Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

5 Ιουλίου 2011

Ο ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!

Συνελήφθη ο δήμαρχος Ιθάκης σε σκάφος με... τριάντα μοντέλα!


Από το http://www.star.gr/

Αίσθηση στην κοινωνία των Ιονίων Νήσων προκαλεί η σύλληψη του δημάρχου Ιθάκης Γιάννη Κασσιανού επειδή βρίσκονταν σε σκάφος παρέα με... τριάντα μοντέλα. Όχι, δεν επρόκειτο  για κάποιο όργιο, από αυτά που συχνά διοργανώνει στην άλλη πλευρά της Ανδριατικής Θάλασσας ο Σίλβιο Μπερλουρκόνι.  Απλά, ο δήμαρχος σκόπευε να πάει στο Κατάκολο για να...
παραλάβει καλλονές από 30 χώρες, οι οποίες θα φωτογραφίζονταν στο νησί τους για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Τουρισμός».
 Όπως όμως αναφέρει το dete.gr, ο δήμαρχος δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα απόπλου, ενώ το πολυτελέστατο κότερο του αποκαλύφθηκε ότι είχε δεσμευτεί από το ΣΔΟΕ! Όταν λοιπόν διαπιστώθηκε ότι απέπλευσε χωρίς άδεια, οι λιμενικοί τον προσήγαγαν στο Λιμεναρχείο, όπου του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να τον οδηγήσουν στο αυτόφωρο.
 Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρανομιών που καταλογίζονται στον δήμαρχο, ο οποίος κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές παρά το γεγονός ότι υπήρχε κώλυμα εκλογιμότητας λόγω του ποινικού μητρώου του. Το 1995 είχε συλληφθεί σε ξενοδοχείο της Αθήνας ενώ περίμενε μια Βραζιλιάνα συνεργάτιδά του, που όμως συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με κοκαΐνη στα... τακούνια των παπουτσιών της! Εξαιτίας εκείνου του περιστατικού, ο Γιάννης Κασσιανός είχε καταδικαστεί και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποφυλάκισή του ως την εκλογή του, είχε καταδικαστεί αρκετές φορές για υπεξαίρεση και χρέη προς το δημόσιο.
 Μετά από όλα αυτά που διαβάζουμε, προκαλείται πάντως η απορία: οι πολίτες ξέρουν ποιον ψηφίζουν για δήμαρχό τους;[ΜΕΤΑ, ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ, "ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ'' ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!] Γιατί αν ισχύουν όλα αυτά και εντούτοις τον τιμούν με την ψήφο τους, δεν μπορεί να τους φταίνε μετά οι πολιτικοί...
-----------------
ΟΜΩΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ,

Του Τηλέμαχου Καραβία

http://www.kolivas.de/
 
Αυτό που συμβαίνει στο νησί της Ιθάκης επί Δημαρχίας Γιάννη Κασσιανού δεν είχε προηγούμενο μεταπολεμικά. Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκαλα του αξέχαστου Δημάρχου Νικολάου Κολυβά.
Ο γιατρός Κολυβάς εάν διαπίστωνε οποιαδήποτε σπατάλη εις βάρος του ιδρώτα του Θιακού λαού θα καταψήφιζε τα αδικαιολόγητα ταξίδια του σημερινού Δημάρχου και τις παρασιτικές έμμισθες θέσεις που έχει δημιουργήσει. Και ανέφερα τον Δήμαρχο Κολυβά γιατί είναι το πρότυπο του σημερινού Δημάρχου, έργα πνοής και με την βοήθεια όλων μας, που θα πρέπει δηλαδή να βάλουμε το χέρι βαθιά στην άδεια τσέπη.

Τώρα φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε, γιατί τα παπαγαλάκια του Δημάρχου, κάποια πολιτικά η α-πολίτικα χαϊβάνια, αλλά και σύγχρονοι εραστές του χρήματος, διακωμωδούν τους προηγούμενους Δημάρχους, στους παραλιακούς καφενέδες και τα ταβερνεία, αλλά και κάποιοι νεόκοποι – νεόφερτοι δημοσιογράφοι εκ «Ασίας» καταγόμενοι.
Ο Δήμαρχος πρόκειται να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης, να του καταβάλλει ο Δήμος 80.000€ για τα ταξίδια που έχει κάνει τους πέντε μήνες της θητείας του! Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι όταν ρωτηθεί για τις ημερομηνίες που ταξίδεψε, σε ποια μέρη ταξίδεψε, από που πήρε την άδεια, ποιο ΔΣ τον εξουσιοδότησε και ποιος ήταν ο λόγος των ταξιδιών του. Το αστείο είναι αν καταβληθούν που θα βρεθούν, όχι μόνο αυτά, αλλά και τα άλλα που θα χρειαστεί μέχρι το τέλος της θητείας του. Πάντως στον προϋπολογισμό του Δήμου για «Έξοδα κίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων και με Κωδικό 00.6421υπάρχουν μόλις 4.824,00 €.
Καλά θα μου πείτε ότι θα γίνουν τέτοιες ερωτήσεις σε ένα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟ Δήμαρχο που μετά από 36 χρόνια περιπλάνησης «αποφάσισε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής στο Θιάκι και γι αυτό θέλει να ζήσει σ ένα Θιάκι… Καθαρό-αντάξιο του ονόματός του στο κόσμο – χωρίς τη μικροκομματική μιζέρια. Εξάλλου οι μέχρι σήμερα οι δωρεές του σε τρείς Δήμους, ανέρχονται σε περίπου 20.000.000 €». Ειλικρινά αναρωτιέμαι 20 εκ. ευρώ, σε Δήμους χωρίς ταυτότητα, ώστε να δούμε και εμείς σε τι έχει προτίμηση ο κ. Κασσιανός στις δωρεές του στη ΤΑ. Εξάλλου θα ήταν χρήσιμο να μαθαίναμε τη διάρκεια των δωρεών για να δούμε τη χρόνος χρειάζεται για την ολοκλήρωση των έργων που θα προχωρήσει άμεσα και στη διάρκεια της τόσο σύντομης θητείας του στο Δήμο Ιθάκης).
Όμως άκουσα… ότι του είπαν το φλιτζάνι και ότι ο σημερινός Δήμαρχος «μεγάλη πόρτα» θα διαβεί και στα χαρτιά «λεφτά τον περιμένουν». Οτιδήποτε βγει αληθινό σε φλιτζάνι και χαρτιά το τέλος της θητείας του Δημάρχου Ιθάκης θα είναι ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ εξ αιτίας της κακής διοίκησης, της κακοδιαχείρισης και της αλόγιστης σπατάλης των χρημάτων από τον ίδιον. Αυτή η «προίκα» που έδωσαν στον κ. Κασσιανό οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια, τον κάνει να είναι ο μόνος Δήμος του νομού που δεν άφησε χρέη. Η προίκα που του άφησαν ήταν περίπου 2,5 εκ € σε αντίθεση με διπλανούς Δήμους που άφησαν χρέη σε τράπεζες, σε εργολάβους και προμηθευτές αρκετά εκατομμύρια ευρώ και τα ταμεία άδεια.
Προεκλογικά κατηγορούσε τους πρώην Δημάρχους -πλην Βασιλόπουλου- ότι πήγαν το νησί πίσω πολλά χρόνια και μετεκλογικά ότι θα πρέπει «να το βουλώσουν και να εξαφανιστούν». Μάλιστα με τη προτροπή φίλου σας, αποτυχημένου πολιτευτή, θα φέρνατε ορκωτούς λογιστές (πόσους τον αριθμό) να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά του Δήμου Ιθάκης τα τελευταία 20 χρόνια. Φυσικά ένας ήρθε και τον έφερε ο Καλλικράτης και όχι εσείς. Να σας θυμίσω ότι παλιότερα ήρθαν κι άλλοι μετά από ανώνυμες καταγγελίες και τι βρήκαν, μάλλον σας ενημέρωσαν αλλά δεν συμφέρει ούτε εσάς αλλά ούτε τα μασκαρεμένα παπαγαλάκια και τους άλλους τους γρυλιάκηδες – καμία σχέση με τον γνωστό κ. Γρυλάκη μιας άλλης εποχής.
Από τη πρώτη μέρα της θητείας σας αρχίσατε την κακοδιαχείριση, τις παρατυπίες, τις υποσχέσεις τις παράνομες προσλήψεις επονομάζοντας τους εθελοντές των 400, 600, 1000€ …..και την ανοργανωσιά σας.
Αυτό είναι το «νοικοκύρεμα του Δήμου», αυτή είναι η «σωστή διαχείριση» που θα κάνατε κ. Δήμαρχε. Καταγγελθήκατε στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσο Αποστολόπουλο, ο οποίος σας έστειλε επιστολές που σας ζητούσε για μεν τις δύο καταγγελίες να απαντήσει το ΔΣ και στη Τρίτη κατευθείαν δική σας απάντηση στον κ. Αποστολόπουλο.
Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και οι επιστολές ούτε ήρθαν προς εξέταση -πρόεδρε του ΔΣ παρανομείς- αλλά μόνο αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης και μάλιστα με απαράδεκτο τρόπο, αφού βάλατε επικεφαλίδα «ΝΑ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ» λες και η ιστοσελίδα του Δήμου είναι για να λειτουργεί μόνο αντιπολιτευτικά από εσάς. Και εδώ ήθελα να σας ρωτήσω κ. Αποστολόπουλε οι υπηρεσίες σας δεν έχουν την ευαισθησία να εξετάσουν αν πήραν απάντηση στα ερωτήματα των καταγγελλόμενων.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ιθάκης σας επισκέφθηκε στις 3/5 στο γραφείο σας κ. Αποστολόπουλε, η συνάντηση είχε κατ’ αρχάς εθιμοτυπικό χαρακτήρα γνωριμίας, όπως αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου, όμως η συζήτηση επεκτάθηκε σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και τέθηκαν οι βάσεις περαιτέρω συνεργασίας.
Στην συνάντηση ο κ. Κασσιανός σας περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και ανέφερε ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο ο σχεδιασμός μιας σειράς έργων, όπως η υλοποίηση βιολογικού καθαρισμού, η δημιουργία πεδίου προσγειώσεως ελαφρών αεροσκαφών, η κατασκευή υδατοδεξαμενής (βρήκατε μια μελέτη 25 χρόνων, ανεφάρμοστη τότε – άχρηστη τώρα), η χωροθέτηση μιας μικρής Βιομηχανικής Περιοχής, η κατασκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης οχημάτων κ.ά.
Και εσείς τον ενθαρρύνεται να προχωρήσει στη σύνταξη ώριμων μελετών, ώστε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων που θα θέσουν την Ιθάκη σε αναπτυξιακή τροχιά.!!!!!! Καλές και οι αναμνηστικές φωτογραφίες αλλά για το πάπλωμα κουβέντα….
Σε καιρούς χαλεπούς, που είναι άγνωστο αν ο Δήμος θα έχει χρήματα για να πληρώσει ακόμη και τους υπαλλήλους του, αλλά και τα υπόλοιπα έξοδα της λειτουργίας του εσείς προχωράτε σε έργα βιτρίνας που τα περισσότερα δεν θα υλοποιηθούν. Ψηφίσατε Δήμαρχος και πλειοψηφία, ένα προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα που απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα (κτηματολόγιο, χωροταξικό, αεροδρόμιο, ΒΙΠΕ, προβλήτα κρουαζιερόπλοιων, μαρίνα κα. Ακόμη και επισκευή του Δημαρχείου που θα στεγάσετε μέσα μόνο το γραφείο σας και χώρο υποδοχής ξένων…. Καλά λένε κάποιοι ότι τη καλοκαιρινή περίοδο θα έχουμε επισκέψεις επενδυτών κατά πλειοψηφία Άραβες, Εμίρηδες, Αμερικανούς και Ρώσους.
Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε μερικά, ούτε και την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Αθανασίου… και θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι-πάλι θα μας φταίνε οι Κεφαλλονίτες !!! Εξάλλου στις αρχές του χρόνου διατυμπανίζεται ότι αύριο ξεκινάει το Κτηματολόγιο, στις 15/1 θα γκρεμίζατε τη πλατεία και θα την ξαναφτιάχνατε με μάρμαρο, Θα απαγορεύατε την κυκλοφορία και την στάθμευση στο παραλιακό δρόμο, εσείς είστε ο πρώτος σταθμεύεται εκεί που θα απαγορεύσετε. Με σπασμωδικές κινήσεις και σκέψεις έχετε χρεώσει το Δήμο με αρκετές χιλιάδες ευρώ, χωρίς καμιά νόμιμη διαδικασία και τώρα πιέζεται τους υπαλλήλους να παρανομήσουν μιας και για όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθηθεί η πάγια και νόμιμη διαδικασία που ισχύει στα έργα και στις προμήθειες. Δεν έχω ακόμη καταλάβει γιατί όταν ακούτε για νομιμότητα και διαδικασίες σας πιάνει κάτι, ιδιαίτερα στα ΔΣ, σηκώνεστε από την καρέκλα και πάτε μια βολτίτσα μέχρι να σας περάσει. Επίσης έχετε το ευγενές προτέρημα να βρίζεται δημοσίως, να λέτε ψέματα, να αμφισβητείται γεγονότα, να παραποιείτε καταστάσεις, να υπόσχεστε και μετά να τα παίρνετε πίσω και άλλα πολλά. Αχρείαστα νάνε…
Και επειδή δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, αν και ξέρω ότι θα με γράψετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Δεν είσθε και ο πρώτος και μοναδικός, γιατί γραμμένο με έχει και ο πρόεδρος του ΔΣ που δεν μου δίνει το λόγο στα Δημοτικά Συμβούλια μιας και δεν θέλει έναν επιπλέον Σύμβουλο.
Και θα κλείσω με μισθούς και συμβάσεις αλλά και ταξίδια χωρίς άδεια και με έξοδα απαράδεκτα!! Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο φέρνει ο Δήμαρχος θέμα για ψήφιση οδοιπορικών εξόδων του και όχι παραστατικών, όπως έχει γραφτεί στη πρόσκληση του ΔΣ, για το πρώτο πεντάμηνο του 2011, ποσό 80.000€. Αν συνεχίσει να ταξιδεύει και να διαμένει σε ακριβά ξενοδοχεία τότε στις 80.000 προσθέσετε άλλες 100.000€ -χωρίς να είναι μέσα τα πετρέλαια του σκάφους- τότε θα περάσουμε καλά. Μάλιστα σε κάτι συναντήσεις άνευ ουσίας στη Κεφαλονιά πήγαινε στη Σάμη με το σκάφος του, οπότε μεταξύ σοβαρού και αστείου σε κάποιο τελευταίο ΔΣ είπε, απευθυνόμενος σε όλους που ήσαν στην αίθουσα του ΜΚΙ, ότι μας κάνει και «χάρη» που δεν χρεώνει στο Δήμο τα πετρέλαια. Τότε όλοι οι Σύμβουλοι πάγωσαν και ευτυχώς δεν δόθηκε συνέχεια. Η συνέχεια πάντως θα δοθεί στο ΔΣ την ερχόμενη Τετάρτη. Πάντως από το απόγευμα ήδη άρχισε το πράγμα να γίνεται κρίσιμο.
Διερωτώμαι τόσα ταξίδια και συναντήσεις δεν άκουσα τι καλό μας φέρνει. Προεκλογικά και μετεκλογικά 2-3 μήνες ισχυριζόταν μάλιστα με στόμφο ότι τα παραστατικά των δικών και των δύο Αντιδημάρχων, δεν θα τα παίρνουν, θα διατίθενται για τη σύνταξη μελετών και αργότερα δηλώνει σε εφημερίδα της Κεφαλονιάς 6/1 ότι θα ιδρύσει «Ταμείο Δωρεών» η αντιμισθία Δήμαρχου (42.170€) και οι αντιμισθίες πρόεδρου ΔΣ (16.866) και των δυο αντιδημάρχων 59.030€, θα κατατίθενται εκεί.!!!
Μόνο που εσύ Δήμαρχε και η υπόλοιποι τα πήρατε κανονικότατα και καλά κάνατε. Και μην μου πείτε κ. Κασσιανέ ότι τα πήρατε για να πληρώσετε «μαύρα» όπως είπατε σε προηγούμενο ΔΣ. Επίσης οι δυο Ειδικοί Σύμβουλοι (η μία είναι η αδελφή του) παίρνουν και οι δύο 55.000€, (φωτογραφικές οι προκηρύξεις, άφαντες οι δημοσιεύσεις τους και άγνωστα τα καθήκοντα τους). Εδώ να συμπληρώσω, αξίζει το κόπο, ότι σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο αναγκασμένος να βρείτε λύση και να δικαιολογήσετε την παραμονή της «εθελόντριας» αδελφής σας από την 1η του Γενάρη, μιας και ήταν το μάτι και το αυτί σας σε ότι αφορούσε την παρακολούθηση των υπαλλήλων σε περίπτωση που δεν δουλεύουν, αλλά και την εξυπηρέτηση του Δημότη. Όταν το θέμα αυτό συζητιόταν έντονα αναγκάστηκε να βρει λύση, απευθυνόμενος λοιπόν στους συμβούλους της Αντιπολίτευσης, ρώτησε… «τι έχετε με την αδελφή μου», σαν να είχε η αντιπολίτευση κάτι μαζί της, αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι την γνώριζαν, «πως θέλετε να την πάρω στο Δήμο, σαν εθελόντρια η με μισθό». Όταν οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης είπαν με νόμιμο τρόπο-ήδη είχε αρχίσει να εκνευρίζεται, απαντάει λοιπόν προς χάριν της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ… «θα την πάρω σαν Ειδικό Σύμβουλο». Και φυσικά σαν σύμβουλο, Παιδείας παρακαλώ, λες και οι ανάγκες το Δήμου Ιθάκης, χρειάζονταν Σύμβουλο Παιδείας, ήταν βλέπεις εκπαιδευτικός και πέρα για πέρα απαραίτητη αφού κάποιοι την λένε Αντιδήμαρχο.!!! Τουλάχιστον δεν την πριμοδοτούσε να είναι σε εκλόγιμη θέση. Πως π.χ πως έκανε ο φίλος και κολλητός κ. Σαμαράς, Δήμαρχος Ξηρομέρου, έκανε την γυναίκα του Αντιδήμαρχο. Και επειδή εδώ το έχω, δεν μπορώ να μην το πω η συνεργασία τους είναι άψογη, πάει ο ένας και βλέπει τον άλλον και αντιστρόφως, αφού και οι δύο διαθέτουν σκάφος, πίνουν το ουισκάκι τους στο κατάστρωμα και συζητάνε πως θα έρθει το «λάστιχο» που θα φέρει νερό στην Ιθάκη από τον Αστακό.!!!
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα έχουμε και Νομικό Σύμβουλο (30.000€), και δυο μελέτες αναπτυξιακές (?) γύρω στις 50.000€ (από εκεί μάλλον θα πληρωθούν κάποιοι που δεν θα μπορούν με άλλο τρόπο να πληρωθούν και γύρω στις 60.000 οι τέσσερις εθελοντές κάνετε σούμα και τα ξαναλέμε!!!!! Δεν υπολόγισα το μισθό του Συμβούλου του με χαρτοφυλάκιο τον κ. Ταμπακίδη, πρώην Δήμαρχο Αγ. Αναργύρων Αττικής αλλά και κάποιους που δεν το παίζουν «Εθελοντές» κατά συνείδηση και έχουν να πληρωθούν κάποιους μήνες.
Εντάξει, είπαμε να βολέψουμε τους κολλητούς μας αλλά όχι και έτσι. Πάντως υπάρχει ακόμη χρόνος για να διορθωθούν οι προκλητικές επιλογές και παρατυπίες του Δημάρχου Ιθάκης. Μια κομψή παραίτηση θα ήταν το ιδανικότερο. Μην ανησυχείτε, θα βρεθούν αρκετοί μνηστήρες. Αν δε γίνει, οι πολίτες του Δήμου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δούνε και τα χειρότερα.
Φυσικά αν δεν προλάβει να χρεοκοπήσει ο Δήμος Ιθάκης όπως χρεοκόπησαν άλλοι…
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
 --------------
 ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΝΑΥΤΙΑ Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΞΕΤΣΙΠΩΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΣΥΝΤΙΘΕΤΑΙ ΠΙΑ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΗ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΘΡΗΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙΣ!!! 

Treuhand και Ελλάς

Αμφιβολίες για το μοντέλο της γερμανικής Treuhand στην Ελλάδα

Η γερμανική Treuhand δεν είναι το ορθό μοντέλο για την Ελλάδα, υποστηρίζει μια σειρά έγκριτων Γερμανών ειδικών.

Η εταιρεία για τις ιδιωτικοποιήσεις Treuhand, που συνεστήθη ακριβώς για να αποκρατικοποιεί περιουσιακά στοιχεία στην Ανατολική Γερμανία, αναφέρεται από τον πρόεδρο των υπουργών Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «ως ένα μοντέλο της γερμανικής αποτελεσματικότητας», που μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους.

[Η ΤΡΟΪΧΑΝΤ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ "ΜΟΝΤΕΛΟ", ΟΜΩΣ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ "ΜΟΝΤΕΛΟ"??? ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΣ ΗΤΟ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ:
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΗΘΕΛΑΝ ΔΥΟ ΤΙΝΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ "γερμανικής αποτελεσματικότητα" η Τρόιχαντ:
1. ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ!!! ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΣΑΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΧΟΝ ΤΗΝ ΙΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΠΕΞΕΤΕΙΝΕΤΟ!!! ΔΕΝ ΕΙΧΟΝ ΠΟΛΛΑΣ ΣΤΥΛΙΣΤΙΚΟ-ΤΕΧΝΙΚΑΣ "ΛΕΠΤΟΤΗΤΑΣ", ΟΜΩΣ ΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΣ ΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ!!! ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΗΤΟ ΤΟ "ΒΑΡΤΜΠΟΥΡΓΚ", ΕΝΩ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ (ΠΑΡΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΑ ΛΟΥΣΤΡΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΜΑΞΩΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΜΠΕ-ΕΜ-ΒΕ (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΤΕΟ) !!!

2. ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΝ ΤΩΝ "ΤΖΑΜΠΑ"!!!

ΔΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΥΓΙΕΙΣ!!! ΔΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗ ΤΟΥΤΟ «
Με πρωτοβουλία της δυτικογερμανικής κυβέρνησης, το γερμανικό μάρκο --με την ισοτιμία ένα προς ένα--έγινε από την πρώτη Ιουλίου 1990 το κοινό νόμισμα την ώρα όμως που, η αγορά είχε διαμορφώσει από την πλευρά της αυτήν την ισοτιμία στο 5 (ανατολικογερμανικά) προς ένα (δυτικογερμανικό).»]


Όμως η πυρετώδης πώληση βιομηχανικών μονάδων στην Ανατολική Γερμανία-μέσα σε τέσσερα έτη πουλήθηκαν συνολικώς 14 χιλιάδες εταιρείες-μπορεί να μην αποτελέσει ένα τόσο φωτεινό παράδειγμα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η Treuhand ολοκλήρωσε την ιστορία της με περίπου 170 δισ.δολάρια χρέος--αντί των προσδοκώμενων 900 δισ.δολαρίων κέρδους.

Το ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ψήφισε να συσταθεί μια εταιρεία, για τις αποκρατικοποιήσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας με την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο κ. Γιούνγκερ, όπως και οι Ολλανδοί πολιτικοί ηγέτες, επανειλημμένως αναφέρθηκε στην Treuhand ως «μια πηγή έμπνευσης» για την περίπτωση της Ελλάδας.

Η Treuhand επί τέσσερα έτη έκανε με πολύ ταχύ ρυθμό τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων στην Ανατολική Γερμανία, εγκατεστημένη στην έδρα στην Ανατολική Γερμανία της Luftwaffe.

Η εν λόγω εταιρεία εν μέσω υποσχέσεων ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στη διάρκεια του 1990. Κατέλιπε αθρόα χρέη, τα οποία ήταν η «κληρονομιά» για την απώλεια 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αλλά και την αποβιομηχανοποίηση ευρέων γεωγραφικών ζωνών στην Ανατολική Γερμανία.

Βέβαια, υφίστανται διαφορές ανάμεσα στην κατάσταση στην Ανατολική Γερμανία, την ώρα που ο κομμουνισμός διαλυόταν στην Ανατολική Ευρώπη, και την κρίση που έχει σήμερα εκδηλωθεί στην Ελλάδα.

Όμως, οι οικονομολόγοι συμφωνούν στο ότι η γερμανική εμπειρία είναι διδακτική αναφορικά με την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα.

«Μπορεί να μην χρησιμεύσει ως το καλύτερο μοντέλο για την Ελλάδα, όμως η Treuhand πράγματι βρέθηκε μπροστά σε σωρεία απρόσμενων και δυσάρεστων εκπλήξεων, κι αυτό μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα», προϊδέασε ο Γιούργκεν Μίκαελ, ο επικεφαλής για την ευρωζώνη της Citigroup--εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος τονίζει: «Η ομοιότητα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα αποκρατικοποιήσει ένα πάρα πολύ μεγάλο 'πακέτο' περιουσιακών της στοιχείων. Η άγνωστη ερώτηση, σχετικώς, προέρχεται από το ποιες, ακριβώς, είναι οι 'κρυφές' αξίες προκειμένου περί αυτών των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας. Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν, ειδικά όσον αφορά τις 'προβληματικές' επιχειρήσεις, που πουλιούνται».

Ζημιά, αντί του κέρδους                                                                    

Τελικά, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το χάσμα, ανάμεσα στις αρχικές εκτιμήσεις αναφορικά με το ποια ήταν η αξία της κρατικής βιομηχανίας της Ανατολικής Γερμανίας και με το εκπληκτικό συνολικό ποσό, που κόστισε στην Επανενωμένη Γερμανία η αποκρατικοποίηση των κρατικών εταιρειών της Ανατολικής Γερμανίας.

Η Ανατολική Γερμανία υπήρξε από τις ισχυρότερες στην Ανατολική Ευρώπη, την εποχή του Ψυχρού πολέμου, και ο Δυτικογερμανός Ντέτλεβ Ρόβεντερ που επελέγη ως ο πρώτος επικεφαλής της Treuhand, εμπιστευτικώς προέβλεψε τεράστια 'ευκαιριακά' κέρδη από την πώληση των βιομηχανικών ομίλων στην Ανατολική Γερμανία.

«Το όλον πράγμα αξίζει περίπου 600 δισ.μάρκα Γερμανίας (380 δισ.δολάρια ΗΠΑ), είχε δηλώσει τότε ο Ρόβεντερ, που τοποθετήθηκε από τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ στο αξίωμα στη διάρκεια του 1990.

Η Treuhand υπήρξε το πνευματικό τέκνον των ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα, που ανέτρεψαν το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά εναντιώθηκαν στην επανένωση με τη Δυτική Γερμανία.

Έτσι, στις αρχές του 1990, οι ακτιβιστές πρότειναν να συσταθεί μια υπηρεσία και να αποκρατικοποιήσει την κρατική περιουσία, η αξία της οποίας εκτιμήθηκε τότε στο 1,4 τρισ.γερμανικά μάρκα (890 δισ.δολάρια ΗΠΑ), διανέμοντας τα κέρδη στον πληθυσμό στην Ανατολική Γερμανία.

Η εν λόγω εταιρεία είχε στη διάθεσή της το χρόνο μόνον από την πρώτη Μαρτίου έως την 30η Ιουνίου 1990, επειδή αμέσως μετά μεσολάβησαν οι μεγάλοι κλυδωνισμοί, που προήλθαν από τη Νομισματική Ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας δυσχεραίνοντας το έργο της.

Με πρωτοβουλία της δυτικογερμανικής κυβέρνησης, το γερμανικό μάρκο --με την ισοτιμία ένα προς ένα--έγινε από την πρώτη Ιουλίου 1990 το κοινό νόμισμα την ώρα όμως που, η αγορά είχε διαμορφώσει από την πλευρά της αυτήν την ισοτιμία στο 5 (ανατολικογερμανικά) προς ένα (δυτικογερμανικό).

