Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

12 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ- Επιχορηγήσεις υπερκαταστημάτων εις βάρος τοπικών επιχειρήσεων

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΙΘΑΝΟ ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΟ !!!! ΞΕΤΣΙΠΩΤΗ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙ ΣΤΟΥΣ "ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ !!!!

Επιχορηγήσεις υπερκαταστημάτων εις βάρος τοπικών επιχειρήσεων

Της Stacy Mitchell

Διαβάζοντας τις ειδήσεις που γράφτηκαν μετά τη χρεοκοπία της αλυσίδας βιβλιοπωλείων BordersGroup, βρήκα ένα άρθρο σε μια τοπική εφημερίδα για μια πόλη της Καλιφόρνια που είχε ξοδέψει $1,6 εκατ. για να δελεάσει ένα βιβλιοπωλείο της Borders να εγκατασταθεί σε ένα τοπικό εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 2003 οι κυβερνητικές αρχές του Pico Rivera συμφώνησαν να καλύψουν ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων του καταστήματος της Borders, προσφέροντας μηνιαία επιχορήγηση ύψους 10.833 δολαρίων το μήνα για την επόμενη δεκαπενταετία.

Μπορεί να φαίνεται αστρονομικό ποσό, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για δημόσια χρήματα που δίνονται σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όμως αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό στην εν λόγω συμφωνία είναι το πόσο συνηθισμένη είναι. Οι επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων είναι πια κοινός τόπος για ένα μεγάλο μέρος της Αμερικής. Οι συμφωνίες αυτές βασίζονται στην ιδέα ότι τα νέα εμπορικά κέντρα και τα υπερκαταστήματα ενισχύουν την απασχόληση και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιχορηγήσεις αυτές το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να βοηθήσουν τους μεγάλους εμπόρους λιανικής εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό των δημοσίων κεφαλαίων που έχουν διοχετευτεί στις αλυσίδες καταστημάτων. Οι επιχορηγήσεις αυτές λαμβάνουν διάφορες μορφές, όπως λόγου χάρη εξαιρέσεις από φόρους ακίνητης περιουσίας, μειωμένη φορολόγηση πωλήσεων, επιστροφές φόρου για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης κ.ά., ενώ οι περισσότερες πολιτείες δεν τηρούν συγκεντρωτικά αρχεία των προσφερόμενων κινήτρων ανάπτυξης για όλους τους δήμους και τις κομητείες τους. Ωστόσο, η GoodJobsFirst, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνών που παρακολουθεί τις συμφωνίες αυτού του είδους, εκτιμά ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής έχουν πάρει τουλάχιστον μερικά δισ. δολάρια τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, GregLeRoy, κατά τη διάρκεια της ύφεσης οι επιχορηγήσεις συνεχίστηκαν κανονικά, παρά τα ελλείμματα των προϋπολογισμών και τον κορεσμό των διαθέσιμων εμπορικών χώρων.

Οι μεγάλοι ευνοημένοι

Η Wal-Mart είναι τακτικός αποδέκτης δημόσιων επιχορηγήσεων. Από το 2008 έως και το 2009, η εταιρεία είχε όφελος $7,9 εκατ. σε φοροαπαλλαγές από τοπικές δημόσιες υπηρεσίες ανάπτυξης της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με στοιχεία του πολιτειακού οικονομικού ελεγκτή. Η Wal-Mart κέρδισε επίσης $1,8 εκατ. σε επιστροφές και φοροελαφρύνσεις το 2009 για να κατασκευάσει πέντε υπερ-κέντρα πωλήσεων στη Λουϊζιάνα, σύμφωνα με τα αρχεία της Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας της πολιτείας. Πέρυσι η St. LouisPost-Dispatchέγραψε ότι το Bridgeton του Misouri ενέκρινε μια συμφωνία ύψους $7,2 εκατ. για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός υπερκαταστήματος Wal-Mart.

Ο ανωτέρω κολοσσός των λιανικών πωλήσεων δεν ήταν ο μόνος που ευνοήθηκε. Η Targetείχε όφελος $1,4 εκατ. σε τοπικές φοροελαφρύνσεις για την κατασκευή ενός καταστήματος στην κωμόπολη Kenner, έξω από τη Νέα Ορλεάνη, σύμφωνα με την Times-Picayune. Η Amazon (AMZN) εξασφάλισε πενταετή φοροαπαλλαγή πωλήσεων από το νομοθετικό σώμα της Νότια Καρολίνα σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα ενός καταστήματος διανομής στην πολιτεία.

Οι αποδέκτες των επιχορηγήσεων και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συχνά υπερασπίζονται τις συμφωνίες αυτές προβάλλοντας το επιχείρημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Η Wal-Martκαι η Amazonδεν δέχτηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο, όμως η εκπρόσωπος τύπου της Target Molly Snyder δήλωσε ότι «το κατάστημα της Target στο Kenner δημιούργησε πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας».

Πενιχρή οικονομική ανάπτυξη

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δεν συμβάλλει ούτε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ούτε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πριν από μερικούς μήνες μια σύμπραξη τοπικών κυβερνήσεων στην μητροπολιτική περιοχή του St. Louis διαπίστωσε ότι οι πόλεις και κομητείες της περιοχής παρουσίασαν μειωμένες φορολογικές εισροές κατά $5,8 δισ. προκειμένου να ενισχύσουν την ιδιωτική ανάπτυξη. Πάνω από το 80% των κεφαλαίων αυτών προώθησαν την κατασκευή νέων καταστημάτων αλυσίδων και εμπορικών κέντρων.

Παρόλα αυτά, η περιοχή δεν έχει δει σχεδόν καθόλου οικονομική ανάπτυξη. «Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις λιανικές πωλήσεις σημείωσε οριακή αύξηση και σε πραγματικά δολάρια οι κατά κεφαλήν λιανικές πωλήσεις δεν έχουν αυξηθεί εδώ και χρόνια», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, σημειώνοντας ότι τα ταμεία πολλών δήμων της περιοχής έχουν πια αδειάσει. Σύμφωνα με τη μελέτη, στη μητροπολιτική περιοχή του St. Louis έχουν κλείσει πάνω από 600 μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Η απορρέουσα απώλεια θέσεων εργασίας αντισταθμίζει την ενίσχυση της απασχόλησης από τα υπερκαταστήματα.

Τα ανωτέρω συμπεράσματα πρέπει να ωθήσουν άλλες πόλεις και περιφέρειες να εξετάσουν ξανά κατά πόσο είναι σκόπιμο να παρέχουν φοροελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις στις μεγάλες λιανικές επιχειρήσεις. Όχι μόνο υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν προκύπτει δημόσιο όφελος, αλλά οι τοπικές επιχειρήσεις βλέπουν τις φορολογικές εισφορές τους να χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους.

Μια πιο συνετή – και δίκαιη – μέθοδος για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης θα ήταν η επένδυση του δημόσιου χρήματος στις υποδομές, την εκπαίδευση και άλλους τομείς που θα είχαν ευρύ αντίκτυπο σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων.

Εάν το Pico Rivera είχε ακολουθήσει την προσέγγιση αυτή, μπορεί να είχε ακόμα βιβλιοπωλείο. Από τότε που πόλη ξεκίνησε να χρηματοδοτεί την Borders, πάνω από 400 νέα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία άνοιξαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοπωλών. Σχεδόν κανένα από αυτά δεν είχε το προνόμιο της δημόσιας χρηματοδότησης. Η επιτυχία τους οφείλεται στις ευφυείς επιχειρηματικές κινήσεις και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας που κερδίζεται έναν πελάτη τη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου