Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

2 Ιανουαρίου 2012

Το κινεζικό καθεστώς θα ανατραπεί μέσα στο 2012

Το κινεζικό καθεστώς θα ανατραπεί μέσα στο 2012

[ΜΑΚΑΡΙ !!! ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ (ποτέ δεν γράφουμε λέξεις χωρίς νόημα... για την εγκαθίδρυσι στην Κίνα της ανθρωποφαγίας (της κυριολεκτικής) απο τον Μάο, όποιος θέλει έχουμε βιβλιογραφία) ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΥΦΗΛΙΟΣ]

Το 2001, είχα προβλέψει μέσα από το βιβλίο μου The Coming Collapse of China, ότι το κομμουνιστικό κόμμα θα καταρρεύσει μέσα σε μια δεκαετία, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών που θα προέκυπταν μέσα από την προσχώρηση της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Πέρασαν δέκα χρόνια, αλλά η πρόβλεψή μου συνεχίζει να ισχύει.
Πως και επιβίωσε μέχρι τώρα η Κίνα; Κυρίως επειδή το καθεστώς της φρόντισε να αποφύγει πολλές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει εντάσσοντας τη χώρα στον ΠΟΕ. Μάλιστα η διεθνής κοινότητα παραμένει ανεκτική στις κινεζικές παρασπονδίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Πεκίνο πέτυχε να προστατεύσει την εσωτερική του αγορά από τον ξένο ανταγωνισμό, ενισχύοντας παράλληλα τις εξαγωγές του.
Η Κίνα αναπτύσσεται, και είναι αρκετοί οι αναλυτές που θεωρούν πως η ανάπτυξη αυτή μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Justin Yifu Lin, πιστεύει πως η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για άλλα 20 χρόνια, με ρυθμό 8%, ενώ και το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Κίνα θα ξεπεράσει οικονομικά τις ΗΠΑ έως το 2016.

Μην πιστεύετε σε τίποτα από όλα αυτά. Η Κίνα πάει καλά εξαιτίας τριών λόγων:
Πρώτα απ όλα, οι μεταρρυθμίσεις των 1970`ς.
Δεύτερον, το ότι οι αλλαγές αυτές συνέπεσαν με το τέλος του ψυχρού πολέμου, που έριξε τα πολιτικά εμπόδια στο διεθνές εμπόριο.
Τρίτον, όλα αυτά βοηθήθηκαν από την δημογραφική ανάπτυξη της χώρας, που ενίσχυσε το εργατικό δυναμικό της.

Αυτές όμως οι ευνοϊκές συνθήκες έχουν πάψει να υπάρχουν, ή θα πάψουν πολύ σύντομα.

Το ΚΚΚ έχει στρέψει τη πλάτη του στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ο νυν ηγέτης Hu Jintao, ασκεί πολιτικές αναστροφής των μεταρρυθμίσεων. Από το 2008 βλέπουμε μια επιστροφή στην κρατικοποίηση της οικονομίας, και στην ελάττωση των ευκαιριών για τις ξένες επιχειρήσεις. Η Κίνα βάζει εμπόδια, π.χ. στην Google, ενισχύοντας τις κρατικές της επιχειρήσεις εις βάρος των άλλων. Εν ολίγοις, έχει εγκαταλειφθεί το μοντέλο που έκανε την Κίνα πετυχημένη.
Η παγκόσμια οικονομική άνθηση τερματίστηκε άδοξα το 2008, με τη κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών. Τα κράτη του πλανήτη άρχισαν να μην ανέχονται τις μερκαντιλιστικές πολιτικές των Κινέζων. Όλοι θέλουν να εξάγουν περισσότερα, και σε μια εποχή προστατευτισμού, και ελεγχόμενου εμπορίου, η Κίνα δεν θα μπορέσει να επαναλάβει την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα. Εξαρτάται οικονομικά από την διεθνή κοινότητα σε μεγάλο βαθμό, και για αυτό το λόγο η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης θα την βλάψει σοβαρά. Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης της ευρωζώνης!

Δημογραφικά, θα δούμε μια ακόμη αναστροφή. Ήδη βλέπουμε αύξηση των ημερομισθίων, μια τάση δηλαδή που σε λίγο θα καταστήσει την κινεζική εργοστασιακή παραγωγή  μη ανταγωνιστική. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τελειώνει το περίσσευμα ανθρώπων που θα μετακινούνται στις πόλεις, θα εργάζονται στα εργοστάσια, και θα τονώνουν την οικονομία της. Το δημογραφικό θα της δημιουργήσει εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη.
Παράλληλα, υπάρχει η φούσκα των ακινήτων, και ο πληθωρισμός, που οφείλονται στο μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων της ιστορίας, στη περίοδο 2008-09. Εδώ και μερικούς μήνες, οικονομικοί δείκτες όπως η κατανάλωση ρεύματος, οι βιομηχανικές παραγγελίες, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, οι τιμές ακινήτων,  κλπ. δείχνουν μια πορεία προς μια οικονομική σύνθλιψη. Τα χρήματα άρχισαν να φεύγουν από την χώρα, και τα συναλλαγματικά αποθεματικά του Πεκίνου σημειώνουν πτώση εδώ και τρεις μήνες.
Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε  μια κατάρρευση, ή μια ιαπωνικού τύπου αργή παρακμή. Ούτως η  άλλως, τα οικονομικά της προβλήματα συμπίπτουν με μια περίοδο κοινωνικής αναστάτωσης. Υπήρξαν 280.000 διαδηλώσεις μέσα στο τελευταίο έτος, και οι βίαιες αντιδράσεις συνεχώς κλιμακώνονται. Το κόμμα δεν μπορεί να επιλύσει τις κοινωνικές διαφορές, και ως εκ τούτου προχωρά σε καταστολή, που η Κίνα είχε να δει εδώ και δυο δεκαετίες. Η αστυνομική και στρατιωτική παρουσία έχει ενταθεί, και υπάρχει στενός έλεγχος των επικοινωνιών, αλλά και των ΜΜΕ.

Αυτή η σκληρή αντιμετώπιση έχει καταφέρει να κρατήσει ασφαλές το καθεστώς μέχρι σήμερα, αλλά τέτοιου είδους σταθερότητα είναι αναγκαστικά βραχυπρόθεσμη, ειδικά σε μια κοινωνία όπως η κινεζική που συνεχώς εκσυγχρονίζεται, και που οι περισσότεροι πολίτες δεν συμφωνούν με ένα μονοκομματικό καθεστώς. Ξεκάθαρα, το ΚΚΚ έχει χάσει την ιδεολογική μάχη.
Οι κοινωνικές αλλαγές στη Κίνα επιταχύνονται καθημερινά. Το πρόβλημα για τους κυβερνώντες είναι ότι αν και ο λαός δεν έχει επαναστατικές διαθέσεις, οι κοινωνικές εντάσεις μπορεί να καταλήξουν σε επανάσταση εξαιτίας των ιδιαίτερα ευαίσθητων χρονικών συγκυριών. Η Κίνα είναι πλέον πολύ δυναμική για να μπορέσει να κρατηθεί το κομμουνιστικό καθεστώς στην εξουσία. Σε κάποιο σημείο, σύντομα, κάποια κοινωνική ένταση θα βγει εκτός ελέγχου, και θα διαδοθεί παντού. Και επειδή όλοι σχεδόν οι κάτοικοι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, όλοι θα αντιδράσουν παρόμοια. Το είδαμε να συμβαίνει το 1989.
Τα γεγονότα της αραβικής άνοιξης αποδεικνύουν πως οι πολιτικές εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν ακόμη και τα πιο ασφαλή απολυταρχικά καθεστώτα. Και η Κίνα δεν έχει καμιά ανοσία σε τέτοιου είδους εξελίξεις. Το ΚΚΚ, που μέχρι τώρα ήταν ευνοημένο από τις παγκόσμιες τάσεις, μπορεί να γίνει θύμα τους.
Θα καταρρεύσει άραγε η Κίνα; Η πολιτική επιστήμη υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια σειρά από παράγοντες για να υπάρξει ανατροπή κάποιου καθεστώτος. Στην Κίνα λείπουν δυο από αυτούς: Μια διασπασμένη κυβέρνηση, και μια ισχυρή αντιπολίτευση.
Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, το ΚΚΚ δεν μοιάζει να μπορεί να αντέξει. Ήδη υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ελίτ του κόμματος, και τις αργές αντιδράσεις της ηγεσίας του στα γεγονότα. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Πεκίνο μοιάζει διαβρωμένη. Άρα, ίσως η κυβέρνηση να είναι ήδη διασπασμένη.
Όσο για την αντιπολίτευση, η ΕΣΣΔ κατέρρευσε χωρίς να υπάρχει αντιπολίτευση. Σε αυτή τη περίοδο ανακατατάξεων, το κινεζικό καθεστώς μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί, όπως έγινε με τα αντίστοιχα στην Αίγυπτο και στην Τυνησία. Ο λαός μπορεί να οργανωθεί αστραπιαία, όπως είδαμε να γίνεται πολλές φορές.
Δεν χρειάζεται κάποιος οργανωμένος μηχανισμός για να ανατρέψει ένα καθεστώς, ειδικά σε αυτή την εποχή της επανάστασης χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ηγεσιών της, που βιώνουμε.
Μέχρι πρόσφατα όλα ήταν μια χαρά για τους μανδαρίνους του Πεκίνου. Τώρα όμως όχι.
Ναι, η πρόβλεψη που έκανα το 2001 έπεσε έξω. Μπορεί το κινεζικό καθεστώς να μην ανατράπηκε μέχρι σήμερα, αλλά σίγουρα θα ανατραπεί μέσα στο 2012. Στοιχηματίζω σε αυτό!

Του Gordon G. Chang
Foreign Policy

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ...


Ψάχνοντας διάφορα στο Διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε μια ερώτηση του Γιάννη Βαρουφάκη προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Συγκεκριμένα: 

“Αν ο κ. Παπαδήμος πραγματικά πιστεύει ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να δράσουμε με γενναιότητα, αποδεσμευόμενοι από τα κεκτημένα μας, τον καλώ να δώσει το παράδειγμα. Πώς; Παραιτούμενος από τη θέση του καθηγητή που κατέχει στο Τμήμα μου, σε κατάσταση αναστολής για πάνω από δέκα χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε έναν νέο επιστήμονα για να διδάσκει τους φοιτητές μας. Μπορεί να χάσει ένα ευτελές μέρος της σύνταξής του, όμως με αυτή την κίνηση θα καθιστούσε πειστικότερες τις προτροπές του προς τους υπόλοιπους.”

Επειδή το θέμα ήταν σοβαρό, τηλεφώνησα στον κ. Βαρουφάκη για να διασταυρώσω την ακρίβεια της πληροφορίας που είχα εντοπίσει. Μου την επιβεβαίωσε και με πληροφόρησε πως τελικά ο κ. Παπαδήμος συνταξιοδοτήθηκε εφέτος, κρατώντας τη θέση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κενή για 13 ολόκληρα χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει τη σύνταξη, μία από τις πολλές συντάξεις που θα έχει όταν με το καλό αποσυρθεί. 
Είχαν δίκιο τελικά αυτοί που κατοικούσαν στα χώματα που πατάμε πριν 2.500 χρόνια, όταν έλεγαν πως χωρίς την ανδρεία (με την έννοια της γενναιότητας) καμία άλλη αρετή δεν μπορεί να κατακτηθεί από τον άνθρωπο.

http://www.antinews.gr/2012/01/02/141381/

ΟΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ Capital.gr, ΜΑΣ ΘΥΜΗΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ  ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ! ΟΤΙ  ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ, Ο ΡΟΥΣΒΕΛΤ, Ο ΣΤΑΛΙΝ.... (ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ, ΦΕΡ' ΕΙΠΕΙΝ, ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ "ΤΡΩΝΕ ΞΥΛΟ" ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ...)!!! ΒΕΒΑΙΩΣ,  "ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ", "ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΩΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ "ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ"... ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΣΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΕ ΓΚΟΥΛΑΓΚ !!! [ΟΧΙ! ΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΔΕΝ "ΑΝΟΙΞΑΝ" !!! ΟΥΔΕΙΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΣ ή ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΔΙΚΑΣΘΗ ΔΙ' "ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ", ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΡΙΟΠΤΟ ΔΕΝ ΥΨΩΘΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ" ΘΑΝΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ !!! ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΑΙ-ΝΙΚΗΤΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΝ ΤΟ ΖΟΜΠΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ, ΩΣ "ΡΑΒΔΟ ΕΝ ΓΩΝΙΑ" ΔΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΗ !!!]
 
---------
www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση

Δείξε τα ποιήματά σου να σου πω ποιος είσαι...



 Γιάννης Ρίτσος- 4.ΙΙΙ.53 : Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν

Όχι, δεν είναι αλήθεια.
Δεν είναι αλήθεια
Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες
Σταματήστε τις.
Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν πέθανε.
Είναι παρών ο Στάλιν
στο παγκόσμιο πόστο του.
Ο Στάλιν ανεβάζει στις επάλξεις
των πέντε ηπείρων
τις σημαίες της ειρήνης.
Ο Στάλιν ετοιμάζει
με το σκόρπιο αλεύρι του κόσμου
ένα ολοστρόγγυλο καρβέλι υγείας.
Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες
Σταματήστε τις.
όσο κι αν τα μονόφθαλμα κανόνια
στρέφουν το μαύρο ρύγχος τους
ίσα κατά την υψικάμινο της ελπίδας μας

ο Στάλιν αγρυπνεί
στο παγκόσμιο πόστο του.
Σώπα, γιαγιά,
και σκούπισε με το μαύρο τσεμπέρι σου
τα μάτια σου
Όταν σβύνει η φωτιά σου κάτου από το τσουκάλι σου
είναι ο Στάλιν που σκύβει και φυσάει τη φωτιά σου
ν’ ανάψει.
Όταν λείπει από το τραπέζι μας το ψωμί
κι από το στρώμα μας τ’ όνειρο
κι απ’ το δώμα μας το λυχνάρι
είναι ο Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά
στον ορίζοντα
κι ακούμε κάτου απ’ τα τούνελ της νύχτας
τη βουή των τραίνων
που μεταφέρουν λάδι και ψωμί και κάρβουνο
στους πεινασμένους.

Γιατί ο Στάλιν είναι ο πρωτογιός των προλετάριων
κι ο Στάλιν είναι κι ο πατέρας τους.
Για τούτο
κι ο πιο μαύρος τοίχος

της πιο μαύρης νύχτας
είναι γιομάτος
απ’ τους σωλήνες του φωτός.
Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες
Οι αιώνες σκαρφαλώνουν
στην κορφή της ψυχής του ν’ ανασάνουν
Μην πείτε πως ο ήλιος ορφάνεψε.
Κυττάχτε,
Κάθε ήλιος και σελίδα- μέρα την ημέρα-
με τους ήλιους των 74 χρόνων του
έφτιαξε ένα χοντρό βιβλίο από ατσάλι
και τ’ ακούμπησε στα γόνατα του κόσμου.
Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν
Το έργο του:
Λευτεριά

Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες
κι ακούστε
Πάνου από την Κόκκινη Πλατεία
στην εξέδρα του ήλιου
ο Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν
μιλάει:  «Υπερασπίστε, Λαοί, την Ειρήνη».
  
 ---------------
 
--------------- 

Στον αέρα (ξανά) το νέο δάνειο

www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση

Στον αέρα (ξανά) το νέο δάνειο



Σε σίκουελ ενός θρίλερ για γερά... νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση Ελλάδας – τρόικας για το νέο δάνειο. Η κυβέρνηση συνεργασίας βρίσκεται σε αδύναμη θέση καθώς μετά την τρίμηνη καθυστέρηση στην  καταβολή της προηγούμενης δόσης, έχει μείνει χωρίς ρευστά διαθέσιμα.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι τα λεφτά από τις  εισπράξεις του ελληνικού δημοσίου φτάνουν οριακά έως τον Μάρτιο. Τότε, η λήξη ομολόγων 22 δισ. ευρώ καθιστά εντελώς αναγκαία τη δόση - μαμούθ των 89 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο και 9 δισ. ευρώ από το παλαιό).

Η τρόικα φέρεται, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν έχει περιθώρια συνδιαλλαγής, να  κλιμακώνει τις πιέσεις της. Ζητά από τη κυβέρνηση πριν οριστικοποιήσει την κάθοδό της στην Αθήνα (τοποθετείται στο καλό σενάριο  το τελευταίο 10ήμερο Ιανουαρίου)  να προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις:

* Να βρει μέτρα αξίας 4- 7 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τρύπα 2,5 δισ. ευρώ  στο έλλειμμα του 2011 το οποίο φέρεται να κλείνει πολύ υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ. Ζητά τα μέτρα να ανακοινωθούν δημοσίως αλλά και να θεσπιστούν άμεσα, πριν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, φωτογραφίζοντας μεγάλο μαχαίρι στο δημόσιο και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

* Να καταγράψει τα μέτρα που θα ληφθούν την διετία 2013 - 2014 (προς το παρόν 7,7 δισ. ευρώ) στο νέο μνημόνιο και να αποδείξει εγγράφως ότι υπάρχει η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη θέσπισή τους.

* Να ολοκληρώσει κρίσιμες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει ήδη το Μνημόνιο, όπως οι περικοπές στις επικουρικές, οι αλλαγές στο εργασιακό και οι παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα. Οι σχετικές ρυθμίσεις τελικά δεν  εισήχθησαν στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και συζητούνται εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κυβέρνηση χάνει συνεχώς χρόνο. Η διαπραγμάτευση για το PSI δεν είναι –λένε– καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών,  η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι επίσης βέβαιο ότι θα  διατηρηθεί και οι δανειστές δυσπιστούν για την διάθεση όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές να εφαρμόσει τα μέτρα.

Υπάρχουν και οι οικονομικές εξελίξεις. Σε λίγες ημέρες αναμένεται νέα έκθεση για τη βιωσιμότητα  του ελληνικού χρέους η οποία (λόγω ύφεσης, χαμηλότερων εισπράξεων από ιδιωτικοποιήσεις και κακών δημοσιονομικών επιδόσεων)  δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναλαμβάνει το πόρισμα του Νοεμβρίου, δηλαδή ότι μετά το PSI το χρέος θα είναι οριακά βιώσιμο (χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020).

http://www.capital.gr/news.asp?id=1368891

ΚΑΤΙ, ΑΠ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ....

www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση

Δίωξη για κακούργημα σε βάρος του Ιωάννη Καπελέρη



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:20

Του Παναγιώτη Στάθη

Ασκήθηκε η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Ιωάννη Καπελέρη και της διευθύντριας Ελέγχου Τελωνείων του ίδιου υπουργείου, ύστερα από αίτημα του Οικονομικού Εισαγγελέας, Γρηγόρη Πεπόνη προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το αίτημα του κ. Πεπόνη είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς με αφορμή τις καταγγελίες που συνόδεψαν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικομνομικών, Δ. Σπινέλλη. Η έρευνα ξεκίνησε με βάση σχετικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στην ύπαρξη παραμηχανισμού στο υπουργείου Οικονομικών που «μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων ενώ αυτά είχαν βεβαιωθεί».

Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησε αναπληρωτής Οικονομικός Εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος στην πορισματική του αναφορά ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για «απιστία περί την υπηρεσία σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και με την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης με βάση το νόμο 1608/ 50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος».

Στην πορισματική αναφορά υπογραμμίζεται ότι το ύψος της ζημίας υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στα 15 εκατ. ευρώ και η οποία «αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την οικονομία μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Στην παραγγελία για την άσκηση δίωξης αναφέρεται επίσης ότι «πρέπει να ερευνηθεί κατά την διάρκεια της ανάκρισης το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και αν διαπιστωθεί να αντιμετωπιστεί με την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης».

Για την υπόθεση αυτή, η έρευνα της οποίας ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου, είχε κληθεί για έγγραφες εξηγήσεις ο κ. Καπελέρης, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη πράξη και είχε υποστηρίξει πως επρόκειτο απλώς για εκπρόθεσμες εγγραφές στο σύστημα Ήφαιστος.

Αυτή ήταν η πρώτη ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων μετά το θρίλερ που εξελίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την υποβολή των παραιτήσεών τους, τις καταγγελίες τους για παρεμβάσεις στο έργο τους, την ύπαρξη σχεδίου τροπολογίας, με το οποίο θα αντικαθίσταντο από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τελικά την αναδίπλωση τόσο των ιδίων όσο και των Αρχών του Αρείου Πάγου που ερεύνησαν τις καταγγελίες και τις έθεσαν στο αρχείο.

Την παραίτηση Καπελέρη ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος

Μετά την παραγγελία του κ. Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του ΥΠΟΙΚ κ. Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και την επιβολή προστίμων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του Οικονομικού Εισαγγέλεα κ. Γ. Πεπόνη – να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1369021

Β. Βιλιάρδος- Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (ΤΑ 89 ΔΙΣ)

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ: Εάν για οποιαδήποτε αιτία δεν πληρωθεί η δόση των 89 δις €, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να δηλώσει στάση πληρωμών - ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης ή άτακτη χρεοκοπία, με την προσπάθεια απέλασης της από το κοινό νόμισμα;

«Η Δημοκρατία πάντοτε απειλείται. Η Δημοκρατία δεν είναι θεόσταλτη, ούτε πέφτει απλά από τον ουρανό. Για να την εξασφαλίσει μία κοινωνία, πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς. Κάθε καινούργια γενιά πρέπει να αποφασίζει, ξανά και ξανά, υπέρ της προστασίας της Δημοκρατίας» (S.Larsson).

Το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2011 υπολογίζεται στο 10% του ΑΕΠ – ενώ οι δανειστές απαιτούν μείωση του στο 4,7% το 2012, με τη μέθοδο της λιτότητας (για το 2015 απαιτούν να μειωθεί στο 1,1% του τότε ΑΕΠ). Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6% το 2011, ενώ υπολογίζεται να «περιορισθεί» στο 3% το 2012 (5ο έτος ύφεσης).

Παράλληλα υπολογίζεται ότι, εντός του έτους θα χρεοκοπήσουν περί τις 60.000 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης ότι θα απολυθούν περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι (θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας κλπ.) – με την ανεργία να ξεπερνάει κατά πολύ το 25%.  

Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου (άρθρο μας), οφείλουν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του Ιανουαρίου – όπου η «εθελουσία» διαγραφή του 50% θα περιόριζε το δημόσιο χρέος στα 265 δις € (από 366 δις € σήμερα).

Εάν κλείσουν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης εάν η Τρόικα εγκρίνει τα νέα κυβερνητικά μέτρα και τη σωστή «εκτέλεση» των προηγουμένων, τότε θα δρομολογηθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου, ύψους 89 δις €. Το ποσόν αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως εξής:


(α)  Τα 30 δις € θα διατεθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας διαγραφής, όπου προβλέπεται η άμεση καταβολή του 30%.

(β)  Τα 39 δις € έχουν προβλεφθεί για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας – έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του.

(γ)  Τα 14 δις € θα οδηγηθούν στην αποπληρωμή ενός ομολόγου, το οποίο λήγει στα μέσα Μαρτίου.

(δ)  Τα υπόλοιπα 6 δις € προορίζονται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου (!) 


Όπως φαίνεται, εάν για οποιαδήποτε αιτία δεν πληρωθεί το Μάρτιο η δόση των 89 δις €, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να δηλώσει στάση πληρωμών – ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης ή «άτακτη χρεοκοπία», με την προσπάθεια απέλασης της από το κοινό νόμισμα;    

Η χρεοκοπία της χώρας (άρθρο μας) ή/και η επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα (άρθρο μας), υπό τις παραπάνω δυσμενείς προϋποθέσεις, θα σήμαινε μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό με πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες, ελλείψεις σε εισαγόμενα τρόφιμα και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης, κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με χρεοκοπίες τραπεζών, υπερπληθωρισμό με μαζικό περιορισμό της αγοραστικής αξίας των χρημάτων, φτώχεια και εξαθλίωση μίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, επιστροφή στην ανταλλαγή αγαθών, κλείσιμο αρκετών νοσοκομείων και σχολείων, ελλείψεις σε καύσιμα κίνησης των αστυνομικών και στρατιωτικών οχημάτων, παράλυση της δημόσιας διοίκησης, ραγδαία άνοδο της εγκληματικότητας κλπ.  

Όπως φαίνεται λοιπόν, η ώρα της αλήθειας πλησιάζει σύντομα - ενδεχομένως χωρίς εναλλακτικά σενάρια και χωρίς κανένα «προληπτικό μέτρο» εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας (άρθρο μας). Χωρίς να επεκταθούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, έχουμε την άποψη ότι, η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή, από αυτήν που πιστεύει η πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών – ενώ οι λύσεις, οι οποίες είναι πάντοτε συνάρτηση της εκάστοτε χρονικής στιγμής (timing), κατά την οποία επιλέγονται, τείνουν πλέον να εκμηδενιστούν.

Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι, συνεχίζει να επικρατεί η «Σιωπή των αμνών», με τους περισσότερους Έλληνες να περιμένουν τον «από μηχανής Θεό» - εκείνον τον πολιτικό ηγέτη δηλαδή, ο οποίος θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο από την, με απόσταση, μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της χώρας (παρά το ότι η κατάρρευση της Ελλάδας, μίας πλούσιας, πολλαπλά προικισμένης χώρας, με συνολικό χρέος ως προς το ΑΕΠ, δημόσιο και ιδιωτικό δηλαδή ίσο με αυτό της Γερμανίας, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην Πολιτική της – ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, «ένοχος» ήταν ο ιδιωτικός τομέας / τράπεζες, ενυπόθηκα δάνεια, υπερχρέωση νοικοκυριών κλπ.).  

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012