Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

18 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ-Η επιδείνωση είναι ραγδαία σε πολλούς τομείς

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ :: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Η επιδείνωση είναι ραγδαία σε πολλούς τομείς
18/1/2013
Χειροτερεύει διαρκώς η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και της οικονομίας της χώρας μας σε πάμπολλους τομείς. Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για το 2012 που κάθε τόσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό που αποτυπώνει πάντως με πιο χαρακτηριστικό τρόπο την προϊούσα επιδείνωση είναι η εκτίναξη των χρεών των πολιτών προς την εφορία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.
Χειροτερεύει διαρκώς η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και της οικονομίας της χώρας μας σε πάμπολλους τομείς. Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για το 2012 που κάθε τόσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό που αποτυπώνει πάντως με πιο χαρακτηριστικό τρόπο την προϊούσα επιδείνωση είναι η εκτίναξη των χρεών των πολιτών προς την εφορία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.
Μέσα στο 2013 λοιπόν δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονται στο αστρονομικό ύψος των 13,2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι τους πρώτους επτά μήνες του 2012, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή και του Ιουλίου, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν σε 3,88 δισ. ευρώ. Από τον Αύγουστο όμως αρχίζει η περίοδος κατά την οποία εκατομμύρια Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος.
Αμέσως άρχισε η έκρηξη. Μόνο μέσα στον Αύγουστο... διπλασιάστηκε σχεδόν το ποσό των καινούργιων ληξιπρόθεσμων χρεών - από 3,88 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου απογειώθηκε στα 6,87 δισ. στο τέλος Αυγούστου. Μέσα στο πεντάμηνο Αυγούστου - Δεκεμβρίου τα μέχρι τότε νέα ληξιπρόθεσμα χρέη σχεδόν... τετραπλασιάστηκαν!
Αυξήθηκαν κατά περίπου 10 (!) δισεκατομμύρια ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανήλθαν στο προαναφερθέν ποσό των 13,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι φανερό ότι οι Ελληνες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο διαρκώς εντεινόμενο φορολογικό τους «γδάρσιμο». Χρωστούν ολοένα και περισσότερα στην εφορία.
Προσπαθούν με διάφορες ρυθμίσεις να ανταποκριθούν, αλλά όλο και λιγότερο θα είναι σε θέση να πληρώνουν τις δόσεις χαμηλότερου ύψους, καθώς τα εισοδήματά τους διαρκώς συρρικνώνονται και η ανεργία καλπάζει με εφιαλτικούς ρυθμούς. Παράλληλα, η διαρκώς επεκτεινόμενη ανασφάλιστη εργασία σε διάφορους κλάδους που εκτιμάται δειγματοληπτικά ότι ίσως προσεγγίζει σήμερα το 36% (!) οδηγεί αφενός στην καταβαράθρωση των αμοιβών και αφετέρου στην ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία των ασφαλιστικών ταμείων. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προστιθέμενα στα μέχρι και το 2011 συσσωρευμένα παλιά χρέη των 43,5 δισ. ευρώ εκτίναξαν το σύνολο των χρεών προς το Δημόσιο στο νέο ύψος-ρεκόρ των 56,7 δισεκατομμυρίων!
Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι η ΕΕ πιέζει αφόρητα την κυβέρνηση όχι να πιάσει τους μεγάλους φοροφυγάδες που χρωστούν το σύνολο σχεδόν των 43,5 δισεκατομμυρίων, αλλά να αρχίσει αμέσως τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων ή καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των 2,3 εκατομμυρίων Ελλήνων που είναι μικροοφειλέτες του Δημοσίου και όλοι μαζί χρωστούν συνολικά μόλις 1,1 δισεκατομμύριο! Οι ξένοι επικυρίαρχοι δηλαδή αδιαφορούν για τους εύπορους ή πλούσιους που χρωστούν τα σαράντα δισεκατομμύρια και απαιτούν ο Σαμαράς να αρπάζει τις συντάξεις των γέρων και τους μισθούς των εργαζομένων, καταδικάζοντάς τους στην πείνα! Αυτό είναι σήμερα το «ευρωπαϊκό ιδανικό» της Ευρωζώνης και της ΕΕ, όπως αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα λόγια.
Και ενώ το κράτος όλο και περισσότερο δυσκολεύεται να εισπράξει από τους πολίτες τους υπέρογκους φόρους που τους επιβάλλει, με τη μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί «στραγγίζει» τον κόσμο από διαθέσιμα χρήματα και έτσι στραγγαλίζει πληθώρα οικονομικών τομέων, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι αποκαλυπτική η κατάσταση της οικοδομής. Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 16,5% το 2009 έναντι του 2008. Νέα μείωση 23,3% το 2010 και επιπλέον καταβαράθρωση κατά 37,7% το 2011. Για το πρώτο δεκάμηνο του 2012 νέα πτώση κατά 27%, με την πιθανότητα αυτό το ποσοστό να χειροτερέψει όταν ολοκληρωθούν όλα τα στοιχεία για τη χρονιά που πέρασε.
Αυτό υποδηλώνουν τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, του Οκτωβρίου, όταν η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 42,7% σε αριθμό οικοδομικών αδειών και κατά 27% σε όγκο κατασκευών. Επειδή τα μαθηματικά στις περιπτώσεις των ποσοστών δίνουν απατηλές εντυπώσεις από πρώτη ματιά, σε απλά ελληνικά οι προαναφερθέντες αριθμοί σημαίνουν ότι για να φτάσει η οικοδομική δραστηριότητα από το σημερινό της επίπεδο σε εκείνο του 2008 πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά... 400%!!! Η Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοια παρακμή που ακόμη και ο αριθμός των επιβατών που διακινούνται μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας έχει μειωθεί κατά 25% από το 2009 ως το 2012. Τι να πει κανείς...

Metron Analysis: «Ισοπαλία» Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ


Metron Analysis: «Ισοπαλία» Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ




«Ισοπαλία» Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής» που δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση (19/01).
Η Ν.Δ. χάνει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (από 19,6% σε 18,7%), το ΠΑΣΟΚ δύο μονάδες (από 7,3% σε 5,2&) και η ΔΗΜΑΡ μία (από 4,8% σε 3,8%). Τις απώλειες που καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου δεν τις καρπώνεται κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε η αξιωματική που εμφανίζεται κι αυτή με απώλεια δυο μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ανεπαίσθητο προβάδισμα μόλις 0,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ., ενώ η «ισοπαλία» αυτή αποτυπώνεται και στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων: ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με 28%, Ν.Δ. δεύτερη με 27,8%.
Επίσης, στην έρευνα διακρίνεται μια αίσθηση υπέρβασης των αδιεξόδων και της κρισιμότητας των περιστάσεων για τη χώρα. Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει την χρεοκοπία, είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62% (σχεδόν δύο στους τρεις) παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συμφωνία του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς σταθερότητας και ασφάλειας ως προς την προοπτική της χώρας.
Από την άλλη πλευρά η εικόνα του κομματικού και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος, συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η πολιτική εμπιστοσύνη (η οποία μετράται με την εμπιστοσύνη προς τον ύψιστο θεσμό της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο) πέφτει και πάλι (μέση τιμή στην κλίμακα 0-10, μόλις 2.6). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 37% των ερωτηθέντων, βαθμολογούν την εμπιστοσύνη που νοιώθουν για το Κοινοβούλιο με 0 (μηδέν), δηλαδή με τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία.
Τέλος, δεν καταγράφονται σημαντικές ανακατατάξεις στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου. Ο Φώτης Κουβέλης διατηρεί την πρωτιά (46% θετικές γνώμες), αλλά σε σταθερά φθίνουσα τροχιά, και ανάλογη τροχιά ακολουθούν όλοι οι αρχηγοί, με εξαίρεση την γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που εμφανίζει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Έκθεση ΔΝΤ: ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της τρόικας

ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ "ΗΡΑΚΛΕΙΣ" ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ (ΟΠΩΣ ΤΟ "ANTINEWS") ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ, ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ!

ANTINEWS
Έκθεση ΔΝΤ: ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της τρόικας


Ανανεωμένο – Νέες βόμβες κατά της Ελλάδας, με αιτήματα για νέα μέτρα σχεδόν 4 δις ευρώ και χρηματοδοτικό κενό περί τα 10 δις ευρώ τη διετία 2015-2016, εξαπολύει ο Πολ Τόμσεν. Τόσο η έκθεση προόδου του ΔΝΤ όσο και οι δηλώσεις του κ. Τόμσεν είναι μια ακόμη ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της τρόικας η οποία δεν μπορεί όχι μόνο σωστές προβλέψεις να κάνει, αλλά απαιτεί συνέχιση της άθλιας πολιτικής της λιτότητας.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι την ώρα που απαιτεί απίστευτα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιεί για την… άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αγαπητέ κΤόμσενεσείς είστε ο καλύτερος χορηγός του κΤσίπραΚάθε φορά που μιλάτε ανεβαίνει και δύο μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ», θα πρέπει να του πει κάποιος από την κυβέρνηση. Διότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Της δόθηκε η τελευταία ευκαιρία, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας όπου βρεθούν κι όπου σταθούν λένε ότι είναι τα τελευταία μέτρα, όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά τον κ. Τόμσεν τότε πάμε χαμένοι. Και η κυβέρνηση είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί. Τι είπε ο επικεφαλής της τρόικας και τι αναφέρει η έκθεση;
1.      Ότι υπάρχουν μη προσδιορισμένα μέτρα, ύψους 3,9 δισ. ευρώ αλλά και χρηματοδοτικό «κενό» 9,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο κ. Στουρνάρας να λέει ότι το 2013 και το 2014 δε θα υπάρξουν άλλα μέτρα, λέει όμως τη μισή αλήθεια. Διότι τι θα γίνει την επόμενη διετία; Πώς θα καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό και ποια μέτρα σκέφτονται για να βρουν σχεδόν 4 δις;
2.      Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ καταγράφει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, κάνει όμως λόγο και για κινδύνους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν «τρέξει» να ολοκληρώσει άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμιστείς που καθυστερούν ιδίως στην απελευθέρωση των αγορών, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στις αποκρατικοποιήσεις.  Σύμφωνα μάλιστα μεπληροφορίες προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν πετύχει τους στόχουςτου το 2013 σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις τότε η τρόικα θα επιβάλλει ξένους τεχνοκράτες για τη διοίκηση του ΤαμείουΑπίστευτο; Σκέφτονται να φέρουν ξένους να διαχειριστούν την ελληνική περιουσία.
3.      Το χρέος, από το 157,5% του ΑΕΠ το 2012, αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 178,5% και σταδιακά να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.  Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% το 2012 4,2% φέτος και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014. «Βλέπει» επίσης κορύφωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2016 (3,7%) και εν συνεχεία εκτιμά επιβράδυνση του ΑΕΠ προς το 2,6% έως το 2020. Αν και δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπιστευτούμε τις προβλέψεις του ΔΝΤ, τα στοιχεία αυτά είναι δημιούργημα της τρόικας και κανενός άλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ παραδέχεται ότι «έπεσε» έξω στις εκτιμήσεις του και τώρα αναμένει η ανάκαμψη την περίοδο 2014-2020 θα είναι 5% βραδύτερη από ότι ανέμενε προηγουμένως. Κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης. Εμείς, πάντως, προβλέπουμε μείωση πάνω από 25%.
4.      Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6%, από το 24,4% το 2012 και αργή υποχώρηση στη συνέχεια: εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017, ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%. Αν θέλουμε το πιστεύουμε καθώς άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεργία πάνω από 30%.
5.      Προβλέπει και νέα συρρίκνωση μισθών κατά 6,6% φέτος, οριακή μείωση του πληθωρισμού αλλά και νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%, με ανάκαμψή του από το 2014 και μετά. Μαυρίλα δηλαδή.
6.      Και πάμε στο καυτό θέμα των απολύσεων. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι μόνο 2.000 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 έναντι κυβερνητικού στόχου για 15.000. «Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα σχέδια για τη μείωση προσωπικού. Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν 27.000 προσωπικό στο νέο σύστημα της κινητικότητας, ένα διάδοχο σχήμα της ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμοσθείσης εργασιακής εφεδρείας. Ξεκίνησαν την κινητικότητα μεταφέροντας εκεί 2.000 προσωπικό ως προαπαιτούμενη δράση (που ωστόσο απέχει πολύ από τις 15.000 που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία ως τα τέλη του 2012). Απαιτούνται τώρα σχέδια για απολύσεις. (Το πλαίσιο αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, όπου η μειωμένη μισθοδοσία για περίοδο ενός έτους πριν από την απόλυση, προσμετράται ως αποζημίωση).
Οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές ώστε να κατανοήσουν οι αρχές τους στόχους εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων και θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστείένα σωστό μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό του δημοσίουτομέα.
7.      Πολιτική αποτυχία. Βασικός κίνδυνος για το πρόγραμμα είναι ο περιορισμός της στήριξης των μεταρρυθμίσεων, ειδικά αν η Ελλάδα αναγκαστεί να υπομείνει άλλο ένα έτος ραγδαίας ύφεσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη προς τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού φθίνει, ενώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις διογκώνεται. Αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματοςόπως το να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και τελικά στη χρεοκοπία/έξοδο από το ευρώ.
Είναι αυτό που λέγαμε στην αρχή. Ο κ. Τόμσεν ο καλύτερος χορηγός του Τσίπρα.

Επιστροφή στην πραγματικότητα: Βγαίνει ή δεν βγαίνει το πρόγραμμα της Τρόικα ;

ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ "ΗΡΑΚΛΕΙΣ" ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ (ΟΠΩΣ ΤΟ "ANTINEWS") ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ, ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ!

Επιστροφή στην πραγματικότητα: Βγαίνει ή δεν βγαίνει το πρόγραμμα της Τρόικα ;


 Του Κώστα Ροδινού
Απορώ που μερικοί εκπλήσσονται με την είδηση ό,τι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος, μόνο για το 2012, ανήλθαν σχεδόν στα 13 δις! Γιατί περίμενε κανένας  να αντέξουμε αυτή την ανελέητη φοροκαταιγίδα.
Ο στόχος της φτωχοποίησης
Ο Νομινίκ Στρος Καν, το είχε πεί ήδη από το 2010, αλλά εμείς κάναμε πως δεν  ακούγαμε, ότι με την ένταξη μας στο πρόγραμμα της τρόϊκας, η μόνη λύση ήταν η «εσωτερική υποτίμηση».
Αυτό σε απλά ελληνικά σήμαινε μείωση του βιοτικού επιπέδου, άρα φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Με τη μέθοδο της φτωχοποίησης θα μειώνονταν οι κρατικές δαπάνες,  άρα θα περιοριζόταν το έλλειμμα το οποίον, ως γνωστόν, παράγει χρέος!
Θα μειώνονταν, παράλληλα,  και οι ιδιωτικές δαπάνες, άρα θα περιοριζόταν και το  εμπορικό ισοζύγιο (οι εισαγωγές δηλαδή), άρα  θα παριοριζόταν ακόμα περισσότερο και το έλλειμμα.
Με τις δραστικές περικοπές  σε μισθούς και την εκθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων, (που απέβλεπαν στη μείωση του μισθολογικού κόστους) θα ενισχύονταν η ….ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Άρα θα δημιουργούνταν προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση.
Γιατί η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη και όχι η διαρκής λιτότητα.
Όμως, από τη θεωρία μέχρι την πράξη η διαφορά είναι χαώδης.
Λάθος παραδοχές και εκτιμήσεις
Όλο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια στηρίχθηκε στις παρακάτω παραδοχές:
Πρώτον, οι Έλληνες είναι φοροφυγάδες, άρα αυξάνοντας τη φορολόγηση θα αυξήσουμε και τα έσοδα.
Δεν τους είπε κάποιος για την περίφημη καμπύλη Λαφέρ;
ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΚΑΛΑ! ΤΩΡΑ ΕΙΜΕΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩΦΕΡΕΙΑ!
Την γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές!
Δεύτερον, ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ «λίπος», άρα διανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για περικοπές. «Λίπος», όντως, υπήρχε, μόνο που κανένας δεν τόλμησε να το αντιμετωπίσει. Επιπλέον, μετά από τρία χρόνια λιτότητας και το  «λίπος» καίγεται, αλλά και τα …επίδοξα θύματα δημιουργούν …αντισώματα. Η δράση προκαλεί….αντίδραση!
Τρίτον, ότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα είναι αναποτελεσματικοί, άρα αν τους …βελτιώσουμε θα αυξηθούν και τα έσοδα! Και να ο Ραϊχενμπαχ, να ο …Φούχτελος, να οι Γερμανοί…συνταξιούχοι εφοριακοί! Ασκήσεις επι χάρτου για να βρισκόμαστε σε δουλειά! Αποτέλεσμα; Μηδέν!
Βαδίζοντας στα τυφλά
Που έπασχε αυτό το ….θεώρημα;
Πρώτον, δεν έλαβε υπ’ όψιν του ή υποτίμησε τους λεγόμενους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές», δηλαδή την επίπτωση των  μέτρων λιτότητας στην πραγματική οικονομία. Η ύφεση ξέφυγε από τον έλεγχο και από τη στιγμή που ξέφυγε η ύφεση, δεν υπήρχε περίπτωση τα έσοδα να είναι εντός των στόχων. Τον περασμένο Οκτώβριο, καθυστερημένα, ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ το είπε σχεδόν ευθέως ότι η τρόϊκα έκανε λάθος εκτιμήσεις. Όμως, και να μη το έλεγε ήταν τόσο προφανές που δεν χρειαζόταν η …ομολογία  ενός…ειδικού.
Δεύτερον, το κακό είναι ό,τι  ακόμα και μετά από αυτή τη διαπίστωση η τρόϊκα συνέχισε τις πιέσεις προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση! Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις για να μη ξαναπέσουν έξω (που θα ξαναπέσουν) ζήτησαν πρόσθετα μέτρα και την αυτόματη ενεργοποίηση ισοδυνάμων, όταν διαπιστώνεται υστέρηση.
Αυτή η νοοτροπία εγκλώβισε την ελληνική οικονομία σε ένα σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης που την οδηγεί στην παράλυση.
Τρίτον, την τριετία της ύφεσης δεν πήραμε ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο! Γιατί πως θα έρθουν οι επενδύσεις όταν κάθε μήνα κατατίθεται στη Βουλή και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο;
Ποιος επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει όταν αυξάνεται η φορολογία την επιχειρήσεων, ενώ στις γειτονικές χώρες η  φορολόγηση είναι στο μισό;
Πως θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα όταν η ΔΕΗ αυξάνει το ρεύμα (άρα και το κόστος παραγωγής);
Πως θα διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα όταν το χαρτοβασίλειο της γραφειοκρατίας ζεί και βασιλεύει; Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκτιμάται στο 6.8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 14 δις!!!
Τέταρτον, εδώ και τρία χρόνια υποτίθεται ότι …αναμορφώνουμε τον …εισπρακτικό μηχανισμό! Έχετε δεί καμιά ουσιαστική αλλαγή; Ανακοινώνει μεταθέσεις εφοριακών ο κ. Μαυραγάνης και την επομένη ημέρα, το παίρνει πίσω! Εισηγείται ρυθμίσεις, τις οποίες λίγο αργότερα ανακαλεί! Ε, δεν γίνεται προκοπή έτσι!
Και η φορολογική συνείδηση δεν εμπεδώνεται γεμίζοντας τις φυλακές.
Η κόπωση του διαπραγματευτή
Το έχω γράψει και άλλες φορές, αυτές οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με την τρόϊκα ήταν άνισες και το αποτέλεσμα σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Γιατί; Γιατί από την μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση αδυναμίας και είχε απέναντι της κυνικούς διαπραγματευτές που έβλεπαν  νούμερα.
Όμως, μια κυβέρνηση πρέπει να έχει στο νού της και τους ανθρώπους.
Γιατί η οικονομική πολιτική δεν είναι κάτι γενικό και αφηρημένο. Άνθρωποι υφίστανται τις συνέπειες της.
Ύστερα  από μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις επέρχεται η κόπωση οπότε κάθε πλευρά θέλει οπωσδήποτε κάποιο αποτέλεσμα για να δικαιολογήσει και τον κόπο που κατέβαλε  και το χρόνο που ανάλωσε στις διαπραγματεύσεις. Έτσι, κάθε αποτέλεσμα το εμφανίζαμε ως….επιτυχές ή καλύτερα το βαφτίσαμε ως τέτοιο! Γιατί δεν είχαμε την πολυτέλεια της αποτυχίας. Όμως, όταν η συμφωνία εξειδικεύονταν σε ….μέτρα πολιτικής, τότε άρχιζαν τα προβλήματα!
Πάρτε για παράδειγμα, το «κούρεμα του χρέους»; Καλή ιδέα! Η εφαρμογή της όμως είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων!
Ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών, όπως δυστυχώς και οι προηγούμενοι, κάνουν το  λάθος να έχουν σχεδόν θεοποιήσει τις επιταγές της τρόϊκας. «Το είπε η τρόϊκα» ή «δεν μας αφήνει η τρόϊκα»! Δηλαδή, αν αύριο η τρόϊκα μας ζητήσει να κόψουμε τη δρομολόγηση πλοίων στην άγονη γραμμή επειδή κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό θα ….υπακούσουμε;
Επίσης, κάνουμε το λάθος κάθε αλλαγή να την βαφτίζουμε ..προκαταβολικά ως χαλάρωση! Πάρτε για παράδειγμα την ιστορία με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο κ. Στουρνάρας αρνείται να πάρει πίσω το μέτρο επειδή, λέει, διαφωνεί η τρόϊκα! Μα  γιατί δεν προτείνετε κάποιο ισοδύναμο μέτρο κύριε Υπουργέ; Εκεί σας θέλω! Και  όχι να μας λέτε τι θέλει η τρόϊκα!
Γιατί κάποια στιγμή πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν μέχρι που φτάνουν οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Ο ελληνικός λαός στηρίζει ακόμα  την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαράς με το περίσσευμα της αντοχής και της υπομονής του. Ας μην τον προκαλούμε άλλο γιατί πολλά νοικοκυριά είναι ήδη στο αμήν…
Μεταξύ οικονομίας και πολιτικής
Για να επανέλθω απ’ όπου ξεκίνησα. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών (για το 2012 μόνο) προς το κράτος στα 13 περίπου δις, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες στα 9.35 δις, όποια συζήτηση για εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μαγική εικόνα.
Υποτάσσουμε την οικονομία στην πολιτική. Ερμηνεύουμε με πολιτικούς όρους οικονομικά δεδομένα. Δεν θα είναι για πρώτη φορά, πολλοί το κάνουν άλλωστε.
Το καίριο ερώτημα, επομένως, είναι το εξής: «βγαίνει ή δεν βγαίνει το πρόγραμμα που ακολουθείται στην Ελλάδα;»
Από οικονομικής απόψεως, δεν βγαίνει και θα το διαπιστώσουμε όλοι όταν σε λίγες εβδομάδες αρχίσουν να καταφθάνουν  τα πρώτα εκκαθαριστικά!
Άρα, η έκβαση του προγράμματος θα αξιολογηθεί με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια. Η επιμονή στη λιτότητα είναι αδιέξοδη.
Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, έχουν την μοναδική ικανότητα να βαφτίζουν ως επιτυχία ακόμα και μια μεγάλη αποτυχία!
Με άλλα λόγια η τελική λύση θα είναι πολιτική!
Όμως, για να είναι η λύση αυτή θετική για τη χώρα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση.
Αυτό προϋποθέτει ένα άλλο σχέδιο και όραμα για έξοδο της Ελλάδος από την κρίση. Υπάρχει;

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑ


"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ...


Μόλις χθες το κατοχικό κοινοβούλιο ΔΕΝ παρέπεμψε το δικό τους άνθρωπο και τους κορυφαίους της συμμορίας του Καστελόριζου στο ειδικό δικαστήριο για τα απόνερα της περίφημης λίστας Φαλτσιάνι…

Μόλις σήμερα η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει με τα χρώματα του εφιάλτη – όχι την πορεία του «προγράμματος σωτηρίας» - όπως ισχυρίζονται τα φερέφωνα, αλλά τις μαύρες μέρες που επιφυλάσσουν για την προδομένη μας κοινωνία.

Η ευθύνη του πολιτικού συστήματος, δεν είναι μόνο κορυφαία, αλλά είναι και καθολική. Και είναι καθολική γιατί όλοι συνηγόρησαν πως τα απόνερα της «λίστας Λαγκάρντ» συνιστούσαν μεμονωμένο και αποσπασματικό γεγονός στη ροή των διαχειριστικών εξελίξεων, και αρνήθηκαν πεισματικά να την εντάξουν οργανικά και αναπόσπαστα, σαν κομμάτι της ενιαίας συνομωσίας με την οποία η συμμορία του Καστελόριζου παρέδωσε τη χώρα στις δυνάμεις της κατοχικής διοίκησης. Αντί γι αυτό...

Στη ζυγαριά αυτής της ελεεινής συνδιαλλαγής και του αποπροσανατολιστικού συμψηφισμού που ακολούθησε, μπήκε η εθνική κυριαρχία και η αξιοπρέπεια της Ελληνικής κοινωνίας από τη μια, και το χρεοκοπημένο πολιτικό ραμολιμέντο από την άλλη.
Οι πόντιοι Πιλάτοι με ενορχηστρωτή το δηλωσία πρωθυπουργό επιτέλεσαν το «καθήκον» τους…
Η παράσταση της ντροπής έλαβε τέλος στο κοινοβούλιο που πλέον λειτουργεί ως πλυντήριο των κατοχικών διαταγμάτων. Και…
Το δράμα της Ελληνικής κοινωνίας συνεχίζεται.

Η έκθεση του ΔΝΤ που εν πολλοίς λειτουργεί ως οδικός χάρτης – προπομπός για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής:
Αποτυχία στόχων. Την οποία ωστόσο δε την προσεγγίζει ως την έτσι κι αλλιώς προδιαγεγραμμένη αποτυχία των μέτρων αλλά ως απαίτηση για λήψη ακόμη περισσότερων και ακόμη πιο εξοντωτικών μέτρων, και η διέξοδος που προτείνει συμπυκνώνεται στο παρακάτω τετράπτυχο:
  1. Απολύσεις…
  2. Μονιμοποίηση και παραπέρα επέκταση των χαρατσιών και της εισφοράς αλληλεγγύης (προς τους τραπεζίτες και τις συμμορίες των δανειστών…
  3. Νέες περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Και... 
  4. Φτύνοντας κατάμουτρα τα ντόπια ανδρείκελα, έρχεται να απαιτήσει την αποπομπή τους ακόμη και από το δολοφονικό πληστειριαστήριο του ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ (Ταμείο πλιατσικολογήματος της δημόσιας περιουσίας), και την αντικατάστασή τους από ξένους διαχειριστές για να βγάλουν στο σφυρί ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ και ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ότι απέμεινε ακόμη να φορά στο πέτο του την Ελληνική κονκάρδα.
  5. Α... Ναι... Και η καραμέλα δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν (που μας δέρνει)... Τα σενάρια για έκτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ επαναφέρονται.
  • Καταλάβατε λοιπόν τι ακριβώς ψήφισε προχθές το κατοχικό κοινοβούλιο με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το μίνι φορολογικό και την παραίτηση του Ελληνικού δημοσίου από την άσκηση των εθνικά κυριαρχικών δικαιωμάτων του σε οτιδήποτε εμπεριέχεται μέσα στα γεωγραφικά σύνορα αυτής της χώρας???
  • Καταλάβατε τι μας περιμένει στο πολυδιαφημισμένο από τον κ. Στουρνάρα καθολικό φορολογικό που οσονούπω ετοιμάζεται για να κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στους άμεσα επόμενους μήνες???
  • Καταλάβατε ποια είναι η μοίρα αυτού του λαού, όσο συνεχίζει να ανέχεται κατοχικά ανδρείκελα να διαφεντεύουν τις τύχες του τόπου του???
  • Καταλάβατε τι εννοούσε ο δηλωσίας πρωθυπουργός (εκείνος που ορκιζότανε αντιμνημονιακό αγώνα προεκλογικά) όταν ορκιζόταν πως τα μέτρα εξόντωσης που έλαβε η συγκυβέρνησή του θα ήταν τα τελευταία???
  • Καταλάβατε τώρα ποιο θα είναι τελικά το μέλλον των παιδιών μας…
Αν αυτή η κοινωνία δε γυρίσει αποφασιστικά την πλάτη σε όλα εκείνα τα πολιτικά ρεμάλια που επικαλούνται το σαβουάρ βίβρ στον πολιτικό λόγο και τη δράση των πολιτικών δυνάμεων…
Αν αυτή η κοινωνία δε συσπειρωθεί και δεν αναδείξει μια πολιτική δύναμη βγαλμένη από τα σπλάχνα της και πολιτικούς ηγέτες αποφασισμένους να οργανώσουν τον ξεσηκωμό της, προκειμένου να πάρει οριστικά και αμετάκλητα στα χέρια της, τις τύχες του τόπου της και το μέλλον της το ίδιο???
  • Καταλάβατε τώρα ότι με επικοινωνιακές πορδές δε βάφονται αυγά, και ότι…
Αν η ανατροπή τους δεν είναι αποφασιστική…
Αν η τιμωρία των ενόχων δεν είναι παραδειγματική…
Αν ο τόπος μας δεν αλλάξει οριστικά σελίδα … 

Στο τέλος δεν πρόκειται να μείνει τίποτε όρθιο σ αυτή τη γωνιά της Γης, ούτε καν τα δέντρα για να μπορούν να ρίχνουν λίγη σκιά στον εφιάλτη μας???

Συνεχίστε λοιπόν να κάνετε υπομονή…
Συνεχίστε να ανέχεστε τα ανδρείκελα να διαφεντεύουν τη ζωή σας…
Συνεχίστε να πανηγυρίζετε με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του κάθε τυχάρπαστου…

Συνειδητοποιείστε τι παιχνίδι πάιχτηκε χθες πίσω από την πλάτη όλων μας...
Και αποφασίστε αν πρέπει να παραμείνετε εγκλωβισμένοι στο όνειρο αγκαλιά με μια τενεκεδένια ελπίδα

Κι όταν τελειώσει το όνειρο, τότε τίποτε πια δε θα μπορεί και κανέναν να ξυπνήσει από τον εφιάλτη

«Αποκόρυφωμα της συγκάλυψης η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή»

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκόρυφωμα της συγκάλυψης η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή»


 «Αποκορύφωμα της κυβερνητικής προσπάθειας για συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ» χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου τη χθεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής κάνοντας λόγο για ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

  Το ίδιο ξεκάθαρος, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι και ο πανικός της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια που εκτυλίσσεται η υπόθεση, ώστε να μείνουν ορφανές οι ποινικές ευθύνες και να περιοριστεί η διερεύνηση μόνο στο ζήτημα της αλλοίωσης της λίστας από τον κ. Παπακωνσταντίνου και  να μην συμπεριληφθεί σε αυτήν η μη αξιοποίησή της».
 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης ότι προσπάθησαν «με διαδικαστικές μεθοδεύσεις να κουκουλώσουν περαιτέρω την υπόθεση και να παραβιάσουν τη μυστικότητα της ψήφου, χωρίς να εμπιστεύονται ούτε καν τους δικούς τους βουλευτές ότι θα στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης».

  Βάλλει επίσης προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντάς τον «αρχιστράτηγο της συγκάλυψης ενός ακόμη σκανδάλου, με την πλήρη συνενοχή του κ.Κουβέλη».

  «Η πλήρης κάλυψη που επιφυλάσσουν στον κ.Βενιζέλο δεν συνιστά απλώς εγκληματική συνενοχή στη συγκάλυψη, αλλά επιβεβαίωση της βούλησής τους να μην θυσιαστεί για κανέναν λόγο η μνημονιακή συνοχή», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

  «Μπορεί  να έσωσαν τον κ. Βενιζέλο, αλλά έχουν χάσει την κοινωνία. Βγαίνουν ηθικά και πολιτικά καταρρακωμένοι».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ε.Βενιζέλος: Ποιους νόμους παραβίασε διακρατώντας απόρρητα σχέδια

Ε.Βενιζέλος: Ποιους νόμους παραβίασε διακρατώντας απόρρητα σχέδια



Βαριές ποινικές ευθύνες προκύπτουν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλο με βάση τα άρθρα 146, και 147 του Ποινικού Κώδικα έπειτα από την ομολογία του ότι ο πρώην ΥΠΕΘΑ εκτός από την λίστα Λαγκάρντ, κατ'ομολογίαν του ιδίου, είχε στο σπίτι του τα απόρρητα αμυντικά σχέδια της χώρας!
Tεράστιο ζήτημα παράβασης στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας της χώρας έθεσε από μόνος του δηλαδή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ομολογώντας ότι έχει "δανειστεί" και πιθανότατα έχει υπεξαιρέσει απόρρητα σχέδια άμυνας της χώρας: Είπε συγκεκριμένα ότι στο σπίτι του έχει αντίγραφα των σχεδίων άμυνας της χώρας.
"Μου λέτε γιατί πήρα αντίγραφο της λίστας στο σπίτι μου. Γιατί να μην το πάρω; Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπ.Άμυνας; Βεβαίως και έχω. Πώς πήγαινα στο ΚΥΣΕΑ και στο ΝΑΤΟ;" είπε σε ένα εμβρόντητο Κοινοβούλιο θέτοντας τις βάσεις για μια νέα διαδικασία παραπομπής, βάσει της ίδιας του της ομολογίας.
Ο κ. Βενιζέλος παραβίασε και τον κανονισμό στρατιωτικών πληροφοριών και τον κώδικα στρατιωτικής αλληλογραφίας.
Τα απόρρητα έγγραφα τηρούνται από την υπηρεσία, ενώ για όσο έχει στην κατοχή του πρέπει να τα χρεωθεί και φυσικά μετά την ολοκλήρωση της θητείας του να τα επιστρέψει στην υπηρεσία.
Αν είμασταν σοβαρό κράτος θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας μετά τις αποκαλύψεις Βενιζέλου.
Ιδού τα δύο άρθρα του Ποινικού Κώδικα τα οποία, θα πρέπει να προκαλέσουν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Άρθρο 146 - Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας
1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
2. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Άρθρο 147
Όποιος γίνεται από αμέλεια υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο, αν αυτά τα σχέδια, τα έγγραφα, τα πράγματα ή οι ειδήσεις του είναι εμπιστευμένα υπηρεσιακώς ή του είναι προσιτά χάρη στη δημόσια υπηρεσία του ή χάρη σε εντολή της αρχής ή τα έμαθε λόγω μιας σύμβασης από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 145 του Κώδικα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Θα πρέπει όμως να γίνει έρευνα και απο πλευράς Πενταγώνου τι έγγραφα ήταν αυτά και για το πώς είχε στην κατοχή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα συγκεκριμένα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, καθώς υπάρχει ειδικός έλεγχος σε όλους όσους έχουν πρόσβαση σε απόρρητα σχέδια για να μην υπάρχει διαρροή των άκρως απόρρητων σχεδίων εκτός του υπουργείου και μάλιστα έλεγχος για να μην υπάρξει διαρροή σχεδίων με USB.
Εάν επρόκειτο για έναν απλό υπάλληλο του υπουργείου, θα είχε τώρα ήδη "σταυρωθεί", ο κ. Βενιζέλος γιατί να έχει διαφορετική αντιμετώπιση;
Πρέπει επίσης να διερευνηθεί εάν με την ενέργεια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ξένες δυνάμεις κατόρθωσαν να μάθουν τα πάντα για την αμυντική λειτουργία της χώρας (δεν είναι δύσκολο να εισέλθουν στην οικεία του πράκτορες ξένων υπηρεσιών, εν αγνοία του, ή ακόμα και να μπουν ληστές), και φυσικά θα πρέπει έτσι και αλλιώς να αλλάξουν εκ νέου όλοι οι αμυντικοί σχεδιασμοί, από τη στιγμή που διέρρευσαν εκτός υπουργείου δεν μπορούν να παραμείνουν οι ίδιοι, με την ελπίδα ότι αυτή την φορά, τα σχέδια θα μείνουν εντός του προβλεπόμενου φυσικού τους χώρου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr