Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

27 Φεβρουαρίου 2012

Πάνω από 27 δισ. η ζημία των ελληνικών τραπεζών από το PSI


Πάνω από 27 δισ. η ζημία των ελληνικών τραπεζών από το PSI

Ποιοι κινδυνεύουν με μεγαλύτερο «κούρεμα»

Τουλάχιστον 27 δισ. ευρώ θα είναι οι ζημίες των εγχώριων τραπεζών από το αναθεωρημένο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που οδηγεί σε διεύρυνση του κουρέματος των ομολόγων στο 53,5%, έναντι αρχικής πρόβλεψης 50%. Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε απομείωση των δανείων που έχουν χορηγήσει στις ΔΕΚΟ.
Στο μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου δεν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI, που επισήμως ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ.

Μετρούν τις επιπτώσεις από PSI, BlackRock και απομείωση δανείων

Τα νέα δεδομένα προσπαθούν να σταθμίσουν οι επιτελείς των ελληνικών τραπεζών

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / Jpapadogiannis@kathimerini.gr
Τα νέα δεδομένα, που δημιουργούν η αναθεώρηση του PSI, με τη σημαντική διεύρυνση του «κουρέματος» στο 53,5% και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «κούρεμα» και των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις ΔΕΚΟ, προσπαθούν να σταθμίσουν οι επιτελείς των τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ.
Η επίπτωση στην πραγματική παρούσα αξία υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το 74%, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η τελική πραγματική επιβάρυνση μπορεί να περιοριστεί μεταξύ 62% και 67%. Υπογραμμίζεται ότι ήδη οι εγχώριες τράπεζες έχουν υποστεί την επίπτωση του 21% από το αρχικό PSI, ενώ τις επιπτώσεις αμβλύνει επίσης η δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικά κέρδη για διάστημα 30 ετών.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και με επίπτωση της τάξης του 60% οι ζημίες από το PSI θα ανέλθουν τα 27 δισ. ευρώ. Στο νούμερο αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι ζημίες από την επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων -όπως έχουν προσδιοριστεί από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock- αλλά και οι ζημίες από την απομείωση των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εξαιρετικά θετικές για τη χώρα, καθώς το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη σταδιακή έξοδο απο την κρίση.
Ωστόσο, αναγνωρίζουν, η διεύρυνση του «κουρέματος» αυξάνει τα βάρη για το τραπεζικό σύστημα. Οπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος την προηγούμενη εβδομάδα τα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ (έναντι 40 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν υπολογιστεί), ωστόσο διευκρίνισε ότι μπορεί τελικά τα χρήματα που θα απαιτηθούν να είναι λιγότερα και να σχηματιστεί ένα αποθεματικό. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι υπερβολικά μεγάλη πρόβλεψη.
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα και ελπίζουν ότι ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης θα δίνει την ευκαιρία στους μετόχους να αποπληρώσουν στο μέλλον τη συμμετοχή του Δημοσίου και να διατηρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών. Σύμφωνα με το σκεπτικό των διοικήσεων, οι ζημίες λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης, καθώς την ευθύνη για τη ζημία βαραίνει το Ελληνικό Δημόσιο και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και όχι οι λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών.
Προχθές, Παρασκευή κατατέθηκε η δημόσια πρόταση στους ομολογιούχους για την ανταλλαγή των ομολόγων και θα έχουν περιθώριο 10 ημερών για να αποδεχθούν ή όχι την πρόταση. Είχε προηγηθεί η θεσμοθέτηση των Κανόνων Συλλογικής Δράσης - Collective Action Clauses (CAC’s) σύμφωνα με τους οποίους εάν το 66% των ομολογιούχων αποδεχθεί την πρόταση, τότε και η μειοψηφία οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση. Στελέχη τραπεζών θεωρούν εξασφαλισμένη την επιτυχία του PSI. Μόνον η ελληνική συμμετοχή -τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία κατέχουν ομόλογα αξίας 68 δισ. ευρώ- αντιστοιχούν στο 35% των ομολόγων που θα «κουρευτούν» (206 δισ. ευρώ). Τα ομόλογα των μελών της επιτροπής των ομολογιούχων που διαπραγματεύτηκαν με την ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία του PSI φτάνουν τα 165 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% του PSI.

Νέο ομόλογο για τους αποταμιευτές
Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο κάλυψης των ζημιών των ιδιωτών - αποταμιευτών από τη συμμετοχή τους στο PSI. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι εξετάζεται η κάλυψη της ζημίας των ιδιωτών ομολογιούχων που κατέχουν ομόλογα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ ή ακόμα και λίγο μεγαλύτερο ποσό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα μπορούσαν να εκδοθούν νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, πενταετούς διάρκειας, που θα καλύψουν το σύνολο της ζημίας που θα υποστούν από το «κούρεμα» κατά 53,5% των υφισταμένων ομολόγων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, συνολικά ιδιώτες αποταμιευτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ύψους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ ανήκουν σε Ελληνες και τα υπόλοιπα σε ξένους επενδυτές. Οσοι έχουν αγοράσει στην ονομαστική αξία θα αποζημιωθούν στο ακέραιο, ενώ εξετάζεται όσοι αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερες τιμές (ενδεχομένως για κερδοσκοπικούς λόγους) θα αποζημιωθούν μόνο για τις πραγματικές ζημίες που θα υποστούν. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα, οι 9.500 από τους 11.000 ομολογιούχους, κατέχουν ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου