Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

8 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΚΥΡΙΟΝ ΑΡΘΡΟΝ-Λαϊκισμός

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΚΥΡΙΟΝ ΑΡΘΡΟΝ

Λαϊκισμός
Ο λαϊκισμός είναι εν τέλει ο μεγαλύτερος αντίπαλος της λογικής. Ορισμένοι ανακάλυψαν ξαφνικά πως οι αμοιβές στελεχών κάποιων κρίσιμων κρατικών φορέων είναι υπερβολικά υψηλές. Αλλοι ενοχλούνται επειδή η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει και χρησιμοποιεί ξένους συμβούλους και δικηγόρους σε εξαιρετικά σύνθετες αποστολές, όπως οι αποκρατικοποιήσεις ή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει κάποτε να δεχθούμε ως κοινωνία ότι μερικές θέσεις επιβάλλεται να πληρώνονται καλά γιατί πρέπει να στελεχώνονται από ό,τι καλύτερο διαθέτει η αγορά. Η διεθνής εμπειρία, τέλος, έχει αποδείξει πως σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται η αξιοποίηση διεθνών συμβουλευτικών και δικηγορικών εταιρειών γιατί μόνον αυτές κατέχουν τις τεχνικές γνώσεις και την υποδομή για να διαπραγματευθούν με παγκόσμιους κολοσσούς. Ας συνέλθουν, λοιπόν, οι λαϊκίζοντες οπαδοί της θεωρίας που θέλει κρατικοδίαιτα και κακοπληρωμένα στελέχη χωρίς κανένα προσόν να χειρίζονται υποθέσεις δισεκατομμυρίων.
-----------------------------------------
ΣΧΟΛΙΟΝ:

«Ορισμένοι ανακάλυψαν ξαφνικά πως οι αμοιβές στελεχών κάποιων κρίσιμων κρατικών φορέων είναι υπερβολικά υψηλές.» «Πρέπει κάποτε να δεχθούμε ως κοινωνία ότι μερικές θέσεις επιβάλλεται να πληρώνονται καλά γιατί πρέπει να στελεχώνονται από ό,τι καλύτερο διαθέτει η αγορά.»


ΑΥΤΟΙ ΟΙ "Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ" [που όμως, σημειώσατε, ΔΕΝ ΕΦΑΙΝΕΤΟ στο βιογραφικό τους, τις περισσότερες φορές] κατόρθωσαν να μετατρέψουν τις πανίσχυρες μονοπωλιακές και κερδοφόρες και υγιείς ΔΕΚΟ που παρέλαβαν το 1974 σε υπερχρεωμένα κουφάρια κατάλληλα διά δωρεάν παραχώρησι στους ιδιώτες [μήπως τω όντι ήσαν Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ και εξετέλεσαν τέλεια την αποστολήν των που ήτο αυτή ακριβώς?]! ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.! 

ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ!


«Αυτή τη φορά κανείς δεν θα μας εμποδίσει να φτάσουμε στη Γάζα»
Μιλάει στο «Βήμα» ο Μίκαελ Λόφγκρεν, υπεύθυνος επικοινωνίας του σκανδιναβικού στολίσκου και μέλος της αποστολής ανθρωπιστικής βοηθείας στη Γάζα
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=473861
«Αυτή τη φορά κανείς δεν θα μας εμποδίσει να φτάσουμε στη Γάζα»
Σκανδιναβοί ακτιβιστές πάνω στο Estelle, λίγο πριν την αναχώρησή του από το λιμάνι της πόλης Ούμεα στη Σουηδία



Άλλη μία προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να προσελκύσουν την διεθνή προσοχή στο πρόβλημα της Παλαιστίνης, όπως είχε αποπειραθεί να κάνει κι ο «Στόλος της Ελευθερίας» πριν δυο χρόνια, κάνουν Σκανδιναβοί ακτιβιστές.

«Ναυαρχίδα» του νέου στολίσκου, ο οποίος υπολογίζεται να προσεγγίσει την «μητρόπολη» της παλαιστινιακής προσφυγιάς εντός του Οκτωβρίου, είναι το ιστιοφόρο SV Estelle. Πρόκειται για ένα σκάφος μήκους 53 μέτρων που χρησιμοποιούν κυρίως σουηδικές και νορβηγικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, κι έχει ήδη αποπλεύσει από την πόλη Ούμεα της Σουηδίας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια. Το «Βήμα» μίλησε με τον εκπρόσωπο των ακτιβιστών, Μίκαελ Λόφγκρεν.

Που βρίσκεται το ιστιοφόρο αυτή τη στιγμή που μιλάμε;
«Παραπλέει τις ακτές της Πορτογαλίας στον Ατλαντικό κι ετοιμάζεται να περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ και να εισέλθει στη Μεσόγειο».

Τί μεταφέρει;
«Ανάμεσα σε πολλά αντικείμενα, ξεχωρίζουν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, παιδικά βιβλία, μπάλες ποδοσφαίρου, μέχρι και κιθάρες κι άλλα μουσικά όργανα».

Οι σκανδιναβοί ακτιβιστές εύχονται η επιχείρηση να μην έχει την ίδια τύχη με την διεθνή εκστρατεία πριν δυο χρόνια, όταν τα πλοία που αποπειράθηκαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ το Μάιο του 2010 έγιναν στόχος των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, ο «Στόλος της Ελευθερίας» αποτελούμενος από τρία εμπορικά και τρία επιβατηγά πλοία και με 700 διεθνείς ακτιβιστές και φορτωμένος με εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τους Παλαιστίνιους, δέχθηκε νυχτερινή επίθεση από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Στην στρατιωτική αυτή επιχείρηση δολοφονήθηκαν εννιά Τούρκοι διεθνείς ακτιβιστές και τραυματίστηκαν πάνω από 120 με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοπό να εμποδίζεται το λαθρεμπόριο όπλων.

Τα ΜΜΕ στο Ισραήλ έβριθαν αναφορών εκείνες τις ημέρες του Μαΐου του 2010 πως η επίθεση ήταν δικαιολογημένη επειδή πάνω στον στολίσκο τότε επέβαιναν τρομοκράτες.
«Πρόκειται για ένα καράβι με πλήρωμα γύρω στα 20 άτομα. Πολύ φοβάμαι πως το Ισραήλ δεν θα βρει τίποτα πάνω στο Estelle για το οποίο μπορεί να μας κατηγορήσει».

Φοβάστε πως σε λίγες ημέρες μπορεί να συναντήσετε το ιδιο «καλωσόρισμα» από το ισραηλινό ναυτικό, όπως και πριν περίπου δυο χρόνια;
«Δεν θα έλεγα πως η σωστή λέξη είναι «φόβος», αλλά φυσικά κανείς από τους επιβαίνοντες δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι παρόμοιο όπως τότε. Ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε είναι να είμαστε ανοικτοί απέναντι στα διεθνή ΜΜΕ και να διατρανώσουμε το σκοπό του ταξιδιού μας όσο καλύτερα γίνεται. Άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων μπορούν να επιβαίνουν στο καράβι και να συνομιλούν μαζί μας, στα λιμάνια που κάνουμε στάσεις, ακόμη και να επιθεωρήσουν τα αμπάρια μας ώστε να βεβαιωθούν πως δεν είμαστε ούτε τρομοκράτες, ούτε μεταφέρουμε όπλα. Το μόνο που μεταφέρουμε είναι μερικά χρήσιμα εφόδια για τους ανθρώπους στη Γάζα καθώς και το μήνυμα της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Αυτή τη φορά κανείς δεν θα μας εμποδίσει να παραδώσουμε στη Γάζα αυτά που θέλουμε».

Δυο χρόνια μετά την αιματοχυσία της 31ης Μαΐου, πιστεύετε πως έχει αποδοθεί δικαιοσύνη;
«Ασφαλώς όχι. Οι υπεύθυνοι γι' αυτή την αποτρόπαια πράξη (και δεν εννοώ τους ισραηλινούς κομάντο, αλλά τους ανωτέρους τους που τους έδωσαν τη διαταγή να επέμβουν--ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΑΝΤΟΣ??? ΕΔΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕ Ο ΝΤΕΜΙΑΤΖΟΥΝ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΗΤΟ ΝΕΑΡΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΕ ΣΤΡΑΠΕΔΟ ΓΙΑΤΙ ΕΞΕΤΕΛΕΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΗΘΙΚΑ ΑΤΟΠΗ, ΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΤΙ ΕΧΟΥΝ??? ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ??? ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΕΙΝΑΙ???) πρέπει να δικαστούν και να καταδικαστούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα έχει, ες αεί, την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως προφανώς θεωρούν οι σημερινοί ανώτατοι άρχοντές του».

Πως αλλιώς μπορεί να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να αρθεί ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός στη Γάζα;
«Καταρχάς με το να αναρωτηθούμε από μόνοι μας: «Αφού οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι κι αυτοί άνθρωποι με δικαιώματα, γιατί κάποιοι αρνούνται τόσο πεισματικά να τους τα παρέχουν;».
---------------------------------------------

Γ. Βαρουφάκη-Ο κ. Draghi μίλησε

Ο κ. Draghi μίλησε
07/09/2012

του Γιάννη Βαρουφάκη
Και είπε σχεδόν αυτολεξί αυτά που προχτές λέγαμε [ΙΔΕ ΚΑΤΩΤΕΡΩ] ότι θα πει: Δεδομένης της πενίας του μηχανισμού στήριξης των πτωχευμένων κρατών και τραπεζών (του EFSF-ESM), και της ανικανότητάς του να καλύψει της μαύρες τρύπες της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον ρόλο του τυπώματος του χρήματος που λείπει (από το EFSF-ESM). Για να το κάνει όμως, όπως και με τα δάνεια του EFSF-ESM στην χώρας μας (και τις λοιπές υπό την τρόικα χώρες), τα χρήματα αυτά θα κοπούν, και θα τεθούν στην υπηρεσία της αγοράς ομολόγων, μόνο εφόσον η Ιταλία και η Ισπανία μπουν και αυτές στον προκρούστη της τρόικα.
Ο κ. Draghi δεν είπε αυτό που ήθελε να πει. Ήθελε να ανακοινώσει απεριόριστες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ που στόχο έχουν τον περιοριμό των spreads κάτω του 3% σε όλη την Ευρωζώνη. Ήθελε, παράλληλα, να πει ότι ναι μεν πρέπει να υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αλλά ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ. Είναι δουλειά των πολιτικών. Ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα όποιας χώρας θέλει χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι το πράσινο φως των επιθεωρητών της τρόικα.
Δεν τον άφησαν όμως. Για να καταφέρει να δημιουργήσει την αναγκαία πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να αποδεχθεί (α) ότι δεν θα ανακοινωθούν όρια στα spreads και, το χειρότερο, (β) ότι η αγορά ομολόγων μιας χώρας θα εξαρτάται από τις επισκέψεις της τρόικα σε αυτήν. Γιατί είναι πρόβλημα αυτό; Επειδή χωρίς το (α) οι κερδοσκόποι έχουν κίνητρο να «τεστάρουν» το πότε η ΕΚΤ θα παρέμβει υπέρ μιας χώρας (δηλαδή το επίπεδο των spreads της που θα πυροδοτήσει ή θα ακυρώσει την παρέμβαση). Και επειδή, λόγω του (β), οι κερδοσκόποι θα επιτεθούν στην ΕΚΤ (πουλώντας ομόλογα μιας χώρας τα οποία εκείνη αγοράζει) όταν θεωρήσουν ότι η τρόικα ετοιμάζεται να κάνει ό,τι κάνει σήμερα με την Ελλάδα (π.χ. φεύγει για να ξαναέρθει και αφήνει να αιωρείται η απειλή ότι θα βγάλει κακή έκθεση).
Αυτοί οι δύο περιορισμοί που αναγκάστηκε να αποδεχθεί ο κ. Draghi ουσιαστικά του δένουν τα χέρια. Για τις επόμενες εβδομάδες είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα γιορτάζουν, τα spreads θα πέφτουν, οι πολιτικοί θα χαίρονται πως η Κρίση περνάει. Σε λίγο όμως καιρό, όταν η Ύφεση στην Περιφέρεια βαθύνει κι άλλο, η δέσμευση του κ. Draghi στα (α) και (β) παραπάνω θα θυμίζουν σιδερένιες μπάλες αλυσσοδεμένες στα πόδια του.
Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ μόλις εισήλθε σε ένα αδιέξοδο. Μπορεί να είναι μακρύ, και να του δίνει την δυνατότητα να κινείται στο μήκος του για αρκετό καιρό ακόμα. Αλλά δεν παύει να είναι αδιέξοδο. Σύντομα θα χτυπήσει «τοίχο». 
Ο λόγος είναι απλός: Η Κρίση τον ανάγκασε σε αγορές ομολόγων επειδή η Περιφέρεια «αυτονομήθηκε» λόγω της ασύμμετρης ύφεσης που την πλήττει και η οποία ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια την ώρα που τα ρίχνει στην Γερμανία. Για αυτό αρχίζει αγορές ομολόγων της Περιφέρειας. Για να κλείσει αυτή την ψαλίδα. Έλα όμως που τον ανάγκασαν να αποδεχθεί ως όρο το βάθεμα της ύφεσης στις χώρες των οποίων τα ομόλογα αγοράζει; (Πως; Επιβάλοντας σε αυτές τις χώρες την γνωστή υφεσιακή συνταγή της τρόικας, υπό την επίβλεψη μάλιστα της τρόικα.).

 Έτσι, ο κ. Draghi, σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά της, αναγκάζεται, με σκοπό την επέκταση της τραπεζικής πίστης στην Περιφέρεια, να αγοράζει ομόλογα των χωρών που την απαρτίζουν την ίδια στιγμή που, μέσω της τρόικα και των υφεσιακών περικοπών, ουσιαστικά συνεισφέρει ενεργητικά στην φυγή κεφαλαίων από τις ίδιες χώρες. Ο παραλογισμός, δυστυχώς, καλά κρατεί.
-----------------------------------------------------------------------------

Αναμένοντας τον κ. Draghi

05/09/2012

του Γιάννη Βαρουφάκη

Στις 8 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Draghi έκανε μια δήλωση-βόμβα: Με γλώσσα διπλωματική πλην σαφέστατη παραδέχθηκε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης (1) και υποσχέθηκε ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, προανήγγειλε την 6η Σεπτεμβρίου, αύριο, ως την μέρα που θα ανακοίνωνε τα εργαλεία με τα οποία θα θέσει τέλος στην τρέχουσα διαδικασία αποδόμησης της ευρωζώνης. Όλος ο πλανήτης αναμένει με κομμένη την ανάσα την αυριανή ανακοίνωση του κ. Draghi. Στις γραμμές που ακολουθούν θα αναφερθώ σε αυτό που νομίζω ότι θα ήθελε να ανακοινώσει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και, κατόπιν, σε αυτό που πιστεύω ότι, τελικά, θα ανακοινώσει.
Πριν μερικές μέρες, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την αποδόμηση που ανησυχεί τον κ. Draghi. Ας πάρουμε δύο μικρομεσαίες εταιρείες αντίστοιχης πιστοληπτικής ικανότητας, κερδοφορίας, αποτελεσματικότητας, μεγέθους, τζίρου κλπ. Μία γερμανική και μία ισπανική. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι για δάνεια μέχρι του 1 εκ. ευρώ, η ισπανική εταιρεία καλείται να πληρώσει επιτόκιο κατά μέσον όρο 2,2% μεγαλύτερο από εκείνο της γερμανικής. Το οποίο σημαίνει ότι η ισπανική εταιρεία, ακόμα κι όταν είναι το ίδιο ανταγωνιστική με μία γερμανική εταιρεία του κλάδου της, αδυνατεί να την ανταγωνιστεί δεδομένης αυτής της τεράστιας διαφοράς επιτοκίων. Με απλά λόγια, η ιδέα της οικονομικής ολοκλήρωσης, της μίας μεγάλης και ενιαίας αγοράς σε επίπεδο ευρωζώνης, έχει ακυρωθεί εκ των πραγμάτων.
Θα πουν κάποιοι ότι αυτή η διαφορά επιτοκίων είναι λογική καθώς αντανακλά την χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, λόγω κρίσης χρέους, της Ισπανίας σε αντιδιαστολή με εκείνη της Γερμανίας. Προφανώς. Όμως δεν θα έπρεπε. Τα στοιχεία της ΕΚΤ, να σας θυμίσω, δεν αφορούν δάνεια που λαμβάνει το κράτος αλλά δάνεια μιας μικρομεσαίας ισπανικής επιχείρησης «αντίστοιχης πιστοληπτικής ικανότητας, κερδοφορίας, αποτελεσματικότητας, μεγέθους, τζίρου κλπ.» με μια γερμανική. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δύο συγκρίσιμες εταιρείες, η μία στην Καλιφόρνια και η άλλη στην πολιτεία της Ν. Υόρκης (σημ. η πολιτεία της Καλιφόρνια είναι βαθειά χρεωμένη ενώ της Ν. Υόρκης όχι), δανείζονται με τα ίδια, πάνω-κάτω, επιτόκια. Η πιστοληπτική ικανότητα της πολιτείας στην οποία εντάσσονται γεωγραφικά δεν έχει καμία σημασία όταν οι τραπεζίτες αποφασίζουν αν, και με τι επιτόκιο, θα τις δανείσουν. Όταν η πιστοληπτική ικανότητα της κρατικής ή πολιτειακής οντότητας εντός της οποίας εντάσσεται μια επιχείρηση επηρεάζει το επιτόκιο δανεισμού της, τότε η νομισματική ένωση έχει αποδομηθεί.
Η ειρωνεία είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αν συγκρίνουμε μια βρετανική (εκτός ευρώ) με μια γερμανική εταιρεία: τα κόστη δανεισμού είναι αντίστοιχα παρά το γεγονός ότι τόσο το χρέος της Βρετανικής κυβέρνησης όσο και το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερα των αντίστοιχων μεγεθών της Ισπανίας. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς να είναι ισχυρότερη μεταξύ χωρών που δεν μοιράζονται το ίδιο νόμισμα με χώρες της ευρωζώνης παρά εντός της ευρωζώνης. Παράλληλα, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Να προσπαθεί η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού των ισπανικών επιχειρήσεων, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο από 1% σε 0,75%, και να βλέπει έντρομη τα επιτόκια δανεισμού των ισπανικών επιχειρήσεων να αυξάνονται την ώρα που τα αντίστοιχα επιτόκια των γερμανικών επιχειρήσεων μειώνονται! Από την σκοπιά των στόχων της νομισματικής ένωσης, μεγαλύτερη αποτυχία δεν μπορούσε να καταγραφεί. Και ο κ. Draghi το γνωρίζει καλά.
Χτες, το Bloomberg ανέφερε τα εξής συγκλονιστικά σχόλια του Προέδρου της ΕΚΤ:
«Αυτή την εποχή αδυνατούμε να προωθήσουμε την σταθερότητα των τιμών [σημ. δηλαδή τον βασικό στόχο της ΕΚΤ] επειδή οι αλλαγές των επιτοκίων που εισάγουμε αφορούν μια ή δυο χώρες στην καλύτερη των περιπτώσεων [σημ. αναφέρεται στην Γερμανία και στην Ολλανδία]. Οι αλλαγές των επιτοκίων που κάνει η ΕΚΤ αφήνουν ανεπηρέαστη την υπόλοιπη ευρωζώνη... Χωρίς περιστροφές θα πω ότι όλα αυτά αφορούν την συνεχιζόμενη ύπαρξη του ευρώ.»
Δεν μπορούσε ο άνθρωπος να το πει πιο γλαφυρά. Ουσιαστικά μήνυσε σε όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν την αλήθεια ότι η Κρίση έχει αφεθεί να καταστρέψει την ικανότητα της ΕΚΤ να ασκεί την νομισματική πολιτική που της έχει ανατεθεί. Τα θεμέλια της ευρωζώνης έχουν γίνει τόσο σαθρά που τα μερεμέτια της ΕΚΤ των τελευταίων δώδεκα μηνών (συγκεκριμένα, τα δάνεια ύψους 1 τρις που διέθεσε στις τράπεζες της ευρωζώνης) έχουν αρχίσει να αποδομούνται.
Τι θα ήθελε λοιπόν να ανακοινώσει ο κ. Draghi αύριο ως μέτρα ανατροπής αυτής της θλιβερής κατάστασης; Θα ήθελε να σταματήσει η ευρωζώνη να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακολουθία πτώχευσης κρατών και τραπεζών μέσα από δάνεια προερχόμενα είτε από τα πλεονασματικά κράτη είτε από την ίδια την ΕΚΤ. Θα ήθελε να σπάσει τον θανάσιμο εναγκαλισμό πτωχευμένων κρατών και πτωχευμένων τραπεζών αναλαμβάνοντας η ΕΚΤ πλήρως την επιτήρηση και διαχείρηση του ευρωζωνικού τραπεζικού συστήματος, πετώντας εκτός γηπέδου τις εθνικές αρχές επιτήρησης των τραπεζών. Και τι μέτρα και θεσμούς θα χρειζόταν να ανακοινώσει ώστε να συμβούν αυτά τα σημαντικά και ωραία;
1. Δημιουργία μια νέας διεύθυνσης εντός της ΕΚΤ η οποία να αναλάβει την επιτήρηση όλων των τραπεζών της ευρωζώνης. Μια διεύθυνση που να δύναται να βλέπει τα πραγματικά βιβλία των τραπεζών (αντί για τα κάλπικα που παρουσιάζουν οι εθνικές αρχές στην European Banking Authority), να μπορεί να παύει και να διορίζει διοικήσεις, να έχει την δυνατότητα να κλείνει τράπεζες οι οποίες δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας (σημ. στις ΗΠΑ, οι αρχές κλείνουν περί τις 80 με 100 τράπεζες τον χρόνο – στην ευρωζώνη καμμία...).
