείται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών, χρονοσειρά η οποία τυχαίνει ευρείας αποδοχής από το σύνολο της αγοράς».

Εκτιμά δε ότι «η διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στην ανοδική διόρθωση, καθώς πολλά κεφάλαια τα οποία παραμένουν εκτός αγοράς θα θελήσουν να πάρουν θέσεις όσο το momentum παραμένει θετικό» και τονίζει ότι «η πλειοψηφική άποψη της αγοράς παραμένει από αρνητική έως πολύ απαισιόδοξη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός εν δυνάμει αγοραστών».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.523,06 μονάδες, με απώλειες 0,46%. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να ενισχύεται έως και 1,34% στις 1.550,50 μονάδες.

Την Τετάρτη διακινήθηκαν στο Χ.Α. 26,54 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 82,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε ολόκληρο το ταμπλό 87 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, 69 υποχώρησαν και 138 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Σε ποσοστό έως και 1,89% βρέθηκε να ενισχύεται ο δείκτης των τραπεζών, πριν ολοκληρώσει με οριακές απώλειες 0,07% στις 1.521,50 μονάδες. Από τη σύνθεσή σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν μόνο οι Eurobank και ΕΤΕ, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι Attica Bank, με απώλειες 2,88% στα 1,01 ευρώ, Marfin Popular Bank και ATEBank.

Στον FTSE20, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε η Coca-Cola 3E, ενισχυμένη 2,25% στα 17,69 ευρώ. Ακολούθησαν οι ΔΕΗ και MIG με άνοδο 1,99% κα 1,92%, στα 12,79 και 1,06 ευρώ αντίστοιχα, ενώ πάνω από 1% ενισχύθηκε και η Motor Oil, στα 7,80 ευρώ.

Με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Eurobank, Μυτιληναίος και ΕΤΕ, με την τελευτάι να κλείνει στα 10,05 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τρ. Κύπρου διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 3,55 ευρώ.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στον 20άρη δέχθηκε ο ΟΠΑΠ, που από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα του 2009, με πτώση 8,59% στα 11,70 ευρώ. Σε ποσοστό 3,45% και 2,41% υποχώρησαν οι Jumbo και Βιοχάλκο, ακολούθησαν οι Marfin Popular Bank, OTE και ATEBank με πτώση 1,96%, 1,83% και 1,79% αντίστοιχα, ενώ πάνω από 1% υποχώρησαν και οι τίτλοι των Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Τρ. Πειραιώς. Με μικρότερες απώλειες ολοκλήρωσαν οι Τ.Τ., Alpha Bank και Τιτάν, στα 2,72, 4,60 και 14,75 ευρώ αντίστοιχα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=992478

Γ. Κύρτσος-Τεράστιο το κόστος της ανικανότητας





Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Τεράστιο το κόστος της ανικανότητας
Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει στη διάθεσή της λίγους μήνες για να ανεβάσει την απόδοσή της και να κινητοποιήσει τον τεράστιο κρατικό μηχανισμό προς στη σωστή κατεύθυνση. Εάν συνεχιστούν η σημερινή προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα, θα φτάσουμε σε οικονομικό και διαχειριστικό αδιέξοδο ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Φαύλος κύκλος
Προς το παρόν έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο κυβερνητικής προχειρότητας και έλλειψης αποτελεσματικότητας. Ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του δεν είχαν προετοιμαστεί για τη σωστή και παραγωγική άσκηση της εξουσίας. Προβάλλουν το επιχείρημα ότι η κατάσταση που παρέλαβαν από την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι εκτιμούσαν, γι’ αυτό η πολιτική τους δεν έχει αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα.
Στην πραγματικότητα, δεν αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου από τις διαστάσεις των προβλημάτων, αλλά η ελληνική κοινωνία και η οικονομία από την έλλειψη σωστής κυβερνητικής προετοιμασίας.
Η κυβερνητική ηγεσία έχει αποκτήσει την κακή συνήθεια να φορτώνει τους δικούς της λογαριασμούς στους άλλους. Αδυνατεί, για παράδειγμα, να ελέγξει τις δαπάνες του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος και προχωράει στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και στην άγρια περικοπή των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Αδυνατεί, επίσης, να περιορίσει τη μαζική φοροδιαφυγή και επιλέγει τη διαρκή αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και διάφορων καταναλωτικών φόρων.
Λευκή απεργία
Ο συνδυασμός κυβερνητικής προχειρότητας και ισοπεδωτικών αποφάσεων έχει οδηγήσει σε ένα είδος λευκής απεργίας τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό του τεράστιου δημόσιου τομέα και κατέληξε στη δραστική μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ανεξάρτητα από το επίπεδο της απόδοσής τους. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να προκληθεί βαθιά δυσαρέσκεια και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων που έστεκαν στο ύψος του λειτουργήματός τους. Οι στρατιές των «γαλάζιων» και «πράσινων» αργόμισθων του Δημοσίου συνεχίζουν να έχουν χαμηλή απόδοση και δεν αξίζουν τα λεφτά του φορολογούμενου λαού, ακόμα και μετά τη μείωση των αποδοχών τους. Υπάρχει, όμως, και ένα μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων που χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Οι τελευταίοι αισθάνονται εντελώς αδειασμένοι από τις ισοπεδωτικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει στη διαχείριση και στερείται αξιόπιστων συνεργατών στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας. Μήνα με το μήνα ανεβαίνει ο λογαριασμός της κυβερνητικής προχειρότητας και είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί από τις αλλεπάλληλες δέσμες περιοριστικών μέτρων.