Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

21 Ιουνίου 2011

Συνταγματικό το Μνημόνιο, έκρινε το ΣτΕ

Συνταγματικό το Μνημόνιο, έκρινε το ΣτΕ
 
Συνταγματικό, νόμιμο και συμβατό με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις διεθνείς συμβάσεις έκρινε το μνημόνιο, που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανάβοντας το «πράσινο φως» για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψή της «κεκλεισμένων των θυρών», αποφάνθηκε ότι τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής συγκυρίας και προς αποφυγή της χρεοκοπίας.

Οι 55 ανώτατοι δικαστές, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ κ. Π. Πικραμμένου, ύστερα από αλλεπάλληλες πολύωρες συνεδριάσεις, που ξεπέρασαν τις πέντε, σχεδόν ομόφωνα (υπήρξε μικρή μειοψηφία 6 έως 10 συμβούλων σε επιμέρους ζητήματα), απέκρουσαν τις αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Εκριναν ότι ελήφθησαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η πλήρης Ολομέλεια του ΣτΕ, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των συμβούλων Επικρατείας κυριών Μαρίας Σαρπ και Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, κατέληξε ότι οι περικοπές δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Ναι μεν επέρχεται επέμβαση σε περιουσιακά δικαιώματα, αλλά λαμβάνεται πρόνοια με τους Νόμους 3833/2010 και 3845/2010, ώστε οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα.

Επίσης, οι ανώτατοι δικαστές:

 
- Απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι άκυρες γιατί δεν ψηφίστηκαν από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών. Δέχθηκαν ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση, κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, δεν περιέχει κανόνες δικαίου και δεν έχει έννομες συνέπειες, ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

 
- Εκριναν ότι με τον επίμαχο Νόμο 3845/2010 δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών που να περιορίζουν την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας.

Με την απόφαση του ΣτΕ που θα δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα, απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι προσφυγές που έχουν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, καθώς και πολίτες και οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση των δύο νόμων.

---------------------------

ΕΜΕΙΣ ΛΕΓΟΜΕ:
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΗ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ Ο ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΘΕΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗ !!! 
ΟΙ ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΕΣ, ΠΟΥ ΒΟΥΤΗΞΑΝ ΑΠ' ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΤΙΣ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ, ΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΚΑΙ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ" ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΨΙΧΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΦΗΣΑΝ "ΤΟΝ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΣΕ ΒΙΩΣΙΜΑ ΕΠΙΠΕΔΑ"!!! ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΣΟΥ, ΧΑΧΟΛΕ ΛΑΕ !!!

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΔΙΑ ΤΟ "ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ"

ΔΙΑΒΑΖΟΜΕ ΣΤΟ ΒΗΜΑ (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=407261&h1=true)

«Το δίλημμα πλέον έχει τεθεί. Και καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να αποφασίσουμε με το μαχαίρι στον λαιμό. Η το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει άρον - άρον το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους των χιλίων σελίδων ή θα πρέπει η χώρα να αρχίσει να προετοιμάζεται να βαδίσει ένα άγνωστο και απόλυτα ανηφορικό ελληνικό δρόμο, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πόσοι θα αντέξουν να περπατήσουν.»

ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ!!!

ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ ΜΑΣ, Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΕΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΛΗΜΜΑ, ΟΜΩΣ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΤΑΛΑΝΤΕΥΘΗ (ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΡΕΥΘΟΥΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΟΣΙΟ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ??) ΑΛΛ' ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ "να βαδίσει ένα άγνωστο και απόλυτα ανηφορικό ελληνικό δρόμο"!!!

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΑΤΥΧΩΣ, ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΑ, ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ!! 
ΔΙΟΤΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΙΣΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!!
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!!! 

ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΧΟΜΕ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΙΣ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ, Η ΚΑΘΑΡΑ ΛΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ --ΝΑ ΜΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΥΧΟΝΤΑ "ΜΠΑΣΤΑΚΑ" ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΧΛΕΥΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ "ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ", ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΕ, ΟΥΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΩΝ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΗ "με το μαχαίρι στον λαιμό" !! ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩΜΕ ΚΙ ΑΣ ΤΟ ΠΡΑΞΩΜΕ ΣΩΣΤΑ!!! ΑΣ ΚΑΝΩΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΧΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ... Ο κ. ΕΛΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.. ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΑΣ... ΘΑ ΔΕΧΘΗ ΝΟΜΙΖΩ !!! 

Εισβολή αγνώστων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας


Εισβολή αγνώστων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας

Πυροβόλησαν στον αέρα πριν διαφύγουν
Δύο άγνωστα άτομα εντοπίστηκαν την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011 και ώρα 01:50 περίπου από περίπολο να κινούνται σε χώρο εντός της 114 Πτέρυγας Μάχης στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, ίσως της πιο φυλασσόμενης αεροπορικής βάσης της χώρας.


Οι δύο άγνωστοι με τον εντοπισμό τους τράπηκαν σε φυγή ενώ πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό πέντε με έξι φορές.


Στις έρευνες για τη σύλληψή τους εκτός από τα όργανα Ασφαλείας του αεροδρομίου συμμετείχαν και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.


Μέχρις στιγμής τα δύο άτομα διαφεύγουν την σύλληψη. Οι έρευνες συνεχίζονται.
-------
ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩΜΕ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΕΞΗΣ:

Η ΦΥΛΑΞΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ !!!

ΟΙ ΣΚΟΠΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ΓΕΜΙΣΤΗΡΑ!!! Ο ΓΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΟΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΣΠΑΓΓΟΥΣ, ΒΟΥΛΟΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ---ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ-- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΗ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ!!! ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 40 ΛΕΠΤΩΝ !!! 

ΕΥΤΥΧΩΣ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΥΣΤΙΚΑ!!! ΙΔΟΥ !!! ΔΕΝ ΤΑΞΕΡΑΝ ΑΥΤΑ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ !! ΕΙΔ'ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑΝ !!! ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΕΒΓΑΖΑΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΛΕΥΑΖΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΛΟ, "ΠΙΑΣΕ ΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΗΣ!!!"
ΑΣΦΑΙΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ !!!
ΑΣΦΑΙΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΑΠΕΙΝΩΣΗ!!!
ΑΣΦΑΙΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ "ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΙΠΟΤΕ"!!! 
ΑΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗ ΣΕ "ΛΑΟ" ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!!! 
ΑΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΠΙΕΣ !!!! 

ΜΗΝ ΓΕΛΙΕΣΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ!!! ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΑΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΣΚΟΠΙΕΣ, ΘΡΟΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΠΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!!! 

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ !!! Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΧΛΕΥΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ --ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΕΧΛΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ, ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΙ ΤΟΥ!!!

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ"!! ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ!!! ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΕΧΛΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΛΟΙΔΟΡΗΣΑΝ ΑΙΣΧΡΑ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΑ ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΝ ΤΟΥ, ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΗ!!!


ΜΗΝ ΓΕΛΙΕΣΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ!!! ΤΟ ΑΘΛΙΟΝ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ, ΠΡΟ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΜΑΣ!!!

ΤΟ ΚΥΡΙΟΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Κατώτεροι των περιστάσεων

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=407206&h1=true
 
Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την περασμένη Κυριακή για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση κλόνισε ακόμη περισσότερο την πίστη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Ακραίοι χαρακτηρισμοί, λόγια αγοραία, μηνύματα με υπονοούμενα, απειλές, υψηλοί τόνοι και γενικώς πολιτικός λόγος κατώτερος των περιστάσεων επικράτησε κατά την πρώτη ημέρα των τριήμερων συζητήσεων.

Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι εκ των πολιτικών αρχηγών νομίζουν ότι το χειροκρότημα εντός της αιθούσης αντανακλά και τα αισθήματα εκτός αυτής.

Οι περισσότεροι των πολιτών, παρακολουθώντας μια συζήτηση αυτού του επιπέδου, μάλλον εξεγείρονται και προσεγγίζουν εκείνη της πλατείας παρά στρατεύονται με τους διαπληκτιζόμενους ηγέτες και τα ασθενή κόμματά τους.


Μούτζες μέσα, μούτζες έξω

Μούτζες μέσα, μούτζες έξω

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_21/06/2011_446448

Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Η κρίση αναδεύει τη συλλογική ψυχή και φέρνει στην επιφάνεια πάθη και συμπεριφορές αφτιασίδωτα. Αλλοτε με λυτρωτική ειλικρίνεια, με παρρησία και άλλοτε με εκπλήσσουσα ωμότητα, και χυδαιότητα ακόμη. 
Εχουν γραφτεί πολλά, λόγου χάριν, για τις απρεπείς εκφράσεις και τους προπηλακισμούς κατά των πολιτικών, εκ μέρους του πλήθους των «Αγανακτισμένων». Πράγματι, το πλήθος σε ορισμένες περιπτώσεις συμπεριφέρεται σαν όχλος, με εξάρσεις βίας, που φτάνουν σε χειροδικίες και ξυλοδαρμούς, εκδηλώσεις που καταδικάζονται καθολικά. Αλλά η κύρια δράση του αγανακτισμένου πλήθους εξαντλείται στον λεκτικό και χειρονομιακό εξτρεμισμό: η μούτζα λ.χ. προς τους πολιτικούς άνδρες ερμηνεύεται και επικρίνεται ποικιλοτρόπως. 
Μήπως όμως ακριβώς οι πολιτικοί δίνουν πρώτοι το έμπρακτο παράδειγμα του λεκτικού εξτρεμισμού, και μάλιστα μέσα στον φασκελωνόμενο ναό του κοινοβουλευτισμού; Προχθές, ας πούμε, οι κατηγορούμενοι επί λαϊκισμώ «Αγανακτισμένοι» πήραν συμπυκνωμένα μαθήματα καθύβρισης από την πολιτική ηγεσία. Το Κοινοβούλιο αντηχούσε από βαρύτατους χαρακτηρισμούς, που εκτόξευαν οι Νέστορες της πολιτικής. 
Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, γνωστός για τις ατάκες του επιπέδου Δελφινάριου, προχώρησε πολύ παραπέρα από το προσφιλές του καλαμπούρι: αποκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, προδότη. «Απαξ προδότης, πάντα προδότης» είπε και κατόπιν, για να ελαφρώσει το κλίμα μάλλον, συμπλήρωσε το «Τρελαντώνης»… Αναρωτιόμαστε: Αν δεν εκαλύπτετο από βουλευτική ασυλία, ο αυτοδημιούργητος γιος του σανοπώλη θα αποτολμούσε τέτοιους χαρακτηρισμούς για πρόσωπο κεντρικό στους πολιτικούς θεσμούς; 
Οι προπηλακισμοί πολιτικών των τελευταίων ημερών οδήγησαν τον συνήθη λιμπερτίνο Θόδωρο Πάγκαλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να χαρακτηρίσει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, «κόμμα τραμπούκων». Ακολούθησε με τα ίδια λόγια ο προσφάτως αποδοκιμασθείς υπουργός Νίκος Σηφουνάκης. 
Προδότες, τρελοί, τραμπούκοι - τι άλλο μένει; 
Κακοποιοί, εγκληματίες και τραμπούκοι: όσοι επέκριναν διαδικτυακώς τον Παντελή Οικονόμου, νεοδιορισμένο αν. υπουργό Οικονομικών, επειδή ξήλωσε εσπευσμένως από την ιστοσελίδα του αντιμνημονιακό άρθρο που είχε δημοσιεύσει προ καιρού. Ο έμπειρος στην πολιτική αλλά νεοφώτιστος στην κουλτούρα του Διαδικτύου κ. Οικονόμου κατέφυγε στη δαιμονολογία, στις ύβρεις και στην ηλεκτρονική εγκληματολογία (!), αντί να εξηγήσει με πολιτικούς όρους τις αναλύσεις και τις θέσεις του. 
Το πλήθος των «Αγανακτισμένων» μουτζώνει, χλευάζει, βρίζει, ασχημονεί. Και δεν έχει θέσεις. Ετσι είναι. Ας δούμε την άλλη πλευρά, την υβριζόμενη: Πόσο πιο ορθολογικά και κόσμια, με πολιτικά και δημοκρατικά επιχειρήματα συμπεριφέρονται οι αποδοκιμαζόμενοι πολιτικοί; Πολύ χειρότερα, δεδομένων των απαιτήσεων και των προσδοκιών της θεσμικής τους θέσης: αντί να προσφέρουν υπόδειγμα πολιτικής κουλτούρας, προσφέρουν σόου χυδαίας προσωπόληπτης ατάκας και ηθικής απαξίωσης.

Ο χαμηλός πήχυς του δημοψηφίσματος

Ο χαμηλός πήχυς του δημοψηφίσματος

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_21/06/2011_446526

Του Παντελη Mπουκαλα

Ωστε λοιπόν οι εκλογές είναι καταστροφική περιπέτεια για τον τόπο, ενώ, αντίθετα, ένα δημοψήφισμα θα μας δώσει γεύση άμεσης δημοκρατίας, σαν εκείνη την εξαιρετική της ηγεμονικής διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, οπότε, σύμφωνα με τον προπαγανδιστικό θρύλο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπερψήφισαν τον Γ. Α. Παπανδρέου. Ετσι τουλάχιστον ισχυρίστηκε στη Βουλή ο π. πρωθυπουργός (με το «π.» να σημαίνει παραιτηθείς ή πρώην) ή ημιπρωθυπουργός ή υ.δ.κ. πρωθυπουργός (πρωθυπουργός υπό διπλή κηδεμονία, εσωτερική, από τον άλλο ημιπρωθυπουργό, τον κ. Βενιζέλο, και εξωτερική, από τους τροϊκανούς).

Παρά τον ανασχηματισμό και τη μάλλον βέβαιη απόσπαση ψήφου εμπιστοσύνης (η «αποστασιολογία», με τη μακιαβελική ανηθικότητά της επανέφερε στην ακίνδυνη σιωπηρή διαμαρτυρία όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονταν να εναντιωθούν ρητά στην πορεία του κόμματός τους), το διάδοχο κυβερνητικό σχήμα παρέλαβε από το προηγούμενό του την «καμένη γη» της αναξιοπιστίας, της ισχνής πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης. Και τέτοιες ασθένειες δεν θεραπεύονται εύκολα.

Η κυκλοθυμία του κ. Παπανδρέου, όπως αποκαλύφθηκε στο πεντάωρο που ήταν-και-δεν-ήταν πρωθυπουργός, ενδιαφέρει ως προς το πολιτικό της σκέλος, όχι το συναισθηματικό. Και το πολιτικό αυτό σκέλος φανέρωσε έναν ηγέτη κλονισμένο, εν συγχύσει, χωρίς σχέδιο εξόδου από το τούνελ, τρομαγμένο από το βάρος των προβλημάτων, αλλά και από την αίσθηση της προσωπικής και της κομματικής αδυναμίας. 
Το γεγονός ότι και ο τηλεφωνικός συνομιλητής του των ωρών εκείνων, ο κ. Σαμαράς, αποδείχθηκε επίσης τρομαγμένος μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλάβει σοβαρότερες ευθύνες από όσες αναλογούν στην εθιμικώς δημαγωγική αντιπολιτευτική ρητορική, εξισορροπεί τα πράγματα μόνο στον νου όσων ικανοποιούνται στη σκέψη ότι και οι άλλοι, οι απέναντί τους, αίρονται στο περιβόητο ύψος των περιστάσεων με τον ίδιο τρόπο που ο μέτριος αθλητής του ύψους κατευθύνεται με εντυπωσιακό διασκελισμό προς τον πήχυ, τον περνάει άνετα, πλην, ατυχώς, από κάτω.

Το δημοψήφισμα είναι ακριβώς ένας πήχυς που το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να τον περάσει από κάτω, κι ας είναι πολύ χαμηλότερος από τον πήχυ των εκλογών. Ενας σοβαρός θεσμός, τόσο σοβαρός που μάλλον δεν είναι τυχαίο που έχει μείνει αναξιοποίητος, επιστρατεύεται τώρα όχι για την αυταξία του αλλά χάριν εκτονώσεως. 
Ενας από τους μύθους που κατέπεσαν τούτες τις ημέρες αφορούσε την έφεση του ΠΑΣΟΚ προς τη διαβούλευση, τη συζήτηση, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τη «διαδραστική δημοκρατία»: Εμβρόντητα ωστόσο τα κορυφαία κομματικά στελέχη πληροφορούνταν από την τηλεόραση τις αντιφατικές πρωτοβουλίες του ηγέτη τους. Και επίσης εμβρόντητοι οι αποπεμφθέντες υπουργοί μάθαιναν και πάλι από την τηλεόραση ότι κρίθηκαν ανάξιοι. Τόση εσωκομματική δημοκρατία... 
Τώρα, και σαν να μη συνέβη τίποτα, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, με πρόσχημα το δημοψήφισμα, άρχισε να ρητορεύει περί διαβουλεύσεως, βαθιάς συζητήσεως και άλλων ηχηρών. Καμένη γη παρέλαβε και αυτός από τον προκάτοχό του. Την καμένη γη της στοιχειώδους αλήθειας.