Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

21 Απριλίου 2012

Εξαιρετικά υψηλές είναι οι ζημίες των 27,9 δισ. ευρώ που παρουσίασαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Εξαιρετικά υψηλές είναι οι ζημίες των 27,9 δισ. ευρώ που παρουσίασαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.


Πηγή:www.capital.gr



Αναμενόμενες, αλλά παρ΄ όλα αυτά εξαιρετικά υψηλές είναι οι ζημίες των 27,9 δισ. ευρώ που παρουσίασαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. 

Τα μεγέθη των ζημιών αλλάζουν πλέον τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αν αναλογισθεί κανείς ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χρειάζεται, μόνο για τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες, να κινητοποιήσει πόρους οι οποίοι φθάνουν τα 18 δισ. ευρώ. 

Από την πλευρά των διοικητικών στελεχών των τραπεζών έχει γίνει σαφές με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι οι διοικήσεις τους θα επιδιώξουν να μειώσουν τα προβλεπόμενα από το ΤΧΣ ποσά τα οποία σε συνάρτηση με τις ζημίες είναι 6,9 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 5 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 4,2 δισ. ευρώ για την Eurobank και 1,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.  Στην πλειονότητά τους τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών, παρ΄ όλα αυτά, εμφανίστηκαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αισιόδοξα ως προς τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αφορούν τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών θα οριστικοποιηθούν κατά τα φαινόμενα εντός της επόμενης εβδομάδας παρ΄ ό,τι αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές. 

Από το σύνολο των διαθέσιμων 25 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών και των υπόλοιπων τραπεζών. 

Οι ζημίες που δηλώθηκαν με τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν τις προβλέψεις οι οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν αργότερα λόγω της BlackRock και οι οποίες εκτός απροόπτου θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2012, αυξάνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Η αλήθεια είναι ότι μια περισσότερο προσεκτική ματιά στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αποκαλύπτει αρκετές διαφοροποιήσεις από την αρχική εικόνα όπως επίσης και σημαντικές διαφορές μεταξύ των τραπεζών, όσον αφορά τους τρόπους και τις δυνατότητες που η κάθε μία ξεχωριστά έχει για την ενίσχυση των κεφαλαίων της.

Οι ζημίες που δηλώθηκαν φθάνουν τα 12,3 δισ. ευρώ για την  Εθνική Τράπεζα, 6,3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 5,5 δισ. ευρώ για την Eurobank και 3,8 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.

Σε κάθε περίπτωση πάντως γίνεται φανερό ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικής αναφοράς τράπεζες εισέρχονται σε μία αναγκαστική περίοδο αναδίπλωσης στη διάρκεια της οποίας από την μία θα πρέπει να στηριχθούν στην κεφαλαιακή ένεση του ΤΧΣ και από την άλλη θα υποχρεωθούν να αποξενωθούν από σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία –αποτελέσματα της περιόδου επέκτασης που είναι συνδεδεμένη με την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. 

Και την ίδια στιγμή –αφού ξεκαθαριστούν οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στις ΑΜΚ– να διαμορφώσουν προϋποθέσεις κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα κρατικά κεφάλαια. 

Η διάθεση των 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ στην ουσία δρομολογεί την διαδικασία μιας άτυπης κρατικοποίησης των τραπεζών πριν ακόμα ξεκαθαριστούν οι όροι του “παιχνιδιού” για τους ιδιώτες μετόχους, πράγμα που... μπερδεύει αρκετά τους σχεδιασμούς τόσο των διοικήσεων των τραπεζών όσο και των μεγαλομετόχων τους.

Και αυτό γιατί η διατήρηση της αυτονομίας των τραπεζών προϋποθέτει άμεσα την αναλογική συμμετοχή των μετόχων τους και μεσομακροπρόθεσμα την επαναγορά των μετοχών που αντιστοιχεί στο τεράστιο ποσό συμμετοχής του ΤΧΣ. 

Πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για μια διαδρομή στην διάρκεια της οποίας ορισμένες εκ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα υποχρεωθούν είτε σε συγχωνεύσεις είτε σε πωλήσεις μεγάλων δικτύων στο εξωτερικό και μάλιστα υπό όρους που δεν είναι οι καλύτεροι από πλευράς τιμών των μετοχών, είτε σε συνδυασμούς και των δύο. 

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπαδήμος σήμερα σε ομιλία του επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα υποστηριχθεί από τα 25 δισ. ευρώ του ΤΧΣ αλλά θα πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος...   


ΕΤΕ

Συνολικές ζημιές 12,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το 2011, λαμβανομένης υπόψη της ζημίας ύψους 10,751 δισ. ευρώ, μετά την αφαίρεση μικρού μέρους των αναλογούντων αναβαλλόμενων φόρων από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI+), την απομείωση απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο που δεν συμπεριελήφθησαν στο PSI+ και λοιπές έκτακτες απομειώσεις και προβλέψεις ύψους 1,305 δισ. ευρώ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ιδιαίτερα αρνητική ήταν η συμβολή των συνεχιζόμενων υψηλών προβλέψεων έναντι επισφαλειών οι οποίες ανήλθαν σε €2,185 δισ., αυξημένες κατά €820εκατ. έναντι του 2010 λόγω του εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας μετά τη ζημία από την συμμετοχή στο PSI+ και των λοιπών απομειώσεων, τη θετική επίδραση των παραπάνω ενεργειών, αλλά κυρίως την εγγυημένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους €6,9 δισ διαμορφώνεται σε 8,3%. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι  η Εθνική Τράπεζα δε θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια μετά την εξέταση που έγινε στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο από τη BlacKRock Solutions.

Οι λειτουργικές ζημίες του Ομίλου της ΕΤΕ το 2011 διαμορφώθηκαν σε 289 εκατ. ευρώ.

Ειδική μνεία γίνεται στις προσπάθειες περιστολής των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 6% σε επίπεδο Ομίλου έναντι του 2010, κυρίως εξαιτίας της δραστικής περιστολής των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (κόστος μισθοδοσίας -8% και γενικά έξοδα και αποσβέσεις -9% από το 2010), αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη1 (-5% για την αντίστοιχη περίοδο). Ειδικότερα, οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά €250εκατ. τα τελευταία δύο έτη, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση 15% των λειτουργικών δαπανών του 2009.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου δήλωσε:

«Η έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της διαδικασίας PSI, επιβεβαιώνει την στήριξη της πρωτοφανούς για τα διεθνή δεδομένα προσπάθειας οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας. Ταυτόχρονα δίνει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσει ισχυρή οικονομία με σταθερές βάσεις εντός της ευρωζώνης και μακροχρόνια προοπτική. Αυτή η ευκαιρία είναι αδιανόητο να χαθεί, καθώς ενδεχόμενη αποτυχία θα ανέτρεπε ό,τι έχει επιτύχει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά την ίδια τη θέση της στη διεθνή κοινότητα.

Είναι προφανές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται από τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης. Βρίσκεται αντιμέτωπο με απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενες κυρίως από το Πρόγραμμα Ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και σε μικρότερο βαθμό από εκτιμώμενες μελλοντικές ζημίες στα δανειακά χαρτοφυλάκιά του βάσει των αναλύσεων της BlacKRock Solutions. Με το νέο πρόγραμμα σταθερότητος παρέχεται η αναγκαία στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με την πρώτη και πιο σημαντική δόση να είναι ήδη διαθέσιμη. Το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και οι όροι που θα τη διέπουν ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να παραμείνει ιδιωτικό εκκρεμούν και θα αποσαφηνισθούν σύντομα. Οι εξελίξεις που αναφέρθηκαν συμβάλλουν στη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και ειδικά προς το τραπεζικό της σύστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την εισροή καταθέσεων τον τελευταίο μήνα, μετά από απώλειες που σωρευτικά υπερέβησαν το 30% της καταθετικής του βάσης τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης.

Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν συνθήκες ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος προκειμένου αυτό να καταστεί πιο υγιές και αποτελεσματικό ώστε να ανταποκριθεί και να ενισχύσει τον αναπτυξιακό ρόλο του στην οικονομία.

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να ακολουθεί στρατηγική προσαρμοσμένη στις συνθήκες της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής είναι:

• Εντός των τελευταίων 20 μηνών πέτυχε να συγκεντρώσει περίπου €3,5 δισ. πρόσθετων εποπτικών κεφαλαίων.
• Μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά €250 εκατ. εντός της τελευταίας διετίας προσπάθεια που συνεχίζεται.
• Άσκησε με συνέπεια πιστοδοτική πολιτική που διευκολύνει βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ συνέχισε να δίνει μέσω αναχρηματοδοτήσεων τη δυνατότητα σε εκείνους που είχαν πληγεί από την κρίση να αντιμετωπίσουν τις δραματικές συνέπειές της.
• Προώθησε σημαντικά την εξυγίανση του ισολογισμού της μέσω πολύ αυξημένων προβλέψεων για κινδύνους των στοιχείων του ενεργητικού της.

Απόδειξη της ορθότητας των προαναφερθέντων αποτελεί το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα δε θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια μετά την εξέταση που έγινε στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο από τη BlacKRock Solutions.

Στους επόμενους μήνες η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθειά της να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη κρατικής στήριξής της με την εφαρμογή σειράς δράσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Η πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μειοψηφικού πακέτου της υπό ίδρυση νέας θυγατρικής η οποία θα ενσωματώσει τις μονάδες της Εθνικής στις βαλκανικές χώρες καθώς και πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, η περαιτέρω επαναγορά στοιχείων παθητικού και η βέλτιστη διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού της. Ως αποτέλεσμα αυτών των δράσεων, η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει ο βασικός πόλος ισχύος και σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ικανός να προσελκύσει τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Θα ήθελα, επίσης, να αναγνωρίσω την αφοσίωση και την προσπάθεια που κατέβαλε το προσωπικό του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην πολύ δύσκολη περίοδο της κρίσης.

Η Ελλάδα κατά την τελευταία διετία, έχει κάνει μια τιτάνια προσπάθεια που πολλοί αμφισβητούσαν ότι θα μπορούσε να γίνει. Τα θετικά αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά και είμαι πεπεισμένος ότι εφόσον συνεχιστεί η συλλογική προσπάθεια από όλους μας, με σταθερότητα και σύνεση, οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν και η υπέρβαση της κρίσης θα γίνει πραγματικότητα σύντομα».
-------------------------------------------------------------

Alpha Bank

Ζημιές 3,81 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2011 η Alpha Bank λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής κρατικών ομολόγων (PSI+) του ιδιωτικού τομέα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώθηκε στο 3,0% και δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 5,5% με συνολική ζημία στους 863 πόντους ως αποτέλεσμα της συμμετοχής στο PSI+. Τα Ενσώματα Ίδια Kεφάλαια παραμένουν θετικά, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η τράπεζα.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε παράλληλα συνολική απομείωση ευρώ 3,8 δισ. μετά από φόρους στο σύνολο του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων ευρώ 3,8 δισ. και των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους ευρώ 2,1 δισ. τα οποία προσετέθησαν μετά τη διεύρυνση της περιμέτρου λίγο πριν την τελική συμφωνία.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης:
- τη στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του Ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου, κατά Ευρώ 1,8 δισ. σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 49,7 δισ.
- Την αύξηση της χρηματοδοτήσεώς από Κεντρικές Τράπεζες, κατά Ευρώ 2,1 δισ. το δ΄ τρίμηνο σε Ευρώ 21,9 δισ., μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 1,8 δισ. Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 12,9%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 2,9 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 45%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 124%.

Όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις επισημαίνει:
- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.783,7 εκατ., μειωμένο κατά 1,9%, παρά τη μείωση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά 3,4% σε ετήσια βάση.
- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε, το 2011, κατά 10 πόντους σε 2,8%, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανατιμολογήσεως των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και της αποτελεσματικής διαχειρίσεως του κόστους των καταθέσεων.
- Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον εξορθολογισμό των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 9%, τα τελευταία δύο έτη, σε Ευρώ 1,1 δισ. Η απόδοση του τριετούς προγράμματος περιστολής δαπανών έχει υπερβεί τον τεθέντα στόχο, με αξιοσημείωτη την επίτευξη περίπου του 80% κατά 1 έτος ενωρίτερα.
- Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα μειώθηκε κατά 253 πόντους σε 48%.
- Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1.187,5 εκατ., έναντι Ευρώ 1.101,1 εκατ. το 2010.
- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 21,4 εκατ. μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου Ευρώ 1.130,3 εκατ. Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 223 πόντους.

"Η πλήρης συμμετοχή μας στη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ιδιωτών Ομολογιούχων, που ισοδυναμεί με ζημίες Ευρώ 3,8 δισ. για τους Μετόχους μας, αντικατοπτρίζει τη βούλησή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες της χώρας να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως", αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Σ. Κωστόπουλος και προσθέτει: "Σε μία τόσο δύσκολη εποχή, η Διοίκηση, το Προσωπικό και οι Μέτοχοί μας παραμένουν προσηλωμένοι στο να συνεισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Ένας ισχυρός και δραστήριος τραπεζικός τομέας, με την ευελιξία και τη δυναμική που μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να προσφέρει, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Eλληνικής Oικονομίας". 

Από την πλευρά του ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε: "Παρά το εύρος του PSI+ και το ύψος των ληφθεισών απομειώσεων, η Alpha Bank διατηρεί τους Κεφαλαιακούς της Δείκτες σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεδομένων και των αυξημένων εποπτικών ορίων που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, απαιτείται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση. Για τον σκοπό αυτόν έχουμε εκπονήσει ένα ευρύ επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει οργανική αναδιάρθρωση, διαχείριση του Παθητικού καθώς και στοχευμένες μετοχικές ενέργειες. Η Alpha Bank έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας της που αριθμεί 130 και πλέον έτη. Με την επιχειρησιακή μας δυναμική και την αποτελεσματικότητα που μας διακρίνει, αναλαμβάνουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην επικείμενη αναδιαμόρφωση του τραπεζικού τομέα".

Κύριες εξελίξεις

Η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, θέτει τις βάσεις για επαναφορά της Ελληνικής Οικονομίας σε πορεία αναπτύξεως καθώς η εμπιστοσύνη σταδιακά αποκαθίσταται, σημειώνει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

Οι προοπτικές μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας ενισχύονται σημαντικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αναδιαρθρώσεως και απομειώσεως του δημοσίου χρέους, σε συνέχεια του Προγράμματος Ανταλλαγής των Κρατικών Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα (PSI+). Παράλληλα, η υλοποίηση των στόχων του νέου Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής ενισχύεται από τις έως τώρα θεσπισμένες ρυθμίσεις, ενώ το καθεστώς εποπτείας εγγυάται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα λάβουν χώρα τη σωστή χρονική στιγμή. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επαναφέρει τη ρευστότητα στην αγορά καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και επανακάμπτουν οι τραπεζικές καταθέσεις, ειδικά εφόσον το τραπεζικό σύστημα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές εξαρτώνται από την οικονομική ανάκαμψη, που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος, καθώς και από τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής παραμένει υπό αμφισβήτηση. Δεδομένων των εξελίξεων του β΄ εξαμήνου 2011, ο κίνδυνος ελλοχεύει στην ενδεχόμενη ανεπαρκή διαχείριση των προσδοκιών, με αρνητική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης και στη δυνατότητα ανακάμψεως. Δεδομένης της πρωτόγνωρης για τα διεθνή δεδομένα οικονομικής υφέσεως, η υλοποίηση του Προγράμματος μπορεί να ενισχυθεί εάν οι ιδιωτικοποιήσεις τεθούν ως προτεραιότητα, ώστε να επιτρέψουν, παράλληλα, την τιτλοποίηση στοιχείων του ενεργητικού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και να υποστηρίξουν τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 3,0% μετά από πρόσθετη απομείωση Ευρώ 3,2 δισ. μετά από φόρους στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχής μας στο PSI+

Τον Μάρτιο του 2012 η Alpha Bank ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα (PSI+) με το συνολικό επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο Ομολόγων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τους όρους της Προσκλήσεως της 24ης Φεβρουαρίου 2012 προς τους Ιδιώτες κατόχους Ομολόγων που εκδόθηκαν ή τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το ανταλλάξιμο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank ανήλθε σε Ευρώ 3,8 δισ. όσον αφορά τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, και σε Ευρώ 2,1 δισ. όσον αφορά τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία προσετέθησαν λίγο πριν την τελική συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, το δ΄ τρίμηνο του 2011 απομειώσαμε περαιτέρω κατά Ευρώ 3,2 δισ., μετά από φόρους, το χαρτοφυλάκιο των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων και των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αυξάνοντας τις συνολικές μας προβλέψεις (συνολικά κατά το 2011) σε Ευρώ 3,8 δισ.

Παρά το σημαντικό ύψος των ληφθεισών απομειώσεων, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε θετική τόσο την Καθαρή μας θέση, η οποία διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1,4 δισ., όσο και τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαιά μας. Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ανήλθε στο 3,0% (σημειώνοντας μείωση κατά 863 πόντους σε ετήσια βάση), ενώ ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 5,5%. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους Ευρώ 1,9 δισ., o δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 9,8%.

Η Τράπεζα έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές αρχές ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τρόποι κεφαλαιακής ενισχύσεως, έτσι ώστε τα Κεφάλαια Πρώτης Διαβαθμίσεως να ανέρχονται σε 9% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012. Οι ενέργειες του σχεδίου κεφαλαιακής ενισχύσεως περιλαμβάνουν μία σειρά μέτρων οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων, όπως η ευρεία διαχείριση των στοιχείων του παθητικού, η βελτιστοποίηση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη εμφανή, καθώς και η αποεπένδυση στοιχείων του ενεργητικού που δεν εμπίπτουν στον κύριο τομέα εργασιών της Τραπέζης. Η πρότασή μας προς τους κατόχους των υφιστάμενων τίτλων Βασικών Ιδίων κεφαλαίων (Tier Ι ), των τίτλων Κύριων στοιχείων συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων (Upper Tier II ) καθώς και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, για επαναγορά των τίτλων αυτών συνολικής εναπομείνουσας αξίας Ευρώ 1,0 δισ. με καταβολή τοις μετρητοίς, είναι μία από τις ενέργειες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I) της Τραπέζης. Παράλληλα, αναμένουμε τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού Συστήματος προκειμένου να προβούμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κεφαλαιακής μας βάσεως.

Η συρρίκνωση των καταθέσεων αντισταθμίζεται με την αύξηση της χρηματοδοτήσεως από Κεντρικές Τράπεζες

Στο τέλος του 2011, οι καταθέσεις μας ανήρχοντο σε Ευρώ 29,4 δισ., μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 23,2% ή κατά Ευρώ 2,3 δισ. το δ΄ τρίμηνο, καθώς το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον και η μειωμένη εμπιστοσύνη στις αγορές συνέχισαν να επιδρούν αρνητικά στα ταμειακά διαθέσιμα ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Δεδομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην ελληνική αγορά καταθέσεων, έχουμε λάβει μία σειρά μέτρων ώστε να μετριασθεί τυχόν περαιτέρω επιδείνωση της διαδικασίας προσελκύσεως καταθέσεων. Πρώτον,  παραμείναμε εστιασμένοι στην ενεργό διαχείριση του Ισολογισμού μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,8 δισ. σε ετήσια βάση. Επιπλέον, αυξήσαμε τη χρηματοδότησή μας από τις Κεντρικές Τράπεζες, κατά Ευρώ 7,7 δισ. το 2011, σε Ευρώ 21,9 δισ., ενώ το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υφίστανται περιορισμένες λήξεις ομολογιακών εκδόσεών μας, αξίας μόλις Ευρώ 1,4 δισ.

Ενίσχυση οργανικής κερδοφορίας συνεπεία του αποτελεσματικού περιορισμού των δαπανών

Το 2011, το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε Ευρώ 1.187,5 εκατ. Το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1.783,7 εκατ., μειωμένο κατά 1,9% σε ετήσια βάση, καθώς τα υπόλοιπα των δανείων μας μειώθηκαν κατά 3,4%. Το δ΄ τρίμηνο του 2011, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 453,1 εκατ. έναντι Ευρώ 451,3 εκατ. το γ΄ τρίμηνο του 2011, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητο λόγω της μικρότερης αρνητικής επιδράσεως των καταθέσεων. Το αρνητικό περιθώριο των καταθέσεων περιορίσθηκε σε 159 πόντους έναντι 171 πόντων το γ΄ τρίμηνο καθώς επιτύχαμε την επέκταση της μέσης διάρκειας των καταθέσεων προθεσμίας στην Ελλάδα από 4,6 μήνες στο τέλος Σεπτεμβρίου, σε 6,8 μήνες τον Δεκέμβριο, γεγονός που υπογραμμίζει τις συνεχείς προσπάθειές μας για επιβράβευση και εδραίωση της πιστής πελατείας μας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών επέτρεψε τη μείωση του λειτουργικού μας κόστους κατά 4,5% σε ετήσια βάση σε επίπεδο Ομίλου και κατά 6,4% στην Ελλάδα, υπερβαίνοντας τον τεθέντα στόχο για μείωση των εξόδων κατά 3%. Η ανωτέρω επίδοση ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών μας λειτουργιών κατά 253 πόντους σε ετήσια βάση, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να διαμορφώνεται σε 48%. Η εν λόγω επίτευξη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα που μας διακρίνει, καθώς και τη δέσμευσή μας για βελτίωση της αποδοτικότητάς μας. Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα περιορίσθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση και κατά 8,4% στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 2,4%, κυρίως εξαιτίας αποχωρήσεων Προσωπικού στην Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτήσεως.

Συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα ως συνέπεια της συνεχιζόμενης υφέσεως
Το δ΄ τρίμηνο του 2011, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 12,9%, παρουσιάζοντας σταθερό ρυθμό αυξήσεως κατά 130 πόντους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επίπτωση του PSI+ στα υπόλοιπα των χορηγήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώνεται σε 13,5%. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 13%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 130 πόντους, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 12,5%.

Έναντι αυτής της σταθερής επιδεινώσεως της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά Ευρώ 302,9 εκατ. το δ΄ τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεών μας διαμορφώθηκε σε Ευρώ 2,9 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2011, που αντιστοιχεί σε δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 45%1 (124% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων). Στο τέλος Δεκεμβρίου 2011, ο δείκτης αποθέματος προβλέψεων ως προς το σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου, αυξήθηκε σε 5,8% έναντι 4,3% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2011

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 21,4 εκατ., μειωμένα κατά 75,1% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα κυρίως από την παρατεταμένη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχές έτος, κατά 6,9% το 2011. Οι καθαρές ζημίες που αναλογούν στους Μετόχους της Τραπέζης, μετά τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα
Ανταλλαγής Κρατικών Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα (PSI+), ανέρχονται σε Ευρώ 3.810,2 εκατ.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.783,7 εκατ., καταγράφοντας μείωση 1,9% σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της ετήσιας μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου μας κατά Ευρώ 1,8 δισ. καθώς και του υψηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως. Το δ’ τρίμηνο, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 453,1 εκατ., παραμένοντας, σε μεγάλο βαθμό, αμετάβλητο από το γ’ τρίμηνο. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται πρωτίστως στην ανατιμολόγηση των καταθέσεων που αντιστάθμισε την αύξηση του κόστους χρηματοδοτήσεως. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε στο 2,8% ενισχυμένο κατά 10 πόντους. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 294,2 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 11,5% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων, αλλά και με τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών του Δικτύου μας. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 142,3 εκατ., ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 63,6 εκατ.

Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 4,5%, σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 1.096,3 εκατ., υπερβαίνοντας τον τεθέντα στόχο για μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 3%, σε ετήσια βάση, για το 2011. H αποτελεσματικότητά μας  χει βελτιωθεί σημαντικά με τον δείκτη κόστους προς έσοδα μειωμένο, κατά 253 πόντους, να διαμορφώνεται σε 48%. Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 2,4% και ανήλθαν σε Ευρώ 535,8 εκατ., κυρίως εξαιτίας αποχωρήσεων Προσωπικού στην Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτήσεως. Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα περιορίσθηκαν
κατά 5,5% και ανήλθαν σε Ευρώ 467,4 εκατ., σύμφωνα με το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών. Το λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6,4% και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 781,1 εκατ., ενώ στη
Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθε σε Ευρώ 307 εκατ.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε Ευρώ 31,7 δισ., ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 29,4 δισ. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 23,7 δισ., ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε Ευρώ 5,3 δισ., μειωμένες κατά Ευρώ 555 εκατ. έναντι του Σεπτεμβρίου 2011, κυρίως εξαιτίας της επιδεινώσεως των μακροοικονομικών συνθηκών στην Κύπρο που επέδρασε αρνητικά στη ρευστότητα κάποιων επιχειρήσεων. Τέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε Ευρώ 2 δισ., ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 0,8 δισ., αμφότερα επηρεασμένα από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 3,4% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 49,7 δισ., έναντι Ευρώ 51,5 δισ., στο τέλος Δεκεμβρίου 2010. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη μείωση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 2,7% και από τη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 6,1%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, τα υπόλοιπα των δανείων μας μειώθηκαν περαιτέρω κατά Ευρώ 140 εκατ.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 1.130,3 εκατ. (+27,8%), εκ των οποίων Ευρώ 254,1 εκατ. αντιστοιχούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 223 πόντους για το 2011. Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 130 πόντους, όπως και κατά το προηγούμενο τρίμηνο, και ανήλθε σε 12,9%1 στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 13% (+130 πόντους), ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 12,5% (+140 πόντους). Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 2,9 δισ.2 ήτοι στο 5,8% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 4,3% τον Δεκέμβριο του 2010. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 45%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 124%3.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επίπτωση του PSI+ στα υπόλοιπα των χορηγήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώνεται σε 13,5%.
Εξαιρουμένων των προβλέψεων επί των επιλέξιμων δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα (PSI+).
Συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων επί των επιλέξιμων δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα (PSI+), ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων διαμορφώνεται σε 76% (ή σε 155%, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων).

Κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης

Σε κίνηση για την κεφαλαιακή της ενίσχυση προχωρά η Alpha Bank, προτείνοντας την επαναγορά τίτλων βασικών ιδίων κεφαλαίων, τίτλων κύριων στοιχείων συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προτάσεις αφορούν την αγορά:

(i) τίτλων βασικών ιδίων κεφαλαίων (από κοινού, οι «Τίτλοι Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων») (Tier One Securities),

(ii) τίτλων κύριων στοιχείων συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων (οι «Τίτλοι Κύριων Στοιχείων Συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων») (Upper Tier II Securities) και

(iii) τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (οι «Τίτλοι Μειωμένης Εξασφάλισης» (Lower Tier II Securities) και, από κοινού με τους Τίτλους Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και τους Τίτλους Κύριων Στοιχείων Συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων, οι «Τίτλοι», και έκαστη σειρά έκδοσης Τίτλων «Σειρά»).

Η Πρόταση απευθύνεται υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο από 20 Απριλίου 2012 Πληροφοριακό Σημείωμα («Tender Offer Memorandum») που συνέταξε ο Προτείνων και τελεί υπό την επιφύλαξη των περιορισμών στην προσφορά και διάθεσή του.

Δικαιολογητική βάση της Πρότασης

Η Πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier Ι) του Ομίλου της Alpha Bank Α.Ε. (ο «Όμιλος»), καθώς και στην ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων του Ομίλου. Κατά την ολοκλήρωση των Προτάσεων ο Όμιλος αναμένεται να πραγματοποιήσει κέρδος και συνακόλουθα να επιτύχει επαύξηση των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I). Αντίστοιχα, η Πρόταση παρέχει στους επενδυτές την ευκαιρία να προβούν σε ρευστοποίηση των επενδύσεών στην σχετική Τιμή Επαναγοράς.

Η Πρόταση είναι σύμφωνη με τους στόχους του Ομίλου, που εστιάζουν στην ενίσχυση των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων προ της υιοθετήσεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση των συστάσεων (που είναι γνωστές ως Βασιλεία III) που εκπόνησε τον Δεκέμβριο του 2010 η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών με βάση σταθμισμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Περαιτέρω, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη ενίσχυσης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I των Ελληνικών τραπεζών και ως εκ τούτου της Τράπεζας τόσο ενόψει των δυσμενών επιπτώσεων της Ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης στα Ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσο και της περαιτέρω επιβάρυνσης των εποπτικών κεφαλαίων που ενδέχεται να προκληθεί από τη διαγνωστική μελέτη του Ελληνικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, που διενεργήθηκε από την Blackrock στα χαρτοφυλάκια όλων των μεγαλυτέρων Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων (κατ’ εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας που συνομολογήθηκε από την Ελληνική κυβέρνησης τον Μάιο του 2010 με την κοινή υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης (Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάκαμψης ΔΝΤ/Ευρωζώνης), αλλά και της συμμετοχής της Τράπεζας στο Πρόγραμμα Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement) (γνωστό ως PSI) με την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης, για το PSI και το δεύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς το Ελληνικό δημόσιο, το οποίο συνομολογήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδος και της Τράπεζας της Ελλάδος την 1η Μαρτίου 2012 και κυρώθηκε δυνάμει του Νόμου 4046/2012, και την υπ’ αριθ. 2564/29.02.2012 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Ελληνικές τράπεζες οφείλουν να διαθέτουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 δείκτη Core Tier Ι 9% και 10% έως τις 30 Ιουνίου 2013. Τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη αυτών των ορίων αναμένεται να ληφθούν το 2012.
------------------------------------------

Eurobank

Συνολικές ζημιές μετά από φόρους ύψους €5,5 δισ., ανακοίνωσε για το 2011 η Eurobank, εκ των οποίων €4,6 δισ. από το PSI και λοιπές έκτακτες προσαρμογές €856 εκατ. που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια (λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού (goodwill).

Η διοίκηση της Eurobank σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «ικανοποιητικά» τα λειτουργικά αποτελέσματα (διαμορφώθηκαν στα -29 εκατ. ευρώ), παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 875 εκατ. μετά την πλήρη επίπτωση του PSI.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank EFG και της Eurobank Tekfen βελτιώνει τη Ρευστότητα περίπου κατά €3,5 δισ. και ισοδυναμεί με ενίσχυση των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων κατά €1 δισ., συνυπολογιζομένης της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κατά το Α΄ τρίμηνο του 2012.

Επιπλέον, επισημαίνεται η σταθεροποίηση, παρά την κρίση, των Καθαρών Οργανικών Εσόδων προ Προβλέψεων σε €1,2 δισ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4,7% το 2011,  ενώ καταγράφεται και επιδείνωση του ρυθμού αύξησης των νέων δανείων σε καθυστέρηση το Δ΄ τρίμηνο του έτους.

Οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 6,4% στο 2011 και κατά 15,5% την τελευταία τριετία.

Τα Καθαρά Κέρδη Νοτιοανατολικής Ευρώπης διαμορφώθηκαν σε €60 εκατ. με σημαντική αύξηση οργανικών κερδών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Νίκος Νανόπουλος, δήλωσε: «Η κορύφωση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας το 2011 κατέστησε αναπόφευκτες, επίπονες όσο και αναγκαίες αποφάσεις για την αποτροπή της κατάρρευσης της χώρας. Για την Eurobank EFG, όπως και για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, η συμμετοχή χωρίς δεύτερες σκέψεις στη διαδικασία μείωσης του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο του PSI, ήταν ενδεδειγμένη απόφαση. Η απόφαση αυτή, έχει βαρύτατο κόστος για τους μετόχους μας και επηρεάζει καθοριστικά τόσο την κεφαλαιακή μας θέση όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα καλύψει τις κεφαλαιακές απώλειες από το PSI και δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας για τις ελληνικές τράπεζες.

Η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας αποτελούσε πάντοτε προτεραιότητα για την Τράπεζά μας. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την οργανική ενίσχυση των κεφαλαίων μας, με σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που βελτιώνουν σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά μας και τη ρευστότητά μας. Παράλληλα το 2011, πετύχαμε ικανοποιητικές λειτουργικές επιδόσεις, εν τω μέσω μιας εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα της Eurobank EFG να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις ενόψει και των δυσμενών συνθηκών του 2012.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε όπως πάντα με στρατηγική και όραμα στις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων μας, την εμπιστοσύνη των πελατών μας και με την στήριξη των μετόχων μας, θα συμβάλουμε ενεργά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.»
----------------------------------------------------

Τράπεζα Πειραιώς 

Σε ζημιές 6,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το καθαρό συγκεντρωτικό συνολικό αποτέλεσμα που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου το 2011, επιβαρυμένο κυρίως από το έξοδο συμμετοχής στο PSI. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της Τράπεζας, το ΤΧΣ έχει ήδη παράσχει βεβαίωση δέσμευσης για τη συμμετοχή του στην επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας μέχρι το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Έτσι, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς, αποκαθίσταται στο επίπεδο του 9,7% pro-forma.

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα έσοδα του Ομίλου από οργανικές πηγές (καθαρά έντοκα έσοδα και προμήθειες) στα 1,364 δισ. ευρώ το 2011 από 1,376 δισ. ευρώ το 2010 (-1%). Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2011 στα 1,213 δισ. ευρώ λόγω αρνητικών χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και λοιπών εσόδων. Τα έξοδα λειτουργίας μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση στα 796 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τον στόχο που είχε τεθεί από τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα παρουσίασαν οριακή μείωση 1% στα 1,173 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο αυξημένο κόστος των καταθέσεων, αλλά και στο κόστος άντλησης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα, ενώ η ανατιμολόγηση δανείων λειτούργησε εξισορροπητικά.

Ανθεκτικότητα επέδειξαν και τα καθαρά έσοδα προμηθειών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1% και διαμορφώθηκαν σε €190 εκατ από €188 εκατ το 2010, με αύξηση των προμηθειών εμπορικής τραπεζικής στα €168 εκατ από €162 εκατ το 2010 (+4%).

Η προ φόρων και απομειώσεων κερδοφορία του Ομίλου διαμορφώθηκε το 2011 σε 592 ευρώ εκατ από 638 εκατ ευρώ το 2010, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων που επηρεάστηκαν δυσμενώς από τη σημαντική μείωση της αξίας των ΟΕΔ το 2011, αλλά και της ζημίας από αποτίμηση του επενδυτικού ακινήτου Citylink. Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα μεγέθη, αυτή διαμορφώθηκε σε €385 εκατ από €635 εκατ το 2010

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε:

"Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και στα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

Για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του PSI, καθώς και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, στο νέο Οικονομικό Πρόγραμμα έχει προβλεφθεί η πλήρης διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών και γενικότερα η σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος.

Ήδη υπάρχει Βεβαίωση Δέσμευσης του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς που θα πραγματοποιηθεί κατά τους επόμενους μήνες και αποκαθιστά το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,7% (pro-forma).
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

Από την πλευρά του ο CEO, Σταύρος Λεκκάκος δήλωσε:

"Τη χρονιά που πέρασε ο Όμιλος Πειραιώς, μέσα σε ένα πρωτόγνωρα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, επέτυχε τη διατήρηση των οργανικών πηγών εσόδων του: τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες ανήλθαν σε €1,4 δισ παραμένοντας στο επίπεδο του 2010, παρά τη σημαντική συρρίκνωση της ζήτησης για τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα.

Παράλληλα, ο στόχος για μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 5% επιτεύχθηκε, με το 2011 να είναι η τρίτη διαδοχικά χρονιά μείωσης των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου, ενώ για το 2012 στοχεύεται τα λειτουργικά έξοδα να μειωθούν περαιτέρω κατά 10% περίπου.

Το έξοδο προβλέψεων δανείων αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2010 λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της εφαρμογής αυστηρότερης πολιτικής διαχείρισης των απαιτήσεων. Έτσι, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε σε 13,5% από 7,5% το 2010, με τον δείκτη κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις και ενσώματα καλύμματα να ανέρχεται στο 100% στο τέλος του 2011.

Το καθαρό συγκεντρωτικό συνολικό αποτέλεσμα του 2011 που αναλογεί στους μετόχους για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου επιβαρυμένο κυρίως από το έξοδο συμμετοχής στο PSI διαμορφώθηκε σε ζημία €6,3 δισ.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της διαγνωστικής άσκησης της BlackRock Solutions, αυτή κατέδειξε ότι η αναμενόμενη ζημία (Expected Loss) ως ποσοστό του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι μικρότερη (καλύτερη) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς".
---------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου