Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

9 Μαΐου 2013

Β. Βιλιάρδος-Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ


Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ: Φαίνεται πως η Δύση αποφάσισε τελικά να χρηματοδοτήσει την εξυγίανση της κυρίως από τους αποταμιευτές και καταθέτες - αφενός μεν με τη βοήθεια των μηδενικών βασικών επιτοκίων, αφετέρου με την αύξηση της ποσότητας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες

Σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες ενδείξεις, ψευδαισθησιακές ή μη, η κρίση χρέους τελείωσε - αφού οι αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών «αναζωπυρώθηκαν», τα spreads μειώνονται (η μείωση τους λειτουργεί επίσης θετικά για τις τράπεζες), οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων «γράφουν» συνεχώς νέα υψηλά, οι τιμές των εμπορευμάτων δεν έχουν σταματήσει την ανοδική τους πορεία, παρά το ότι έχει ολοκληρωθεί ο μεγάλος κύκλος των αυξήσεων τους  κοκ.   

Βέβαια, έχουν προκύψει ορισμένα «δεδικασμένα» - με βάση τα οποία επενδύουν πλέον οι αγορές τα πλεονάζοντα χρήματα, με τα οποία έχουν πλημμυρίσει οι κεντρικές τράπεζες το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα δεδικασμένα αυτά είναι τα εξής:

(α)  Όταν το δημόσιο είναι υπερχρεωμένο και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, τότε καλούνται να «εγγράψουν ζημίες» από τα ομόλογα του οι επενδυτές, οι οποίοι τα έχουν αγοράσει, «κουρεύοντας» τις απαιτήσεις τους.

Στη συνέχεια, ο λογαριασμός πληρώνεται από τους Πολίτες, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε μειώσεις μισθών, σε υπερβολική φορολόγηση και σε χαράτσια κάθε είδους - σε ευρύτερες πολιτικές λιτότητας γενικότερα, έτσι ώστε να μηδενίσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και να δημιουργήσουν πλεονάσματα, με τα οποία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται τα χρέη του κράτους τους.  

Προφανώς, η Ελλάδα αποτέλεσε το πειραματόζωο της συγκεκριμένης διαδικασίας, αφού τοποθετήθηκε σκόπιμα στο μάτι του κυκλώνα - χρησιμοποιούμενη εν πρώτοις ως Δούρειος Ίππος, με στόχο την εισβολή των Η.Π.Α. στην Ευρωζώνη.  

(β)  Όταν οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες, τότε «εξυγιαίνονται» με τη βοήθεια των ομολογιούχων, των μετόχων και των καταθετών τους - οι οποίοι εγγράφουν ζημίες στα περιουσιακά τους στοιχεία, έτσι ώστε να περιοριστούν τα βάρη των τραπεζών. 

Η Κύπρος λειτούργησε εδώ ως πειραματόζωο - ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσουν όλες εκείνες οι χώρες, οι οποίες έχουν αντίστοιχα υπερδιογκωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα βέβαια χρησιμοποιήθηκε στην κήρυξη του πολέμου εναντίον των φορολογικών παραδείσων - γεγονός που θα επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό την οικονομία της, η οποία αμφιβάλουμε εάν θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.
  

Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα φαίνεται πως η Δύση, ερήμην της Γερμανίας, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την εξυγίανση της κυρίως από τους αποταμιευτές και καταθέτες - αφενός μεν με τη βοήθεια των μηδενικών βασικών επιτοκίων, αφετέρου με την αύξηση της ποσότητας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

Ουσιαστικά πρόκειται για αρνητικά επιτόκια, αφού δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό - πόσο μάλλον όταν κλιμακωθεί μετά από 1-2 έτη, αφού φτάσουν στην πραγματική οικονομία τα νέα χρήματα.   

Περαιτέρω, τα αρνητικά επιτόκια αναγκάζουν προφανώς τους αποταμιευτές να αναζητήσουν καλύτερη «προστασία» των χρημάτων τους - η αγοραστική αξία των οποίων περιορίζεται συνεχώς.

Υποχρεώνονται λοιπόν να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα, είτε αγοράζοντας ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις (πρόσφατα η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα με επιτόκιο 5,5%), είτε μετοχές, είτε ακίνητα (οι Γερμανοί αγοράζουν σπίτια στην Ιταλία κλπ.), είτε οτιδήποτε άλλο (ενώ η διέξοδος του χρυσού αποκλείσθηκε, με τη χειραγώγηση της τιμής του). 

Ουσιαστικά λοιπόν έχει επιλεχθεί η λύση του πληθωρισμού για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους - όπου καλούνται να συμβάλλουν κυρίως αφενός μεν οι πλεονασματικές οικονομίες, αφετέρου οι αποταμιευτές, αφού διαφορετικά θα χάσουν τις απαιτήσεις/καταθέσεις τους. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω των αρνητικών επιτοκίων - εφόσον βέβαια επαληθευθεί το σενάριο.

Ολοκληρώνοντας, με κριτήριο τα δεδικασμένα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς επίσης την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η οποία επιλέχθηκε για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών (ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι μετοχές είναι εξαιρετικά υποτιμημένες), καθώς επίσης των τιμών των ακινήτων μεσοπρόθεσμα, θεωρείται δεδομένη- αν και πρόκειται για μία απίστευτη διαστρέβλωση της ελεύθερης αγοράς, η οποία ενδεχομένως θα πυροδοτήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, μία πυρηνική οικονομική βόμβα (υπερπληθωρισμός) άνευ προηγουμένου.  

Στους φόβους αυτούς συνηγορεί η κλιμάκωση του νομισματικού πολέμου - ενώ εκείνες οι χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οι εξαγωγές τους λόγω της ανόδου της ισοτιμίας των νομισμάτων τους (αφενός μεν επειδή οι κεντρικές τράπεζες τους δεν αυξάνουν την ποσότητα χρήματος, αφετέρου λόγω του ότι τα υψηλότερα επιτόκια τους προσελκύουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία δανείζονται για παράδειγμα από τις Η.Π.Α. με μηδενικό επιτόκιο και τοποθετούνται στην Αυστραλία με 2,75%), εξαναγκάζονται τελικά να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική, παρά τις λογικές αντιρρήσεις τους.       

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ-Εύκολο θήραμα θεωρούν την Κύπρο τώρα οι Βρετανοί

