Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

15 Απριλίου 2013

Β. Βιλιάρδος - ΔΑΝΙΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ


ΔΑΝΙΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ: Δεν είναι το ευρώ υπεύθυνο για την κρίση, αφού η χώρα έχει το δικό της νόμισμα, αλλά η Γερμανία και η μερκαντιλιστική πολιτική που ακολουθεί – με τη βοήθεια της οποίας «παράγει» πλεονάσματα, ζώντας εις βάρος όλων των υπολοίπων

Είδηση

Με την παγκόσμια οικονομία να οδηγείται σε μηδενική ανάπτυξη (Διάγραμμα Tiger – Tracking Indexes for the Global Economicrecovery), με τις τιμές των εμπορευμάτων να καταρρέουν, ιδίως του χρυσού και του πετρελαίου, καθώς επίσης με τη Γερμανία να σχεδιάζει την έξοδο της από την Ευρωζώνη (ανάλυση μας), η Δανία φαίνεται να αντιμετωπίζει μία έκρηξη της φούσκας ακινήτων – η οποία, ως συνήθως, συνοδεύεται από μία τραπεζική κρίση (όπως η Ολλανδία).

 

Ειδικότερα, λόγω των «ενυπόθηκων δανείων εξόφλησης μόνο τόκων», ένα μοντέλο με τη βοήθεια του οποίου διατηρήθηκαν τα ενυπόθηκα δάνεια σε φθηνά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αυξήθηκαν τρομακτικά τα ιδιωτικά χρέη – στο 322% του διαθέσιμου εισοδήματος (εκτίμηση της S&P).

Από το 2003 οι δανέζικες τράπεζες παροχής δανείων για την απόκτηση ακινήτων, προσφέρουν στους δανειζόμενους τη δυνατότητα καθυστέρησης της εξόφλησης κεφαλαίου έως το τέλος του κάθε χρόνου. Τα δάνεια αυτά αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος (57%) των συνολικών – με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταργηθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Στόχος λοιπόν της Δανίας είναι ο σταδιακός περιορισμός τους, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην οικονομία της - ενώ αυτού του είδους τα δάνεια απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες (πηγή: ΔΝΤ). 

Εν τούτοις, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2008 – οπότε «κάηκαν» πολλά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η μετατροπή των κανονικών δανείων, σε δάνεια «μηδενικού τόκου».   

Περαιτέρω, η Δανία είναι μία από τις λίγες εναπομείναντες ευρωπαϊκές χώρες με αξιολόγηση 3Α – γεγονός που διατηρεί τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου της πολύ χαμηλά. Εν τούτοις, οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου της, ο οποίος παρέχει ενυπόθηκα δάνεια, αυξήθηκαν μέσα σε μόλις έξι μήνες κατά 51% - στα 250 εκ. €.

Ο συνολικός όγκος όμως των πιθανών επισφαλειών είναι της τάξης των 380 δις € - όταν το ΑΕΠ της χώρας πλησιάζει τα 240 δις €. Αποτελούν επομένως το 158% του ΑΕΠ, με τους κινδύνους να αυξάνονται, όσο επιταχύνεται η πτώση των τιμών των ακινήτων – μία καθόλου καλή προοπτική για τη χώρα.

Όπως τεκμηριώνεται λοιπόν, δεν είναι το ευρώ υπεύθυνο για την κρίση, αφού η Δανία έχει το δικό της νόμισμα, αλλά η Γερμανία και η μερκαντιλιστική πολιτική που ακολουθεί – με τη βοήθεια της οποίας «παράγει» πλεονάσματα, ζώντας εις βάρος όλων των υπολοίπων.   

Πολλαπλή Εθνική ήττα


 
Πολλαπλή Εθνική ήττα
Πέρασαν περίπου δέκα ημέρες από τη στιγμή που, υπό το σκότος της νύκτας, η τρόικα διέλυσε χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις την επιχειρούμενη συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής και Eurobank. Εκτοτε, αναζητείται κάτι που είναι περίπου αδύνατον να επιτευχθεί: μέσα σε δύο εβδομάδες πρέπει να βρεθούν θηριώδη ποσά μπας και «σωθούν» οι δύο τράπεζες έστω και κατά μόνας.

Είναι φυσικά κι αυτό προσχηματικό από την πλευρά της τρόικας, ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο σε μία ασφυκτική όσο και αυθαίρετη προθεσμία. Μακάρι να επιτευχθεί ο στόχος. Αλλιώς, οι τράπεζες στα τέλη Απριλίου «κρατικοποιούνται».

Τι σημαίνει όμως «κρατικοποιούνται»; Σημαίνει ότι περνούν στα χέρια του ΤΧΣ, δηλαδή της τρόικας, η οποία, από εκεί και στο εξής, θα είναι σε θέση να τις κάνει ότι θέλει.

Η Εθνική, ο κύριος ιστορικός και πραγματικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, είναι μετά από αυτή την εξέλιξη στην τροχιά «εξαγοράς» από μεγάλη ξένη τράπεζα και είναι εξαιρετικά πιθανό να σπάσει σε κομμάτια. Τα «καλά» εξ αυτών θα καταλήξουν σε κάποια σχήματα γερμανικών ή παραπλήσιων συμφερόντων.

Βεβαίως, οι Γερμανοί το 2008 «έσωσαν» αλλιώς σειρά τραπεζών τους. Τότε, όταν αφορούσε τις δικές τους τράπεζες, δεν υπήρχε ζήτημα για το πώς πρέπει να «σώζονται»... Και αυτό δεν αφορά μόνον το που θα βρεθούν τα κεφάλαια. Αφορά κυρίως τη λογική παρέμβασης: οι διαδικασίες που σήμερα για όλους τους άλλους απαγορεύονται, για τους Γερμανούς ήταν μια απολύτως αποδεκτή λύση.

Μετά τον απόλυτο πολιτικό και δημοσιονομικό έλεγχο στη χώρα, η τρόικα θα «μοιράσει» και τον απόλυτο έλεγχο στο καθαρά διαχειριστικό «καθημερινό» επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας. Τα νέα αφεντικά της Εθνικής θα κατευθύνουν είτε θετικά είτε αρνητικά τις εξελίξεις όπως ακριβώς τις θέλουν: ποιοι θα λάβουν χρηματοδοτήσεις, ποιοι θα αναγκαστούν να κλείσουν, ποιες κατευθύνσεις θα πάρει η οικονομία. Οχι μόνον μακροσκοπικά, αλλά, πλέον, επί συγκεκριμένων επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών.

Πολύ απλά, αν όλα αυτά συμβούν όπως πολλοί εκτιμούν ότι θα συμβούν, η Εθνική θα καταστεί πλέον το «μακρύ χέρι» μιας πλήρους αφελληνοποίησης της εθνικής οικονομίας για το μέλλον. Αντίστοιχα θα συμβούν και στο επίπεδο των χρεωμένων νοικοκυριών, των μη επιχειρηματιών δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση, που έχασε τον έλεγχο, διαφημίζει έκτοτε την «ασφάλεια» των καταθέσεων στην Εθνική. Ξεχνά όμως ότι, την ώρα που το πράττει, το πρότυπο της Κύπρου γίνεται πλέον, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν, κοινοτική οδηγία ενώ στις ίδιες ακριβώς κατευθύνσεις κινούνται και οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών τόσο της Μπούντεσμανγκ, όσο και της ΕΚΤ και όχι μόνον. Ειδικά μετά το τελευταίο προχθεσινό Eurogroup ουδείς πια μπορεί να αμφιβάλλει για την πορεία των πραγμάτων.

Τελικά λοιπόν, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών σωρευτικά; Πιθανότατα ότι η Εθνική θα περάσει στα χέρια ενός ξένου ομίλου με μηδενικό κόστος, το οποίο θα το πληρώσουν άλλοι μέσω της διαδικασίας της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Δεν φτάνει λοιπόν μόνον ο αφελληνισμός της Εθνικής που πλησιάζει με όλες του τις συνέπειες. Αναδύεται και ο άμεσος κίνδυνος αυτός να χρηματοδοτηθεί από τα θύματά του…

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία πολλαπλή Εθνική ήττα…