Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

7 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΝ- Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΙΣ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE

Σε μονοψήφιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ

Διαφορετικό πολιτικό τοπίο με οκτώ κόμματα στη Βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση

IN.GR
Το γράφημα της δημοσκόπησης με τη δύναμη των κομμάτων
Το γράφημα της δημοσκόπησης με τη δύναμη των κομμάτων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Ανατροπές στα πολιτικά δεδομένα αποτυπώνει το βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής για τον Φεβρουάριο του 2012.

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

  • ΠΑΣΟΚ 8%
  • ΝΔ 31%
  • Δημοκρατική Αριστερά 18%
  • ΚΚΕ 12,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ με 12%
  • ΛΑΟΣ 5%
  • Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%
  • Χρυσή Αυγή 3%
Εκτός, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%. Η αποχή κινείται στο 30%.

Πλέον δημοφιλής ο Φώτης Κουβέλης με 56% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 41%, ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, η Αλέκα Παπαρήγα με 27%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 25%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 19% και τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου με 9%.


Όσο για την κυβέρνηση Παπαδήμου, το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων (91%) είναι δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας.


Αναφορικά με την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών, το 58% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται, έναντι του 38% που θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται.


Σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή, το 70% θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι μάλλον χειρότερα, αντίθετα με το 15% μάλλον καλύτερα.

Newsroom ΔΟΛ

Υπο εξαφάνισιν ο γύπας Ασπροπάρης στην Ελλάδα

Άδειασε ο ουρανός

Μόνο 50 ζευγάρια του γύπα ασπροπάρη επιβιώνουν στην Ελλάδα

Ο ασπροπάρης τρέφεται με ψοφίμια, δεν όμως λέει «όχι» σε σάπια φρούτα και έντομα
 IN.GR


Αθήνα
Ένα βήμα απέχει από την εξαφάνιση στον ελληνικό χώρο ο ασπροπάρης, το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που απαντώνται στην Ελλάδα. Λόγω της έλλειψης τροφής, των δηλητηριασμένων δολωμάτων και των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, ο πληθυσμός του έχει συρρικνωθεί κατά 80% σε τέσσερις δεκαετίες και πλέον αριθμεί λιγότερα από 50 αναπαραγωγικά ζευγάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ασπροπάρης δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, αφού τα ενήλικα άτομα υπολογίζονται σε μόλις 30-45 χιλιάδες.


Κι όμως, ο ασπροπάρης (Neophron Percnopterus) ήταν το πρώτο είδος στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο. Όπως αναφέρει η Ρούλα Τρίγκου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το πτηνό προστατευόταν από τους φαραώ με ποινή θανάτου. Το είδος, εξάλλου, είχε ονομαστεί και «κοτόπουλο του φαραώ».


«Μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο ασπροπάρης ήταν ένα ευρύτατα διαδεδομένο είδος σε όλες τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτός ο μικρός γύπας αποτελεί είδος "κρισίμως κινδυνεύον" για την Ελλάδα, δηλαδή αντιμετωπίζει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό του χώρο στο άμεσο μέλλον» προειδοποιεί η Βικτόρια Σαράβια, υπεύθυνη της Ορνιθολογικής για το πρόγραμμα προστασίας του ασπροπάρη.


Σημαντικό πλήγμα στους πληθυσμούς ασπροπάρη είναι η μείωση της διαθέσιμης τροφής λόγω της εγκατάλειψης της ελεύθερης κτηνοτροφίας. Επιπλέον, όπως αναφέρει η κ. Τρίγκου, «οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαχείριση των νεκρών κτηνοτροφικών ζώων, μετά την έξαρση της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα για τα είδη πουλιών που τρέφονται με ψοφίμια, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διαθέσιμη τροφή».


Τη μόνη ελπίδα δίνουν τώρα δύο φορείς από την Ελλάδα (η Ορνιθολογική και η WWF) και δύο από τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα παρακολουθούν το είδος με στόχο την προστασία του.


«Οι κύριες δράσεις του πενταετούς προγράμματος Life - Φύση στοχεύουν στη βελτίωση της γνώσης μας σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές του είδους και τις αιτίες που συντελούν στη μείωση του πληθυσμού του στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία» αναφέρει η κ. Τρίγκου.


Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται σε 15 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (πέντε στην Θράκη και οι υπόλοιπες στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα) οι οποίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αναπαραγόμενο πληθυσμό του είδους. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Newsroom ΔΟΛ
----------------------------------------

Sarkozy accused of using ‘extras’ to pose as supporters

Henry Makow-Zionists Push US Into Another World War

From the Art of Mike Ludlow

Angels in space "nothing but" top secret hallucinations

Ανταρκτική-οι Ρώσσοι επέτυχαν να φθάσουν στην λίμνη Βοστόκ

 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΡΑΒΔΑ" ΕΔΩ:

Antarctic-Russian scientists reach the Lost World after 30 years of work

--------------------------------------

Οι Ρώσοι «ολοκλήρωσαν γεώτρηση σε μυστηριώδη υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής»

O ρωσικός σταθμός Βοστόκ πάνω από τη λίμνη κατέχει το ρεκόρ του ψυχρότερου μέρους στη Γη (Πηγή: AARI)
O ρωσικός σταθμός Βοστόκ πάνω από τη λίμνη κατέχει το ρεκόρ του ψυχρότερου μέρους στη Γη (Πηγή: AARI) 
Μόσχα
Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών, η ρωσική αποστολή στην Ανταρκτική έφτασε μέχρι την επιφάνεια της περίφημης Λίμνης Βοστόκ, μιας γιγάντιας μάζας γλυκού νερού που παραμένει απομονωμένη εδώ και εκατομμύρια χρόνια κάτω από τέσσερα χιλιόμετρα πάγου.

«Χθες, οι επιστήμονές μας σταμάτησαν τη γεώτρηση σε βάθος 3.768 μέτρων και έφτασαν την επιφάνεια της λίμνης» δήλωσε πηγή του ρωσικού πρακτορείου Ria Novosti σε άρθρο που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.


Αυτό θα σήμαινε ότι οι Ρώσοι κέρδισαν τη διεθνή κούρσα για την εξερεύνηση ενός μυστηριώδους δικτύου υπόγειων λιμνών στην Ανταρκτική. Η βρετανική αποστολή στην Ανταρκτική ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεώτρηση στη θαμμένη Λίμνη Έλσγουερθ, ενώ Αμερικανοί ερευνητές έχουν σχεδόν φτάσει στο Ρεύμα Πάγου Ουίλανς, ένα ρεύμα γλυκού νερού βαθιά μέσα στον πάγο.


Την Τρίτη, πάντως, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ανταρκτικής Αποστολής δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ότι το επίτευγμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Η γεώτρηση φαίνεται πράγματι να έχει φτάσει την επιφάνεια της λίμνης, εκκρεμεί όμως η επιβεβαίωση από μετρήσεις της πίεσης στο βάθος του φρεατίου. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται πάντως εντός της εβδομάδας.


Από τις 370 λίμνες που έχουν
εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια κάτω από το κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής, η Λίμνη Βοστόκ είναι μακράν η μεγαλύτερη, με έκταση 15,690 χιλιομέτρων. Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξή της ήρθαν από βρετανικά ραντάρ τη δεκαετία του 1970.



  Μόνο ένα βαθούλωμα διακρίνεται στον επιφανειακό πάγο πάνω από τη λίμνη (εικόνα από δορυφορικό ραντάρ της NASA)
 
Το γλυκό νερό της Λίμνης Βοστόκ δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα εδώ και 14 με 20 εκατομμύρια χρόνια, και οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν εξωτικές μορφές ζωής που ακμάζουν στο αιώνιο, απομονωμένο σκοτάδι.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν μάλιστα ότι η εξερεύνηση της λίμνης θα δώσει στοιχεία για τις μορφές ζωής που ενδέχεται να φιλοξενούν οι υπόγειοι ωκεανοί της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία, καθώς και του Εγκέλαδου, φεγγαριού του Κρόνου.


Κίνδυνος μόλυνσης


Η ρωσική γεώτρηση στη Λίμνη Βοστόκ παρέμενε για χρόνια αμφιλεγόμενη, καθώς αρκετοί ειδικοί ανησυχούσαν για ενδεχόμενη μόλυνση των νερών από το γεωτρύπανο.


Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1998 και πέρυσι κατάφερε να φτάσει μόλις λίγα μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης. Εκεί, όμως, οι Ρώσοι επιστήμονες
αναγκάστηκαν να σταματήσουν λόγω των ανησυχιών για αλλοίωση του απομονωμένου περιβάλλοντος, αλλά και λόγω της άφιξης του σκληρού χειμώνα.

Φέτος, η ρωσική αποστολή ακολούθησε μια διαφορετική τακτική: πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, το συμβατικό γεωτρύπανο της γεώτρησης αντικαταστάθηκε από ένα θερμαντικό στοιχείο που έλιωσε τον πάγο μέχρι να φτάσει το επιθυμητό βάθος.


'Ένας αισθητήρας στην άκρη του θερμαντικού στοιχείου ενημέρωσε τότε την ομάδα για την παρουσία υγρού νερού. Στο στάδιο αυτό, οι ειδικοί απάντλησαν την κηροζίνη που είχαν διοχετεύσει στο φρεάτιο, προκειμένου να εμποδίσουν το σχηματισμό πάγου, και ρύθμισαν την πίεση ώστε το νερό της λίμνης να αρχίσει να ανεβαίνει στο φρεάτιο της γεώτρησης.


Αυτό σημαίνει ότι δείγματα νερού μπορούν θεωρητικά να συλλεχθούν χωρίς να χρειαστεί να εισέλθουν τα όργανα μέσα στην ίδια τη λίμνη.


Η ανάλυση των πολύτιμων δειγμάτων θα μπορούσε στο μέλλον να ανοίξει νέα εποχή στη γεωλογία και την αστροβιολογία, δεδομένου ότι η Λίμνη Βοστόκ είναι από τα πλέον απομονωμένα συστήματα του πλανήτη.


Αυτό, όμως, δεν θα γίνει άμεσα: καθώς πλησιάζει το ψύχος και το μόνιμο σκοτάδι του ανταρκτικού χειμώνα, όλες οι αποστολές θα πρέπει σύντομα να αποχωρήσουν από την ήπειρο και να επιστρέψουν την επόμενη άνοιξη.


Σύμφωνα με το περιοδικό Scientific America, οι Ρώσοι δεν θα μπορέσουν να συλλέξουν δείγματα πριν από τα τέλη του 2012.

Newsroom ΔΟΛ
-------------------------------------

Στο "σφυρί" οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ+Σχόλιο

 ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ??? ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ "ΤΡΕΛΛΗ ΕΠΟΧΗ" ???

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΗ "ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ" ΥΠΕΧΡΕΩΘΗ Ο ΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΝΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΠΗΓΟΡΕΥΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΝΑΧΕΙ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ !!!!

 ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΗ "ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ" Η ΔΕΗ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ !!!

ΤΩΡΑ ΑΝ ΠΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΗΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥΣ ή ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ "ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΙΓΜΑ" ΘΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΕΛΛΟ!!! ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΕΛΑΣΕ ΜΕ ΤΗ ΤΡΕΛΛΗ ΒΟΝΤΑΦΟΝ ΟΤΑΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΟΤΕ !!!

ΕΓΩ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΣΤΙΣ ΥΑΙΝΕΣ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!!!

ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ, ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΑΒΟΥΛΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΝΑ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΛΥΣΣΑΜΕΝΕΣ ΥΑΙΝΕΣ ΤΟ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ 200 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ!!!

ΧΑΛΑΛΙ ΤΟΥΣ, ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ, ΤΕΤΟΙΟΙ ΧΑΧΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΣΙΘΑΝΑΤΟΙ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΕ!!!!
---------------------


Στο "σφυρί" οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2012 | 18:53
Πρώτη δημοσίευση: 07.02.2012 | 18:47


Υποψήφιες για πώληση μονάδες της ΔΕΗ φέρονται ως τώρα οι μονάδες Αμυνταίου, Φλώρινας, Αγ.Δημητρίου και Μεγαλόπολης.

Τέσσερις έως έξι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είναι υποψήφιες για πώληση σε ιδιώτες, ενώ η Κομισιόν έχει ζητήσει την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών. Οι αποφάσεις της ΕΕ θα οριστικοποιηθούν μόλις η Κομισιόν ολοκληρώσει την σχετική «έρευνα αγοράς» και ο αριθμός των μονάδων που θα πουληθούν θα εξαρτηθεί από το αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν και ανταλλαγές ισχύος μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων παραγωγών, προκειμένου να «ανοίξει» η αγορά του λιγνίτη.

Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στους βουλευτές του νομού Φλώρινας, Γ. Λιάνη και Στ. Κωνσταντινίδη, και τους δύο δημάρχους των ενεργειακών δημάρχων Φλώρινας, Γ. Βοσκόπουλο, και Αμυνταίου, Μ. Ιωσηφίδη, για ενεργειακά θέματα, στην οποία συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε επίσης τους δημάρχους ότι:


- Υπογράφηκε η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του Λιγνιτωρυχείου Νοτίου Πεδίου Αχλάδας και το ΥΠΕΚΑ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τη ΔΕΗ για την διασφάλιση της μετεγκατάστασης σε επόμενη φάση των τριών οικισμών που συνδέονται με το Λιγνιτωρυχείο.


- Αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης σχετικά με τις προσφορές που έχουν κατατεθεί για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να φέρει την πρόταση αυτή προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.


- Εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού του λιγνιτικού πόρου, ώστε να αυξηθούν ανάλογα τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών από τις μονάδες λιγνιτοπαραγωγής. Είναι έτοιμες οι αποφάσεις και επίκειται η κατανομή όλων των συμβασιοποιημένων έργων από τον υφιστάμενο Λιγνιτικό Πόρο για το 2011, ενώ ετοιμάζεται η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή πόρων στη νέα περίοδο 2012-2016.

The Dalnegorsk UFO Crash: Roswell Incident of the Soviet Union

Russian belief in religion-paranormal

An Ongoing Nakba: The Plight of Palestinian Refugees in Iraq

Truth, lies and Afghanistan

U.S. drones targeting rescuers and mourners

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ- Και τώρα θα πληρώσουν αυτοί που ο Ρέππας κερνούσε!

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Και τώρα θα πληρώσουν αυτοί που ο Ρέππας κερνούσε!

NEWSIT

Τώρα που τελειώνουν τα ψέματα πέφτουν και οι μάσκες.
Και καταλαβαίνουμε γιατί φτάσαμε ως εδώ, και πως επί 20 μήνες παραμένουμε στο χείλος της χρεοκοπίας.
Ο κ. Ρέππας είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του "ελληνικού πολιτικού προβλήματος".
Όλοι παραδεχόμαστε ότι το δημόσιο είναι ένας μεγάλος ασθενής. Αναποτελεσματικό στον ελεγκτικό του ρόλο, εχθρικό για τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, πανάκριβο στη λειτουργία του και διεφθαρμένο, έχει συμβάλει τα μέγιστα στο σημερινό πρόβλημα.

Ένας από τους πολλούς πολιτικούς που το εξέθρεψαν είναι και ο Δ. Ρέππας.
Ικανότατος συνομιλητής, άριστος γνώστης των ισορροπιών με σοβαρότητα και πυγμή, αλλά και το υπαινικτικό χαμόγελο που υπόσχεται πάντα τη διευθέτηση πίσω από τα αυστηρά τσιτάτα...

Τους τελευταίους 18 μήνες του δόθηκε η δυνατότητα να διορθώσει μερικά από τα λάθη που και εκείνος σώρευσε στο ελληνικό δημόσιο.
Και αντί γι' αυτό, εκείνος επανέλαβε και τούτη την κρίσιμη περίοδο τη συνήθη πρακτική του.
Ανέλαβε απελευθερώσεις επαγγελμάτων όπως ταξί και φορτηγών, υποσχέθηκε μείωση κόστους στο δημόσιο, δεσμεύθηκε για εφεδρεία δημοσίων υπαλλήλων και πολλά ακόμα.

Από όλα αυτά δεν υλοποίησε κανένα. Αντί να πολιτευτεί με τόλμη για το συμφέρον της πατρίδας, λειτούργησε με κριτήρια του γνώριμου του πολιτικού κόστους και της εξυπηρέτησης των συντεχνιών.

Υποσχέθηκε στους δανειστές μέτρα που δεν υλοποίησε όπως η εφεδρεία και λίγο αργότερα με αδιάφορο ύφος δήλωνε ότι δε μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο λέγοντας τους κατάμουτρα ότι τους εμπαίζει.

Και τώρα που ο χρόνος για τα "παιχνιδάκια" εξαντλήθηκε, θα αναγκαστεί να κάνει απολύσεις στο δημόσιο. Ενώ ως πριν λίγες ημέρες δεσμευόταν ότι δε θα χρειαστούν, αποδεικνύοντας την άγνοια των κινδύνων που τον διακατέχει, θα είναι αυτός που επί της υπουργίας του θα απολύσει αυτούς που υποτίθεται ότι προστάτευε.

Για να αποδειχθεί με τον πιο δραματικό τρόπο το πραγματικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής πρακτικής που επί δεκαετίες έγινε τρόπος εξαγοράς ψήφων και ελπίδας.

Γιατί όπως γίνεται πάντα στο τέλος έρχεται... ο λογαριασμός. Και δεν είναι ο κ. Ρέππας αυτός που θα τον πληρώσει αλλά αυτοί που τους...κέρναγε!
----------------------------------------

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ- Η υπογραφή από την Ελλάδα του νέου Μνημονίου 2/PSI στερείται οποιασδήποτε λογικής.



 Γιάνη Βαρουφάκη

(Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.)

 Αυτό το μνημόνιο θα το διαβάσουν; 

Το Μνημόνιο, που κάποιοι δεν διάβασαν πριν υπερψηφίσουν, βασιζόταν στην λογική ότι χωρίς τα δάνεια των €110 δις που προέβλεπε:
  1. το ελληνικό κράτος θα εξαναγκαζόταν σε στάση πληρωμών η οποία θα μας έθετε για τουλάχιστον 10 χρόνια εκτός αγορών.
  2. δεν θα υπήρχαν αρκετοί πόροι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
  3. δεν θα δινόταν χρόνος στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να παραγάγει τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε βήματα πίσω από το χείλος της χρεοκοπίας.

Τότε κάποιοι είχαμε πει ότι αυτό το τρίπτυχο αποτελούσε επικίνδυνη φαντασίωση. Καθώς οι όροι για να πάρουμε το δάνειο εγγυόντουσαν την υφεσιακή δίνη στην οποία θα εισερχόταν η χώρα, τα πλεονάσματα του (3) δεν θα παράγονταν, το σημείο (1) δεν θα το αποφεύγαμε έτσι κι αλλιώς, και, για αυτό τον λόγο, θα επιστρέφαμε θέλοντας και μη στο (2), στην σημερινή κατάσταση που το κράτος, αφού χρεώθηκε με την μερίδα του λέοντος του δανείου-μαμμούθ των €110 δις και πάλι αδυνατεί να καλύπτει τα έσοδά του.
Από αυτές εδώ τις σελίδες, τον Απρίλη του 2010, σε άρθρο με τίτλο «Το πρώτο τάνγκο στην ευρωζώνη» [υποκάτω] είχα γράψει τα εξής:

«[Ο] φόβος μου είναι ότι οδεύουμε στον δρόμο που χάραξε η Αργεντινή του 2002. Κάθε μέρα που περνά τα δάνεια που παίρνουμε… μου θυμίζουν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Αργεντινή της περιόδου 1998-2002: Δάνεια που μας κρατούν εντός του ευρώ προσωρινά αλλά τα οποία κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε. Και τότε; Το 2002 η χώρα του τάνγκο (ας με συγχωρήσουν οι φίλοι Ουρουγουανοί που το διεκδικούν) προέβη και σε στάση πληρωμών αλλά και σε απώλεια ενός (ουσιαστικά) κοινού νομίσματος δολαρίου-πέσος με τέσσερα χρόνια και 50 δις δολάρια μεγαλύτερη καθυστέρηση από όσο έπρεπε. Το 2012 τι επιφυλάσσει σε εμάς; Νομίζω ότι μας επιφυλάσσει ένα εκ των ακόλουθων δύο σεναρίων:

(1) Στάση πληρωμών που όμως θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω ενός απίστευτα αναποτελεσματικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ του οποίου η μόνη λογική εν τέλει είναι η καθυστέρηση της στάσης πληρωμών ώστε να διασωθούν οι Γερμανικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που εμείς "αγοράζουμε" (δανειζόμενοι) εκ μέρους τους ώστε να προλάβουν να πουλήσουν τα ομόλογά μας.

(2) Την συνειδητοποίηση εκ μέρους της Γερμανίας ότι, αν θέλουν να κρατήσουν το ευρώ ως έχει, δηλαδή να αποτρέψουν αλυσιδωτές κρίσεις τύπου Αργεντινής εντός της ευρωζώνης, θα πρέπει επί τέλους να κατανοήσουν ότι μία πραγματική οικονομική ενοποίηση, ιδίως μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση τύπου 1929 ή 2008, απαιτεί ανακύκλωση των πλεονασμάτων - δηλαδή, πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση.

Αν κρίνουμε από τις έως τώρα συμπεριφορές των βορείων εταίρων μας, οδεύουμε ολοταχώς προς το πρώτο σενάριο.»

Κάπως έτσι έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η Γερμανία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε στον εαυτό της, επικουρούμενη βέβαια από τους δικούς μας φωστήρες, που δεν μπόρεσαν να διανοηθούν μια στάση πληρωμών (τότε που το ΑΕΠ μας ήταν 15% μεγαλύτερο απ’ ότι σήμερα και τα χρέη μας 20% μικρότερα). Η καλύτερη αφήγηση της οικονομικής αποτυχίας και πολιτικής αστοχίας του πρώτου Μνημονίου της χώρας μας δόθηκε από τον Keynes το… 1920. Τότε ήταν που είχε γράψει τις ακόλουθες αράδες:

"... η ανειλικρινής αποδοχή... όρων που ήταν αδύνατον να τηρηθούν..., και τους οποίους δεν είχε σκοπό να τηρήσει, καθιστά την {Ελλάδα} το ίδιο ένοχη με {τους ευρωπαίους εταίρους } οι οποίοι επέβαλαν όρους που δεν είχαν το δικαίωμα να επιβάλουν." (*)
Προφανώς τα παραπάνω δεν είναι ακριβώς τα λόγια του Keynes. Είναι όμως πολύ κοντά. Το μόνο που άλλαξα ήταν εκεί που εκείνος έγραφε {Γερμανία} εγώ έγραψα {Ελλάδα} και αντί για {τους Συμμάχους} που ανέφερε εκείνος, αντικατέστησα τις λέξεις { τους ευρωπαίους εταίρους }. Η ουσία όμως είναι ακριβώς η ίδια: Οι ισχυροί προσέφεραν μια συμφωνία στους αδύναμους υπό όρους που ούτε οι μεν είχαν δικαίωμα να επιβάλουν ούτε οι δε να αποδεχθούν. Συνένοχοι σε μια τέτοια λογικά ατέρμονη συμφωνία, οι ηγέτες μας, Έλληνες και Γερμανοί, έσπρωξαν και τις δύο χώρες μας βαθύτερα στην Κρίση του Ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πολιτική αποτυχία στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας (για πληρέστερη παρουσίαση της αποτυχίας αυτής δείτε αυτό το πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN).

Θα μου πείτε, περασμένα-ξεχασμένα. Μακάρι. Να όμως που το ένα λάθος οδηγεί κατ’ ευθείαν στο επόμενο. Σήμερα, αρχές 2012, παρά το γεγονός ότι έχουμε όλα τα στοιχεία, και όλη την εμπειρική γνώση, που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε πως η λογική του Μνημονίου (που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα «νέα δάνεια– βαθύτερη λιτότητα») καταποντίστηκε, έχουμε μια κυβέρνηση (εθνικής ενότητας μάλιστα) που έχει στόχο ένα νέο Μνημόνιο.

Μήπως το νέο Μνημόνιο έχει μάθει από τα παθήματα του προηγούμενου; Σε καμία περίπτωση. Η συνταγή είναι η ίδια: Άλλες δεκάδες δις με στόχο την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, υπό τον όρο ακόμα μεγαλύτερης αφαίμαξης της ενεργούς ζήτησης της ελληνικής οικονομίας, και με την κούφια «υπόσχεση» για ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και ενός στρεβλού, διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού ΕΣΠΑ.

Μήπως υπάρχουν νέα επιχειρήματα για να αποδεχθούμε την νέα Μνημονιακή συμφωνία; Ας δούμε ποια επιχειρήματα ακούγονται υπέρ της υπογραφής της: Χωρίς αυτήν, μας λένε,

1. το ελληνικό κράτος θα εξαναγκαστεί σε στάση πληρωμών τον Μάρτιο η οποία θα μας θέσει εκτός του ευρώ

Αυτό είναι! Το εξής ένα επιχείρημα! Δεν υπάρχει άλλο. Προσέξτε πως τα (2) και (3) που είχαμε στην περίπτωση του πρώτου Μνημονίου δεν υπάρχουν πια. Μας τελείωσαν. Κανείς δεν τολμά πλέον να μιλά για μισθούς και για συντάξεις καθώς η γερμανική πλευρά το έχει ξεκαθαρίσει: ό,τι πάρει το ελληνικό κράτος από τούδε και στο εξής θα πρέπει να το χρησιμοποιεί για να αποπληρώνει τους τραπεζίτες, το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Τελεία και παύλα. Άρα, η νέα δανειακή συμφωνία προβλέπει δάνεια για την αποπληρωμή δανείων. Μήπως όμως έτσι δοθεί η ευκαιρία στο ελληνικό κράτος να αρχίσει κάποια στιγμή να αποπληρώνει να χρέη του και να ξαναγίνει αξιόπιστο;

Μήπως ισχύει το μέρος (3), βλ. στη αρχή του άρθρου, της λογικής του αρχικού Μνημονίου; Σε καμία των περιπτώσεων! Επ’ ουδενί! Γιατί είμαι τόσο κάθετος; Επειδή αυτό μας λέει ακόμα και το ΔΝΤ. Τι λέει δηλαδή; Ότι για να τιθασευτεί το ελληνικό χρέος, και να μπει η Ελλάδα στην τροχιά της αποπληρωμής των χρεών της, θα πρέπει να ισχύσουν ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις: (α) Η οικονομία μας να μπει σε ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξης του 2% από το πρώτο εξάμηνο του 2012, (β) ο πληθωρισμός να μην ξεπερνά το 2%, (γ) να πετύχει 100% το κούρεμα (το κατ’ ευφημισμόν γνωστό και ως PSI) και (δ) να εισπράξει το δημόσιο €50 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Σε μια οικονομία που αντί να μεγεθύνεται φθίνει με ρυθμό -7%, με το κούρεμα να αποδίδει πολύ λιγότερα στην πράξη από αυτά που θα ανακοινωθούν, με τις ιδιωτικοποιήσεις να αδυνατούν να αποδώσουν όταν οι αξίες όλων των περιουσιακών στοιχείων καταρρέουν, κλπ., τα παραπάνω αποτελούν σενάριο νοσηρής και κακόβουλης φαντασίας.

Οπότε, λοιπόν, μένουμε με το εξής ένα επιχείρημα: Να υπογράψουμε την συμφωνία γιατί αλλιώς θα βρεθούμε εκτός ευρώ. Πόσο όμως στέκει αυτή η απειλή; Έστω ότι έρχεται η 20η Μαρτίου, η μέρα που το δημόσιο πρέπει να καταβάλει €14 δις στους δανειστές του, και η κυβέρνηση ανακοινώνει πως η πληρωμή αυτή αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση μας παρουσιάσει ένα Σχέδιο Λύσης το οποίο, αντίθετα με τον τραγέλαφο της 27ης Οκτωβρίου, να έχει έστω και μια μικρή ελπίδα να βάλει την χώρα (αλλά και την υπόλοιπη ευρωζώνη, ιδίως την περιφέρεια) σε τροχιά επιστροφής από την κόλαση. Τι θα γίνει τότε; Θα μας διώξουν από το ευρώ;

Κατ’ αρχάς, δεν μπορούν να το κάνουν μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες. Π.χ. ακόμα και να ψηφίσουν οι υπόλοιποι 17 του eurogroup υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία νομική ή ουσιαστική σημασία. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ΕΚΤ να δηλώσει πως δεν δέχεται πλέον ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, και του ελληνικού δικαίου, ως εχέγγυα για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες, με σημαντική πιθανότητα να αναγκαστούν να θέτουν όριο αναλήψεων στους αποταμιευτές τους. Μια τέτοια εξέλιξη, λένε πολλοί, θα ανάγκαζε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ευρώ, τυπώνοντας ξανά δραχμές ώστε να τροφοδοτούνται οι τράπεζες. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρόκειται και άλλο ένα κενό περιεχομένου επιχείρημα. Τέσσερεις είναι οι λόγοι που δεν στέκει:
Πρώτον, μια τέτοια επιθετική κίνηση της ΕΚΤ θα είχε μεγαλύτερο κόστος για εκείνη, και την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, από ότι για την (ήδη ρημαγμένη) ελληνική οικονομία. Από τότε που ξεκίνησε η Κρίση, η φυγή κεφαλαίων από την περιφέρεια προς την Γερμανία και την Ολλανδία έχουν δημιουργήσει (εντός του συστήματος της ΕΚΤ) χρέη των Κεντρικών Τραπεζών της Περιφέρειας προς τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών του πυρήνα της τάξης των €600 δις. Από αυτά, €250 δις έχει λαμβάνειν μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας. Μια κίνηση αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από το σύστημα αυτό απειλεί με άμεση κατάρρευση ολόκληρο το σύστημα εσωτερικού δανεισμού της ευρωζώνης.
Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη καταθέσει ό,τι ομόλογα είχαν στην ΕΚΤ και έχουν ήδη λάβει ρευστότητα στην βάση αυτών των χάρτινων τίτλων. Το πουλί, με άλλα λόγια., έχει πετάξει. Τώρα πια, καταθέτουν στην ΕΚΤ ως εχέγγυο ότι «πατσαβούρι» βρουν. Αν πει η ΕΚΤ ότι δεν τα δέχεται αυτά τα «πατσαβούρια», τότε πρέπει να κάνει κάτι αντίστοιχο και για τα «πατσαβούρια» των ιταλικών, των ισπανικών, των πορτογαλικών τραπεζών. Τότε, όμως ευρώ γιοκ.
Τρίτον, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή, σε περίπτωση που η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μειωθεί απότομα, οι τράπεζές μας θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα (καθώς τα δάνεια που έχουν λάβει είναι σε ευρώ, ενώ η νέα δραχμή που θα λαμβάνουν από την Τράπεζα της Ελλάδας θα χάνει αξία με το δευτερόλεπτο), όπως άλλωστε και οι έλληνες καταθέτες (των οποίων οι καταθέσεις θα απολέσουν εν μία νυκτί τουλάχιστον την μισή τους αξία). Άρα, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι, ακόμα κι αν κινηθεί επιθετικά δημιουργώντας ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες, η Ελλάδα δεν έχει λόγο να επιστρέψει στην δραχμή.
Τέταρτον, ό,τι και να λένε, δεν έχει δημιουργηθεί κανένας μηχανισμός που θα σταματήσει την αποδιάρθρωση του ευρώ μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από αυτό. Κανένας. Σε μερικές μέρες, μετά από μια τέτοια κίνηση της ΕΚΤ, η ίδια η Γερμανία θα βάλει μπροστά το σχέδιο του Νέου Μάρκου, καθώς το κόστος στήριξης της εναπομείνασας ευρωζώνης θα ανέλθει στα πολλά τρις.

Καταλήγουμε λοιπόν στο απλούστατο συμπέρασμα ότι η υπογραφή από την Ελλάδα του νέου πακέτου Μνημονίου 2 –  PSI στερείται οποιασδήποτε λογικής. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα στους πολιτικούς μας, και ιδίως στον κ. Σαμαρά ο οποίος, υποτίθεται, απέρριψε την λογική του πρώτου Μνημονίου: Πώς θα το υπογράψετε; Πάλι θα αποφύγετε να το διαβάσετε σε μια ύστατη προσπάθεια να προσποιηθείτε ότι, δεν μπορεί, κάποια λογική θα έχει;

Και για να μην νομίζετε ότι την πιο πάνω ανάλυση την ενστερνιζόμαστε μόνο κάποιοι περίεργοι «εγχώριοι», επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του ανταποκριτή των Financial Times στην Washington, Alan Beattie:
«Μια φτωχή χώρα της περιφέρειας ενθαρρύνθηκε να γίνει μέλος μιας κακοσχεδιασμένης νομισματικής ένωσης των πλούσιων χωρών οι οποίες κυριαρχούσαν σε αυτήν. Αυτές οι χώρες, αφού επέβαλαν κανόνες δανεισμού για τους συμμετέχοντες στην νομισματική τους ένωση, ήταν οι πρώτες που τους παραβίασαν. Και το έκαναν χωρίς να υποστούν καμία συνέπεια. Λόγω εφησυχασμού και αναποτελεσματικών κανόνων στις χρηματαγορές, και δεδομένης της έλλειψης επενδυτικών ευκαιριών στις αργοκίνητες οικονομίες τους, ενθάρρυναν τις τράπεζές τους να δανείζουν χωρίς μέτρο στην χώρα αυτή. Κι όταν αυτά τα δάνεια «έσκασαν», οι κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών έτρεξαν να διασώσουν τις τράπεζές τους φορτώνοντας με νέα δάνεια την ελλειμματική κυβέρνηση της περιφέρειας. Αργότερα απαίτησαν και την τοποθέτηση τοποτηρητή στην χώρα αυτή με νομική ισχύ να προβαίνει σε κατασχέσεις φόρων από τους πολίτες της.»
Το ερώτημα, επαναλαμβάνω, είναι: Οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν αυτή την νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών, για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, με τι ψυχολογικό τέχνασμα θα πείσουν τον εαυτό τους ότι υπερψηφίζοντάς την κάνουν καλό στον τόπο; Πάλι θα αποφύγουν να την διαβάσουν;
----------------------------------------------
Το πρώτο τάνγκο στην ευρωζώνη

Κάποιες φορές ο κόμπος φτάνει τόσο κοντά στο χτένι που απαιτεί καθαρές κουβέντες: Η "πτώχευση" του ελληνικού δημοσίου, έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα, είναι επιθυμητή επειδή είναι αναπόφευκτη. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η προοπτική της άμεσης "πτώχευσης". Όχι επειδή είναι ανώδυνη αλλά επειδή είναι πολύ καλύτερη από μια "πτώχευση" σε δύο χρόνια. Κατ' αρχήν, ένα κράτος ποτέ δεν πτωχεύει όπως πτωχεύει μία επιχείρηση που κλείνει και χάνεται δια παντός στην ιστορική λήθη.

Ένα κράτος, όσο έχει μη ρευστοποιούμενους πολίτες, δεν μπορεί να πτωχεύσει πραγματικά. Απλά, κηρύσσει στάση πληρωμών και έτσι αρχίζει μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές του. Κι όταν χρωστά 300 δις ευρώ, η διαπραγματευτική του ισχύς δεν είναι αμελητέα.
Προφανώς το κόστος μιας στάσης πληρωμών είναι τεράστιο και μάλιστα δύσκολο να προβλεφτεί. Για να μην παρεξηγηθώ, αν δηλώνω ότι πρόκειται για "επιθυμητή" εξέλιξη το κάνω όχι επειδή μας υπόσχεται καλύτερες μέρες αλλά ακριβώς επειδή είναι αναπόφευκτη και συνεπώς θα μας φέρει ενώπιον χειρότερων ημερών αν συμβεί στο μέλλον. Να το πω πιο απλά: Από το να κηρυχθεί στάση πληρωμών σε δύο χρόνια, όταν το δημόσιο θα χρωστά πάνω από 400 δις, καλύτερα να γίνει σήμερα που το χρέος είναι 300 δις. Από τη στιγμή που στην περίπτωση "πτώχευσης" η ακολουθούσα διαπραγμάτευση συνήθως καταλήγει στην αποπληρωμή του 80% του χρέους, προτιμότερο είναι να επιστρέψουμε το 80% των 300 δις παρά το 80% των 400 δις και βάλε.

Γιατί όμως ισχυρίζομαι ότι ή "πτώχευση" είναι αναπόφευκτη; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα: Για να αποφύγουμε την στάση πληρωμών τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να πληρώσουμε σε τόκους το ένα από αυτά τα πέντε ΑΕΠ! Και αυτό εφόσον οι επίσημες προβλέψεις για το ΑΕΠ βγουν, ανέλπιστα, ακριβείς. Όμως ήδη γνωρίζουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 20%, η οικοδομική δραστηριότητα ακόμα περισσότερο, η πραγματική ανεργία επιδίδεται σε πρωταθλητισμό και, γενικά, η πίτα μειώνεται πολύ πιο γοργά απ' ότι υπολογίζει τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕ. Σε μια τέτοια κατάσταση βαθειάς ύφεσης, αν καταφέρει η κυβέρνηση να μετατρέψει ένα πρωτογενές έλλειμμα του 7% σε πρωτογενές πλεόνασμα του 6% θα αποτελεί πρωτόγνωρο θαύμα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία (με πιθανή εξαίρεση την Τζαμάϊκα της δεκαετίας του 1970, τότε που οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες οδήγησαν σε πλήρη κοινωνική κατάρρευση).
Και το πακέτο στήριξης του ΔΝΤ-ΕΖ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Ευρωζώνης) δεν θα βοηθήσει; Όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά κινδυνεύει να αποβεί καταστροφικότερο από την άμεση πτώχευση. Κατ' αρχήν, το ΔΝΤ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς το Ταμείο δεν μπορεί να μας δανείσει πάνω από 15 δις σε μια χρονιά που μέχρι τα τέλη της χρειαζόμαστε μόνο για αποπληρωμές 20 δις. Μετά τι;

Αν συζητάμε σήμερα περί ΔΝΤ ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποί του ήρθαν έτοιμοι, με συγκεκριμένα ποσά, συμβόλαια και επιτόκια. Αντίθετα, η ΕΖ ακόμα συν-σκέπτεται για το αν, για τον ποσόν, για το επιτόκιο. Και δεδομένου ότι ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν τι και αν θέλουν να μας προσφέρουν ως αρωγή, το μεγάλο μέρος του πακέτου (30 δις) ακόμα υπάρχει μόνο στην συλλογική μας φαντασία. Αν μάλιστα οι εταίροι μας επιμείνουν στο επιτόκιο του 5%, καλύτερα να κατεβάσουμε τα ρολά σήμερα.

Το ΔΝΤ δεν με φοβίζει καθώς, υπό τον Στρος-Καν, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εξιλεωθεί για τα πρότερα εγκλήματά του στην Αφρική, στην Λ. Αμερική και στην Ν.Α. Ασία. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι η ΕΖ παίζει στην περίπτωσή μας τον ρόλο που έπαιξε το ΔΝΤ στην Αργεντινή την περίοδο 1998-2002. Πράγματι, η ΕΖ επέλεξε να εμπλέξει το ΔΝΤ μόνο και μόνο για να μοιραστεί με αυτόν τον "στιγματισμένο" οργανισμό την ενοχή.

Ας δούμε λοιπόν τον ρόλο του ΔΝΤ πριν μια δεκαετία στην κρίση της Αργεντινής ώστε να αναδειχθεί ο λόγος που φοβάμαι ότι, σήμερα, αντίστοιχο ρόλο παίζει η ΕΖ στην περίπτωση της Ελλάδας: Εκείνη την εποχή η Αργεντινή πέρασε μια κρίση που κυριολεκτικά κατέστρεψε ολόκληρη την μεσαία τάξη, έφερε την απόλυτη φτώχεια στις λαϊκές τάξεις και συγκλόνισε την χώρα με τρόπο που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. Πως ξεκίνησε αυτή η εξέλιξη;

Να θυμίσω ότι στην δεκαετία του 1980 η Αργεντινή, με σκοπό να υπερβεί το δυσάρεστο προηγούμενο του πληθωριστικού της παρελθόντος, "έδεσε" το νόμισμά της με το Αμερικανικό δολάριο επιβάλλοντας την ισοτιμία ένα-πέσος-προς-ένα δολάριο. Η φαεινή αυτή ιδέα δεν ήρθε ουρανοκατέβατη στην Αργεντινή: της την πρότειναν οι "τεχνοκράτες" του ΔΝΤ.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συγκρατήθηκε, τα επιτόκια έπεσαν και η χώρα άρχισε να αναπτύσσεται με 4% ετησίως, από το 1998 τα προϊόντα της Αργεντινής έδειχναν σημάδια μειωμένης ανταγωνιστικότητας απέναντι στα εισαγόμενα λόγω της σταθερής ισοτιμίας μεταξύ πέσος και δολαρίου (σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία;). Όταν το εμπορικό ισοζύγιο μπήκε βαθειά στο κόκκινο και η εγχώρια οικονομία σε ύφεση, οι πλουσιότεροι Αργεντινοί και οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην χώρα φοβήθηκαν ότι η σταθερή ισοτιμία κινδυνεύει.

Άρχισαν λοιπόν να μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια (με την σταθερή ισοτιμία ένα προς ένα) εξαφανίζοντας λίγο-λίγο τα αποθέματα δολαρίων του κράτους. Τότε, το ΔΝΤ, αντί να παραδεχτεί το σφάλμα του, προσέφερε το ένα δάνειο μετά το άλλο στην κυβέρνηση της Αργεντινής με σκοπό να προστατευτεί η ισοτιμία δολαρίου-πέσος. Την περίοδο 1998-2002 η Αργεντινή δανείστηκε το αστρονομικό ποσό των 50 δις δολαρίων για να διατηρήσει την ισοτιμία αυτή.
Το 2002, και αφού όλοι οι "έχοντες" είχαν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που τους έδινε η συγκεκριμένη ισοτιμία (που κρατιόταν εν ζωή με τα δάνεια του ΔΝΤ) για να εξάγουν τον πλούτο τους από την Αργεντινή (μετρητά και έσοδα από πωλήσεις ακινήτων) στην Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, η ισοτιμία κατέρρευσε. Σύντομα ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 4 πέσος, η ανεργία εκσφενδονίστηκε στα ουράνια και μεσοαστές κυρίες έβγαζαν τα έπιπλά τους στα πεζοδρόμια όπου τα προσέφεραν για μια πλαστική σακούλα λαχανικών. Όσο για το τεράστιο χρέος προς το ΔΝΤ, το κληρονόμησαν εκείνοι που δεν είχαν χρήματα να βγάλουν στο εξωτερικό όσο τα δολάρια του ΔΝΤ εισέρρεαν στα ταμεία του κράτους.

Από το 2005 η Αργεντινή άρχισε να ανακάμπτει επωφελούμενη από την ραγδαία υποτίμηση του πέσος και, κυρίως, από την διογκούμενη ζήτηση των αγροτικών της προϊόντων στην ανερχόμενη Κίνα - ιδίως της σόγια. Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης ήταν η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην χρειαστεί να ξαναδεί μπροστά της τους "τεχνοκράτες" του, ακόμα και αυτούς με το νέο image που προωθεί ο Στρος-Καν. Όμως, παρά την ανάκαμψη, το τραύμα της περιόδου 1998-2002 παραμένει νωπό.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο φόβος μου είναι ότι οδεύουμε στον δρόμο που χάραξε η Αργεντινή του 2002. Κάθε μέρα που περνά τα δάνεια που παίρνουμε, είτε από τις αγορές είτε αυτά που υποτίθεται ότι θα μας δώσει ο μηχανισμός ΔΝΤ-ΕΖ, μου θυμίζουν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Αργεντινή της περιόδου 1998-2002: Δάνεια που μας κρατούν εντός του ευρώ προσωρινά αλλά τα οποία κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε. Και τότε;

Το 2002 η χώρα του τάνγκο (ας με συγχωρήσουν οι φίλοι Ουρουγουανοί που το διεκδικούν) προέβη και σε στάση πληρωμών αλλά και σε απώλεια ενός (ουσιαστικά) κοινού νομίσματος δολαρίου-πέσος με τέσσερα χρόνια και 50 δις δολάρια μεγαλύτερη καθυστέρηση από όσο έπρεπε. Το 2012 τι επιφυλάσσει σε εμάς; Νομίζω ότι μας επιφυλάσσει ένα εκ των ακόλουθων δύο σεναρίων:

(1) Στάση πληρωμών που όμως θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω ενός απίστευτα αναποτελεσματικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ του οποίου η μόνη λογική εν τέλει είναι η καθυστέρηση της στάσης πληρωμών ώστε να διασωθούν οι Γερμανικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που εμείς "αγοράζουμε" (δανειζόμενοι) εκ μέρους τους ώστε να προλάβουν να πουλήσουν τα ομόλογά μας.

(2) Την συνειδητοποίηση εκ μέρους της Γερμανίας ότι, αν θέλουν να κρατήσουν το ευρώ ως έχει, δηλαδή να αποτρέψουν αλυσιδωτές κρίσεις τύπου Αργεντινής εντός της ευρωζώνης, θα πρέπει επί τέλους να κατανοήσουν ότι μία πραγματική οικονομική ενοποίηση, ιδίως μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση τύπου 1929 ή 2008, απαιτεί ανακύκλωση των πλεονασμάτων - δηλαδή, πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση.

Αν κρίνουμε από τις έως τώρα συμπεριφορές των βορείων εταίρων μας, οδεύουμε ολοταχώς προς το πρώτο σενάριο. Και αν πραγματικά μας ενδιέφερε να συμβάλουμε προς την προώθηση του δεύτερου σεναρίου, η κυβέρνησή μας δεν θα έπρεπε να είχε εμπλακεί σε μια διαπραγμάτευση με την κα Μέρκελ. Οι βέλτιστες υπηρεσίες του πρωθυπουργού τόσο στην ελληνική όσο και στην γερμανική κοινωνία, η οποία μακροπρόθεσμα θα θιγεί από την κατάργηση του ευρώ, θα προσφέρονταν αν έθετε την κα Μέρκελ προ ενός απλού διλήμματος: Άμεση στάση πληρωμών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ευρώ) ή πραγματική οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς, αντί για αυτό, έχουμε εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση που μας σέρνει όλο και κοντύτερα σε ένα Αργεντίνικο τάνγκο εντός της ευρωζώνης, με την υποχρεωτική συμμετοχή και άλλων δεινοπαθούντων χωρών (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία - ακόμα και Γαλλία), του οποίου η λογική κατάληξη είναι ο προαναγγελθείς θάνατος του ευρώ. 
-----------------------------------------

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ-Εφιάλτης το τέλος των συμβάσεων



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Εφιάλτης το τέλος των συμβάσεων

ΕΘΝΟΣ

Πώς θα ένιωθε αλήθεια ο κάθε εργαζόμενος, αν μετά από πολύχρονη προϋπηρεσία αμείβεται π.χ. με 1.200 ή 1.500 ή 2.000 ευρώ και ένα πρωί έρχεται ο εργοδότης του και του λέει: «Από αύριο, ο μισθός σου θα είναι ο... κατώτατος μισθός των 750 ευρώ μεικτά!»; Ε, λοιπόν, αυτή τη σκηνή της απόλυτης φρίκης για εκατομμύρια Ελληνες εργαζόμενους επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ! Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, ακριβώς αυτό επιδιώκει η τρόικα!

«Μα πώς θα γίνει αυτό;» είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς. Μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, είναι η απάντηση. Αγωνιώντας μήπως χάσουν τον 13ο και τον 14ο μισθό και επικεντρώνοντας σωστά εκεί την προσοχή τους οι εργαζόμενοι, αφού η απώλεια αυτή θα συνιστούσε άμεση μείωση κατά 15% του εισοδήματός τους, δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν πόσο τρομερός κίνδυνος για το βιοτικό τους επίπεδο είναι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Αν καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες ορίζουν κατώτατες αμοιβές σε κάθε κλάδο συναρτώμενες με την προϋπηρεσία, τα προσόντα, τις ιδιομορφίες της συγκεκριμένης απασχόλησης κ.λπ., τότε το μόνο νόμιμο όριο - φραγμός προς τα κάτω που δεν επιτρέπεται να διαπεραστεί είναι ο... κατώτατος μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τα 751 ευρώ μεικτά, δηλαδή γύρω στα 600 ευρώ καθαρά!!!
Από τα 1.500 ή 2.000 ευρώ μπορεί ο εργοδότης να πετάξει τον εργαζόμενο κατευθείαν στα 600, αν θέλει! Νομικό ανάχωμα προς τα κάτω δεν υπάρχει αν δεν υφίσταται κλαδική σύμβαση, ο κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μη δώσει λιγότερα από τα 600 ευρώ καθαρά!

Γι' αυτό λοιπόν οι τροϊκανοί έχουν λυσσάξει απαιτώντας την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, για να μπορούν οι εργοδότες με μία και μόνη κίνηση, αν θέλουν, να κόβουν τον μισθό των εργαζομένων στο μισό ή στο ένα τρίτο!

Γι' αυτό οι εκπρόσωποι της ΕΕ επιδιώκουν και πιέζουν τους πολιτικούς αρχηγούς με πρωτοφανές πάθος να καταργηθεί αμέσως ακόμη και η κατά τον νόμο αυτόματη παράταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων που έχουν λήξει για διάστημα ενός εξαμήνου. Η διάταξη αυτή αποσκοπεί στο να διευκολύνει εργοδότες και εργαζόμενους να συμφωνήσουν από κοινού στην κατάρτιση νέας κλαδικής σύμβασης, παρέχοντας ταυτόχρονα εργασιακή ασφάλεια στους εργαζόμενους.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θέλουν όμως αυτό. Αυτοί θέλουν το εντελώς αντίθετο. Με το που λήγει μια κλαδική σύμβαση, την επόμενη κιόλας ημέρα να μπορεί ο εργοδότης να μειώνει όσο θέλει τους μισθούς και να είναι απολύτως νόμιμος! Να δημιουργεί έτσι μια ντε φάκτο κατάσταση, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανατρέψουν οι εργαζόμενοι. Εξόφθαλμο είναι ότι αυτό που απαιτεί η τρόικα αποδυναμώνει πλήρως τους εργαζόμενους και ενισχύει υπέρμετρα τους εργοδότες, οι οποίοι πλέον κανένα κίνητρο ή λόγο δεν έχουν για να συναινέσουν στην κατάρτιση νέων κλαδικών συμβάσεων. Μπορούν να εξαθλιώσουν τους εργαζομένους τους όσο θέλουν, καθώς αυτοί περιέρχονται πλέον και βάσει του νόμου στο απόλυτο έλεός τους.

Εχοντας αυτά κατά νου, αντιλαμβάνεται κανείς πολύ καλύτερα γιατί οι τροϊκανοί έχουν επίσης λυσσάξει να μειώσουν τον κατώτατο μισθό που ισχύει στην Ελλάδα. Επιδεικνύουν τέτοια επιμονή στη μείωσή του, όχι επειδή τους ενδιαφέρει το μικρό ποσοστό που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, αλλά επειδή βλέπουν τον κατώτατο μισθό που θα καθορίσουν να είναι σε μερικούς μήνες ο μισθός... εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζομένων!

Αυτό είναι το «μυστικό» της στάσης τους. Επιδιώκουν η ΕΕ και το ΔΝΤ εκατομμύρια Ελληνες να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και γι' αυτό εκβιάζουν ώστε τα 750 ευρώ μεικτά να γίνουν 600 ευρώ μεικτά και έτσι αυτά που θα παίρνει στο χέρι ο Ελληνας εργαζόμενος να είναι περίπου 500 ευρώ!

Αυτό το μέλλον μάς επιφυλάσσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της κυβέρνησης και δυστυχώς και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, δεν προβάλλουν καμιά αντίσταση για να το αποτρέψουν. Το εντελώς αντίθετο αποκαλύπτει η στάση τους.

Το μέλλον μας «Η Ελλάδα του πεντακοσάρικου»

Βαρύτατο είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει η χώρα μας για να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οι όροι των Γερμανών είναι βαρύτατοι: οικονομικός, κοινωνικός και πολιτικός εξανδραποδισμός της Ελλάδας και των Ελλήνων. Ολα αυτά μαζί με την επιστροφή του λαού μας -τηρουμένων φυσικά των αναλογιών- στη φτώχεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970, όταν εκατομμύρια νέοι Ελληνες έπαιρναν τον δρόμο της μετανάστευσης για να επιβιώσουν. «Η Ελλάδα του πεντακοσάρικου», η πτώση δηλαδή των μισθών στη χώρα μας γύρω στα 500 μέχρι 1.000 το πολύ ευρώ τον μήνα, είναι το νέο «ευρωπαϊκό όραμα» που επιβάλλει η ΕΕ στην πατρίδα μας. Αλλο παραμύθι μάς είχαν πει για την ευρωπαϊκή ενοποίηση...

--------------------------------------------

Μέχρι και λιγνίτη εισάγουμε-Η παγκοσμιοποίηση αλά ελληνικά

Η παγκοσμιοποίηση αλά ελληνικά : Μέχρι και λιγνίτη εισάγουμε
06-02-2012 15:45:06



Με την ανεργία να βασανίζει αργά και απελπιστικά τους κατοίκους στην Δυτική Μακεδονία το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ φαίνεται να προτιμούν την επιδότηση των θέσεων εργασίας στις γειτονικές Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία παρά των συμπολιτών μας που έχουν καταντήσει πολίτες β’ κατηγορίας.
 
Πιο συγκεκριμένα η πλέον σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στην Μελίτη της Φλώρινας υπολειτουργεί εδώ και 10 μήνες ενώ οι ανάγκες της σε λιγνίτη καλύπτονται από εισαγωγές από τη Βουλγαρία  την Τουρκία και την Αλβανία. 

Η μονάδα θα μπορούσε να ανεφοδιάζεται από το λιγνιτωρυχείο της Βεύης το οποίο όμως παραμένει κλειστό την τελευταία δεκαετία. Στο υπουργείο ΠΕΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεσή του, η οποία διαρκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ,  έξι χρόνια. Και όμως από το 2005 το λιγνιτωρυχείο δεν λειτουργεί, δεν απασχολεί εργαζομένους, και δεν ανεφοδιάζει με ελληνικό λιγνίτη το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Από τότε που πραγματοποιήθηκε ο πρώτο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο έχουν αλλάξει 4 υφυπουργοί . Από τότε μέχρι τώρα ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, αλλά δεν κατακυρώθηκε. Στη συνέχεια, μετατράπηκε σε απευθείας διαπραγμάτευση, η οποία προσεβλήθη στο ΣτΕ, ξέμπλεξε από αυτό, αλλά τελικά η κατάσταση βρίσκεται στο ίδιο σημείο.  Έτσι μέχρι σήμερα ο ελληνικό κράτος και η ΔΕΗ προτιμά να δαπανά σημαντικά ποσά για να εισάγει ένα καύσιμο που η πατρίδα μας παράγει σε αφθονία.
 
Με λίγα λόγια η πεμπτουσία της παγκοσμιοποιημένη οικονομίας σε ολόκληρο το μεγαλείο της. Μήπως τελικά η ελληνική οικονομία βούλιαξε από επιλογές που κινούνταν σε αυτό το οικονομικό πνεύμα ;

------------------------------------------------

Ανατριχιαστικά περιστατικά εγκληματικότητας καθημερινά, παντού, ανά πάσα στιγμή

Ανατριχιαστικά περιστατικά εγκληματικότητας καθημερινά, παντού, ανά πάσα στιγμή
07-02-2012 09:02:25


Μια οικογένεια στο Καπανδρίτι βρέθηκε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της εγκληματικότητας, όταν μερικά λεπτά πριν τις οκτώ, τρεις ληστές εισέβαλαν κρατώντας μαχαίρια και λοστούς!
Οι ληστές ακινητοποίησαν τα μέλη της οικογένειας και κυριολεκτικά σήκωσαν το σπίτι στον αέρα αρπάζοντας ό,τι πολύτιμο υπήρχε από χρήματα μέχρι χρυσαφικά. Φεύγοντας μάλιστα είδαν και το αυτοκίνητο της οικογένειας παρκαρισμένο στην αυλή, πήραν τα κλειδιά, το άρπαξαν και αυτό και χάθηκαν στο σκοτάδι. Οι αστυνομία παρά τις έρευνες δεν τους έχει εντοπίσει.
Σε άλλο περιστατικό, λίγο μετά τις επτά χθες στο κέντρο του Ζωγράφου, μια γυναίκα ένιωσε κάποιον να της τραβάει την τσάντα και ενστικτωδώς προσπάθησε να αντισταθεί κρατώντας την.
Ο ληστής τότε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, έβγαλε μαχαίρι και το κάρφωσε στο χέρι της! Ο δράστης έφυγε τρέχοντας και κανείς δεν τόλμησε να τον σταματήσει, μέχρι να ειδοποιηθεί η αστυνομία ήταν ήδη αργά. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
-------------------------------------------------------

Human Plutonium Injection Experiments-The 20th Century crime

Άλκης Παγώνης-Μπορεί και να μη σ' αγαπώ

Tango Chansonette του 1939 σε μουσική και στίχους Χρήστου Χαιρόπουλου.


-----------------------------

Άλκης Παγώνης -Το τελευταίο ταγκό μη μ' αρνιέσαι

Tango του 1938 σε μουσική Θόδωρου Παπαδόπουλου και στίχους Κώστα Κιούση, από την επιθεώρησι "Μιντινέττα" του θεάτρου Μοντιάλ


--------------------------------------------

ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΕ ΤΑ... ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ


ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ+ΣΧΟΛΙΟ

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, στο μοναδικό χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, η κατασκευή του φράχτη κατά μήκος της συνοριακής γραμμής. 

Στην ομιλία του ο κ. Παπουτσης ανέφερε ότι μόνο μέσα στο 2011, πέρασαν τα σύνορα του Έβρου, 54.974 μη νόμιμοι μετανάστες, περίπου 8.000 περισσότεροι από το 2010. 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ "ΤΡΕΛΛΟ" ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ!!

««Νωρίτερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή του «φράχτη» και του επιχειρησιακού κέντρου επιτήρησης συνόρων, πραγματοποίησαν το πρωί στην πλατεία της Νέας Βύσσας, φορείς και πολίτες της περιοχής, ενώ την επίσκεψη του κ. Παπουτσή στον Έβρο, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Αχτιδική Επιτροπή βορείου Έβρου του Κ.Κ.Ε.»»


Εντάξει, το ΚΚΕ το γνωρίζουμε, δεν περιμέναμε κάτι άλλο, το κατατρώγει αγιάτρευτο μίσος κατά του Ελληνισμού! Τι άλλο να περιμένης απο το κόμμα που καυχιέται ότι έκανε ότι μπορούσε γιά να ρθή η Μικρασιατική καταστροφή ??? Τι άλλο να περιμένης απο ρτο κόμμα του "παιδομαζώματος" που έμπενε και σου έπερνε το παιδί απο το σπίτι!!! καταραμέν και τρισκαταραμένο στην συνείδησι του Ελληνισμού! Τώρα βάλθηκε να μας ξεκάνη με τους λαθρομετανάστες!!! Αφού έχομε τον λύκο μεσ' το μαντρί καλά να πάθουμε!!!


ΟΜΩΣ, οι άλλοι "φορείς και πολίτες της περιοχής" τι ήσαν ??? Αυτοί θέλουν να γίνουν μειονότητα στον τόπο τους ??? Αυτοί χαίρονται που μπαίνουν στα σπίτια τους και τους σκοτώνουν ???? Αφού τρελλάθηκαν θα πείτε, καλά να μάθουν!!! ΟΜΩΣ, όχι!!! ΔΕΝ τους χρωστάμε τίποτε, αν αυτοί είναι πράκτορες πληρωμένοι της Τουρκίας, ανθελληνικές σαδιστικές προσωπικότητες ή μαζοχιστές χαχόλοι ή "αντιεξουσιαστές" πληρωμένοι απο τον Σόρος, να μας πάρουν όλους μαζί στην καταστροφή!!! 
ΠΑΤΡΙΩΤΗ, το μεγάλο το ζήτημα δεν είναι η σύνταξη που μου κόψανε στη μέση, δεν είναι το ευρώ ή η δραχμή, ΠΑΤΡΙΩΤΗ, το μεγάλο το ζήτημα ειναι ότι η Ελλάδα μας ΕΠΟΙΚΙΖΕΤΑΙ απο τα περιτρίμματα της Υφηλίου!!! ΠΑΤΡΙΩΤΗ, να κάνουμε κάτι προτού νάναι αργά, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ!!!!
-----------------------

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟ:«Λερναία ύδρα» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα λέει ο Ευ.Βενιζέλος

«Λερναία ύδρα» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Δημοσίευση: 06 Φεβ. 2012, 23:38 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Φεβ. 2012, 00:00

IN.GR

Με «λερναία ύδρα» παρομοίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καταδεικνύοντας την δυσκολία τους.

«Δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο σκληρές, που ενώ συνεχώς κλείνουμε μέτωπα, ανοίγουν νέα σε άλλο σημείο» είπε χαρακτηριστικά μετά από νέα πολύωρη συνάντηση με την τρόικα στη Ζαλοκώστα για την αποσαφήνιση του τελικού πακέτου των μέτρων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο ζητείται εκβιαστικά από την πλευρά των δανειστών.

Η παρουσία στο υπ.Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη εξηγείται γιατί το μενού είχε επίσης επικουρικές συντάξεις και εργασιακά, στα οποία -όπως φαίνεται- εξακολουθούν να παραμένουν όλα ανοιχτά, αφού οι δανειστές επαναφέρουν συνεχώς τα διάφορα θέματα (κατώτερο μισθό, 13ο και 14ο, καθεστώς συμβάσεων, κτλ) μέχρι να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Μάλιστα πλέον δεν αποκλείεται η τρόικα να στραφεί και κατά των κύριων συντάξεων, ζητώντας νέα περικοπή τους, σε περίπτωση που δεν υπάρξει «ικανοποιητική» συμφωνία για τις επικουρικές.

Με όλα αυτά τα ζητήματα ανοιχτά τρόικα και υπουργός Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλος, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για συνέχιση των συζητήσεων παρουσία του πρωθυπουργού και η νύχτα προβλέπεται μακρά.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με την τρόικα και πριν πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό.

Επανέφερε το «δραματικό και οξύ δίλημμα» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες:

«διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες. Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες».

«Και δυστυχώς» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος με ευθείες βολές κατά της ΝΔ, «αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου

Μετά την ολοκλήρωση της αποψινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πριν την αναχώρησή του για τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα.

» Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες.

»Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

» Και δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

» Κάποιοι πιστεύουν ότι συζητώντας μεταξύ μας οι Έλληνες, τα πολιτικά κόμματα, οι αρχηγοί των κομμάτων με τον Πρωθυπουργό που τα ίδια τα κόμματα διάλεξαν και στηρίζουν στη Βουλή, διαπραγματευόμαστε. Όχι! Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας.

» Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει -πιστεύω- ένας που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του.

» Ο αγώνας και η διαπραγμάτευση γίνεται όταν συναντάμε τους εντεταλμένους εκπροσώπους των εταίρων μας και των διεθνών οργανισμών που μετέχουν στην τρόικα. Η διαπραγμάτευση γίνεται όταν αντιμετωπίζεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια άλλων χωρών που στηρίζουν την Ελλάδα και θέλουν να βλέπουν να γίνονται στην Ελλάδα αυτά που γίνονται στον δικό τους τόπο ή κατά τη δική τους αντίληψη.

» Λοιπόν, δυστυχώς, πρέπει να σας πω ότι είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία Ύδρα. Και επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

» Έχουμε όλοι -ο καθένας βέβαια κατά το μέτρο της ιδιότητας που έχει, γιατί είναι άλλο να ασκείς εξουσία και άλλο να υφίστασαι την εξουσία- εθνικά μια ιστορική ευθύνη γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό.

» Και πρέπει να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει μεγάλη προσπάθεια, θέλει επιμονή για να ξαναγίνουμε υπερήφανοι».

[Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΓΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ: ΝΑΙ, ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΨΗΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ--ΔΙΟΤΙ ΑΠ' ΤΟ ΣΑΚΑΤΕΜΑ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ (ΕΜΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΗ), ΟΜΩΣ, ΝΑΙ, ΟΜΩΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ΠΡΩΤΑ, ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΜΑ ΟΛΟΙ ΧΑΡΑΚΙΡΙ! ΝΑΙ, ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ! ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ-ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥΣ!!! ΕΙ Δ' ΑΛΛΩΣ, ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞ !!! ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ!!! ΕΞΗΓΗΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!]
--------------------------