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ :: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Εύκολο θήραμα θεωρούν την Κύπρο τώρα οι Βρετανοί
Οι Αγγλοι θεωρούν την οικονομική καταβαράθρωση του νησιού χρυσή ευκαιρία για να επιβάλουν κάποια χειρότερη (!) παραλλαγή του σχεδίου Ανάν
9/5/2013
Οι Αγγλοι ανέκαθεν ήταν εξαιρετικοί υποκριτές. Η χαρά όμως του αγγλικού περιοδικού «Εκόνομιστ» για τις δυνατότητες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο πριν από σαράντα χρόνια είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατον να κρυφτεί.
Οι Αγγλοι ανέκαθεν ήταν εξαιρετικοί υποκριτές. Η χαρά όμως του αγγλικού περιοδικού «Εκόνομιστ» για τις δυνατότητες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο πριν από σαράντα χρόνια είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατον να κρυφτεί. Αποτυπώνεται ήδη στον υπότιτλο κύριου άρθρου του: «Οι προοπτικές για την Κύπρο είναι τρομερά κακές. Καιρός να ξανασκεφτεί γύρω από την επανένωση»!
Με κλασική βρετανική χαιρεκακία παραθέτει τα στοιχεία που δικαιολογούν την εκτίμηση του Λονδίνου ότι η καταβαράθρωση της κυπριακής οικονομίας και η δυστυχία των Ελληνοκυπρίων, που αναπότρεπτα θα ακολουθήσει, συνιστούν... χρυσή ευκαιρία για να τους επιβληθεί αυτή τη φορά το σχέδιο Ανάν σε κάποια παραλλαγή του - ένα σχέδιο που το 2004 απέρριψαν τα τρία τέταρτα των Ελληνοκυπρίων. «Οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα ότι, χάρη κυρίως στην κατάρρευση μεγάλου μέρους της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας τους, το ΑΕΠ της Κύπρου θα πέσει φέτος κατά 15% και ακόμη 15% το 2014 και ίσως 5% επιπλέον το 2015. Πρόκειται για πτώση συγκρίσιμη με εκείνη του 1974-1975, αφότου ένα πραξικόπημα υποστηριζόμενο από την Ελλάδα ακολουθήθηκε από μια τουρκική εισβολή που οδήγησε στον διαμελισμό του νησιού σε ένα νότιο τμήμα ελεγχόμενο από τους Ελληνοκύπριους και ένα βόρειο ελεγχόμενο από τους Τουρκοκύπριους» γράφει το βρετανικό περιοδικό.
Στη συνέχεια αναφέρεται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και στον τουρισμό. Το εντυπωσιακό είναι ότι προσπαθεί και τους δύο αυτούς παράγοντες να τους εμφανίσει όχι ως δυνατότητες αυτοδύναμης ανάπτυξης των Ελληνοκυπρίων, αλλά ως τομείς που δήθεν καθιστούν σχεδόν υποχρεωτική την αποδοχή από τη Λευκωσία των... αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής! Ακόμη περισσότερο, ως παράγοντες στενότερης πρόσδεσης της Κύπρου στην Τουρκία! «Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσει η Κύπρος τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τον τουρισμό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θα ήταν να επιδιορθώσει πρόχειρα την τεσσαρακονταετή διαίρεσή της» ισχυρίζεται με αυθαίρετο τρόπο και προχωράει ο «Εκόνομιστ» ακάθεκτος: «Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι και στους δύο τομείς τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα χωρίς διευθέτηση του Κυπριακού. Οχι μόνο επειδή η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαιτήσεις από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και θέλουν τμήμα των εισπράξεων, αλλά επίσης επειδή ο προφανής και φτηνότερος τρόπος εξαγωγής του φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός νέου αγωγού προς την ίδια την Τουρκία»! Είναι πραγματικά εξωφρενικό! Οι Αγγλοι ουσιαστικά λένε στους Κύπριους ότι πρέπει το φυσικό τους αέριο να μην το προωθήσουν μέσω αγωγού προς την Ελλάδα ή να μην το υγροποιούν στο νησί και να το μεταφέρουν με πλοία στις αγορές της Ευρώπης, αλλά να το πάνε μέσω Τουρκίας για να κλείνει η Αγκυρα τη στρόφιγγα και να στραγγαλίζει την κυπριακή οικονομία όποτε θέλει να εκβιάσει τη Λευκωσία για κάτι!
Μεγαλοφυής... μπούρδα! Οι Αγγλοι όμως ξέρουν σε ποιον μπορούν να βασιστούν για να υλοποιηθεί αυτή η γραμμή. «Θα βοηθήσει επίσης η άφιξη ως προέδρου της Κύπρου του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς ήταν ο μόνος Ελληνοκύπριος πολιτικός που ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν» αναφέρει το κύριο άρθρο του αγγλικού περιοδικού. Φυσικά, ο Αναστασιάδης δεν πρέπει να προβάλει απαιτήσεις διόρθωσης του σχεδίου Ανάν ώστε αυτή τη φορά να το αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι το είχαν απορρίψει με το συντριπτικό ποσοστό του 76% το 2004. Οχι, το πρόβλημα κατά τους Αγγλους είναι ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου «είναι ένας σφοδρός εθνικιστής που δεν τρέφει αγάπη για το σχέδιο Ανάν».
Το ζήτημα αυτό όμως μπορεί να λυθεί, υπό κάποιες προϋποθέσεις. «Αν ο Αναστασιάδης μπορέσει να δείξει αρκετή διαπραγματευτική προσαρμοστικότητα, ο Ερογλου δύσκολα θα βρεθεί σε θέση να απορρίψει μια νέα διευθέτηση που θα προέλθει από το σχέδιο Ανάν» γράφει ο «Εκόνομιστ». Σε απλά ελληνικά δηλαδή οι Αγγλοι μάς λένε ότι αν ο Αναστασιάδης κάνει αρκετές πρόσθετες υποχωρήσεις προς τους Τούρκους από εκείνες που περιείχε το σχέδιο Ανάν του 2004 (το οποίο, ξαναλέμε, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με 76%), τότε δύσκολα θα απορρίψουν το σχέδιο οι Τουρκοκύπριοι! Πώς θα γίνει να το υπερψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι, αφού αυτό θα είναι ακόμη χειρότερο από εκείνο που απέρριψαν, ουδόλως απασχολεί τους Αγγλους! Θεωρείται δεδομένο! Προφανώς επειδή κατά το Λονδίνο οι... δούλοι κάνουν πάντα ό,τι τους διατάζουν τα αφεντικά τους! Ή μήπως επειδή τους δούλους δεν τους ρωτάει κανένας ποτέ; Μήπως δηλαδή δεν έχουν σκοπό καν οι Αγγλοι να υποβάλουν το υποθετικό νέο σχέδιο στους Ελληνοκύπριους; Γιατί οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στο άρθρο του «Εκόνομιστ» είδαμε πολλά για τον Αναστασιάδη, αλλά τη λέξη «δημοψήφισμα» δεν την είδαμε πουθενά!