Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

8 Μαρτίου 2012

Άρθρο Ν. Ρουμπινί σε Financial Times: "Τραγωδία το ελληνικό PSI"

Άρθρο Ν. Ρουμπινί σε FT: "Τραγωδία το ελληνικό PSI"

08-03-2012 12:48:39



Έκθετη αφήνουν την κυβέρνηση οι τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος χαρακτηρίζει "μύθο" την άποψη ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας έχουν αποδεχτεί σημαντικές απώλειες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ο δημόσιος τομέας παραμένει στο απυρόβλητο.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, είναι ότι οι ιδιώτες πιστωτές έκαναν μια πολύ «γλυκιά» συμφωνία, ενώ οι περισσότερες σημερινές και μελλοντικές απώλειες έχουν μεταφερθεί στους επίσημους πιστωτές δηλαδή ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Κατά την άποψη που εκφράζει ο Ρουμπινί στους Financial Times, ακόμη και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα είναι μη βιώσιμο κατά περίπου 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος: Θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και το 160% του ΑΕΠ το χρέος της χώρας μέχρι το 2020.

Γιατί; Ένα "κούρεμα" των € 110 δισ. στα ιδιωτικά ομόλογα θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση κατά 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο χρέος της Ελλάδας.

 Ένα σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας πηγαίνει για να διασώσει τους ιδιώτες πιστωτές: 30 δισ. ευρώ λειτουργούν ως… γλυκαντικά και προκαταβολικά σε μετρητά, για τα νέα ομόλογα που εγγυώνται να δράσουν αποτελεσματικά για ένα μεγάλο μέρος της ονομαστικής τους αξίας.
Τυχόν μελλοντική και περαιτέρω περικοπή του ελληνικού χρέους θα είναι βιώσιμη, επομένως, δυσανάλογα, ως προς τις αυξανόμενες απαιτήσεις του επίσημου τομέα. Δάνεια τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF) για την ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσουν προς την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών σε ένα σύστημα που θα κρατήσει αυτές τις τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, ώστε να μπορούν οι μέτοχοί τους να αγοράσουν οποιαδήποτε δημόσια εισφορά κεφαλαίου με καλές τιμές – εντάλματα.

Τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται επίσης στο αγγλικό δίκαιο, ενώ τα παλιά βρίσκονταν στη δικαιοδοσία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Έτσι, αν η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από την ευρωζώνη, δεν θα μπορεί πλέον να περάσει νομοθεσία για τη μετατροπή του χρέους σε ευρώ σε χρέος σε δραχμή.

Εν κατακλείδι, η ιδέα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα έχει να κάνει μόνο με το PSI και το «κούρεμα», χωρίς επίσημη συμμετοχή του δημόσιου τομέα (OSI), είναι ένας μύθος. 
Κατά τον Ρουμπινί, η Ελλάδα δεν θα ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά για τουλάχιστον μια δεκαετία. Έτσι, τα δημοσιονομικά και το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με πρόσθετους πόρους από επίσημους φορείς στο προβλεπτέο μέλλον.

Ο Ρουμπινί καταλήγει στο άρθρο του στους Financial Times με τίτλο "Greece’s private creditors are the lucky ones" ότι οι ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να σταματήσουν να διαμαρτύρονται και να αποδεχθούν τη συμφωνία που τους προσφέρεται, εννοώντας το PSI.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο οικονομολόγος, οι ιδιώτες θα έχουν κάποιες απώλειες, αλλά θα είναι περιορισμένες και, με βάση τον κανόνα «mark-to-market», η ανταλλαγή του χρέους τους θα τους δώσει την ευκαιρία για μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου. "Πράγματι, το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα αναμένονται να αξίζουν περισσότερο από τα παλιά ομόλογα υποδηλώνουν ότι αυτή η εφαρμογή του PSI έχει μεταβιβάσει περαιτέρω απώλειες στους επίσημους πιστωτές στην Ελλάδα", σημειώνει ο Ρουμπινί.

"Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα από τα κέρδη του παλιού καλού καιρού - και μέχρι το PSI - ιδιωτικοποιήθηκαν, ενώ οι περισσότερες απώλειες έχουν τώρα... κοινωνικοποιηθεί. Οι φορολογούμενοι των επίσημων δανειστών στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιωτικοί ομολογιούχοι, θα καταλήξουν να πληρώνουν για τις περισσότερες από τις ζημίες που απορρέουν από το παρελθόν, τις τρέχουσες και μελλοντικές αφερεγγυότητας στην Ελλάδα", καταλήγει ο Νουριέλ Ρουμπινί.
----------------------------------------- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου