Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

30 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΖΕΣΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΗ!

ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΡΑ-ΝΥΚΤΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, 32 βαθμοί Κελσίου!
-----------------------------------------------------------
http://e-meteolarissa.blogspot.gr


Το καλοκαίρι είναι εδώ ακόμα...


Επιμέλεια: Πανάκογλου  Βασίλειος

ΔΕΥΤΈΡΑ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2012

Στην νέα εβδομάδα η θερμοκρασία θα ανεβαίνει σταδιακά και την Πέμπτη και Παρασκευή θα φτάσει τους 34-35 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλικής πεδιάδας ενώ από το Σαββατοκύριακο και μετά θα παρουσιάσει μικρή πτώση χωρίς βέβαια να πέφτει η μέγιστη κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Κατά τα άλλα πλήρη ηλιοφάνεια θα σημειώνεται καθώς και λίγες αραιές ομίχλες πλησίον λιμνών και ποταμών τις πολύ πρωινές ώρες. Αυτές οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν δεν είναι πρωτοφανείς μιας και έχουν σημειωθεί ακόμα και 37-38 βαθμοί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η μεγάλη διάρκεια που θα συνεχιστεί ακόμα και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών να σημειωθούν και σε όλα τα υπόλοιπα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας εκτός ίσως από την Θράκη ενώ ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας της Βοιωτίας της Φθιώτιδας της Αττικής της Αργολίδας και της Ηλείας και Λακωνίας θα σημειώσουν μέχρι και 35 βαθμούς Κελσίου.
Μικρές αποδράσεις στα παραθαλάσσια μέρη είναι επιβεβλημένες και για τους πιο τολμηρούς και κανένα μπάνιο δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι στους 25-26 βαθμούς στα παράλια της Θεσσαλίας όχι πολύ πιο κάτω από το μέγιστον των 27-28 βαθμών που έφτασε τον Αύγουστο.

---------------------------------------------

Σύνοψη καλοκαιριού 2012- Στατιστικά Μετεωρολογικών σταθμών.

Το φετινό καλοκαίρι τελείωσε και είναι καιρός να κάνουμε μια σύνοψη. Από κάθε πλευρά ήταν άκρως ενδιαφέρον και θερμοκρασιακά αλλά και υετικά. Η σχεδόν πλήρη ξηρασία που επικράτησε σε όλη τη Βαλκανική ήταν ένα σπάνιο και πολύ ανησυχητικό φαινόμενο αφού η ζώνη των βροχών έχει μετακινηθεί χρόνο με τον χρόνο πιο βόρεια. Η βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τα κλιματικά στοιχεία 60ετιας δεν είναι και τόσο άνυδρη τα καλοκαίρια και οι περίοδοι αστάθειας και καταιγίδων είναι συχνό φαινόμενο. Πόσο μάλιστα στα βόρεια Βαλκάνια(Σερβία-Σκόπια-Αλβανία- Ρουμανία-Βουλγαρία) όπου μερικές περιοχές έχουν σημαντικά ποσά υετου το καλοκαίρι σε σχέση με το υπόλοιπο έτος. Φέτος η ζώνη ξηρασίας από το ύψος της Στερεάς που είναι συνήθως μετακινήθηκε ακόμα και πιο βόρεια από το Βελιγράδι!!!.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν οι συνεχείς θερμές ημέρες με μόνιμο αντικυκλώνας στα 5χιλιομετρα αλλά και στο έδαφος κατά περιόδους καθώς και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα 5 χιλιόμετρα που είναι ένας δείκτης για το πόσο θερμό θα είναι το αποτέλεσμα στο έδαφος. Αποφεύχθηκαν οι ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες αφού σε όλα τα Βαλκάνια δεν ξεπεράστηκαν οι 43-44 βαθμοί αλλά ήταν πάρα πολλές και θα έλεγα πρωτόγνωρες οι ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών!!!

Για την Ελλάδα ειδικότερα ο Ιούνιος σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος από το 1955 τουλάχιστον. Ο Ιούλιος ήταν ακόμα πιο ακραίος αφού είναι σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και μεγάλο μέρος της Βαλκανικής ο θερμότερος από το 1955 και μετά. Τέλος ο Αύγουστος που αρχικά είχε τα φόντα για να γίνει και αυτός ένας ακραία ζεστός μήνας τελικά βρέθηκε λίγο κάτω από τον θερμότερο Αύγουστο από το 1955 που ήταν το 2010. Βέβαια και ο 2ος θερμότερος Αύγουστος εδώ και 60 χρόνια δεν είναι μικρο πράγμα. Έτσι 2 από τους 3 καλοκαιρινούς μήνες βρέθηκαν σε τιμές ρεκόρ ενώ ένας βρέθηκε στη 2η ή 3 η θέση ανάλογα τον σταθμό παρατήρησης. Όπως είναι φυσικό το συνολικό αποτέλεσμα από ένα τέτοιο μείγμα ρεκόρ ήταν να έχουμε επίσημα το θερμότερο καλοκαίρι στην Ελλάδα από το 1955 και μετά και μάλιστα σε περιοχές της Δυτικής Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με σημαντική απόκλιση από το 2ο θερμότερο!!!

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ανάλυση μερικών χαρακτηριστικών σταθμών της χώρα μας που είναι επιρρεπείς στην ζέστη και τις θερμές εισβολές. Η πρώτη στήλη έχει το όνομα του σταθμού και αν αυτός είναι ιδιωτικός ή του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η δεύτερη έχει την μέση μέγιστη θερμοκρασία όλου του τριμήνου για τον αντίστοιχο σταθμό. Στην τρίτη και τέταρτη στήλη έχουμε το πλήθος των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τα κατώφλια των 36,5 και 40 βαθμών σε αυτό το θερινό τρίμηνο. Τέλος στην τελευταία στήλη φαίνεται η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία όλου του καλοκαιριού για τους επιλεγμένους σταθμούς.


Τα βασικά συμπεράσματα είναι :
 H Σπάρτη και η Γαβαλου και αρκετά πιο πίσω η Λάρισα διατηρήθηκαν και φέτος στις 3 πρώτες θέσεις στη μέση μέγιστη θερμοκρασία με 37,0  - 36,4 και 35,6 βαθμούς Κελσίου. Ακολούθησαν τα Τρίκαλα, το Κρανίδι Αργολίδας, το Αγρίνιο και οι Μοίρες Ηράκλειου με μέση μέγιστη θερμοκρασία όλου του καλοκαιριού πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμές ημέρες (Τmax>36,4oC) ήταν πολλές αλλά μερικοί σταθμοί πραγματικά έφτασαν σε πολύ ακραίες καταστάσεις. Στη Σπάρτη σημειώθηκαν 56 ολόκληρες ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 36,5 βαθμούς Κελσίου. Η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας ακολούθησε με 46 ημέρες ενώ η Λάρισα και το Κρανίδι Αργολίδας περιορίστηκαν στις 39 ημέρες. Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας με 37 ημέρες και οι Μοίρες Ηράκλειου με 33 ημέρες συμπληρώνουν την πρωτη εξαδα.

Οι πολύ θερμές ημέρες (Τmax>39,9oC) ήταν αρκετές στις καυσωνοπεριοχες βέβαια της χώρας μας. Η Σπάρτη σημείωσε 11 ημέρες μέγιστη θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών ενώ από κοντά η Γαβαλου 10ημερες. Ακολούθησε η Λάρισα με 8ημερες , οι Μοίρες Ηρακλείου με 5ημερες ενώ Τρίκαλα Θεσσαλίας, Δίον Πιερίας, Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και Ζίτσα Ιωαννίνων σημείωσαν από 4ημερες μέγιστη θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών.


Τέλος οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες του καλοκαιριού βρέθηκαν σε μέτρια υψηλά επίπεδα αφού κανένας έντονος καύσωνας δεν σημειώθηκε ενώ αντίθετα είχαμε πολλούς καύσωνες με μεγάλη διάρκεια. Η Λιβαδειά έφτασε τους 43,4 βαθμούς Κελσίου ενώ ακολούθησε η Σπάρτη με 43,2 και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας με 43,1 βαθμούς. Η Λάρισα και το Δίον Πιερίας σημείωσαν 42,4 βαθμούς ενώ κοντά με 42,3 ακολούθησε το Λευκοχωρι Φθιώτιδας και η Τρίπολη
Το βασικό χαρακτηριστικό όλου του καλοκαιριού ήταν οι βοριάδες που κατά διαστήματα ήταν ισχυροί και μετρίασαν την καυτή κατάσταση από το ύψος της Λάρισας και νοτιότερα και ανατολικότερα. Αντίθετα περιοχές της Μακεδονίας της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου ευνοήθηκαν από τη συγκεκριμένη συνοπτική κατάσταση μιας και η Πίνδος αλλά και τα βουνά των Βορείων Βαλκανίων δουν ως εμπόδια στον βόρειο άνεμο με αποτέλεσμα μόλις αυτός ξεπερνούσε αυτά τα βουνά να κατεβαίνει σαν λίβας (foehn) και να ανεβάζει σημαντικά εκεί την θερμοκρασία. Στην Ελλάδα αυτό φάνηκε στη Γαβαλου Αιτωλοακ και στη Σπάρτη που ήταν οι δυο πιο καυτές περιοχές της χώρας με διαφορά από τους υπόλοιπους θερμούς σταθμούς.Υψηλές βέβαια θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σε σταθμούς της Μακεδονίας (Γιαννιτσά , Δίον , Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης) αλλά τελικά δεν έφτασαν  σε ακραίες καταστάσεις όπως στους 2 πιο πάνω σταθμούς. Η Θεσσαλία και η Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησος που ευνοούνται με ΝΔ ρεύμα μείναν σε σχετικά ρηχά νερά με τη Λάρισα μόνο και τα Τρίκαλα λιγότερο να παραμένουν στις θερμοδυναμεις του φετινού καλοκαιριού.

Οι σταθμοί που χρησιμοποιούνται για τις στατιστικές αναλύσεις είναι του ίδιου τύπου ή παρόμοιου ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι Davis pro2 24hrs fan aspirated ενώ υπάρχει και ένας των Σερρών που είναι Davis Vue passive shield και τα στοιχεία του είναι το ίδιο ακριβή όπως και του βασικού μοντέλου των σταθμών το καλοκαιρινό τρίμηνο.
--------------------------------

Μερικά θερινά στατιστικά απο σταθμούς ΕΜΥ (2012 καλοκαίρι)

Στο θεμα μας οι αποκλισεις της μεσης ελαχιστης και μεσης μεγιστης σε 6 προχειρους σταθμους που μπορω ευκολα να εχω προσβαση ειναι τα παρακατω...
Ειναι οι σταθμοι της ΕΜΥ ωστε να μην υπαρχουν παρανοησεις.

Θεσσαλονικη-Μικρα +3,1 βαθμοι πανω στη μεση ελαχιστη και +2,8 βαθμους στη μεση μεγιστη
Λαρισα +2,3 βαθμοι στη μεση ελαχιστη και +3,0 βαθμοι στη μεση μεγιστη
Σαμος +3,7 βαθμοι στη μεση ελαχιστη και +2,4 βαθμοι στη μεση μεγιστη
Σουδα +2,1 βαθμοι στη Μ.Ε και +2,4 βαθμοι στη ΜΜ
Ηρακλειο +1,8 βαθμοι στη ΜΕ και +1,2 βαθμοι στη ΜΜ
Κερκυρα +3,3 βαθμοι στη ΜΕ και +3,5 βαθμοι στη ΜΜ.


Φαινεται βεβαια οτι και η μεση ελαχιστη αλλα και η μεση μεγιστη ηταν ανεβασμενες το ιδιο σχεδον στους 6 προχειρους σταθμους ωστε να εχουμε και μια πανελληνια διασπορα. Οσοι σταθμοι εχουν φατσα στο βορια ειχαν και μικροτερες αποκλισεις...Οσοι δεν επηρεαζοντουσαν απο τον βορια ή λειτουργει σαν λιβας ο βοριας ειχαν και μεγαλυτερες αποκλισεις...

Τελος για την Δυτικη και Βορεια Ελλαδα απο Λαρισα και πανω(Μακεδονια κυριως) και αριστερα της(Ηπειρος -Δυτικη Ελλαδα) της ειναι σιγουρο οτι ηταν και ρεκορ οι μεσες μεγιστες συνολικα για το καλοκαιρι ....Ουτε 2007 ουτε 2008 ουτε 1988 ουτε 2000 ουτε κανενα αλλο ετος δεν εκανε συνολικα το τριμηνο τετοιες μεγιστες...

Το μονο που μπορω να πω ειναι οτι ναι μεν δεν ειχαμε ακραιες μεγιστες στην Ελλαδα αλλα ειχαμε 35-39 σχεδον σε ημερησια κατασταση...που ειναι 3-5 βαθμους πανω απο τα κανονικα επιπεδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου