Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

2 Φεβρουαρίου 2012

Η παράξενη ζωή των λιβαδιών ποσειδωνίας στο Αιγαίο

Η παράξενη ζωή των λιβαδιών ποσειδωνίας στο Αιγαίο

Τα λιβάδια ποσειδωνίας σχηματίζουν οάσεις βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο (Πηγή: M. San Félix/Sophie Arnaud-Haond et al./PLoS ONE)
Τα λιβάδια ποσειδωνίας σχηματίζουν οάσεις βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο



Η ποσειδωνία, το παράξενο φυτό που σχηματίζει λιβάδια υψηλής βιοποικιλότητας στο Αιγαίο και ευρύτερα στη Μεσόγειο, σχηματίζει γιγάντιες αποικίες, διαμέτρου μέχρι και 15 χιλιομέτρων, στις οποίες όλοι οι βλαστοί είναι κλώνοι μεταξύ τους και διατηρούν αναλλοίωτο το γενετικό υλικό τους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το εντυπωσιακό συμπέρασμα προκύπτει από γαλλική αποστολή που διένυσε 3.500 χιλιόμετρα στη Μεσόγειο συλλέγοντας δείγματα του μοναδικού φυτού.


Οι γενετικές ιδιαιτερότητες της ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) έχουν σημασία για τις προσπάθειες
προστασίας του είδους, το οποίο κινδυνεύει στον ελληνικό χώρο από τη ρύπανση και κυρίως από τα αλιευτικά εργαλεία που σέρνονται στο βυθό και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Παρόλο που τα λιβάδια ποσειδωνίας παίζουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος, η Ελλάδα
δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τη χαρτογράφησή τους.

Στις περιοχές όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν τέτοια λιβάδια, η χρήση συρόμενων διχτυών
απαγορεύεται, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Δεν είναι φύκι, ζει και χωρίς σεξ


H ποσειδωνία είναι ένας μάλλον ασυνήθιστος οργανισμός. Φύεται σε αμμώδης περιοχές του βυθού, περιέργως όμως δεν είναι φύκι αλλά αγγειόσπερμο ανθοφόρο φυτό, όπως οι ξάδελφοί του στην ξηρά.


Ακόμα μια παραξενιά της ποσειδωνίας είναι ότι δεν αναπαράγεται μόνο σεξουαλικά, μέσω της άνθισης και της επικονίασης, αλλά δημιουργεί επίσης παραφυάδες, δηλαδή νέους βλαστούς που ουσιαστικά είναι κλώνοι του μητρικού φυτού (στην ένθετη αριστερά, τα γνωστά «μπαλάκια» της παραλίας που σχηματίζονται από ινώδες υλικό ποσειδωνίας).

Αυτή η δυνατότητα ασεξουαλικής αναπαραγωγής ήταν το αντικείμενο της μελέτης που
δημοσιεύεται στην ανοιχτή διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS ONE.

Οι ερευνητές του Γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξερεύνησης της Θάλασσας (IFREMER) εντόπισαν αποικίες ποσειδωνίας διαμέτρου μέχρι και 15 χιλιομέτρων, στις οποίες όλοι οι βλαστοί είχαν πανομοιότυπο γενετικό υλικό.


Οι αποικίες των κλώνων έχουν ηλικία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ετών γράφουν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι η P.oceanica είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα οργανισμών στους οποίους το ίδιο γονιδίωμα μπορεί να διατηρείται αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ακόμα ότι τα ευρήματα «θέτουν υπό αμφισβήτηση τις κρατούσες απόψεις για τη δυνατότητα εξάπλωσης και το εύρος ζωής των φυτικών κλώνων». Το αναπάντεχο εύρημα είναι ότι η αλλεπάλληλη αντιγραφή του ίδιου γονιδιώματος, μια διαδικασία κατά την οποία εμφανίζονται αναπόφευκτα λάθη, δεν απειλεί τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα των κλώνων ακόμα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Γεγονός είναι ότι η ποσειδωνία δείχνει να έχει προσαρμοστεί στη δραματική μεταβολή του περιβάλλοντός της από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Έκτοτε, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά δεκάδες μέτρα και η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 10 με 15 βαθμούς Κελσίου.


Αυτό σημαίνει ότι το παράξενο θαλάσσιο φυτό θα μπορούσε ίσως να αντέξει τα δεινά της σημερινής κλιματικής αλλαγής.


Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα γλιτώσει από τα δίχτυα των Ελλήνων ψαράδων...

Newsroom ΔΟΛ
-------------------------------------

ΙΔΟΥ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΜΑΣ!

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

ΙΔΟΥ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΜΑΣ!

ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΑΟΡΙΣΤΩΣ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΟΡΙΣΤΩΣ, ΓΙΑ "ΜΙΖΕΣ" ΓΙΑ "ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" κ.ο.κ. ««ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΡΟ ΤΟΥ (τορός= τα ίχνη που αφήνει κάποιος στο απάτητο χιόνι)  ΖΗΤΑΜΕ»», ΛΕΓΕΙ Ο ΛΑΟΣ!!!

ΙΔΟΥ Ο κ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ --ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ-- ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΡΗΤΩΣ ΟΤΙ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΗΜΕΝΣ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜ. ΜΑΡΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !!!!
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ???? ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ !!!

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΠΡΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΘΕΣΜΟΙ) ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΕΛΛΑΣ ??? 

ΠΡΩΤΟΝ, ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΘΙΓΟΜΕΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΝ ΠΑΣΟΚ ??? ΕΜΗΝΥΣΕ, ΕΚΥΝΗΓΗΣΕ ΤΟΝ κ. ΤΣΟΥΚΑΤΟ ??? ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΣΑΝ ΤΟΥ ΑΔΙΚΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΤΙΚΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ "ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ" !!! ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΝ ΧΛΙΑΡΟΤΗΤΑ!!!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΟΥΔΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΝΕΜΟΥΝ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΝ "ΚΟΣΤΟΣ", ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟΝ ΠΑΓΟΝ (ΦΥΛΑΞ ΣΥΜΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΜΟΥ ΤΑΞΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΥΣ ΤΟΥ) ΕΩΣ ΤΑΣ ΔΙΑΒΟΗΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΕΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ "ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ" !!!

ΤΡΙΤΟΝ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ???? ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΝ ΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ????
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΝΕΜΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ", ΤΙ ΕΠΡΑΞΕ ???
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ "ΜΙΖΑΣ" , ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΤΟΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ --ΔΕΚΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ !!!!

ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΝΑ ΜΕΜΦΕΣΘΕ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΝ!!!

Στην αντεπίθεση ο Τσουκάτος - Αγωγή κατά Παναγιώτη Καμμένου.

Ο κ. Τσουκάτος προχώρησε σ' αυτή την κίνηση μετά τις δηλώσεις Καμμένου οτι υπάρχει μαρτυρία για κατάθεση πέραν του γνωστού 1 εκατ. μάρκων προς το ΠαΣοΚ και 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία, σε λογαριασμό του οποίου φέρεται ως διαχειριστής ο κ. Θ. Τσουκάτος και άλλο ένα πρόσωπο.
Ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, διεκδικεί από τον κ. Καμμένο το ποσό των 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη που, όπως υποστηρίζει, υπέστη από συκοφαντικές και εξυβριστικές φράσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε σε βάρος του, στην Επιτροπή, ο βουλευτής.
    Ο κ. Τσουκάτος επαναλαμβάνει ότι το ένα εκατομ. μάρκα, που έλαβε από τη Siemens το παράδωσε στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι θέτει στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλους τους λογαριασμούς του.
------------------------------------

Paul Krugman : "Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πιθανότατα να εγκαταλείψει το ευρώ "

Paul Krugman : "Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πιθανότατα να εγκαταλείψει το ευρώ "

02-02-2012 16:59:42


 Image Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πιθανότατα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε την Πέμπτη ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά αδιέξοδη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος σε συνέδριο στη Μόσχα για να προσθέσει «Θα χρεοκοπήσουν. Στην πραγματικότητα έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα εγκαταλείψουν το ευρώ, το οποίο στην παρούσα φάση θεωρώ ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

-------------------------------------------
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΗΣΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ !!!

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ????

ΑΥΡΙΟ ΘΑΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!!
-----------------------------------------

Μέσα από μυστικές διαδρομές οδηγήσαν τη χώρα στο ΔΝΤ

ΝΔ: «Οδηγήσαν τη χώρα στο ΔΝΤ μέσα από μυστικές διαδρομές»   

02-02-2012 19:58:16 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κατά την οποία άσκησε σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο κ. Παπανδρέου βρήκε το θράσος να απευθύνεται στους πολίτες που ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του οδήγησαν στη φτώχεια, την ανέχεια, την κατάθλιψη. Βρήκε το θράσος να μιλήσει για ΑΟΖ αυτός που απέκλειε ως πρωθυπουργός κάθε παρόμοια σκέψη.

Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανιστεί σκληρός, αλλά ξέχασε ότι αυτός κυβερνούσε τον τόπο έως πρόσφατα.

Ξέχασε ότι αυτός – μετά από μυστικές διαδρομές – οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ.

Ότι όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, εξαιτίας της πολιτικής του, είναι σήμερα χειρότεροι απ ό,τι το 2009.

Ότι οι πολιτικές του ήταν αιτία για να χάσουν οι Έλληνες, σε δύο χρόνια, όλα όσα κέρδισαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Ότι επέβαλε άδικες θυσίες, περικοπές μισθών και συντάξεων και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές.

Ότι επί πρωθυπουργίας του τα λουκέτα, η ανεργία, η φτώχεια γνώρισαν πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι μόνος πρώην πρωθυπουργός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του για να φύγει από τη θέση του.

Ο κ. Παπανδρέου για ακόμα μια φορά χωρίς ντροπή και φιλότιμο δεν ζήτησε συγνώμη από τους Έλληνες για τις δραματικές στιγμές που ζούνε αλλά και δεν απάντησε στην κρισιμότερη ερώτηση: Ποιος κατέστρεψε τη χώρα;

Αν δυσκολεύεται να βρει την απάντηση ας ρωτήσει το μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Παπανδρέου, ψελλίζοντας, σήμερα, το κύκνειο άσμα του, έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για όσα διέπραξε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της Πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας».
Καλό θα ήταν βέβαια να απαντηθεί και ποιος θα είναι αυτός που θα σώσει τη χώρα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
-----------------------------------------

ΠΟΥΤΙΝ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ!!!! ΟΣΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ, ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ!!! ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ, ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΙΡΟΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΖΟΜΕ!!!

Κεραυνοί Β. Πούτιν κατά τρόϊκας - ΠΑΣΟΚ: "Καταστρέψατε την αβοήθητη Ελλάδα"!     

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
02-02-2012 17:20:42

Σφοδρή επίθεση κατά της τρόϊκας, αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Παπανδρέου, για τον τρόπο με τον οποίο "εδεσαν" την Ελλάδα και την οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση εξαπέλυσε ο Ρώσος πρωθυπουργός και επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις προεδρικές εκλογές σε ένα μήνα.

Κατήγγειλε για πρώτη φορά διεθνώς ότι "Η Ελλάδα στερήθηκε με τεχνητό τρόπο την δυνατότητας να εξυγιάνει την οικονομία της" μιλώντας στο αντίστοιχο ρωσικό "Νταβός" το οικονομικό φόρουμ «Ρωσία 2012». "Είχε όλες τις δυνάτότητες να πετύχει κάτι τέτοιο όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008, αλλά ξαφνικά εμφανίστηκε ένα έλλειμμα το οποίο πρακτικά δεν υπήρχε. Άρχισαν να μετρούν στο έλλειμμα μεγέθη μη μετρήσιμα κανονικά και έκαναν την κατάσταση αφόρητη με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα spreads και να μην έχει επιστροφή η οικονομική καταστροφή".

Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε και για το ευρώ: "Το ευρώ ήταν "βαρίδι" στα πόδια της Ελλάδας. Της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο».

«Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μη έχοντας ρευστότητα, αφού δεν έκοβαν νόμισμα απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών που οδήγησε στην εξαθλίωση. Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα της στέρησαν την βιομηχανική βάση και μετά την καλούν να παράγει από ανύπαρκτες βιομηχανίες και χωρίς να έχει λεφτά.

»Είναι πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας χωρίς να έχεις βιομηχανική βάση χρειάζεται νέες επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο.

»Ποιος θα επενδύσει σε μία οικονομία χωρίς εσωτερική αγορά; Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε φτηνά κάποιες δημόσιες εταιρείες, αλλά αυτό θα ήταν λεηλασία, ανάλογη με αυτή που έκαναν στη Ρωσία. Και θα ήταν και ριψοκίνδυνο γιατί η εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνεται».


Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Επειδή πολλές χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες στην Ελλάδα, συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό προς το παρόν δεν προσφέρουν».

«Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν», συμπλήρωσε ο Β. Πούτιν, αναφερόμενος στην Α.Μέρκελ που είπε ότι "Οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά" εκτιμώντας ότι «Δεν έχουν δημιουργηθεί όμως οι δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση, ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία. Και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα. Αλλά εμείς είμαστε κύριοι της χώρας μας και μπορούμε να εργαστούμε σκληρά προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος».
Και κατέληξε ως προς το σημείο αυτό: «Σ' αυτόν τον δύσκολο φαύλο κύκλο βρίσκεται η Ελλάδα δυστυχώς», τόνισε.

Σχολιάζοντας επίσης την ομιλία του Μάικλ Μίλκεν, προέδρου του ομώνυμου Ινστιτούτου
είπε ο κ. Πούτιν στο Φόρουμ «Ρωσία 2012».

«Στην εποχή του, για να λύσει αυτά τα οικονομικά προβλήματα, ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε και κατέκτησε την Περσία. Τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να κατακτήσει κανέναν, όμως πέραν αυτού τής στέρησαν και τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, γιατί δεν έχει εθνικό νόμισμα, τής στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διαθέτει δικό της κέντρο έκδοσης χρήματος (emission centre)» 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και ότι «στην Ελλάδα στέρησαν τη δυνατότητα εσωτερικής ανάπτυξης, σε κάθε περίπτωση την μείωσαν, και κάποια αποτελεσματική βοήθεια, παρ' όλ' αυτά, δεν προσφέρουν προς το παρόν από το εξωτερικό, με έναν τρόπο παρακινώντας για τις επόμενες περικοπές».
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «υπάρχουν και περιορισμοί πολιτικού χαρακτήρα, για τους οποίες μίλησε ειδικότερα και ο πρόεδρος της SberBank [και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας] Γκέρμαν Γκρεφ», συνέχισε ο Βλ.Πούτιν και σχολίασε ότι:

«Η ευθεία μείωση των κοινωνικών δαπανών είναι μια βίαιη, άμεση απόφαση από πλευράς του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Όταν γίνεται υποτίμηση, τότε είναι σχεδόν αντικειμενικό ότι υποφέρουν επίσης οι άνθρωποι, οι πολίτες φυσικά, αλλά δεν πρόκειται για απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών. Και εδώ έχουμε απευθείας και απότομη (σ.σ. μείωση).

»Ευθύνεται η κυβέρνηση, το κόμμα, που κέρδισε στις εκλογές. Είναι αδύνατο να λάβεις αποφάσεις υπό αυτές τις συνθήκες και το εργαλείο, που θα επέτρεπε να λυθεί το πρόβλημα, το προσεκτικό εργαλείο, τους το αφαίρεσαν. Επί της ουσίας η φύση των προβλημάτων είναι η ίδια. Στέρησαν την Ελλάδα από ορισμένα εργαλεία, για τα οποία είπατε, ειδικότερα την δυνατότητα να υποτιμήσουν το δικό τους νόμισμα, ενώ όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής κάποτε συνέδεσε υπερβολικά στενά το δικό της εθνικό νόμισμα με το δολάριο στέρησε την οικονομία της από την ευελιξία. Από άποψη ουσίας είναι μάλλον πολύ όμοιες οι αιτίες».


Μιλώντας στο Φόρουμ ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον οικονομολόγο Παύλο Κρούγκμαν ότι η κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ κατονόμασε ως δεύτερο χαρακτηριστικό «την ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία».

«Ούτε μία από τις αιτίες των σημερινών χρηματιστικών συγκλονισμών μέχρι στιγμής δεν έχει εξαλειφθεί», είπε αποτιμώντας την υπάρχουσα κατάσταση ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος συμμετέχει εντατικά στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, διαθέτοντας σημαντικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, πράγμα που του επιτρέπει να θεωρείται ως ο πιθανότερος επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας.

Η παρέμβαση και τα όσα είπε ο Β.Πούτιν βρήκαν σύμφωνους όλους τους παρευρισκόμενους και περιέγραψαν όχι μόνο το πως φτάσαμε μέχρις εδώ, αλλά και γιατί πολύ δύσκολα θα εξέλθουμε από την δύσκολη θέση στην οποία έχουμε έρθει ως χώρα και ως έθνος.
-----------------------------------------

ΕΛΤΑ - ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ ΑΔΟΚΙΤΟΝ ΤΕΛΟΣ!!!

ΣΤΑΔΙΑΚΩΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΚΡΙΒΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΩΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ --ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ ή ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ! 
ΕΜΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΟΡΟΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ "ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ", "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ", "Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΧΗ ΛΑΪΚΗΝ-ΚΡΑΤΙΚΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΝ --ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΝ ΝΑΧΕΙ Ο ΠΕΝΗΣ ??? 
Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΣ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ "ΔΕΞΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" --- Ο ΠΑΝ. ΜΑΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΟΥ "ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" ΕΞΗΓΗΣΕ ΟΤΙ ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΩΣ (ΟΠΩΣ Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΕΗ)!
ΤΩΡΑ ΕΔΩ, ΟΙ ΥΑΙΝΕΣ ΗΔΗ ΚΑΤΑΤΡΩΓΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΜΑΓΜΕΝΟΝ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ! ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΑΙΝΕΣ?? ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟΝ "ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ"! ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΑΙΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ "ΟΡΝΕΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ" (ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ), ΠΟΥ ΙΔΡΥΟΥΝ ΜΙΚΡΟ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ κ.ο.κ. 
ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ, ΟΨΕΠΟΤΕ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟ ΝΕΟΝ ΚΡΑΤΟΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥΤΩΝ!!!
 
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία;

Εισαγωγικά

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) είναι ο φορέας παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας στην Ελληνική Επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΛΤΑ έχει εκ του νόμου το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να περισυλλέγει και διανέμει ταχυδρομικά αντικείμενα σε όλη την επικράτεια, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από τους Παξούς έως το Καστελόριζο. Αυτό δε, οφείλει να το πράττει σε προσιτές τιμές και χωρίς διακρίσεις για τους χρήστες των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, ο ΕΛΤΑ ιδρύθηκε ως υπηρεσία το 1828, το 1970 οργανώθηκε ως ΝΠΙΔ, ενώ από το 1996 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία και δη ως εταιρεία του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 3429/2005. Τούτο δε επειδή ο ΕΛΤΑ αφενός μεν βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, αφετέρου δε επειδή συνδέεται μετοχικά με το εισηγμένο στο Χ.Α. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η άνοδος

Ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας του ΕΛΤΑ είναι το έτος 1998. Κατά το έτος αυτό άρχισε η σταδιακή απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς. Ο ΕΛΤΑ ορίσθηκε ως ο φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας,  ενώ παράλληλα ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Συμφωνίες κυβέρνησης - διοίκησης - εργαζόμενων, στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο, νέοι κανονισμοί εργασίας, αναδιοργάνωση υπηρεσιών, εισαγωγή νέων προϊόντων, αυτοματοποίηση καταστημάτων, νέα κέντρα διαλογής, εκπαίδευση εργαζομένων, μηνιαίος προγραμματισμός πωλήσεων, αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιόδου. Αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας ήταν η συνεχής κερδοφορία του οργανισμού μέχρι και το έτος 2008 και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πτώση

Από το 2008 μέχρι σήμερα ο Οργανισμός έχει εισέλθει σε μια αρνητική πορεία.  Τα πρώτα σημάδια άρχισαν, βέβαια, να φαίνονται ήδη από το 2007. Αντί, όμως, τότε να τεθούν νέες βάσεις ανάπτυξης και να επικαιροποιηθούν οι στόχοι, ο ΕΛΤΑ αφέθηκε σε ένα πέπλο επίπλαστης ευμάρειας. Κυριάρχησε μια πελατειακή αντίληψη διαχείρισης των θεμάτων, με αποτέλεσμα το 2009 ο ΕΛΤΑ να παρουσιάσει ζημιές για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ανερχόμενες σε 38 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα έτη ο Οργανισμός εξακολουθεί να κινείται στην ίδια κατεύθυνση παρά τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα, ενώ τα οριακά θετικά πρόσημα των ισολογισμών του είναι αποτέλεσμα των νομοθετικά επιβαλλόμενων περικοπών των μισθών των εργαζόμενων.  Η πτώση του ταχυδρομικού όγκου σοκάρει. Το 2012 η πτώση του ταχυδρομικού όγκου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 40% σε σχέση με το 2008. Μόνο το 2011 χάθηκαν 100.000.000 επιστολές, ενώ τα έσοδα του 2012 υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2008. Τούτο δε παρά τις ετήσιες αυξήσεις των τιμολογίων!!!

Οι αιτίες της πτώσης

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η γενικότερη ύφεση στην ταχυδρομική αγορά φαίνεται εν πρώτοις να δικαιολογούν την αρνητική πορεία του ΕΛΤΑ. Η παράμετρος αυτή δεν είναι, εντούτοις, η μοναδική και πιθανόν ούτε η πλέον σημαντική. Και αυτό γιατί η ταχυδρομική ύφεση δεν φαίνεται να έχει αγγίξει τις λοιπές ταχυδρομικές επιχειρήσεις. Η δυσμενής πορεία πρέπει, επομένως, να αναζητηθεί σε σημαντικές διοικητικές παραλείψεις και λάθη, αδυναμία προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα, ανορθολογική οργάνωση των υπηρεσιών, απουσία επιχειρησιακού σχεδίου, έλλειψη στόχων, στρατηγικής και προοπτικής. Η αδιαφορία της ΕΕΤΤ για τα πρωτοφανή φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και η αδυναμία του ΕΛΤΑ να τα αποτρέψει, σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη  και την ευρεία χρήση του διαδικτύου συνθέτουν την εικόνα των βασικών λόγων της πτώσης.

Απελευθέρωση

Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον η πλήρης απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών θα επιτείνει τα προβλήματα που ανωτέρω περιγράφηκαν. Οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα νέμονται πλέον νόμιμα τα φιλέτα της ταχυδρομικής αγοράς, ενώ ο ΕΛΤΑ θα καλείται να παρέχει σε όλη την επικράτεια κοστοστρεφείς ταχυδρομικές υπηρεσίες διατηρώντας ελλειμματικό δίκτυο. Με δεδομένη δε την οικονομική κατάσταση του ελληνικού δημοσίου, η  χρηματοδότηση της καθολικής υπηρεσίας από το κράτος αποτελεί μάλλον θεωρητικό ενδεχόμενο. Άλλωστε, ο ΕΛΤΑ, στη σύγχρονη ιστορία του, ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από το δημόσιο, ως ο νόμος ορίζει, παρά το έλλειμμα των καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών. Τα συνήθη δε σε βάρος των εργαζομένων μέτρα δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν καθώς οι οριζόντιες περικοπές της μισθοδοσίας έχουν ξεπεράσει στον ΕΛΤΑ κάθε όριο. Υπό αυτό το πρίσμα η οικονομική κατάρρευση είναι απλά θέμα χρόνου.

Και αν η οικονομική κατάρρευση μιας δυσλειτουργικής επιχείρησης δεν αποτελεί πρόβλημα στη νεοφιλελεύθερη λογική, η επιδείνωση των όρων παροχής της καθολικής υπηρεσίας, το μαζικό κλείσιμο ταχυδρομικών καταστημάτων και οι απολύσεις προσωπικού αποτελούν μείζον πρόβλημα σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην ελληνική επικράτεια, όπου η παροχή της καθολικής υπηρεσίας συνδέεται με γεωμορφολογικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες (Μεγάλοι ορεινοί όγκοι, μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα, ενώ το 60% του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη). Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους δραστηριοποιούμενους στην ταχυδρομική αγορά να περιορίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άρα η ταχυδρομική εγκατάλειψη της περιφέρειας και η υποβάθμιση της καθολικής υπηρεσίας είναι προ των πυλών.

Οι ευθύνες της πολιτείας

Η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του φορέα καθολικής υπηρεσίας ήταν ήδη εμφανής από τα μέσα του 2008. Σε κοινοτικό επίπεδο αυτό οδήγησε σε ευρύτερες αντιδράσεις. Το 2010 πολλά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου διαπίστωναν ότι η πλήρης απελευθέρωση θα προκαλούσε τεράστιο πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία της ταχυδρομικής αγοράς, για το λόγο δε αυτό ζητούσαν αναστολή της διαδικασίας απελευθέρωσης. Την ίδια περίοδο, η χώρα μας αντί να πρωτοστατεί στην κίνηση αυτή, επιχειρούσε να προβεί σε ενσωμάτωση της οδηγίας. Τούτο δε μάλιστα παρά το γεγονός ότι για την Ελλάδα ως προθεσμία ενσωμάτωσης είχε ορισθεί η 1.1.2013. Παράλληλα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία καθυστέρησαν συνειδητά την εναρμόνιση του εθνικού τους δικαίου στην οδηγία, ενώ η Νορβηγία, ύστερα από την αντίδραση των χρηστών για την ποιότητα της καθολικής υπηρεσίας και με απόφαση του εθνικού της κοινοβουλίου, δεν ενσωμάτωσε την οδηγία. Και ενώ τα προβλήματα στην ελληνική ταχυδρομική αγορά είναι ποιοτικά και ποσοτικά πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική πολιτική ηγεσία από το 2008 έως σήμερα συμπεριφέρεται ως να μην υπάρχει πρόβλημα. Ούτε μέτρα προς προστασία της καθολικής υπηρεσίας σχεδιάζονται, ούτε μέριμνα για τον ΕΛΤΑ λαμβάνεται. Αντίθετα, η διαδικασία της πλήρους απελευθέρωσης της  ταχυδρομικής αγοράς προωθείται άμεσα και με γοργούς ρυθμούς, πριν μάλιστα εκπνεύσει η προθεσμία εναρμόνισης στην οδηγία (1.1.2013). Παράλληλα προωθείται και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΕΛΤΑ.

Ιδιωτικοποίηση

Η πολιτεία φαίνεται να θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ αποτελεί την πανάκεια για όλες τις δυσλειτουργίες της ταχυδρομικής αγοράς και του φορέα καθολικής υπηρεσίας. Μείζον λάθος. Οι εμπειρίες από τις άλλες χώρες έχουν καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του φορέα καθολικής υπηρεσίας οδηγεί σε αποστέρηση του δημοσίου από σημαντικά έσοδα, επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, αύξηση των φαινομένων ανασφάλιστης εργασίας και πτώση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ο φορέας καθολικής υπηρεσίας παραμένει υπό κρατικό έλεγχο, ακόμη κι όταν λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης.

Ως συμπέρασμα

Η απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Ακόμα και για τους νεοφιλελεύθερους, η απελευθέρωση αποτελεί ένα μέσο για τη βελτίωση των όρων παροχής της καθολικής υπηρεσίας και την εύρυθμη λειτουργία της ταχυδρομικής αγοράς. Με δεδομένο ότι η πλήρης απελευθέρωση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας, αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας και της διοίκησης του ΕΛΤΑ η λήψη άμεσων μέτρων για την αναστροφή της αρνητικής πορείας. Πρώτιστο δε μέτρο είναι η αναστολή εφαρμογής της οδηγίας, καθώς τυχόν ενσωμάτωσή της θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την οικονομία. Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση αποτελούν, με άλλα λόγια, το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΘΩΜΑΣ*

* O κ. Φίλιππος Θωμάς είναι Γραμματέας Οικονομικού ΓΣΕΕ - Εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΕΛΤΑ

Πηγή:www.capital.gr

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - Ο ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ κ. ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΕΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΕΙΠΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ "ο πελάτης φοβάται ότι το πλοίο του θα είναι σε ομηρία" ΑΠΟ ΤΙΣ "ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ" ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΡΘΡΩΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΟΡΘΙΟ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!

Εργασιακή ειρήνη ζήτησε για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος ο Άδωνις Γεωργιάδης

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η κοινή συνάντηση των εργαζομένων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος και της Συνομοσπονδίας ναυπηγοεπισκευαστών, στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Κουτσούκου, του προέδρου του ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη, και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Α. Γεωργιάδη.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Α. Γεωργιάδης κάλεσε τα συνδικάτα των εργαζομένων στη ζώνη, έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος, να μην σταματούν τις εργασίες σε κάποιο πλοίο.

Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ζώνη αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πελάτης φοβάται ότι το πλοίο του θα είναι σε ομηρία, εξαιτίας διαφωνιών που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ του συνδικάτου των εργαζομένων και των εργολάβων ναυπηγοεπισκευαστών.


Τόνισε ότι όποιος τορπιλίσει αυτή την προσπάθεια του διαλόγου, προκειμένου να υπάρξει εργασιακή ειρήνη στην περιοχή και να έρχονται για επισκευές πλοία, θα φέρει ακέραια την ευθύνη τής ανεργίας στη ζώνη.

«Το συνδικάτο κατέθεσε χθες τα αιτήματά του και θα δούμε τι μπορούμε να λύσουμε σε πνεύμα καλής συνεργασίας», είπε ο υφυπουργός.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ζήτησε χθες, οι συλλογικές συμβάσεις τού 2010 και 2011 να ισχύουν και το 2012, ενώ αναφερόμενος στη σύμβαση που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στους δημοσιογράφους, τις οποίες ζητάνε οι εργαζόμενοι της ζώνης να υπογράψουν οι επιχειρήσεις, είπε ότι πρόκειται για ένα ενιαίο κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται οι τέσσερις κλαδικές συμβάσεις της ζώνης, των ηλεκτρολόγων, του μετάλλου, των ναυπηγοξυλουργών και των αμμοβολιστών.

Δήλωσε, τέλος, ότι τα μεροκάματα στη ζώνη παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί από τις έκτακτες φορολογίες, είναι πολύ μικρά σε σχέση με το αντικείμενο και τη δυσκολία της εργασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΠΕΙΣΜΑ ????

ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΟΣΟ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΚΑΜΠΤΗ ΒΟΥΛΗΣΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΔΑΔΙ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) ΩΣΤΕ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ? ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ, ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ!!! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ --ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙ (ΠΡΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΣΑΦΩΣ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ),
Ο κ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΕΔΗΛΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΗ ΟΤΙ ΟΙ 3 ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΥΝΕΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΤΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΡΗΤΩΣ ΑΥΤΟ ΔΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ, ΟΜΩΣ ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΜΕ ΤΗΝ  ΚΑΛΥΨΙΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΚΑΜΨΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΙ ΟΚΤΑΚΟΣΙΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΩΝ (ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΔΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ)! ΔΙΑΤΙ ??? ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ??? ΕΚ ΠΤΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ  ---ΕΝΤΑΞΕΙ, ΘΑ ΑΥΞΗΘΗ ΚΑΤΑ 20% Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΣ, ΚΙ ΑΛΛΟΙ 30 ή 50 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΦΟΝΕΥΘΟΥΝ, ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ??? ΟΥΤΕ ΣΤΑ "ΨΙΛΑ" ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ!!! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΗ ΤΗΝ "ΔΙΑΦΟΡΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΗ ΤΟΣΗ ΕΠΙΜΟΝΗ, ΤΟΣΟ ΠΕΙΣΜΑ ???? ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙ Ο ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΩΝ, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ???

Μια ακόμα διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης προκαλεί αντιδράσεις στη ΝΔ


Την άμεση απόσυρση της διάταξης για τον τερματισμό της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, που έχουν συμπληρώσει 6 χρόνια ζητά η ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα την ψηφίσει. Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο περί «Δίκαιης Δίκης», που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτηρίζει «αμετανόητο» τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον οποίο κατηγορεί πως βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.


»Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ, με την υφιστάμενη σύνθεση της Βουλής, που δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική βούληση της κοινωνίας, να ορίσει νέα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών για τα επόμενα 6 χρόνια» τονίζει ο κ. Μιχελάκης.


Η ΝΔ, όχι μόνο δεν ψηφίζει τη διάταξη αυτή, αλλά και απαιτεί την άμεση απόσυρσή της, καταλήγει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Newsroom ΔΟΛ
------------------------------
ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟΣ ΑΥΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΥ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (ΕΔΩ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ!!! ΟΛΙΓΟΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΑΣΤΙΚΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ --ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΚΟΝ ΜΕΙΔΙΑΜΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΩΣ-- ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΝ ΤΟΥ ΣΕ ΛΑΟ ΧΑΣΙΚΛΗΔΩΝ!!!)!
ΤΑ ΝΕΑ --- ΚΥΡΙΟΝ ΑΡΘΡΟΝ

ΟΛΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2012
Στις Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες οι κυβερνήσεις ασκούν εφ’  όλης της ύλης την εξουσία που τους αναθέτουν ο Λαός και η Βουλή. Δεν υπάρχει διακυβέρνηση
α λα καρτ. Ο Λουκάς Παπαδήμος έλαβε ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη και η κυβέρνησή του έχει ολοκληρωμένες  αρμοδιότητες, με πλήρη νομοθετική πρωτοβουλία. Συγκροτήθηκε  μεν με βάση συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά της σε όλα τα μέτωπα. Μόνο η Βουλή είναι αρμόδια να αποφανθεί για τους νόμους που εισηγούνται οι υπουργοί της. Συνεπώς οι απειλές περί αποχώρησης από την κυβέρνηση που εκστομίζει ο ΛΑΟΣ με πρόσχημα το νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά στη δεδομένη κρίσιμη για τη χώρα χρονική στιγμή συνιστούν ολίσθημα.
------------------------------------

Αδυναμία αποπληρωμής στεγαστικών δανείων


Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΠΑ και το Τέλος Ακινήτων. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό στην αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών δανείων σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Ήδη ένας στους έξι καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεων του στεγαστικού δανείου, ενώ το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (άνω του 60%) κυμαίνονται μεταξύ 20% και 30%.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι το 50,8% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι «μάλλον ή σίγουρα» δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον επόμενο χρόνο τους φόρους στα ακίνητα (ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ, ΦΑΠ, κλπ.) έναντι 45,9 % που εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου το οποίο «τρέχει» ακόμα.!!!!!

Το 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις, ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».
!!!!!
----------------------------------------------

Π.Παναγιώτου-“Μόνο το εθνικό χρήμα κάνει εφικτές τις μεταρρυθμίσεις”

XRIMANEWS.GRΤο 1861 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν ζήτησε από τις μεγάλες τράπεζες της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης δάνεια για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του πολέμου αλλά και για να προβεί σε μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η απάντηση των τραπεζών ήταν πως τα δάνεια μπορούσαν να δοθούν με επιτόκια μεταξύ 24% και 36%. Θεωρώντας τα επιτόκια αυτά απαγορευτικά αλλά και μην έχοντας τη δυνατότητα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του κράτους ο Πρόεδρος Λίνκολν είδε τη χώρα να του να φτάνει ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Το κράτος δε μπορούσε να εκδώσει δικό του νόμισμα για να πληρώσει τις ανάγκες του καθώς η αρμοδιότητα της έκδοσης χρήματος είχε δοθεί στους τραπεζίτες. Η διαπίστωση ότι οι τραπεζίτες ελέγχοντας το χρήμα έλεγχαν την ίδια τη μοίρα του κράτους έκανε τον Λίνκολν να θελήσει να επανακτήσει τον έλεγχο της παραγωγής και έκδοσης του χρήματος. Για το λόγο αυτό προχώρησε στη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που προετοίμαζε την έκδοση εθνικού νομίσματος με την “υποστήριξη του λαού”.

Στην ομιλία του πριν την ψήφιση του ειδικού νόμου είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Όταν θα έχουμε αποκαταστήσει το χρήμα του Συντάγματος, όλες οι άλλες μεταρρυθμίσεις θα είναι δυνατές αλλά μέχρι αυτό να συμβεί, καμία άλλη μεταρρύθμιση δε θα είναι δυνατή.”

Ο νόμος ψηφίστηκε και ο Λίνκολν πέτυχε την αναδιοργάνωση του νομισματικού συστήματος των ΗΠΑ αποκόπτοντας το απ' τους τραπεζίτες και εκδίδοντας το νόμισμα 'greenback', πάνω στο οποίο αναγραφόταν “Χαρτονόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών” και όχι “Χαρτονόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας ΗΠΑ”.
Η νομισματική αποδέσμευση των ΗΠΑ από τον έλεγχο των τραπεζών προκάλεσε σοκ και οργή στην Ευρώπη ιδιαίτερα καθώς το νέο νόμισμα λειτούργησε με επιτυχία, παρά τις προειδοποιήσεις για το αντίθετο από τις τράπεζες, τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και τα ΜΜΕ της εποχής. Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε στο Λονδίνο είναι δημοσίευμα της εποχής από τους London Times οι οποίοι έγραψαν σχετικά: “Αν αυτό το σκάνδαλο της οικονομικής πολιτικής, που έχει τη ρίζα του στη Δημοκρατία της Βορείου Αμερικής κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη χώρα αυτή, συνεχιστεί και μετατραπεί σε μόνιμη κατάσταση, τότε η κυβέρνηση θα τυπώνει τα δικά της χρήματα χωρίς κόστος. Θα πληρώσει τα χρέη της και θα καταλήξει να είναι χωρίς χρέος. Θα φτάσει σε ένα σημείο ευημερίας χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των πολιτισμένων κυβερνήσεων του κόσμο. Οι ευφυέστεροι άνθρωποι και όλος ο πλούτος θα μετακομίσουν στη Βόρεια Αμερική. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να καταστραφεί ή θα καταστρέψει κάθε μοναρχία του κόσμου.”

Η κυβέρνηση Λίνκολν πράγματι καταστράφηκε αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος Λίνκολν δολοφονήθηκε στο Θέατρο Ford, στις 14 Απριλίου του 1865. Λίγο αργότερα η έκδοση του εθνικού νομίσματος των ΗΠΑ σταμάτησε και η αποκλειστική αρμοδιότητα της παραγωγής και έκδοσης του χρήματος επεστράφη στους κεντρικούς τραπεζίτες.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Γερμανός Καγκελάριος Βίσμαρκ θα πει για τον Λίνκολν: 
“Απέκτησε από το Κογκρέσο το δικαίωμα να δανείζεται από το λαό με το να εκδίδει και να πουλά ομόλογα της πολιτείας και η κυβέρνηση και το έθνος του με τους χειρισμούς του ξέφυγε από τους σχεδιασμούς των διεθνών τραπεζιτών. Κατανόησαν αμέσως ότι οι ΗΠΑ θα ξέφευγαν απ' τον έλεγχο τους. Ο θάνατος του Λίνκολν έλυσε αυτά τα προβλήματα.”

Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr, WTAEC Ltd, GSTA Ltd.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στο 94% το ποσοστό αυτάρκειας της Ελλάδας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα

Με τη χαρακτηριστική φράση «ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε», ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, αντέκρουσε τις φήμες που κυκλοφορούν ότι οι αγρότες στη χώρας μας είναι «άχρηστοι» και δεν παράγουν, τονίζοντας μάλιστα, ότι «είναι τρομοκρατία να κυκλοφορούν άσχετοι τέτοιες φήμες, αλλά και αδικία για τους ανθρώπους που κοπιάζουν στα χωράφια».

Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος. 

Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, «δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων», αφού, όπως τόνισε, αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.

Βάσει μελέτης, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής  διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.
Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι 32% [ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ] και το υψηλότερο στο ρύζι 171%.
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια 167%, ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67% [ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ].
Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή 128%, ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων 39% [ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ].
Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.
Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56% [ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ], με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας 30% [ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ] και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο 94%.
Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.
Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.

Εξελίξεις στην αγροτική οικονομία

Σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα της Ελλάδος καταγράφεται στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 - με κάμψη μεγαλύτερη του 14%, αλλά και κατά τη διετία 2008-2009, με πτώση άνω του 4%.
Τη διετία 2010-2011 εκτιμάται ότι υπήρξε οριακή αύξηση, όχι πάνω από 2%.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση της αξίας της φυτικής παραγωγής στο διάστημα 2005-2011, που συνδέεται κυρίως με την κάμψη των τιμών παραγωγού.

Βάσει εκτιμήσεων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η αξία της φυτικής παραγωγής σε βασικές τιμές, περιορίστηκε σε 6,89 δισ. ευρώ το 2011 από 8,24 δισ. ευρώ το 2006, δηλαδή -16%.

Αναφορικά με την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων. 

Τον Οκτώβριο του 2011, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανερχόταν σε 2,018 δισ. ευρώ, ενώ από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων 2009: 3,962 δισ., Οκτώβριος 2011: 2,018 δισ. Euro καταγράφει πτώση της τάξεως του 49% και πλέον.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους είναι μηδενική.

Εξέλιξη αγροτικού εισοδήματος 

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.

Στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, μειώθηκε κατά 22,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου. 

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας 17,1%, των ζωοτροφών 11,9% και των λιπασμάτων 10,7%.
Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 6% το 2011, ενώ και νέα αύξηση, κατά 9%, επιβλήθηκε το 2012. 

Από την άλλη πλευρά, σημαντική κάμψη καταγράφεται στο πρώτο 10μηνο του 2011 στις τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα έντονη στα κηπευτικά - με μεγάλη μείωση του δείκτη εκροών τον Οκτώβριο του 2011 στη νωπή τομάτα -33,9% και σε ορισμένα άλλα είδη, με συνέπεια την πτώση του γενικού δείκτη εκροών κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.
-------------------------------------

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ - Οι λόγοι της ανόδου

XA: Οι λόγοι της ανόδου


Παραμένει διάχυτη η αισιοδοξία στην ελληνική αγορά και αυτήν την εβδομάδα ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή των τελικών ανακοινώσεων για το PSI με το κυρίως ενδιαφέρον να εστιάζεται στις τράπεζες, όπως αποδεικνύουν οι εξαιρετικές αποδόσεις και οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών τους. Οι αποδόσεις για τις τραπεζικές μετοχές στις τελευταίες 3 εβδομάδες αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, αν και υπερβολική μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και την πτώση τους ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες. Έτσι ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο φετινός Ιανουάριος που ξεκίνησε με 6 πτωτικές συνεδριάσεις και με τζίρους που απαξίωναν την αγορά και τελικά έκλεισε με κέρδη 17% για το Γενικό Δείκτη, τα μεγαλύτερα από τον Ιούλιο του 2010.
Ειδικότερα από την αρχή του ράλλυ (11 Ιανουαρίου) μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί κέρδη που ξεπερνούν το 27%  για το Γενικό Δείκτη,  το 125% για τον τραπεζικό δείκτη και φτάνουν για την Αlpha Βank το 295%, τη Eurobank το 220%, την Πειραιώς το 205% και την Εθνική το 120%. Οι υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολουθούν με μικρότερες αποδόσεις κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού και στην πτώση είχαν μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά.
Οι λόγοι που συνδράμουν στις αποδόσεις των τραπεζών μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:
- Η δέσμευση των Ευρ. Εταίρων για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έστω υπό τις γνωστές προϋποθέσεις, καθώς διαφορετικό ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για τον τραπεζικό κλάδο που έχει μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ.  
- Η διαφαινόμενη θέσπιση του κατώτατου ορίου πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 9% από  10% που είχε οριστεί αρχικά, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
- Η φημολογία ότι οι νέες επισφάλειες που σχετίζονται με τα tests της Βlackrock είναι διαχειρίσιμες και κυρίως
- Η διαφαινόμενη διατήρηση του management από τις ίδιες τις τράπεζες, αφού πλέον το ΤΧΣ αναμένεται να συμμετάσχει στις ΑΜΚ με κοινές άνευ ψήφου μετοχές. Βέβαια η λύση αυτή  δεν αναιρεί το γεγονός ότι επίκεινται μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες η μεγάλη συμμετοχή των παλαιών μετόχων θα σημαντική. Οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές θα πρέπει να εξαγοραστούν από τους παλιούς μετόχους ή να μετατραπούν σε κοινές μετά ψήφου, όπως και οι προνομιούχες του δημοσίου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το κράτος δε θα έχει κίνητρο να κρατήσει τις νέες μετοχές για μεγάλο διάστημα ειδικότερα αν τις αποκτήσει σε χαμηλές τιμές έτσι ώστε η πώληση τους να συμβάλλει στη μείωση του χρέους. Δε θα πρέπει να αποκλείονται σαν λύση και τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια υπέρ του ΤΧΣ  που θα φέρουν επιτόκιο ενδεχομένως πάνω από 5% μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπ. Οικονομικών.
Παρά την αισιοδοξία στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν το Φεβρουάριο ένα πολύ κρίσιμο μήνα.  Ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το PSI  και να θέσει προς ψήφιση τα μέτρα που σχετίζονται με τη νέα δανειακή σύμβαση μέσα στο μήνα καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα ενώ το ότι το έλλειμμα του 2011 φαίνεται να κλείνει τελικά κάτω από το 10% δεν είναι καθησυχαστικό καθώς ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 παραμένει δύσκολος.
Από τεχνικής άποψης πάντως η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες ανοίγει το δρόμο για τις 850 μονάδες με τη διατήρηση των υψηλών τζίρων να είναι καλός οιωνός για περεταίρω άνοδο παρά την κρισιμότητα της περιόδου. Η μεγάλη μεταβλητότητα που παρουσίασε η συνεδρίαση της Τετάρτης θα πρέπει να αναμένεται και σε πολλές από τις επόμενες συνεδριάσεις.
Παράγοντας που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά είναι η πιθανή εμπλοκή στο deal Alpha Bank-Eurobank ή και η πιθανότητα μεταβολής των όρων ανταλλαγής. Οι νέες εξελίξεις στο PSI καθιστούν πιο ελκυστική την Alpha Bank που διαθέτει μικρότερη έκθεση σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου (€3,7 δις έναντι €8,6 δις χωρίς να υπολογίζονται τα ομόλογα που σχετίζονται με τις προνομιούχες μετοχές και το haircut κατά 21%).  Η αγορά αποτυπώνει τη δικιά της αναλογία η οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1 μετοχή Alpha Bank για 1,7 Eurobank με τις εξελίξεις να αναμένονται μετά την οριστικοποίηση του PSI.
Νίκος Χριστοδούλου
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων
Merit ΑΧΕΠΕΥ 
-------------------------------------

The Criminal Plot to Stop Ron Paul


RON PAUL, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ

http://hercolano2.blogspot.com/2012/02/criminal-plot-to-stop-ron-paul.html
---------------------------------------

World loses passion for diamonds


http://hercolano6.blogspot.com/2012/02/world-loses-passion-for-diamonds.html
----------------------------------------------------

Russian winter goes extreme, claims lives

ΜΕΙΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ!!!

http://hercolano6.blogspot.com/2012/02/russian-winter-goes-extreme-claims.html
-----------------------------------------------

Over 40 million women trapped in prostitution


http://hercolano6.blogspot.com/2012/02/over-40-million-women-trapped-in.html
-------------------------------------------------

McDonald's to expose everything about its chemical food in Russia