2. Υπό την νέα αυτή αρχή, η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωζωνικών τραπεζών (που, για να γίνει σωστά, απαιτεί κεφάλαιο τουλάχιστον 500 δις) να φύγει από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα κεφάλαια που δίδονται (από το EFSF-ESM) να μην βαραίνουν το δημόσιο χρέος κανενός – ακριβώς όπως η επανακεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τραπεζών το 2009 από το TARP δεν επιβάρυνε το χρέος καμίας εκ των πολιτειών στις οποίες έδρευαν οι συγκεκριμένες τράπεζες).
3. Μια απλή ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στις αγορές κρατικών ομολόγων (χωρών της ευρωζώνης) ώστε να εγγυάται πως κανένα spread δεν θα ξεπερνά ένα συγκεκριμένο αριθμό (π.χ. 3%). Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε άμεσα: Όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας «μήνυσε» στις αγορές ότι θα αγοράζει όσα ευρώ χρειάζεται για να μην υπερβεί το ελβετικό φράγκο τα 1,2 ευρώ, μια αντίστοιχη ανακοίνωση θα σταθεροποιούσε τα spreads της ευρωζώνης, εφόσον βέβαια τα χέρια του κ. Draghi ήταν ελεύθερα να αγοράζει όσα ομόλογα των ελλειμματικών χωρών χρειαζόταν για να κρατήσει τα spreads τους κάτω από ένα δεδηλωμένο επίπεδο.
Αυτά τα τρία μέτρα θα ήθελε να ανακοινώσει ο κ. Draghi αύριο το πρωί. Παρακολουθήστε την συνέντευξη τύπου που θα δώσει. Είμαι σίγουρος ότι όποιος τον ακούσει μπορεί εύκολα να πιστέψει πως, λίγο-πολύ, τα παραπάνω μέτρα έγιναν πραγματικότητα. Συνιστώ προσοχή: Αν και τα λεγόμενα του κ. Draghi θα αφήσουν πολλές ελπίδες ότι τα τρία αυτά μέτρα εισάγονται σιγά-σιγά, η πραγματικότητα θα είναι ιδιαίτερα διαφορετική. Για την ακρίβεια, κανένα από τα τρία αυτά μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ουσιαστικά και με τρόπο που να μπορεί να επιτύχει τους στόχους του Προέδρου της ΕΚΤ.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Το δεύτερο μέτρο (η άμεση επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το «κέντρο» της ευρωζώνης) έχει ως προαπαιτούμενο το πρώτο (την κεντρική επίβλεψη των τραπεζών από την ΕΚΤ). Θα εφαρμοστεί το πρώτο μέτρο όμως έτσι ώστε να έχει ελπίδες το δεύτερο; Στις 30 Αυγούστου, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, ο κ. Schauble, έκανε κάτι το πολύ ενδιαφέρον: δημοσίευσε άρθρο του στην Financial Times στο οποίο φάνηκε να υποστηρίζει την δημιουργία μιας τέτοιας διεύθυνσης ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης εντός της ΕΚΤ. Λέω «φάνηκε» επειδή, αν διαβάσουμε προσεκτικά το άρθρο του γερμανού υπουργού, διαφαίνεται μια άλλη πρόθεση. Αυτό που ο Shakespeare ονόμαζε την στρατηγική του «να επιβεβαιώνεις μιαν αρχή περισσότερο μέσω της παραβίασής της παρά μέσα από την συμμόρφωση με αυτήν» («confirm in the breach rather than in the observance»)! Τι προτείνει ο κ. Schauble; Προτείνει ένα διττό σύστημα όπου η ΕΚΤ θα παρακολουθεί (όχι επιτηρεί!) περί τις 25 με 30 μεγάλες τράπεζες αφήνοντας τις υπόλοιπες στις εθνικές αρχές. Με άλλα λόγια, τράπεζες σαν αυτές που πτώχευσαν παταγωδώς (Dexia, Northen Rock, Bankia, Proton κλπ), ή σαν τις δικές μας, να μείνουν εκτός του ραντάρ της ΕΚΤ. Το ίδιο και για τις (αμαρτωλές) θυγατρικές της Deutsche Bank ή της BNP-Paribas, χωρίς γνώση και επίβλεψη των οποίων η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να διαγνώσει το πόσο υγιείς είναι οι μεγάλες αυτές τράπεζες (οι οποίες, ως γνωστόν, έχουν το κακό συνήθειο να ξεφορτώνουν όλα τα σκουπίδια τους στις θυγατρικές τους). Τι σόι επιτήρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα είναι αυτή που, τελικά, προτείνει ο κ. Schauble; Η απάντηση είναι απλή: ένα δήθεν σύστημα επιτήρησης που θα αφήσει τον έλεγχο των τραπεζών στις εθνικές αρχές (όπως σήμερα), εντείνοντας την διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών και ακυρώνοντας στην πράξη τα μέτρα 1&2 παραπάνω.
Όσο για το μέτρο 3, o κ. Draghi (από όσα διαρρέουν από την Φραγκφούρτη αυτές τις μέρες) έχει χάσει αυτόν τον αγώνα. Μπορεί να προσεταιρίστηκε τον κ. Asmussen (τον γερμανό που συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ) εναντίον του κ. Weideman (τον Πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας), ο οποίος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αγορά ομολόγων, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ (και με την ανοχή της κας Μέρκελ) υπέρ αγοράς ομολόγων των οποίων η διάρκεια δεν ξεπερνά τα δύο έτη. Όμως απέτυχε στα εξής σημαντικά σημεία:
(α) Να μην υπάρχει όριο στις αγορές αυτές (ώστε οι κερδοσκόποι να αποφύγουν να στοιχηματίσουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει πίσω πριν κάνουν εκείνοι πίσω).
(β) Να ανακοινωθούν τα μέγιστα spreads που θα «ανέχεται» η ΕΚΤ.
(γ) Να μην σχετίζονται οι αγορές αυτές με επισκέψεις της τρόικα (και αναφορές σαν αυτές που αναμένουμε σήμερα στην Ελλάδα) στις χώρες των οποίων τα ομόλογα θα αγοράζει η ΕΚΤ.
Χωρίς αυτά τα τρία, (α),(β) και (γ), το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ το οποίο σίγουρα θα ανακοινωθεί με φανφάρες αύριο θα αποτύχει. Για κάποιον καιρό τα spreads θα πέσουν, οι αγορές θα φανούν ενθουσιασμένες, οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι θα γράφουν ύμνους για το πως η Κρίση τελείωσε. Όμως για λόγους που είναι προφανείς από τα παραπάνω (και τους οποίους αναφέρω πιο διεξοδικά εδώ), τίποτα από αυτά που θα ανακοινωθούν αύριο δεν θα σταματήσουν την αποδόμηση της ευρωζώνης. Και ο κ. Draghi, είμαι πεπεισμένος, το γνωρίζει καλά.
Κλείνω με ένα ερώτημα: Γιατί δεν αφήνουν τον άνθρωπο να κάνει την δουλειά του; Γιατί ένιωσε την ανάγκη ο κ. Schauble να γράψει το άρθρο εκείνο στην Financial Times της 30ης Αυγούστου, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου της ΕΚΤ; Η δική μου απλή  απάντηση είναι (βλ. κι εδώ για μια μακροσκελέστερη έκδοση) ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία δεσμεύεται από τις γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες επ’ ουδενί δεν θέλουν να κοιτάξει κάποιος μη-γερμανός, κάποιος αδέκαστος γραφειοκράτης, τα λογιστικά τους βιβλία. Βλέπετε, οι γερμανικές τράπεζες ποτέ δεν κατάφεραν να «γεμίσουν» με πραγματικά κεφάλαια τις τεράστιες μαύρες τρύπες που αποκαλύφθηκαν το 2008. Καταφέρνουν να τις κρύβουν μέσα από τα πακέτα διάσωσης χωρών όπως η δική μας και με τις καταθέσεις που σπεύδουν από την Περιφέρεια να βρουν ασφαλές λιμάνι στην Φραγκφούρτη. Το τελευταίο που χρειάζονται οι τραπεζίτες που συνομιλούν καθημερινά με τον κ. Schauble είναι (Α) ένας μη γερμανός ελεγκτής που να εργάζεται για τον κ. Draghi και (Β) μια πραγματική λύση στην ευρωζωνική Κρίση που θα σταματήσει την ροή καταθέσεων στις, ουσιαστικά, πτωχευμένες τους τράπεζες.

(1) Δεν χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις αλλά αναφέρθηκε στον «κίνδυνο μετατροπής» (convertibility risk). Τι εννοούσε; Εννοούσε την «μετατροπή» των τιμών από ευρώ σε εθνικά ή νέα νομίσματα. Δηλαδή, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον υπαρκτό κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης.
--------------------------------------------------------------------------------------


Μεγάλος Αδελφός σε όλες τις καταθέσεις!

Μεγάλος Αδελφός σε όλες τις καταθέσεις!




Διάταξη-βόμβα, η οποία προβλέπει τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων με «έμμεσες τεχνικές ελέγχου», δηλαδή με μεθόδους αντικειμενικών κριτηρίων, περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι τεχνικές αυτές θα εφαρμόζονται, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος σε περιπτώσεις που προκύπτουν ενδείξεις για απόκρυψη σημαντικού ύψους εισοδημάτων, για διακίνηση «μαύρου χρήματος», για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και για παράνομο πλουτισμό.

Με τις νέες ελεγκτικές μεθόδους αντικειμενικών κριτηρίων οι φοροελεγκτικές αρχές αποκτούν το δικαίωμα πρόσβασης σε οικονομικά στοιχεία 8,5 εκατ. φυσικών προσώπων, τα οποία προστατεύονται από το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο..

Με βάση την τροπολογία αυτή, η εφορία από δω και πέρα δεν θα υπολογίζει το εισόδημα των φορολογουμένων μόνο με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται παράλληλα οι καταθέσεις των πολιτών, και θα καταγράφονται αναλυτικά οι καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους ελεύθερους επαγγελματίες.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος τρόπος ελέγχου θεωρείται αναγκαίος για να υπάρχει μια ισορροπημένης στρατηγική φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Πλέον, η εφορία μέσω των ειδικών προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα μπορεί να αναλύει σε βάθος τη ρευστότητα του φορολογούμενου και το βιοτικό του επίπεδο, ενώ όσον αφορά το θέμα των καταθέσεων οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις των φορολογουμένων για να δουν εάν υπάρχουν κρυφές δαπάνες ή και εισοδήματα και στην συνέχεια να επιβάλουν πρόσθετους φόρους στους παραβάτες.

Mε την τροπολογία ορίζεται πλέον ότι οι τεχνικές αυτές, δεν αφορούν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά όλους τους φορολογούμενους (πχ. μισθωτούς, εισοδηματίες κ.ά.).

Στη σχετική διάταξη ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το εισόδημα μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τη ρευστότητα του φορολογούμενου, την καθαρή θέση του (συνολική αξία περιουσίας) και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών του σε μετρητά.

Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ 30 βουλευτές και υπουργοί 

Στο μεταξύ, στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ βρίσκονται τριάντα πολιτικά πρόσωπα, κυρίως πρώην και νυν βουλευτές, αλλά και πρώην υπουργοί, για παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς ήδη διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα την τελευταία δεκαετία.

Ταυτόχρονα έχουν ανοιχτεί δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί των ελεγχομένων και συσχετίζονται τα ποσά και οι κινήσεις των λογαριασμών αυτών, με τα όσα ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr