Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

12 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΝ. ΜΑΡΙΝΗΣ-ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΟΛΟΓΗ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝ. ΜΑΡΙΝΗΣ:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΟΛΟΓΗ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗ ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΜΕ ΜΕ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ,  ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΥΒΟΜΕ (ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΗΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ) ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟΣΟΝ ΔΙ' ΕΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ, ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΑΣ, ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ HERCOLANO!
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΘΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙ! 
ΟΜΩΣ, ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΙ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ ΣΑΪΤ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟΝ (ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΜΕ ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΩΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ) ΣΧΕΤΙΚΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΜΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΡΓΙΟΝ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ, ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ, ΩΣ ΜΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!!

ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

1. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: "O πιστός δεν συνάπτει, επομένως, μια προσωπική σχέση με την θεότητα". ??? 
ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΟΡΙΣΘΗ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΝ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΠΤΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΤΗΤΑ!!!  ΑΛΛΟΙΩΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!! ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ, ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ??? "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ", ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ!!! Η ΦΡΑΣΙΣ ΑΥΤΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!!

2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: "Οι Θεοί των Ελλήνων δεν είναι πρόσωπα αλλά Δυνάμεις".??? ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ??? ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ "ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ"??? Ή ΤΙ ΑΛΛΟ???
ΟΜΩΣ, ΑΣ ΟΜΙΛΗΣΩΜΕ ΣΟΒΑΡΑ!
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΣΙΝ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΙ Ο ΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΖΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ! ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΝ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΟΣΜΩΝ! Η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΙΝ ΕΠ' ΑΥΤΟΥ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΗΝ ΥΦΗΝ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ!
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΟΥ ΕΔΙΔΑΞΑΝ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΙΕΧΩΒΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ! ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΝ ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ! ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΙΘΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ!!!

ΑΦΗΝΩ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΑΛΛΑ "ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ" ΟΠΩΣ Σε αυτόν τον τύπο θρησκείας το άτομο ως άτομο δεν κατέχει κεντρική θέση !!!! ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ!! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΣΙ!!! ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΣΤΙΣ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΙΟΥΔΑΪΣΜΟ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΟΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΟΜΟΔΟΞΩΝ, Η ΟΥΜΜΑ!!!

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΤΟΠΩΣ ή ΕΑΝ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΩΣ ΜΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!

ΟΜΩΣ, ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΟΛΟΓΗ! ΔΕΝ ΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!!!   

ΠΑΝ. ΜΑΡΙΝΗΣ

=============================
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ancient Greek mythology
Πέρα από το δέος και το θάμβος που προκαλεί το θείον, η Ελληνική θρησκεία εμφανίζεται ως μία ευρύτατη συμβολική κατασκευή, σύνθετη αλλά με συνοχή, που επιτρέπει στη σκέψη, όπως και στο συναίσθημα, να εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδά της, περιλαμβανομένης της λατρείας. Ο μύθος παίζει κι αυτός τον ρόλο του σ’ αυτό το σύνολο, όπως και οι τελετουργικές πρακτικές και οι μορφές με τις οποίες εικονίζεται το θείον. Μύθος, τελετουργία, εικαστική αναπαράσταση, αυτοί είναι οι τρεις τρόποι – λόγος, δράση, εικόνα – μέσω των οποίων δηλώνεται η θρησκευτική εμπειρία των Ελλήνων.
Κάθε Πάνθεον, όπως το Ελληνικό Πάνθεον, προϋποθέτει ένα πλήθος θεοτήτων, κάθε θεότητα έχει το δικό της ρόλο, το δικό της πεδίο, τους ιδιαίτερους τρόπους δράσης της, τη δική της μορφή εξουσίας. Οι θεότητες αυτές, οι οποίες στις μεταξύ τους σχέσεις συγκροτούν μια ιεραρχημένη κοινωνία Θεών, όπου οι ιδιότητες και τα προνόμια αποτελούν αντικείμενο μιας αρκετά αυστηρής κατανομής, αναγκαστικά περιορίζουν η μία την άλλη, ενώ ταυτόχρονα αλληλοσυμπληρώνονται.
Το θείον στον Πολυθεϊσμό δεν συνεπάγεται τη μοναδικότητα, αλλά ούτε την και την παντοδυναμία, την παντογνωσία, την αιωνιότητα ή το απόλυτο. Το πλήθος αυτό των Θεών βρίσκεται εντός του κόσμου, αποτελεί μέρος του. Οι Θεοί δεν δημιούργησαν τον κόσμο με μια πράξη η οποία, στην περίπτωση του ενός και μοναδικού θεού, δηλώνει την απόλυτη υπερβατικότητά του ως προς ένα έργο του οποίου η ύπαρξη εκπορεύεται ολοκληρωτικά από αυτόν. Οι Θεοί γεννιούνται από τον κόσμο. Το γένος εκείνων στους οποίους οι Έλληνες αφιερώνουν μια λατρεία, τη λατρεία των Ολύμπιων Θεών, εμφανίζεται ταυτόχρονα με το σύμπαν. Καθώς διαφοροποιείται και ταξινομείται, παίρνει την τελειωμένη μορφή του οργανωμένου κόσμου.
Υπάρχει, επομένως, μέρος του θείου στον κόσμο, όπως υπάρχει μέρος του κοσμικού στις θεότητες. Με τον τρόπο αυτό η λατρεία δεν θα μπορούσε να αναφέρεται σε ένα ον ριζικά υπερκόσμιο, του οποίου ο τρόπος ύπαρξης δεν θα είχε τίποτα κοινό με οτιδήποτε ανήκει στη φυσική τάξη, στο φυσικό σύμπαν, στην ανθρώπινη ζωή, στην κοινωνική ύπαρξη. Αντίθετα, η (πολυθεϊστική) λατρεία μπορεί να απευθύνεται σε κάποια άστρα, όπως η Σελήνη, ή στην Αυγή, στο φως του Ήλιου, στη Νύχτα, σε μια πηγή, σε ένα ποτάμι, σε ένα δένδρο, στην κορφή ενός βουνού, όπως και σε ένα συναίσθημα, ένα πάθος (Αιδώς, Έρως), σε μια ηθική ή νομική έννοια (Δίκη, Ευνομία). Όχι ότι πρόκειται κάθε φορά για θεότητες στην κυριολεξία, αλλά όλες, στον χώρο που τους ανήκει, δηλώνουν το θείον με τον ίδιο τρόπο που παριστάνει την θεότητα το λατρευτικό είδωλο.
Με την παρουσία του σε έναν κόσμο πλήρη Θεών, ο Έλληνας άνθρωπος δεν διακρίνει ως δύο αντίθετους χώρους το φυσικό και το υπερφυσικό. Και τα δύο παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα. Μπροστά σε κάποια φαινόμενα του κόσμου βιώνει το ίδιο αίσθημα ιερότητας που δοκιμάζει στη συναλλαγή του με τους Θεούς, κατά τις τελετές που τον φέρνουν σε επαφή μαζί τους.
Δεν πρόκειται για μια θρησκεία της φύσης, οι Θεοί των Ελλήνων δεν αποτελούσαν προσωποποιήσεις φυσικών δυνάμεων ή φαινομένων. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κεραυνός, η καταιγίδα, οι υψηλές κορυφές δεν είναι ο Δίας, αλλά του Διός. Του Διός που είναι πέραν αυτών, εφόσον τα περικλείει όλα στους κόλπους μιας Δύναμης που αγγίζει πραγματικότητες, όχι πλέον φυσικές, αλλά ψυχολογικές, ηθικές ή θεσμικές. Αυτό που κάνει μια Δύναμη θεότητα είναι το γεγονός ότι συγκεντρώνει υπό την εξουσία της μια πληθώρα «εκδηλώσεων», εντελώς διακριτών για μας, τις οποίες όμως ο Έλληνας οικειοποιείται διότι βλέπει σε αυτές την έκφραση μιας και μόνης εξουσίας που ασκείται στα πιο διαφορετικά πεδία. Αν ο κεραυνός ή υψηλές κορυφές είναι του Διός, αυτό συμβαίνει διότι ο Θεός εκδηλώνεται στο σύνολο του σύμπαντος κόσμου με όλα εκείνα τα στοιχεία που φέρουν την σφραγίδα μιας εμφανούς ανωτερότητας, μιας υπεροχής. Ο Δίας δεν είναι φυσική δύναμη. Είναι άρχων κυρίαρχος, κάτοχος εξουσίας με όλες τις μορφές που αυτή μπορεί να λάβει.
Ο πολυθεϊσμός των Ελλήνων δεν στηρίζεται σε κάποια «θεϊκή αποκάλυψη». Η προσκόλληση στη θρησκευτική παράδοση στηρίζεται στη χρήση (στα προγονικά ανθρώπινα έθιμα, τους νόμους). Όπως η γλώσσα, ο τρόπος ζωής, τα έθιμα του φαγητού και της ένδυσης, η στάση και η συμπεριφορά των ανθρώπων στις ιδιωτικές και δημόσιες συναναστροφές τους, έτσι κι η λατρεία δεν έχει ανάγκη άλλη αιτιολόγηση από την ύπαρξή της. Από την στιγμή που οι άνθρωποι την ασκούν, είναι ήδη αιτιολογημένη. Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες κατάφεραν εξαρχής να οργανώσουν τη σχέση τους με το θείον. Το να αποκλίνουν από αυτό θα σήμαινε αυτομάτως ότι παύουν ξαφνικά να είναι ο εαυτός τους.
Ανάμεσα στο θρησκευτικό από τη μία και το κοινωνικο-ιδιωτικό και πολιτικό από την άλλη, δεν υπάρχει, επομένως, αντίθεση ή ξεκάθαρη τομή, όπως επίσης δεν υπάρχει ανάμεσα σε υπερφυσικό και φυσικό, θεϊκό και κοσμικό. Η Ελληνική θρησκεία δεν συνιστά ένα τμήμα ξεχωριστό, κλεισμένο στα όριά του, το οποίο θα ερχόταν να επιβληθεί πάνω στην οικογενειακή, επαγγελματική, πολιτική ζωή ή πάνω στον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων, δίχως να συγχέεται με αυτά. Αν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε, όσον αφορά την αρχαϊκή και κλασσική Ελλάδα, για «θρησκεία της πόλεως», είναι διότι σε αυτήν το θρησκευτικό περιλαμβάνεται μέσα στο κοινωνικό και, αντίστοιχα, το κοινωνικό, σε όλα τα επίπεδα και στην ποικιλία των εκφάνσεών του, διαποτίζεται από το θρησκευτικό.
Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο συνέπειες. Σε αυτόν τον τύπο θρησκείας το άτομο ως άτομο δεν κατέχει κεντρική θέση. Δεν μετέχει στη λατρεία ως πρόσωπο, ως ένα ιδιαίτερο ον υπεύθυνο για τη σωτηρία της ψυχής του. Αναλαμβάνει τον ρόλο που του αναθέτει η κοινωνική του υπόσταση, άρχων, πολίτης, μέλος της φατρίας, γυναίκα ηλικιωμένη, νεαρό άτομο (αγόρι ή κορίτσι) στα διάφορα στάδια της ένταξής του στην ωριμότητα. Θρησκεία που καθιερώνει μια συλλογική τάξη και η οποία ενσωματώνει σε αυτήν, στη θέση που τους αρμόζει, τα διάφορα συστατικά της στοιχεία. Θρησκεία όμως που αφήνει εκτός πεδίου της την μέριμνα για τον καθένα ξεχωριστά ως πρόσωπο, την πιθανή αθανασία του, την μοίρα του πέραν του θανάτου.
Ακόμα και στα μυστήρια, όπως για παράδειγμα στα Ελευσίνια μυστήρια, όπου οι μυημένοι λαμβάνουν από κοινού την υπόσχεση για μια καλύτερη τύχη στον Άδη, δεν ασχολούνται με την ψυχή, δεν υπάρχει τίποτα που να φανερώνει έναν προβληματισμό γύρω από τη φύση της ψυχής ή μια σειρά πνευματικών ασκήσεων για τον εξαγνισμό της.
O πιστός δεν συνάπτει, επομένως, μια προσωπική σχέση με την θεότητα. Ένας Θεός υπερβατικός, ακριβώς επειδή βρίσκεται εκτός του κόσμου τούτου, μακριά από την επίγεια ζωή, μπορεί να βρει στα βάθη της ψυχής κάθε πιστού, αν η ψυχή του έχει κατάλληλα προετοιμαστεί από την θρησκεία, έναν χώρο πρόσφορο για επαφή και επικοινωνία. Οι Θεοί των Ελλήνων δεν είναι πρόσωπα αλλά Δυνάμεις. Η λατρεία τούς αποδίδει τιμές επειδή ακριβώς κατέχουν μια θέση υπεροχής. Αν και ανήκουν στον ίδιο κόσμο με τους θνητούς, αν κι έχουν κατά κάποιον τρόπο κοινή την καταγωγή τους, αποτελούν ένα γένος που, απαλλαγμένο από όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τα θνητά όντα -αδυναμία, μόχθους, πάθη, αρρώστιες, θάνατο-, δεν ενσαρκώνει το απόλυτο ούτε το αιώνιο, αλλά το σύνολο των αξιών που αποτελούν τα αγαθά της ύπαρξής μας πάνω σ’ αυτήν την γη, την ομορφιά, τη δύναμη, την αιώνια νεότητα, μια ζωή γεμάτη δόξα και λαμπρότητα. Το να λέει κανείς ότι η σφαίρα του πολιτικού είναι διαποτισμένη από το θρησκευτικό στοιχείο, ισοδυναμεί με το να αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι και η σφαίρα του θρησκευτικού είναι συνδεδεμένη με το πολιτικό στοιχείο. Κάθε αξίωμα έχει έναν χαρακτήρα ιερό, αλλά και κάθε ιερατικό αξίωμα προέρχεται από την κοσμική εξουσία. Αν οι Θεοί είναι Θεοί της πόλεως, εντούτοις είναι η συνέλευση του λαού που έχει τον πρώτο λόγο στη διοίκηση των Ιερών, των υποθέσεων δηλαδή που αφορούν τους Θεούς, όπως και τη διοίκηση των ανθρώπων. Αυτή είναι που καθορίζει το θρησκευτικό ημερολόγιο, που εκδίδει νόμους οι οποίοι ρυθμίζουν τα Ιερά, που αποφασίζει για την διοργάνωση των εορτών, για τη διοίκηση των Ναών, για την προσφορά των Θυσιών, για την ένταξη νέων Θεών, καθώς και για τις τιμές που πρέπει να τους αποδοθούν.
Ακόμα και κατά τον 6ο και 5ο αιώνα π.χ., όταν η επίσημη λατρεία κυριαρχεί στο σύνολο της θρησκευτικής ζωής των πόλεων, δεν απουσιάζουν από κοντά της, στις παρυφές της, τάσεις λίγο ως πολύ περιθωριακές με προσανατολισμό διαφορετικό. Η ίδια η θρησκεία της πόλεως, αν και υπαγορεύει τις θρησκευτικές συμπεριφορές, δεν μπορεί να διασφαλίσει πλήρως την κυριαρχία της παρά παραχωρώντας, μέσα στους κόλπους της, έναν χώρο στις μυστηριακές λατρείες και ενσωματώνοντας, για να συμπεριλάβει και αυτήν, μια θρησκευτική εμπειρία όπως είναι η διονυσιακή λατρεία, της οποίας το πνεύμα είναι τελείως αντίθετο από το δικό της.
www.ellinikoarxeio.com

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ---Πυρήνας Λιβαδειάς---Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας

Ψηλά τις Σημαίες, Συναγωνιστές! Δεν θα τους προσκυνήσουμε




Όταν ο υπουργός “Προστασίας’’ του Πολίτη διακηρύσσει από βήματος της Βουλής, το τσάκισμα των “ταγμάτων εφόδου’’ της Χρυσής Αυγής, όμως τσακίζεται στα βράχια της αλαζονείας του, όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαγγέλλει νομικό αγώνα για να τεθεί εκτός νόμου το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα, όμως ναυαγεί πριν καν σαλπάρει, όταν οι πληρωμένοι καθεστωτικοί χαφιέδες της δημοσιογραφικής αγέλης λασπολογούν τον Ελληνικό Εθνικισμό, όμως πνίγονται στα λύματα του καπιταλιστικού και μαρξιστικού τους βόθρου, τότε έρχεται η λύση των βομβών.
Όπως ακριβώς σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ αναλαμβάνουν δράση, όταν αποτυγχάνει η “δημοκρατική’’ διπλωματία των σιωνιστών, έτσι και στην Ελλάδα, οι τρομοκράτες αποτελούν τους «φύλακες» του Καθεστώτος, τους «ελεγκτές» των ιδεολογικών φρονημάτων, απέναντι στους εχθρούς του κράτους της σαπίλας και της διαφθοράς. Μιλώντας εναντίον του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος, ένας θλιβερός ανθρωπάκος, βουλευτής του κόμματος που χρηματίστηκε –αποδεδειγμένα- από τη Siemens, ενός κόμματος που κατέκλεψε τον ιδρώτα και τους κόπους του Ελληνικού Λαού, είχε δηλώσει μέσα στο κοινοβούλιο: “η Δημοκρατία θα νικήσει’’!
Όπου δημοκρατία, τα ορφανά του Μαρξ και του Τρότσκι που στελέχωσαν το σοσια-ληστρικό ΠΑΣΟΚ, εννοούν το Καθεστώς εκείνο το οποίο αγκομαχά με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τα κεκτημένα του. Να συντηρήσει δηλαδή, τη σημερινή πραγματικότητα της τοκογλυφικής και φοροεισπρακτικής επιδρομής, το καθεστώς των εργολάβων, των μεγαλοεκδοτών-καναλαρχών και των τραπεζιτών. Αυτή τη δημοκρατία υπηρετούν οι διεφθαρμένοι. Ε λοιπόν αυτή η δημοκρατία στην οποία πιστεύει η μεταπολιτευτική κάστα των Προδοτών, θα συντριβεί μπροστά στην ανυποχώρητη Θέληση των Εθνικιστών. Η “δημοκρατία’’ τους, η δημοκρατία των βομβών θα ηττηθεί, η Πατρίδα θα νικήσει!
Αν νομίζουν οι προσκυνημένοι, ότι με βόμβες θα τρομάξουν εκείνους που δεν προσκύνησαν ποτέ, είναι βαθύτατα γελασμένοι. Φτύνουμε κατάμουτρα τον πολιτικό τους καθωσπρεπισμό, φτύνουμε την μεταπολιτευτική τους δικτατορία, φτύνουμε και τα μαρξιστικά σκυλιά τους, τα οποία εκτελώντας τις εντολές των καπιταλιστών, τοποθετούν νύχτα βόμβες σε Τοπικές Οργανώσεις του Κινήματός μας. Όσο κι αν επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν την Θέληση του Ελληνικού Λαού, είναι αδύνατο να κρύψουν τον δικό τους τρόμο, από την επέλαση του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος. Κι επειδή η ηλιθιότητά τους, απεδείχθη περίτρανα στο πρόσφατο παρελθόν, όταν οι βόμβες έσκαγαν στα ίδια τους τα χέρια, εμείς οι Εθνικιστές τους το δηλώνουμε ευγενικά: μη ρισκάρετε δειλοί, άδικος κόπος. Κοιτάξτε γύρω σας! Δείτε παντού τις Σημαίες μας να ανεμίζουν περήφανα, δείτε τις Φάλαγγές μας να βαδίζουν σε μιαν ακλόνητη Ενότητα και μια σιδηρά Πειθαρχία! Νιώστε εχθροί: Ερχόμαστε και η Γη τρέμει!
Είχαν την ψευδαίσθηση, ύστατη ελπίδα των απελπισμένων, πως εισερχόμενοι οι Εθνικιστές στο κοινοβούλιο, θα μαλακώσουν, θα γίνουν πιο διαλλακτικοί, θα αλλάξουν, θα τους προσεταιριστούν... Ατύχησαν! Γκρεμίστηκε πολύ γρήγορα και το τελευταίο ψήγμα πεποίθησης, πως θα τους δώσουμε τα χέρια, προδίδοντας το Λαό μας. Όμως όχι! Τα δικά μας χέρια, παρέμειναν καθαρά, ένδειξη της αποφασιστικοτητός μας, να λογαριαστούμε μια και καλή με το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα της Προδοσίας και τα ανδρείκελά του.
Και τι είναι οι βόμβες τους, αν όχι τα παράσημα Τιμής, στη μακροχρόνια αγωνιστική Πορεία του Κινήματός μας; Όταν το Κίνημα, εκκίνησε στον ωραίο αυτό Αγώνα, γνώριζε πως δε θα αντιμετωπίσει τον εχθρό με πολιτικό διάλογο. Ο πολιτικός διάλογος, απαιτεί αντίπαλο πάνω απ’ όλα έντιμο. Εκείνων όμως η ιστορία, βρίθει παραδειγμάτων ανεντιμότητος και βρωμιάς. Δεν επιδιώκουν την ήττα μας στο ιδεολογικό πεδίο. Επιθυμούν διακαώς την βιολογική μας εξόντωση. Το ίδιο ακριβώς που ήθελαν και οι παππούδες τους και το κυνήγησαν κατά τον συμμοριτοπόλεμο του 1944-49. Οι παππούδες τους όμως, δε τους δίδαξαν τι παθαίνει όποιος στρέφεται κατά του Ελληνικού Έθνους. Εάν χρειαστεί, το Ελληνικό Αίμα θα τους ξαναδώσει ένα μάθημα. Μόνο που αυτή τη φορά, οι προοπτικές για εκείνους είναι χειρότερες: διότι τώρα, δεν υπάρχουν οι “σοσιαλιστικές δημοκρατίες’’ της Αλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας για να τρέξουν να κρυφτούν. Τώρα υπάρχει μόνο η Ελληνική Οργή για να σκορπίσει φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!
Όπως ήταν αναμενόμενο, ουδεμία υπήρξε καταδίκη, της τρομοκρατικής βομβιστικής επιθέσεως στα γραφεία της Τοπικής Οργανώσεως στη Δυτική Αττική. Και είναι τούτο φυσικόν, διότι δεν εθίχθησαν τα συμφέροντα κάποιου εκ των κομμάτων του μεταπολιτευτικού συνεταιρισμού, μήτε τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Άφαντος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Άκρα του τάφου σιωπή, όμοια μ’ εκείνη που διακρίνει τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, όταν οι ορδές των λαθροεισβολέων, σκοτώνουν τον Ελληνικό Λαό με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του Καθεστώτος. Άλλη μια απόδειξη, ότι ο Ελληνικός Λαός και το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα, βιώνουν κατά τον ίδιο τρόπο την ανθελληνική τρομοκρατία του Καθεστώτος της Μεταπολιτευτικής πανούκλας.
Είναι πραγματικά λυπηρό, οι ιδεολογικοί μας εχθροί να αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και αντί επιχειρημάτων, να επιδοκιμάζουν δια της εκκωφαντικής σιωπής, την πρακτική της σταλινικής τρομοκρατίας. Είναι όμως χαρμόσυνο το γεγονός της παντελούς αδυναμίας τους, να αντιπαρατεθούν με τον μαχόμενο Ελληνικό Εθνικισμό. Ξεβρακώσαμε τους βασιλείς της διαφθοράς και της Προδοσίας, τους απομυθοποιήσαμε, δε μένει παρά να τους θάψουμε πολιτικώς και ιδεολογικώς.
Αποτελεί βεβαίως πρόκληση μεγίστου βαθμού, το γεγονός ότι, ένα νόμιμο Πολιτικό Κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται σήμερα από ένα εκατομμύριο Έλληνες και το οποίο γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στόχος των τρομοκρατών του Καθεστώτος, στερείται της αστυνομικής φύλαξης των βουλευτών του. Την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής το στερούνται, το δικαίωμα αυτό απολαμβάνουν οι βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων, πρώην πολιτικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι. Δυνάμεθα ως εκ τούτου, να εξάγουμε ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο συμπέρασμα: δεν είναι η απειλή των τρομοκρατών που καθιστά αναγκαία την φύλαξη των δημοσίων προσώπων, διότι σε αυτή την περίπτωση, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα είχαν αστυνομική προστασία. Αντιθέτως, είναι ο φόβος της λαϊκής αντίδρασης και οργής εκείνος που επιτάσσει την φύλαξη όλων των υπολοίπων δημοσίων προσώπων. Για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον σε οποιοδήποτε από τα στελέχη του Κινήματος, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός “Προστασίας’’ του Πολίτη, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη.
Τα είκοσι και πλέον έτη, μέσα στα οποία το Κίνημά μας, γνώρισε τις βομβιστικές επιθέσεις του κόκκινου παρακράτους, τις παράνομες αντισυγκεντρώσεις των κρατικοδίαιτων αριστεριστών, τη συνομωσία της σιωπής αλλά και τη λάσπη των μέσων ενημερώσεως, τις απειλές και τις διώξεις του ανθελληνικού Κράτους, καταδεικνύουν ότι το Κίνημα βαδίζει στο σωστό δρόμο. Έχουν κατ’ επανάληψη οι “δημοκράτες’’ επιχειρήσει να μας σκοτώσουν. Απέτυχαν. Εμείς οι Εθνικιστές όμως γνωρίζουμε, πως ότι δε μας σκοτώνει, μας κάνει περισσότερο δυνατούς. Κι αν κάτι συσσωρεύεται μέσα μας, συνεπεία των τρομοκρατικών επιθέσεων, δεν είναι ο φόβος. Τουναντίον, είναι η αποφασιστικότητα που ξεχειλίζει και η Πίστη μας που ατσαλώνεται. Το Καθεστώς της Προδοσίας ΠΡΕΠΕΙ και ΘΑ συντριβεί με πάταγο. Κι όταν στη θέση του καταρρέοντος σημερινού οικοδομήματος της μεταπολιτευτικής απάτης, οικοδομήσουμε το Λαϊκό και Εθνικό Κράτος, τότε και μόνον τότε, θα αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των εχθρών μας.
Καθημερινά καθίσταται ξεκάθαρο, ότι ο Πόλεμος με το Καθεστώς, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για εμάς, όσο και για εκείνους. Για εμάς, διότι αν πέσουμε, θα πέσει μαζί μας το ενδοξότερο Έθνος της γης. Για εκείνους, διότι αν ηττηθούν, λύονται τα δεσμά της κοινοβουλευτικής δικτατορίας που πνίγουν το Λαό μας, διότι θα απολέσουν τα προκλητικά τους προνόμιά τους, διότι θα σημάνει το τέλος της διεφθαρμένης και προδοτικής μεταπολίτευσης. Να γιατί εμείς οι Εθνικιστές, έχουμε χρέος να διαγράψουμε τις λέξεις “ήττα, ανακωχή, υποχώρηση’’ από τα λεξιλόγιά μας. Μπροστά μας, βρίσκεται με ορθάνοιχτα τα φτερά της, η Θεά της Νίκης. Καθήκον μας να την ακολουθήσουμε σε έναν Αγώνα δύσκολο, μα συνάμα ωραίο και αναγκαίο, όσο τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει για το Κίνημά μας αλλά και για ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος, άλλος δρόμος από εκείνον του Εθνικού Καθήκοντος, το δρόμο που οδηγεί στην ολοκληρωτική συντριβή των συνασπισμένων δυνάμεων των εχθρών μας. Νίκη με κάθε τίμημα, είναι το σύνθημα που πρέπει να αντηχεί στις πόλεις και τα χωριά της Πατρίδος, σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης όπου βρίσκονται Εθνικιστές!
Ψηλά τις Σημαίες Σύντροφοι της Δυτικής Αττικής, ψηλά τις Σημαίες Συναγωνιστές σε όλη την Ελλάδα! Όσες βόμβες κι αν βάλουν, τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να σταματήσει την απαρέγκλιτη Πορεία του Κινήματος προς την Τελική Νίκη! Ζυγώνει η μέρα που όλοι οι δρόμοι θα είναι ελεύθεροι για την Ελληνική Νεολαία! Εκείνοι που τρέμουν ήδη, είναι οι φιλελεύθεροι και οι μαρξιστές εχθροί μας: διότι και από τα συντρίμμια ακόμη των γραφείων μας καίει άσβεστη η Ιερή Φλόγα της Εθνικιστικής μας Πίστεως και αναδύεται υπέρλαμπρη η δύναμη της Θελήσεώς μας για καθολική επικράτηση επί των ανθελλήνων. Περιφρονούμε τους δούλους του Καθεστώτος και προχωρούμε Εμπρός, πάντα Εμπρός, μέχρι την Τελική Νίκη του Ελληνικού Λαού!
Στο Καθεστώς της Προδοσίας, στο Κράτος και το παρακράτος της Αριστεράς και της Δεξιάς, αποκρινόμαστε με Ελληνική Τιμή και Εθνικιστική Περηφάνια:
NON SERVIAM(δε θα σε υπηρετήσω)!

ΝΤΡΟΠΗ: Σβήνουν τον Συμμοριτοπόλεμο από την Ιστορία

ΝΤΡΟΠΗ: Σβήνουν τον Συμμοριτοπόλεμο από την Ιστορία


Είναι γνωστό πως μεταπολιτευτικά έχουν ξοδευτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, από πλευράς (ανθ)ελληνικού κράτους, προκειμένου να διαγραφεί η Ιστορική Μνήμη σχετικά με τον Συμμοριτοπόλεμο. Στην προσπάθεια αυτή, όπως και σε όλα τα προσκυνήματα υπέρ της αριστεράς, πρωτοστατούσει και όπως φαίνεται πρωτοστατεί η λεγόμενη δεξιά παράταξη, της Νέας Δημοκρατίας. 
Από την μεταπολίτευση και ύστερα ακόμα και τα αρχεία του Στρατού πολτοποιούνται, προκειμένου να σβηστεί αυτή η περίοδος από την Ελληνική Ιστορία, στην προσπάθεια όχι μόνο να αθωωθεί η αριστερά, αλλά και να ηρωοποιηθεί, αφού η λεγόμενη "εθνική παράταξη" υποχρεώνεται σε ενοχική στάση, ενώ αντιθέτως η αριστερά είναι ελεύθερη να παραποιεί και να εμπαίζει την Εθνική Μνήμη. 
Τελευταία πράξη σε αυτή την ύβρι το επίσημο βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με την πλήρη ιστορία της. Στο βίντεο που παραθέτουμε μπορεί να δείτε ιδίοις όμμασι το ότι από την "ιστορία" της Πολεμικής Αεροπορίας απουσιάζει επιδεικτικά η περίοδος του Συμμοριτοπολέμου. Μπορείτε να δείτε στο βίντεο ότι αμέσως μετά την λήξη της αναφοράς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διακτινιζόμαστε χρονικά στο 1950 και τον πόλεμο της Κορέας. 
Ντροπή και αίσχος σε όσους καρεκλοκένταυρους της τριμερούς συγκυβέρνησης έδωσαν την πολιτική εντολή για αυτό το αίσχος και σε όσους υποτακτικούς τους την εκτέλεσαν. Το Αίμα και η Θυσία των Αθάνατων Νεκρών, των Ηρώων αυτού του Έθνους ΔΕΝ μπορούν να σβηστούν από μικρούς ανθρώπους.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συνεχίζεται η κατάρρευση της οικοδομής


Συνεχίζεται η κατάρρευση της οικοδομής




Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κατάρρευση στο χώρο της οικοδομής, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε περαιτέρω κατά 46,6%, ενώ η μείωση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα προοιωνίζεται συνέχιση της καθοδικής πορείας το προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Σεπτέμβριο εφέτος το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 1.438 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 280,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.245,6 χιλιάδες m3 όγκου και παρουσίασε μείωση κατά 60,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 55,9% στην επιφάνεια και κατά 46,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Ως αποτέλεσμα, το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου εφέτος η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 32,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 27,9% στην επιφάνεια και κατά 26,3% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2011.
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επτά στα 10 ευρώ δηλώνονται από μισθωτούς – συνταξιούχους!!!

Επτά στα 10 ευρώ δηλώνονται από μισθωτούς – συνταξιούχους!!!

Πηγή:www.capital.gr


Του Σπύρου Δημητρέλη
Παρά την ύφεση στην οικονομία το 2010, η επιβολή των τεκμηρίων διαβίωσης αύξησε σημαντικά τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό όμως δεν ήταν επαρκές για αν αντισταθμίσει τη μεγάλη μείωση κερδών των επιχειρήσεων και να αποτρέψει τη σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τα εισοδήματα του 2010. 

Σήμερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε στην δημοσιότητα το πλήρες στατιστικό δελτίο φορολογικών δεδομένων οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα 2010) από το οποίο προκύπτουν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα συμπεράσματα: 

- Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 2010 συνολικό εισόδημα 81,81 δισ. ευρώ και τους βεβαιώθηκε συνολικό φόρος 5,73 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα ποσοστά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 70,22% του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε στην οικονομία (το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 70,18%) και τους βεβαιώθηκε το 55,09% του συνολικού φόρου (το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 55,54%). Σε σχέση με τα εισοδήματα του 2009 προκύπτει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 2010 αυξημένο εισόδημα κατά 597 εκατ. ευρώ. 

- Οι λοιποί φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα (π.χ. επαγγελματίες) δήλωσαν το 2010 συνολικό εισόδημα 21,88 δις. ευρώ ή το 16,79% του συνόλου. Από αυτό προκύπτει ότι δήλωσαν αυξημένο εισόδημα κατά 2,45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Το 2010 τους βεβαιώθηκε συνολικός φόρος 1,99 δισ. ευρώ ή το 15,79% του συνόλου έναντι 1,6 δις. ευρώ ή το 15,44% το 2009. Η αύξηση στο δηλούμενο εισόδημα συνδέεται με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και το λεγόμενο «κίνημα των αποδείξεων». Τα στοιχεία αποδεικνύουν ανάγλυφα το εύρος της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών.


ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ 13% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ!!!
- Οι επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα παρουσίασαν το 2010 σημαντική μείωση τόσο στο δηλούμενο εισόδημα (12,8 δις. ευρώ έναντι 15 δις. ευρώ το 2009) όσο και στον βεβαιούμενο φόρο (3,62 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ το 2009). 

- Από τα στοιχεία προκύπτει ότι συνολικά στην οικονομία το 2010 δηλώθηκε εισόδημα 116,5 δις. ευρώ και βεβαιώθηκε φόρος 10,4 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα στοιχεία του 2009 είναι συνολικό εισόδημα 115,7 δις. ευρώ και φόρος 10,4 δισ. ευρώ. 

- Από τα 100 ευρώ φόρο εισοδήματος που βεβαιώνεται στην Ελλάδα τα 55 ευρώ καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, τα 15,4 ευρώ ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κα και τα 29,5 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις.


Πηγή:www.capital.gr

Βρετανία: Μουσουλμάνος έσφαξε την χριστιανή πρώην φίλη του με 13 μαχαιριές, επειδή δεν δεχόταν το παιδί τους να ασπαστεί το Ισλάμ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Βρετανία: Μουσουλμάνος έσφαξε την χριστιανή πρώην φίλη του με 13 μαχαιριές, επειδή δεν δεχόταν το παιδί τους να ασπαστεί το Ισλάμ


Στις βρετανικές φυλακές οδηγήθηκε χθες ένας Νιγηριανός μουσουλμάνος που έσφαξε με 13 μαχαιριές την πρώην φίλη του που ήταν χριστιανή, η οποία τον είχε χωρίσει καθώς δεν δεχόταν η κόρη τους να ασπαστεί το Ισλάμ.

Η 32χρονη Esther Arogundade, δέχθηκε επίθεση με κουζινομάχαιρο από τον Shola Adebiyi (φώτο) ο οποίος είχε θυμώσει που είχε συνδεθεί με έναν άλλο άνδρα, αφότου χώρισαν.

Ο Adebiyi δήλωσε ότι πρώτα ήπιε ένα καθαριστικό φούρνου, σε μια προσπάθεια να αυτοκτονήσει και τηλεφώνησε στο νέο φίλο της Εσθήρ για να του πει ότι δεν θα την ξαναδεί ποτέ, αλλά μετά φαίνεται, άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να την σκοτώσει.

Η αστυνομία διέρρηξε το σπίτι της Arogundade, μητέρας δύο παιδιών, στο Salford του Greater Manchester και την βρήκε νεκρή στο πάτωμα της κουζίνας με πολλαπλές μαχαιριές στην πλάτη και στον θώρακα.

Ο Adebiyi φυλακίστηκε με απόφαση του Βασιλικού Δικαστηρίου του Manchester σε ποινή 20 χρόνων και μισό μετά την ομολογία του για την δολοφονία.

Το δικαστήριο άκουσε πώς η Εσθήρ γνωρίστηκε με τονAdebiyi το 2007 και ότι από την σχέση τους απέκτησαν μια κόρη τώρα ηλικίας δύο ετών, αλλά χώρισαν πέρυσι μετά από αρκετούς καβγάδες.

Ο Εισαγγελέας Rob Hall δήλωσε: «Οι διαφωνίες αυτές αναφλέγονταν από διαφορές απόψεων πάνω στην θρησκεία της κόρης τους - ο κατηγορούμενος ήθελε να το κορίτσι να εγκαταλείψει τον χριστιανισμό και να ασπαστεί το Ισλάμ, αλλά Εσθήρ ήταν τακτικό μέλος χριστιανικής εκκλησίας.

«Υπήρχαν επίσης διαφωνίες σχετικά με οικονομικά ζητήματα και την φροντίδα των παιδιών».

Τον περασμένο Μάρτιο η Εσθήρ, η οποία είχε επίσης μια κόρη εννέα ετών που ζει στη Νιγηρία από προηγούμενη σχέση, άρχισε μια φιλία με ένα άλλο άντρα, με το όνομαAlabi.

Κατά την επίσκεψή στην οικογένειά του στην Αφρική, οAlabi έλαβε ένα απειλητικό τηλεφώνημα από τον Adebiyi, που του διεμήνυε ότι θα τον σκότωνε αν επέστρεφε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Εισαγγελέας πρόσθεσε: «Ο κ. Alabi επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η σχέση με την Εσθήρ προχώρησε.

Στις 26 Ιουνίου, ο Adebiyi πήρε από το ντουλάπι της εργασίας του ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας και περίμενε την Εσθήρ και την κόρη τους να πάνε στο σπίτι τους.

Αφού σκότωσε την Εσθήρ πήρε έναν φίλο του τηλέφωνο και ομολόγησε την πράξη του.

Ο φίλος του πήγε στο σπίτι και είδε τον Adebiyi να βγαίνει από το σπίτι φορώντας ένα ματωμένο μπλουζάκι και κρατώντας ένα μεγάλο μαχαίρι.

Μετά έριξε το μαχαίρι σε κοντινούς θάμνους.

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας του ManchesterAndrewTattersall, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη τραγωδία στην υπόθεση είναι ότι ένα νεαρό κορίτσι έχει πλέον στερηθεί και τους δύο γονείς του.

«Η μητέρα της σκοτώθηκε σε μια εκδικητική, βίαιη επίθεση και καμία καταδίκη δεν μπορεί να τη φέρει πίσω." 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

Αλκοολούχα Ποτά 2012: Επικίνδυνη καθίζηση του κλάδου από την αύξηση της φορολογίας



Αλκοολούχα Ποτά 2012: Επικίνδυνη καθίζηση του κλάδου από την αύξηση της φορολογίας, την αλματώδη εξάπλωση του λαθρεμπορίου και τον περιορισμό της κατανάλωσης
       

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης κατά την διάρκεια των οποίων η πλατειά μάζα της κοινωνίας στενάζει ή γονατίζει κάτω από το βάρος των πολλών προβλημάτων και η καταναλωτική δαπάνη συρρικνώνεται ραγδαία, υπάρχει και μια κατηγορία «πολιτών» που θησαυρίζει σε βάρος των ταμείων του κράτους και της υγείας του κοινωνικού συνόλου, αξιοποιώντας στο έπακρο την ανεπάρκεια ή την ανικανότητα των υφιστάμενων κρατικών μηχανισμών ελέγχου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά και ας τα προσαρμόσουμε στα δεδομένα που επικρατούν στην χώρα μας στον τομέα των Αλκοολούχων Ποτών την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Αλκοολούχα είναι τα υγρά ποτά που περιέχουν αλκοόλη (Οινοπνευματώδη Ποτά) τα οποία διαχωρίζονται σε τρείς βασικές κατηγορίες:
(1)    Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται όσα ζυμώνονται, δηλαδή όσα ποτά παράγονται με αλκοολική ζύμωση αμυλούχου ή σακχαρούχου πρώτης ύλης, όπως το κρασί ή η μπύρα που αποτελούν και τους τυπικούς εκπροσώπους της κατηγορίας αυτής. Τα ποτά αυτά δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 18 αλκοολικούς βαθμούς για τον απλούστατο λόγο ότι πέρα από το όριο αυτό δεν υπάρχει αλκοολική ζύμωση αφού  μέχρι τους 18 βαθμούς σταματάει η δράση των μυκήτων που προκαλούν την ζύμωση.
(2)    Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται τα ποτά στα οποία η αλκοολική ζύμωση της πρώτης ύλης ακολουθείται από απόσταξη σε ειδική συσκευή (αποστακτήρας ή καζάνι). Οι πιο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας αυτής είναι τα δημοφιλή εγχώρια παραγόμενα (ούζοτσίπουρο) και τα εισαγόμενα ποτά (ουίσκυ,  βότκατζιν και δεκάδες άλλα).
(3)   Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τα ηδύποτα, δηλαδή τα ποτά που παρασκευάζονται τεχνητά με την ανάμειξη προκαθορισμένης ποσότητας αιθυλικής αλκοόλης, νερού, αρωματικών και χρωστικών υλών (φυτικής ή και μη φυσικής προέλευσης) καθώς επίσης και γλυκαντικών ουσιών. Φυσικά, ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι τα διάφορα λικέρ.
Με την ραγδαία γιγάντωση της οικονομικής κρίσης, την «κηδεμονία» της Ελλάδος από μαθητευόμενους μάγους που υπαγορεύουν στην χώρα μας (ηθελημένα;) άχρηστες και αποτυχημένες  «συνταγές», επιβλήθηκαν υπέρογκοι φόροι και στα Αλκοολούχα Ποτά με την αφελή προσδοκία πως τα «οφέλη» θα ήταν ευθέως ανάλογα των οικονομικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι δραματικά διαφορετικό γιατί οι «παράπλευρες απώλειες» των υπέρογκων φόρων δεν είναι μόνο δυσανάλογα μεγάλες ή υπερβολικά σκληρές αλλά «ευνοούν» και την αλματώδη ανάπτυξη του λαθρεμπορίου που κυριολεκτικά οργιάζει !!
Όπως είναι γνωστό, η Οδηγία 92/83/ΕΟΚ καθορίζει τους ελάχιστους συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  που επιβάλλεται στα Αλκοολούχα Ποτά ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Δηλαδή ποτά με χαμηλό ποσοστό οινοπνεύματος φορολογούνται λίγο (όπως η μπύρα με εξαίρεση τους μικρούς ζυθοποιούς που δεν πληρώνουν ειδικό φόρο) ή  και  καθόλου (όπως το κρασί με σημαντική εθνική παραγωγή και τεράστια σημασία για την αγροτική οικονομία – ακόμα και χωρίς φόρο οκτώ στις δέκα μεγαλύτερες οινοβιομηχανίες της χώρας μας είναι ζημιογόνες, βλπ. σχετικό άρθρο εδώ). Αντίθετα, ποτά με υψηλό ποσοστό οινοπνευματικού βαθμού φορολογούνται σημαντικά – τα τοπικά, εγχώρια παραγόμενα ποτά (Ούζο, Τσίπουρο, Αποστάγματα) με το 50% του φόρου που επιβάλλεται στα εισαγόμενα. Η Κοινοτική Οδηγία αιτιολογεί τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) σαν αποτρεπτικό «όπλο» ή σαν αποθάρρυνση της κατανάλωσης λόγω των αρνητικών συνεπειών που μπορούν να προκληθούν στην υγεία, από την υπερβολική τους κατανάλωση καθώς και των επιβαρυντικών οικονομικών συνεπειών για την αποκατάστασή της.
Στην Ελλάδα πριν από την οικονομική κρίση (2008) ο ΕΦΚΟΠ βρισκόταν στα 1.135 Ευρώ / 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης ενώ το καλοκαίρι του 2010 έφθασε αισίως τα 2.550 Ευρώ / 100 λίτρα, δηλαδή αυξήθηκε κατά 125% μέσα σε δύο χρόνια!
Το αποτέλεσμα του υπερδιπλασιασμού του  ΕΦΚΟΠ και της αύξησης του ΦΠΑ από 19 σε 23% ήταν το παραδοσιακό μας Ούζο ή το Τσίπουρο να «σκαρφαλώσουν» στα 8 (τουλάχιστον) Ευρώ ανά φιάλη 700 γραμμαρίων, το δε εισαγόμενο «εθνικό» μας ουίσκινα εκτοξευτεί στα 18 (και βάλε) Ευρώ!


Το 2010 σύμφωνα με στοιχεία του IWSR (The International Wine and Spirit Record) που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ  (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) η μπύρα υποχώρησε στην χώρα μας κατά 2%, το κρασί κατά 5%, τα τοπικά αποστάγματα (κυρίως με γλυκάνισο) κατά 6%, το ουίσκι κατά 23,7% και τα λικέρ κατά 25,7%. Η κατάσταση στην Ελλάδα το 2011 (έτος πλήρους εφαρμογής της υπερφορολόγησης) επιδεινώθηκε ραγδαία και το 2012 παρουσιάζει μια τόσο μεγάλη καθίζηση ώστε απειλεί πλέον ευθέως την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. Αυτό προκύπτει από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των σημαντικότερων εταιριών καλύπτοντας τόσο τα εισαγόμενα Αλκοολούχα ποτά όσο και τα εγχώρια παραγόμενα. Οι πιο σημαντικές αιτίες της επικίνδυνης αυτής καθίζησης είναι τρείς:
(1)    Στην υπερβολική αύξηση του ΕΦΚΟΠ ο οποίος σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε τις τελικές τιμές των νόμιμα φορολογημένων Αλκοολούχων Ποτών σε απρόσιτα ύψη. Οι αντίστοιχοι φόροι στην γειτονική μας Βουλγαρία βρίσκονται μόλις στο 25% των Ελληνικών φόρων, ενώ σε «ανταγωνίστριες» τουριστικές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο) στο 50% περίπου!
(2)   Στην ραγδαία συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης σαν φυσική συνέπεια της οικονομικής κρίσης που επέφερε περιορισμό των εισοδημάτων, ανεργία, έκτακτα χαράτσια κ.π.α. Το συρρικνωμένο εισόδημα των Ελλήνων κατευθύνεται πλέον σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς και σε φθηνότερα «υποκατάστατα» ποτά (μπύρα, κρασί) ή απλά….. νεράκι του Θεού!
(3)    Στον ανεξέλεγκτο καλπασμό του λαθρεμπορίου, το οποίο με την υπερβολική αύξηση του ΕΦΚΟΠ πολλαπλασιάζει τα κέρδη του σε βάρος της υγείας μας και των κρατικών ταμείων. Ειδικά στο τσίπουρο όπου ισχύει μια διάτρητη και ξεπερασμένη νομοθεσία η οποία επιτρέπει σε χιλιάδες αμπελουργούς να αποστάζουν τσίπουρο για (δήθεν) σπιτική κατανάλωση με συμβολικό φόρο 0,59 Ευρώ το κιλό, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο (βλπ. σχετικό άρθρο μας 23/10/2012 με τίτλο Τσίπουρο: Μακριά από το χύμα! Αλβανικό και Βουλγαρικό «τσίπουρο», επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, εισάγεται λαθραία και πουλιέται μέσα σε πλαστικά δοχεία σαν «Ελληνικό»!).
Η σοβαρότητα της κατάστασης που είναι διαμορφωμένη, προκύπτει από την παράθεση των οικονομικών στοιχείων των 5 κορυφαίων εταιριών που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών Αλκοολούχων Ποτών με ισχυρή, επώνυμη ζήτηση η οποία ολοένα και περισσότερο περιορίζεται στην τουριστική αγορά – η Ελλάδα δέχεται 20 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι για την διασκέδαση τους επιλέγουν συνήθως αναγνωρισμένα διεθνή σήματα. Οι εταιρίες αυτές (2 αμιγώς ελληνικές και τρείς παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών με παγκόσμια γνωστά σήματα) αποτελούν τον πιο σίγουρο και ασφαλή«φοροεισπράκτορα» για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους αφού το 60% περίπου της αξίας που εισπράττουν για κάθε φιάλη Αλκοολούχου Ποτού παραδίδεται στα κρατικά ταμεία υπό μορφή φόρων!

«Diageo Hellas  Α.Ε»* 

ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
215.149.888,72
78.625.880,17
12.784.594,98
56.197.043,00
2008
212.245.721,66
83.112.472,08
16.029.815,45
42.733.409,90
2009
230.431.847,76
88.540.313,66
14.645.825,86
60.163.737,52
2010
218.944.030,61
78.318.072,29
7.219.112,80
128.730.200,78
2011
146,750,101,27
52,865,822,41
2,406,265,63
113,525,338,70
Πίνακας: Λ. Κουμάκης. *Όλοι οι ισολογισμοί στις 30 Ιουνίου κάθε έτους. ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΧΕΙ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ.
Η «Diageo Ελλάς» η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, με τα γνωστότερα παγκόσμια σήματα (Johnnie WalkerHaigDimple,CardhuSmirnoffGordonsJose CuervoBaileysGrand MarnierUrsus κ.α), 100% θυγατρική της πολυεθνικής  DIAGEO, αντιμετωπίζει ραγδαία συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα όχι μόνο από την οικονομική κρίση που πλήττει τους Έλληνες αλλά και από την τεράστια έκταση του λαθρεμπορίου που απλώνεται ολοένα και εντονότερα στην τουριστική αγορά των 20.000.000 επισκεπτών της χώρας μας! Την διετία 2010-2011 ο κύκλος εργασιών (χωρίς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης) υποχώρησε κατά 36% σε σχέση με το 2009, ενώ οι απώλειες του 2012 (σε σχέση με το 2011) υπολογίζονται σε ένα 20% επί πλέον!


ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ Β.Σ. ΑΒ&ΕΕ ΠΟΤΩΝ»  (ΑΡΜΑΕ 1651/04/Β/86/88(98)
Έτος
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
146.070.044
21.947.018
2.581.699
56.254.706
2008
146.070.044
21.947.018
2.581.699
56.254.706
2009
162.979.910
25.106.488
2.857.359
65.468.389
2010
146.066.289
21.090.867
1.015.652
49.637.252
2011
123.221.707
18.186.979
205.589
39.087.748
Πίνακας: Λ. Κουμάκης

Η δεύτερη σε μέγεθος εταιρία Αλκοολούχων Ποτών της ελληνικής αγοράς είναι η ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ (100% ελληνικών συμφερόντων από το 2011 μετά την αποχώρηση  της Αγγλικής Berry Bros & Rudd) η οποία διακινεί στην Ελληνική αγορά ένα πλήθος γνωστών προϊόντων (ΜΕΤΑΧΑ, Cutty Sark,The Famous Grouse, Glenrothes, The Macallan, Jack Daniel's , Southern Comfort,  WoodfordReserve BourbonRemy Martin , Stolichnaya , FinlandiaSierra Tequila , No 3 Premium Gin , Cointreau) ενώ τα τελευταία χρόνια η ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ έκανε μια στροφή προς ελληνικά ποτά αλλά και τρόφιμα. Σήμερα, διαθέτει στο πρόγραμμά της εκτός από το ΜΕΤΑΧΑ (το διακινεί από το 2001), τα Ούζα Ματαρέλη, Πιτσιλαδή (το Ούζο Ισίδωρου Αρβανίτη «μετακομίζει» από το 2013 στηνCoca-Cola Τρία Έψιλον), τα Κτήματα Κυρ-Γιάννη, Σπυρόπουλου, Σιγάλα, τα φημισμένα κρασιά της Σάμου, τα αποστάγματα Τσιλιλή, το Ρακόμελο Kretarakimeli και τα εξαιρετικά προϊόντα της εταιρίας Παπαδημητρίου από την Καλαμάτα (Βαλσαμικό, μουστάρδες, ελαιόλαδο κ.α). Την διετία 2010-2011 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας υποχώρησε κατά 24% περίπου σε σχέση με το 2009 παρά την αύξηση των φόρων, ενώ αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση και το 2012.

  
«ΑΜΒΥΞ»  (ΑΡΜΑΕ 6262/01ΝΤ/Β/86/659)
Έτος
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
81.425.884
18.621.935
1.797.151
55.134.544
2008
81.476.633
19.313.133
525.600
55.987.256
2009
61.945.063
16.361.931
439.340
46.017.620
2010
65.416.219
18.220.417
199.699
50.670.703
2011
64.120.496
17.149.680
332.337
41.743.856
Πίνακας: Λ. Κουμάκης.

Ισχυρή αντίσταση στο γενικό «πτωτικό ρεύμα» παρουσιάζει η πορεία της εταιρίας ΑΜΒΥΞ (η δεύτερη σε μέγεθος, αμιγώς ελληνική) η οποία ανέβηκε στην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς εκτοπίζοντας στην τέταρτη την Pernod Ricard. Η ΑΜΒΥΞπαράγει το πρώτο σε εξαγωγές επώνυμο ελληνικό ούζο («Ούζο 12»), ενώ αντιπροσωπεύει και διανέμει αξιόλογα ελληνικά προϊόντα (Θεσσαλικό τσίπουρο, Τεντούρα Χάχαλη, Λικέρ Χίου Τέτερη, κρασιά των Κτημάτων Άλφα, Τσέλεπου, Καριπίδη, Αργυρού) αλλά και σημαντικά εισαγόμενα προϊόντα (Moet & Chandon,  Dom PerignonHennessyPerrierBudGrand Marnier,SauzaTeachers , Canadian ClubGrantsGlenfiddich) κ.α. Το 2010 είχε συνολικό κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 5,6% σε σχέση με το 2009 και το 2011 κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 3,5% - πάντα σε σχέση με το 2009. Οι αυξημένες όμως πωλήσεις ουσιαστικά σημαίνουν απώλειες, αφού η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι πολύ μικρότερη από την αύξηση των φόρων. Σε κάθε περίπτωση η αποφυγή των μεγάλων απωλειών που παρατηρούνται στους ισολογισμούς των υπόλοιπων εταιριών σημαίνει ισχυρή αντίσταση που ενισχύεται από την σημαντική εξαγωγική επιτυχία του «Ούζο 12».  


PERNOD RICARD HELLAS ΑΒΕE» (ΑΡΜΑΕ 34450/82/Β/95/13)
Έτος
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
75.631.697
38.606.792
4.846.722
36.012.168
2008
82.056.542
42.893.279
5.204.425
33.859.310
2009
77.657.350
41.654.303
10.349.825
28.056.727
2010
82.627.641
42.378.698
6.867.987
23.788.135
2011
55.541.992
30.279.567
2.567.081
16.098.379
Πίνακας: Λ. Κουμάκης. Όλοι οι ισολογισμοί στις 30 Ιουνίου κάθε έτους.

Η Ελληνική θυγατρική της Pernod Ricard (της δεύτερης σε μέγεθος εταιρίας αλκοολούχων ποτών στον κόσμο) υπεχώρησε στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου. Στην χώρα μας διαθέτει δύο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες στην Μυτιλήνη (όπου παράγονται  το ούζο ΜΙΝΙ, το ούζο ΦΗΜΗ, το ούζο ΛΕΣΒΟΣ, τα λικέρ EOLIKI) και στον Πειραιά (όπου παράγεται το ξύδι ΤOΠ). Η Pernod Ricard διανέμει επίσης μια σειρά σημαντικών διεθνών σημάτων μεταξύ των οποίων Chivas Regal,Ballantine'sJamesonAbsolutHavana ClubKahluaTia MariaMalibuBeefeater κ.α. Την διετία 2010-2011 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας υποχώρησε κατά 28% περίπου σε σχέση με το 2009 παρά την αύξηση των φόρων, ενώ μια περαιτέρω υποχώρηση μεγαλύτερη του 10% αναμένεται και για το 2012, σε σχέση με το 2011.


«ΒACARDI ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» 

Έτος
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
49.985.061
22.468.418
1.263.020
27.508.559
2008
50.626.177
24.166.999
1.414.078
26.027.733
2009
50.134.566
26.627.843
1.265.738
26.899.926
2010
38.104.161
21.422.144
19.473
25.172.299
2011
28.139.431
17.367.196
420.433
18.294.432
Πίνακας: Λ. Κουμάκης 
Την αμέσως επόμενη (πέμπτη) θέση του καταλόγου καταλαμβάνει η Bacardi Hellas θυγατρική της πολυεθνικής Bacardi Ltd. η οποία διανέμει στην Ελλάδα σημαντικά σήματα μεταξύ των οποίων Dewar/sAberfeldyBacardi RumBombay Sapphire Gin,Grey Goose, 42 Below και Eristoff vodkaMartiniBenedictineAsti MartiniCognac Otard και Breezer/sΤο 2011 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας υποχώρησε κατά 44% περίπου σε σχέση με το 2009 παρά την μεγάλη αύξηση των φόρων, ενώ μια περαιτέρω υποχώρηση και το 2012, σε σχέση με το 2011, είναι πολύ πιθανή.


«ΜΠΟΪΚΟΣ»  (ΑΡΜΑΕ 17336/01/β/88/353)
Έτος
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
7.506.030
1.679.742
52.599
4.750.903
2008
7.402.673
1.740.291
21.459
5.476.671
2009
7.600.720
1.876.412
24.997
5.815.706
2010
7.071.671
1.580.972
-206.537
5.927.852
2011
3.777.437
808.020
-648.137
2.980.552
Πίνακας: Λ. Κουμάκης. 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνης καθίζησης του κλάδου των Αλκοολούχων Ποτών μας προσφέρει η οικογενειακή, ανεξάρτητη εταιρία αντιπροσωπειών «Μπόϊκος ΑΕ» που λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια (ιδρύθηκε το 1978). Η εταιρία διακινεί πλήθος εισαγομένων προϊόντων (αφρώδεις οίνους, ουίσκι, λικέρ, βότκα, τεκίλα κ.α.) καθώς και Ούζο & λικέρ μαστίχας («Απαλλαρίνα»). Η εταιρία το 2009 με μειωμένο ΕΦΚΟΠ κατέβαλε στα κρατικά ταμεία 1.617.563 Ευρώ ενώ το 2011 με διπλάσιοΕΦΚΟΠ κατέβαλε …. 1.311.832 Ευρώ βλέποντας τον κύκλο των εργασιών της να μειώνεται στο μισό μεταξύ 2009 και 2011! Η κατάσταση αναμένεται να παρουσιάσει την ίδια τάση και το 2012, αν και με απώλειες που ήδη ξεπέρασαν το 50%, τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης χωρίς πραγματικό κίνδυνο για την βιωσιμότητα της επιχείρησης, φαίνονται «περιορισμένα».


«ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ - ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΕ»  (ΑΡΜΑΕ 27456/82/β/92/9)
Έτος
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
12.048.682
5.673.875
2.018.055
5.628.459
2008
12.343.931
5.487.741
1.000.011
5.385.369
2009
12.599.261
5.572.818
1.282.979
6.271.207
2010
10.714.996
4.225.678
742.120
5.582.667
2011
10.457.653
4.137.379
433.128
4.311.856
Πίνακας: Λ. Κουμάκης.
Ένα άλλο παράδειγμα της επίπτωσης που υπάρχει ακόμα και σε επιχειρήσεις που θεωρούνται πολύ καλές, είναι η περίπτωση της «Ποτοποιίας Πλωμαρίου- Ισίδωρος Αρβανίτης ΑΕ» η οποία είδε τον κύκλο των εργασιών της το 2011 να περιορίζεται κατά 17% σε σχέση με το 2009 με «ενσωματωμένους» τους αυξημένους φόρους, ενώ θεωρείται βέβαιη μια περαιτέρω υποχώρηση και το 2012. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι το 2013 η διανομή (μόνο;) των προϊόντων της «Ποτοποιίας Πλωμαρίου- Ισίδωρος Αρβανίτης ΑΕ» θα γίνεται από το πανίσχυρο δίκτυο της «Coca Cola - Τρία Έψιλον» η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την μεταφορά της έδρας της από την Αθήνα στην Ελβετία (σχετικό άρθρο μας 2 Νοεμβρίου 2012 Business Exit: Όταν αγαπάμε την Ελλάδα δεν την εγκαταλείπουμε εν μέσω καταιγίδας!)


Συμπέρασμα: Ο κλάδος των Αλκοολούχων Ποτών αποτελεί μια κλασική περίπτωση κατά την οποία η αύξηση ενός φόρου ΔΕΝ αποφέρει την αντίστοιχη αύξηση των εσόδων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία.
Η επιδίωξη αύξησης των κρατικών εσόδων, ιδίως σε ορισμένους «ευάλωτους» κλάδους όπως τα Αλκοολούχα Ποτά ή τα πετρελαιοειδή, περνάει υποχρεωτικά μέσα από την οργανωμένη πάταξη του λαθρεμπορίου το οποίο στην Ελλάδα γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο με κάθε αύξηση φόρων στις νόμιμες επιχειρήσεις!
Η ανικανότητα της κρατικής γραφειοκρατίας να ξεριζώσει το λαθρεμπόριο (το οποίο πιθανόν να προστατεύεται και από κάποιους που υποτίθεται πως το καταδιώκουν) οδηγεί τα τελευταία χρόνια στις «εύκολες» αποφάσεις της αύξησης των συντελεστών του φόρου που κυριολεκτικά γονατίζουν τις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου και κάνουν τους λαθρέμπορους (και τους προστάτες τους) πολύ πλουσιότερους εις υγείαν των κορόιδων!
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.), τα μέλη της οποίας είναι εταιρίες που παράγουν, εισάγουν και διακινούν Αλκοολούχα Ποτά στην Ελλάδα έχει προτείνει στους αρμόδιους φορείς σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων την δημιουργία Ειδικής Ομάδας Εργασίας για την καταπολέμηση της νοθείας και του λαθρεμπορίου, τον συντονισμό των διάσπαρτων ελεγκτικών μηχανισμών που πνίγονται μέσα στην γραφειοκρατία και τις «αρμοδιότητες», την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα και στην εσωτερική αγορά (στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα γίνεται ένα ασταμάτητο και διαρκές … πάρτι!) και χορηγίες όλων των επιχειρήσεων – μελών της ΕΝ.Ε.ΑΠ,   (στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης) για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού των διωκτικών αρχών. Επί πλέον προτείνεται στην Ειδική αυτή Ομάδας Εργασίας να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΕΝ.Ε.ΑΠ,  ώστε να μεταδώσουν στα υπόλοιπα μέλη της την πολύτιμη εμπειρία των επιχειρήσεων του κλάδου για τους τρόπους λειτουργίας του εκτεταμένου κυκλώματος λαθρεμπορίου το οποίο βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους στην αγορά, αλλά και των πιο πρόσφορων τρόπων αντιμετώπισης του!
Σε άλλους τομείς, όπως π.χ. τα πετρελαιοειδή, το λαθρεμπόριο έχει αποκλειστικά και μόνο οικονομικές συνέπειες. Ειδικά όμως στον τομέα των Αλκοολούχων Ποτών το λαθρεμπόριο εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη διοχέτευση νοθευμένων Αλκοολούχων Ποτών που μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές βλάβες σε ανυποψίαστους καταναλωτές: Πρόσφατα στην Τσεχία δεκαεννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από νοθευμένα αλκοολούχα ποτά, ενώ 24 νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία, με κάποια να έχουν τυφλωθεί και άλλα να μην συνέρχονται, ενώ ο σάλος που ξέσπασε στην γειτονική Τουρκία για τον θάνατο πέντε ρωσίδων τουριστριών από νοθευμένα αλκοολούχα ποτά (εισήχθησαν από το ψευδοκράτος που δημιούργησαν οι Τούρκοι στην Κύπρο μετά την εισβολή του 1974), προκάλεσε τεράστια ζημιά (και συνεχίζει να προκαλείστην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας! 


Μπροστά στην κατάσταση αυτή το δίλημμα που προκύπτει είναι απλό:
ή θα επιμένουμε σε αυξημένους συντελεστές φόρου κλείνοντας ταυτόχρονα τα μάτια μας στο όργιο των λαθρέμπορων με αποτέλεσμα να γκρεμίζονται οι νόμιμες επιχειρήσεις που αποτελούν τον πιο ασφαλή «φοροεισπράκτορα» του κράτους και να θησαυρίζουν οι λαθρέμποροι
ή θα εξορθολογήσουμε τους συντελεστές του φόρου και παράλληλα θα αποφασίσουμε επιτέλους να διαλύσουμε τα οργανωμένα κυκλώματα του λαθρεμπορίου που οργιάζουν απειλώντας την δημόσια υγεία, τα έσοδα του κράτους, τις νόμιμες επιχειρήσεις (και μαζί τους την απασχόληση, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις επενδύσεις κ.α) και κυρίως τον τουρισμό μας που αποτελεί ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η χώρα μας την περίοδο αυτή – και όχι μόνο!

Λεωνίδας Κουμάκης*
10 Δεκεμβρίου 2012