Τούτο, σώρευσε ένα τεράστιο βάρος πάνω στα δυσθεώρητα κόστη-χρέη των ανατολικογερμανικών βιομηχανιών, που είχε να αποκρατικοποιήσει η Treuhand.

Επιπλέον, οι ανατολικογερμανικές εταιρείες έχαναν τις αγορές τους στην Ανατολική Ευρώπη, την ώρα που το καταναλωτικό κοινό στην Ανατολική Γερμανία επιζητούσε τη δυτική τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Την 3η Ιουλίου 1990 ο Ρόβεντερ ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, σχεδόν αμέσως συγκέντρωσε πολλούς επικριτές στην Ανατολική Γερμανία, οι οποίοι εστίαζαν στο χαρακτηρισμό «το ανάλγητο πρόσωπο του δυτικού καπιταλισμού». Έγιναν μαζικές διαδηλώσεις, με «αιχμή του δόρατος» την καλπάζουσα ανεργία».

Το 1991, ο Ρόβεντερ δολοφονήθηκε και θεωρήθηκε ότι οι δράστες ανήκαν στον χώρο της Αριστεράς [η επίσημος εκδοχή, όμως άλλοι λέγουν ότι εδολοφονήθη διότι αθέτησε κάποια εμπορική συμφωνία--δεν έχει σημασία, ούτως ή άλλως, μεγαλοβιομήχανοι και αριστερα ειναι το ίδιο πρόσωπο  --όπως Ρούζβελτ και Στάλιν]. Διάδοχός του ήταν η Μπίργκιτ Μπρόιελ, πρώην υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας.

 

Με τη διακοπή λειτουργίας της Treuhand, τα χρέη της συμποσούνταν στα 172 δισ.δολάρια ΗΠΑ--270 δισ.μάρκα Γερμανίας.

Στις παραγωγικές μονάδες που η Treuhand αποκρατικοποίησε, το '90 απασχολούνταν τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί. Μόλις 1,5 εκατομ.Γερμανοί απασχολούνταν σε αυτές, όταν ολοκληρώθηκε ο 'βίος' της Treuhand.

 

Η βιασύνη κάνει τη ζημιά, διδάσκει η Γερμανία                                   

Οι αποτυχίες που σημείωσε η Treuhand αποδόθηκαν στην κληρονομιά της αναποτελεσματικής, γραφειοκρατικής, κομμουνιστικής οικονομίας, ενώ οι σπάνιες επιτυχίες της καταλογίστηκαν στην ομάδα των αφοσιωμένων μάνατζερ από τη Δύση, που παραμέρισαν τις σταδιοδρομίες τους βοηθώντας το έργο της γερμανικής Ανασυγκρότησης.

«Θα έλεγα ότι η Treuhand πέτυχε τους στόχους της σε μια ευρεία κλίμακα, έκανε πραγματικά καλή δουλειά, κάτω από δυσχερείς συνθήκες στην έναρξη της δεκαετίας του '90», αναφέρει σήμερα ο Φέρντιναντ Φίστνερ, ο επικεφαλής των οικονομολόγων στο Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών DIW, που εδρεύει στο Βερολίνο.

«Έκανε, λοιπόν, πάρα πολλές ιδιωτικοποιήσεις, μέσα σε λίγα χρόνια, και η αρνητική γιαυτήν εικόνα εδράζεται σε λόγους που την ξεπερνούν αυτήν καθ' εαυτήν ως εταιρεία. Οι εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας απώλεσαν τους επιχειρηματικούς τους εταίρους, όταν εκμηδενίστηκε η ζήτηση για τα ανατολικογερμανικά προϊόντα από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης», ο ίδιος εξηγεί και προσθέτει: «Κακώς, εκτιμώ προσωπικά, αυτό καταλογίστηκε στην Treuhand, όπως δηλαδή συνέβη και με την πολύ μεγάλη ανεργία».

Στην Ανατολική Γερμανία με αφετηρία το 1990 το ποσοστό ανέργων ήταν τον διπλάσιο της Δυτικής Γερμανίας για πολύ μεγάλο χρόνο, πριν να υποχωρήσει αυτόν τον καιρό στο 10,9% του 'ενεργού' πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο Γιόργκ Κρέμερ, ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Commerzebank, στη Φρανκφούρτη, κρίνει ότι είναι δύσκολο να συγκριθεί η Treuhand και η αποστολή της με τη σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα.

«Είναι ένα διαφορετικό θέμα. Η Treuhand δεν προσπάθησε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στο υψηλότερο εφικτό τίμημα και πρωταρχικά δεν την απασχολούσε η επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αποστολή της υπήρξε, συγκεκριμένα, να πουλήσει διάσπαρτες κρατικές κομμουνιστικές εταιρείες, με την ελπίδα να ξαναφτιαχτούν στο μέλλον, να ανασυγκροτηθούν, να εξυγιανθούν. Η Ελλάδα, όμως, έχει ένα εντελώς διαφορετικό στόχο».

Εκ νέου ο Φίστνερ, τρέφει ελπίδες ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο έχει αναφερθεί ότι μία κρατική μονάδα θα αποκρατικοποιείται κάθε 10 ημέρες, και ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο πολύ κοντά στο μοντέλο της Treuhand. Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε στο μέλλον κέρδη από τις αποκρατικοποιήσεις μικρά, σε σχέση με τα οφέλη από πρόσφατα ιδιωτικοποιηθείσες εταιρείες, ώστε αυτές να καταστούν αποτελεσματικές. Και συνοψίζει:

«Τα έσοδα δεν θα είναι επαρκώς ουσιώδη, ώστε να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Στο δικό μου μυαλό, η ελκυστικότερη όψη μιας Υπηρεσίας στην Ελλάδα, στο μοντέλο της Treuhand, είναι ότι θα μπορεί να επιβραδύνει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων».

«Εάν, λοιπόν, οι χρηματαγορές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο, και θα προωθήσει τις πωλήσεις στον ορίζοντα έτους--ή και μικρότερου χρόνου--τότε οι αξίες θα καταστραφούν. Φανερά, (οι Έλληνες) θα εισπράξουν περισσότερα, αν δεν βιαστούν και, αντιθέτως, κάνουν τις πωλήσεις τους μέσα σε λίγα χρόνια».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σ.ΛΥΓΕΡΟΣ-Οι αντιδράσεις της κοινωνίας στις πολιτικές επιλογές


Οι αντιδράσεις της κοινωνίας στις πολιτικές επιλογές

Του Σταυρου Λυγερου

Πέρυσι τον Μάιο, το εκβιαστικό δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» είχε και μία αισιόδοξη πτυχή: Υποτίθεται ότι το Μνημόνιο ήταν και η οδός της σωτηρίας. Αυτός είναι ο λόγος, που ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού το αποδέχθηκε παρά τα επώδυνα μέτρα. Τώρα ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τόλμησε να πει πως το Μεσοπρόθεσμο θα οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης.

Το μόνο επιχείρημά της ήταν πως εάν δεν ψηφιζόταν, η Ελλάδα θα καταστρεφόταν. Είπε με όλους τους τρόπους ότι θα σταματούσε η πληρωμή μισθών και συντάξεων, ότι η οικονομική ζωή θα κατέρρεε και το βιοτικό επίπεδο θα κατακρημνιζόταν. Προς επίρρωση της κυβερνητικής ρητορικής έρχονταν κατά κύματα και οι αντίστοιχες απειλητικές δηλώσεις του ευρωπαϊκού ιερατείου.

Η τακτική κατατρομοκράτησης μπορεί να πειθανάγκασε τους «πράσινους» βουλευτές, αλλά από πολιτικής απόψεως έχει κοντά πόδια. Γι’ αυτό και -όπως επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις- δεν απέδωσε στο επίπεδο της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε μία κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης. Εχουμε μία εξελισσόμενη ρήξη της κοινωνίας με το κομματικό σύστημα, γεγονός που δημιουργεί πολιτικό κενό.

Οι Αγανακτισμένοι είναι προϊόν αυτού του κενού. Είναι το πρώτο κίνημα που δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και πολιτικό κέντρο. Είναι ιδεολογικά πολύχρωμο και πολιτικά αδέσποτο, επειδή πηγάζει από τη βαθιά κοινωνία, επειδή αντανακλά τη διέγερση που έχει προκαλέσει η κρίση στους κόλπους της λεγόμενης σιωπηλής πλειοψηφίας. Οι πολίτες κατεβαίνουν στην πλατεία, επειδή απειλούνται οι σταθερές του βίου τους. Γι’ αυτό και το κίνημα κατάφερε γρήγορα να αποκτήσει πρωτοφανή μαζικότητα και να συστεγάσει διαδηλωτές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

Η «πλατεία» λειτουργεί ως πλαίσιο και μορφή εκδήλωσης της διάχυτης κοινωνικής οργής, ως παράγοντας αντίστασης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και ως ισχυρός μοχλός πίεσης του πολιτικού συστήματος. Μπορεί αυτή η πίεση να μην ακύρωσε κεντρικές επιλογές της τρόικας, αλλά οπωσδήποτε προκάλεσε ρήγματα και δυσκόλεψε το έργο της ντόπιας εξουσίας.


Αυτός είναι ο λόγος που η άρχουσα ελίτ θεωρεί τους Αγανακτισμένους σοβαρό πολιτικό εμπόδιο και δυνάμει επικίνδυνο φαινόμενο. Λόγω του ειρηνικού χαρακτήρα της διαμαρτυρίας τους, όμως, δεν μπορούσε να τους εξουδετερώσει ούτε διά της συκοφαντίας, ούτε διά της καταστολής. Απέμενε μόνο η προβοκάτσια.


 Τη «δουλειά» την έκαναν για μία ακόμα φορά οι κουκουλοφόροι, αποδεικνύοντας τη μεγάλη χρησιμότητά τους ως πολιτικό εργαλείο. Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι κουκουλοφόροι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Στον αντιεξουσιαστικό χώρο έχει διαμορφωθεί ένας σκληρός πυρήνας «επαγγελματιών» της βίας, οι οποίοι έλκονται από την «αισθητική της καταστροφής» και έχουν αναγάγει τη σύγκρουση με τα ΜΑΤ σε λόγο ύπαρξης. Γι’ αυτό και λειτουργούν σαν πυροκροτητής, που προκαλεί οδομαχίες και κατ’ αυτό τον τρόπο διαλύει μεγάλες διαδηλώσεις. Αυτό, ίσως, εξηγεί και το γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ σοβαρή προσπάθεια εξουδετέρωσης και διάλυσης αυτών των ομάδων.[ΔΕΝ ΣΕ ΕΧΩ ΣΕ διατεταγμένη υπηρεσία ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΩ σοβαρή προσπάθεια εξουδετέρωσης και διάλυσης ΣΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΟΛΛΑ ΣΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ (π.χ. οι φόνοι της Μαρφίν), ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥ!!!]

Μπορεί η δράση των κουκουλοφόρων να μην ενορχηστρώθηκε από την εξουσία, αλλά είναι εξόφθαλμο ότι η Αστυνομία άδραξε την ευκαιρία να πλήξει την «πλατεία», χρησιμοποιώντας σαν αφορμή τα επεισόδια. Υπενθυμίζουμε ότι η υπέρμετρη βία και η κατάχρηση χημικών ήταν ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν σχετικές εντολές.

Μόνο ανιστόρητοι, όμως, πιστεύουν ότι τέτοιες προβοκάτσιες μπορούν να ανασχέσουν την κοινωνική δυναμική. Η «πλατεία» ξαναγεμίζει κι όλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι μάλιστα ευτύχημα που η κοινωνική οργή εκφράζεται με ειρηνικό τρόπο. Η διολίσθηση σε αντιδημοκρατικούς τυχοδιωκτισμούς το μόνο που θα καταφέρει είναι να πυροδοτήσει τυφλή κοινωνική έκρηξη. Το παιχνίδι των οδομαχιών μπορεί να διώχνει την πλειοψηφία των διαδηλωτών, αλλά ταυτοχρόνως εξωθεί και εθίζει μία μειοψηφία σε βίαιες πρακτικές.

Οι πολιτικές ακραίας λιτότητας προκαλούν αναπόφευκτα κοινωνικές αντιδράσεις. Η διεθνής πείρα διδάσκει ότι για να αντιμετωπίσει αυτές τις αντιδράσεις, η εξουσία συνήθως καταφεύγει σε προβοκάτσιες και σε μαζική καταστολή, που τελικώς συρρικνώνουν τη δημοκρατία. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ας θυμάται ότι η λογική της κατηφόρας είναι ο πάτος.

ΑΞΙΟΚΑΤΑΦΡΟΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΗ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΡΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ !!!

ΤΟΤΕ:

<< Σε κλίμα συγκίνησης, με επευφημίες και εναγκαλισμούς πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά η υποδοχή του ελληνικού σκάφους «Αγιος Νικόλαος» (Liberty), του ενός από τα δύο ελληνικά καΐκια που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας 44 εθελοντές από 17 χώρες και εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στέλνοντας το δικό του μήνυμα τόνισε μεταξύ άλλων: « Η επιτυχία της αποστολή σας αποτελεί μία συμβολική νίκη ακριβώς για αυτά τα πανανθρώπινα και διαχρονικά αιτήματα της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και της Ειρήνης, αποτελεί μία νίκη για την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Αυτή η επιτυχία σας μας ενθουσιάζει και μας δίνει ελπίδα για το μέλλον και την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και όλο τον κόσμο. Αυτή η επιτυχία σας, τέλος, αποδεικνύει ότι τα όποια τείχη και τους όποιους αποκλεισμούς θα τους σπάσουν οι λαοί και η δύναμη και αποτελεσματικότητα της ανθρώπινης αλληλεγγύης».
in.gr - 4.09.2008>>


ΤΩΡΑ:

Το ΥΠΕΞ υπερασπίζεται τους χειρισμούς για τη Γάζα

Την θέση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας, στη σκιά της απαγόρευσης απόπλου από τα ελληνικά λιμάνια πλοίων του στολίσκου για τη Γάζα. 

 




Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στην ανακοίνωση της ανάληψης πρωτοβουλίας από τη χώρα μας για την «άμεση» αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα -που, όπως είπε,βρίσκεται στην ίδια γραμμή πλεύσης με τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας και του "Κουαρτέτου"- ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Μαχμούτ Αμπάς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Επίσης, ο γ.γ.του υπουργείου θα συναντηθεί αύριο με τους πρέσβεις των αραβικών χωρών, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να υπάρξει επικοινωνία με τους διοργανωτές της αρμάδας «Ελεύθερη Γάζα», προκειμένου να μεταφερθεί το υλικό της βοήθειας στα πλοία της ελληνικής αποστολής.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου μίλησε για «ώρα ευθύνης» ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και ως προς την ασφάλεια της ζωής όσων επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ανθρωπιστική αποστολή της αρμάδας «Ελεύθερη Γάζα».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Ελλάδα πιστεύει πως απαιτείται η άρση του αποκλεισμού της Γάζας» και η αναζήτηση μιας λύσης, ώστε η περιοχή «να ζει εν ειρήνη», θέσεις που έχει επισημάνει στις διαβουλεύσεις της με το Ισραήλ. Όμως, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της επιτροπής «Ελεύθερη Γάζα» αναλαμβάνεται σε μια «επιβαρυμένη ατμόσφαιρα» και για τον λόγο αυτό έχει «αποθαρρυνθεί» τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από το Ισραήλ.
Ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε επίσης πως η χώρα μας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν για το ίδιο θέμα, ενώ υπογράμμισε πως παρά τις προτροπές της χώρας μας να μην πραγματοποιηθεί η αποστολή του στολίσκου (εξαιτίας του κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή, δεδομένου ότι «το Ισραήλ έχει εκφράσει την πρόθεση να αποτρέψει την αποστολή ακόμη και με την άσκηση βίας» ) κάποιοι επέμειναν. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο επεισόδιο με το αμερικανικό πλοίο, που αναχώρησε αγνοώντας τις υποδείξεις των αρμοδίων ελληνικών αρχών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, και υποχρεώθηκε απ΄ το λιμενικό να επιστρέψει.
Αναρωτήθηκε ακόμη «γιατί κάποιοι κύκλοι επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της Ελλάδας» και υπογράμμισε ότι η ουσία της θέσης που υποστηρίζει η χώρα μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή και βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.
Στην «επιθετική διπλωματική πρωτοβουλία της Ελλάδας», που έχει «πολλαπλά μηνύματα σε παγκόσμιο επίπεδο» και επιδιώκει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αναφέρθηκε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, σε σύντομη συνάντησή του με δημοσιογράφους.
Επεσήμανε πως η Αθήνα βρίσκεται σχετικά σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=290321