Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

14 Σεπτεμβρίου 2013

Φέτα / Feta : H λέξη – χρυσάφι που γίνεται «κοινόχρηστη» κάτω από την αφόρητη πίεση των γιγάντων της παγκόσμιας Γαλακτοβιομηχανίας!


Φέτα / Feta : H λέξη – χρυσάφι που γίνεται «κοινόχρηστη» κάτω από την αφόρητη πίεση των γιγάντων της παγκόσμιας Γαλακτοβιομηχανίας!


 

Το δίκαιο του ισχυρότερου όπως περιγράφεται από τον Θουκυδίδη κάπου 2.400 χρόνια νωρίτερα, έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα στον άδικο, σημερινό μας κόσμο: Την Ελληνική φέτα!
Οι ρίζες του καθαρά Ελληνικού αυτού τυριού ανιχνεύονται κάπου 800 χρόνια π.Χ., στον μύθο του κύκλωπα Πολύφημου που αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου. Στο πέρασμα των αιώνων, η παραγωγή της φέτας καθιερώθηκε να γίνεται στην Ελλάδα αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο (μείγμα με γάλα κατσίκας έως 30%).
Στις μέρες μας η τεράστια, διαχρονική και παγκόσμια επιτυχία του μοναδικού αυτού Ελληνικού προϊόντος, οδήγησε κάθε μεγάλη ή μικρή γαλακτοβιομηχανία, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, που θέλει να «σέβεται τον εαυτό της», στην παραγωγή ενός άσπρου τυριού, με αγελαδινό ή άλλο γάλα, το οποίο «βαφτίζεται» ΦΕΤΑ / FETA, τοποθετείται σε συσκευασίες με Ελληνικές σημαίες ή γαλάζια χρώματα στις οποίες ξεχωρίζουν ηχηρές λέξεις όπως Greekoriginalauthentictraditional κ.ο.κ.ε. με αποτέλεσμα να παριπλανώνται εν ψυχρώ εκατομμύρια καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο!  
Η Ελληνική Φέτα, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, «κατοχυρώθηκε» σαν ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα με Κοινοτικό Κανονισμό του 1996.

Κάλπικη «Ελληνική» φέτα και μάλιστα «αυθεντική» μέσα ….. σε άλμη!

Η λυσσαλέα αντίδραση Δανών, Γερμανών, Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων γαλακτοβιομηχάνων οι οποίοι, αφού πρώτα δημιούργησαν κακέκτυπη απομίμηση της Ελληνικής φέτας και έκλεψαν την επιτυχία της στις αγορές του κόσμου χρησιμοποιώντας το όνομα της για «δικά τους» κάλπικα (και φυσικά πολύ φθηνότερα) προϊόντα, βάλθηκαν να ακυρώσουν τον Κοινοτικό Κανονισμό του 1996, κάτι που πέτυχαν τρία χρόνια αργότερα (1999) όταν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κάτω από την τεράστια οικονομική πίεση των κολοσσών της Ευρωπαϊκής Γαλακτοβιομηχανίας, ακύρωσε τον Κοινοτικό Κανονισμό του 1996 για την προστασία της Ελληνικής φέτας.
Οι προσπάθειες όμως των Ελλήνων συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα το αίτημα για την κατοχύρωση της Ελληνικής φέτας να γίνει εκ νέου δεκτό και το 2002 να αναγνωριστεί και πάλι η Ελληνική Φέτα σαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης με αποκλειστική χώρα παραγωγής την Ελλάδα (Απόφαση 314/14.6.2002 Συμβουλίου Επιτρόπων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων). Η νέα, κοινή προσφυγή Δανίας και Γερμανίας κατά της απόφασης αυτής απορρίφτηκε το 2005 οριστικά με την απόφαση Νο 92 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η πλήρης «εκκαθάριση» όμως του Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την προστασία της Ελληνικής Φέτας, ουδόλως «πτόησε» τους γίγαντες της παγκόσμιας γαλακτοβιομηχανίας:
Η γνωστή και μη εξαιρετέα Arla Foods που έχει πλημμυρίσει τα ράφια των Ελληνικών αλυσίδων λιανικής με εισαγόμεναβούτυρα Lurpak και πλήθος άλλων εισαγόμενων τυριών, παράγει (στην Δανία φυσικά) και μια κάλπικη Ελληνική «Φέτα» με πλήθος παραπλανητικών ενδείξεων στην συσκευασία της, μοσχοπουλώντας σε ανυποψίαστους καταναλωτές Δανέζικο τυρί για …… Ελληνική φέτα!

 
Το Δανέζικο άσπρο τυρί Mediterra της Arla Foods που παριστάνει την «Ελληνική φέτα»

Η έτερη γνωστή και μη εξαιρετέα Kraft Foods (δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων του κόσμου, με παρουσία σε 170 χώρες η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Mondelez International) που κυριαρχεί στα Ελληνικά ράφια με τα εισαγόμενα τυριά-κρέμαPhiladelphia και δεκάδες άλλα εισαγόμενα προϊόντα όπως καφέδες Jacobs, μπισκότα Cadbury, σοκολάτες Nabisco & Oreo,μαστίχες Trinident  κ.α.π. πουλάει ανενόχλητη την «παραδοσιακή» Φέτα «Athenos» σε μερικά εκατομμύρια άσχετα …. «Αμερικανάκια»! 

 
Η Αμερικανική εκδοχή κάλπικης φέτας…. δια χειρός Craft!

Η Γαλλικών συμφερόντων Lactalis (ο μεγαλύτερος όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο) που επιχείρησε να αγοράσει με ψίχουλα την «Δωδώνη», πουλάει ανενόχλητη την «φέτα» President, ενώ οι Σκοπιανοί γείτονες που ονειρεύονται πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια κάθε μορφωμένου ανθρώπου, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα πουλώντας την κάλπικη «Makedonian Feta».
Η αυταπόδεικτη και κραυγαλέα παραπλάνηση του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού από γαλακτοβιομηχανίες – κολοσσούς της Ευρώπης και  της Αμερικής, αλλά και από δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της γης από την Αργεντινή μέχρι την Αυστραλία, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να απαιτήσει, με την βοήθεια μιας έμπειρης δικηγορικής εταιρίας, αποζημιώσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Ελλάδος και των Ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν την αυθεντική φέτα.
Έτσι, αφού οι πανίσχυρες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες γαλακτοβιομηχανίες πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων την «προστασία» της Ελληνικής φέτας από την Κοινοτική νομοθεσία, αποφάσισαν να απαλλαγούν και από τον άμεσο κίνδυνο μεγάλων αποζημιώσεων με μια ενδεχόμενη δραστηριοποίηση της Ελλάδος ή των Ελλήνων εξαγωγέων αυθεντικής φέτας.
Η τελευταία, «τρέχουσα» προσπάθεια του πανίσχυρου Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου λόμπυ των Γαλακτοβιομηχάνων στοχεύει στην έμμεση παράκαμψη της προστασίας της Ελληνικής φέτας όχι μόνο μέσα στην εσωτερική Ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στην παγκόσμια: Στα πλαίσια των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά για την συμφωνία δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, οι Καναδοί γαλακτοβιομήχανοι αιφνιδίως ζητούν επίμονα την προστασία της…..Καναδικής φέτας και άλλων κλεμμένων Ευρωπαϊκών ονομασιών τυριών!!!

 
Αν δεν το γνωρίζετε, υπάρχει και Φέτα «Mykonos» από το ….Μπουένος Άιρες!

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος (Βέλγος Κάρελ Ντε Χουκτ) είναι «πρόθυμος» να κάνει παραχωρήσεις σε Καναδούς και Αμερικανούς στον γεωργικό τομέα, προκειμένου να αποσπάσει παραχωρήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα που ενδιαφέρουν τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά. Οι «παραχωρήσεις» αυτές σημαίνουν, μεταξύ άλλων, και την αχρήστευση της Κοινοτικής προστασίας της Ελληνικής Φέτας!
Εάν τελικά ευδοκιμήσει η μεθόδευση αυτή, είναι βέβαιο πως οι διάφοροι απατεώνες (ιδίως οι μεγάλοι) θα απαλλαγούν από τον τεράστιο νομικό κίνδυνο που ίσως τους στοιχίσει στο μέλλον αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την «εν ψυχρώ» παραπλάνηση των καταναλωτών τυριού φέτας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η εύλογη απορία που προκύπτει είναι απλή: Θα παρακολουθήσουμε με την γνωστή μακάρια αφασία που μας διακρίνει την επιβολή του δίκαιου του ισχυρότερου ή επιτέλους θα λειτουργήσουμε, έστω και κατ΄ εξαίρεση,  αποτελεσματικά για τα Ελληνικά συμφέροντα;

Λεωνίδας Κουμάκης*
6 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου